Ruoka-aineallergiat

Oireilu

Blondi kuuluu yhä lisääntyvään ruoka-aineallergikkojen joukkoon. Blondi on herkistynyt kalalle, naudanlihalle sekä saksanhirvelle, ja allergia ilmenee pääosin kutinana, jossa Blondi raapii yleensä pään tai kaulan alueen ihon yhdestä kohtaa ihan vereslihalle. Myös lievää ripulia ja ilmavaivoja on samanaikaisesti, vasen silmä rähmii ja vasen korva vaikkuaa. Omituinen ilmiö onkin että kissojen ja koirien ruoka-allergiat "tulevat ulos vasemmasta korvasta", syytä ei tiedetä miksi, mutta oire on varsin yleinen. Blondi ei onneksi oksentele, mikä on myös varsin yleinen oire näissä ruoka-aineallergioissa.

Ruoka-aineallergioiden aiheuttamaan kutinaan ei tehoa kortisoni, joka lievittää muita allergiakutinoita tehokkaasti. Se onkin usein yksi diagnoosin vahvistaja, jos mietitään liittyisikö mahdollinen allergia ruokaan vai pölyyn/hilseeseen. Ruoka-aineallergian testaamiseen voidaan käyttää veritestejä, mutta ne eivät anna luotettavaa tulosta. Varmin keino testata ruoka-aineallergia on eliminaatiodieetti. Siinä eliminoidaan oireiden aiheuttajat testaamalla ruoka-aineet yksi kerrallaan. Testi on rankka ja pitkä (myös omistajalle), sillä kissat ovat yleensä herkästi yhteen ja samaan ruokaan kyllästyviä.

Blondi raapi kaulaansa allergiakutinassa

 

 

 

 

Eliminaatiodieettiin valmistautuminen

Blondin kala-allergia oli tiedossa jo silloin kun kissa tuli minulle, ja vältin kaikkia ruokia joissa oli raaka-aineina kalaa. Muutaman kuukauden kuluttua kumminkin ihmettelin, kun Blondi repi jatkuvasti kaulaansa ja päähänsä aukkoja, vaikka tarkistin moneen kertaan ettei missään ole mukana kalaa. Käytiin eläinlääkärissä, ja saimme ohjeet eliminaatiodieettiin. Siinä meillä tuli vastaan heti ensimmäinen ongelma, Blondi ei tykkää syödä raksuja, ja kaikki allergiselle tarkoitetut valmisruuat olivat joko raksuja (peura-peruna, ankka-tapioca, peura-ohra..) tai pateita, jotka eivät myös kelvanneet (nykyään on tosin jo lihapaloja kastikkeessa tai hyytelössäkin olemassa). Itse asiassa Blondille kelpasi vain ja ainoastaan Latz, ja mieluimmin vieläpä hyytelö-Latz.

Meillä meni siis ensin muutama kuukausi siihen, että neiti Nirppanokka opetettiin syömään muutakin (mikä näin jälkeenpäin osoittautui liiankin tehokkaaksi opetukseksi, mutta ylipaino-ongelmista myöhemmin..) Tarjosin aluksi tuoretta lihaa jauhettuna, suikaleina, paloina, mikään ei kelvannut. Sitten tajusin hidastaa tahtia ja annoin aina ennen ilta-ateriaa ensin tarjolle tuoretta lihaa, aina sitä yhtä ja samaa. Kun sitten viidennellä kerralla Blondi uskaltautui vähän maistamaan, en meinannut pysyä nahoissani. Seuraavana päivänä meni jo enemmän, ja sitten koko lautanen. Vaihdoin toiseen lajiin, ja taas tarjottiin parit kerrat pientä määrää joka päätyi roskiin.. kunnes vähän uskallettiin maistaa, ja se oli siinä. Seuraava uusi laji menikin jo samaan laskuun, siinä ei enää kauheasti ihmetelty. Jotkin ruuat (munuainen, maksa) eivät kelvanneet vielä kuudennellakaan kerralla, eivätkä kelpaa tänä päivänäkään.

Blondi siis oppi syömään hyytelö-Latzin lisäksi tuoretta lihaa, eliminaatiodieetti saattoi alkaa...

Blondi ja Viivi iltaruualla
Eliminaatiodieetti

Ohjeena oli siis syöttää vain yhtä (mielellään melko vierasta) proteiinia ja yhtä (vierasta) hiilihydraattia 4-6 viikkoa, ja sitten ruoka-aine kerrallaan lisätä valikoima, aina se 4-6 viikkoa tilanteen varmistaen ja jos oireita ilmenee, palataan heti askel taaksepäin ja jätetään oireita aiheuttanut ruoka pois. Dieetin lopussa vielä varmistetaan uudelleen oireita aiheuttaneet ruoka-aineet, ja siinäpä se. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei ole

Valitsin aloituslihaksi niinkin tavalliselta kuulostavan lihan kuin possu, oikeastaan kahdestakin syystä. Toinen syy oli se, että kissanruuissa ei possua paljoakaan taideta käyttää valmistusaineena, ja toinen syy oli vaihtelu ruokavalioon, annoin nimittäin myös possun kieltä ja possun sydäntä. Näin ei ihan heti tullut stoppi koko syömiselle. Possun jälkeen lisäsin naudanlihan, ja kutina alkoi! Nauta heti pois, pari viikkoa possulla ja oireet katosivat. Lammas seuraavaksi, ei oireita 4 viikkoon. Tässä vaiheessa tein kompromissin Kertun ruokavaliota ajatellen, ja lisäsin lammas-riisi raksut (James Wellbeloved) ruokalistalle. Blondi joka ei mielellään raksuja syö oli niin kyllästynyt pelkkään possuun ja lampaaseen, että ryntäsi ilomielin raksujen kimppuun. Oireita ei tullut, ja huokasin helpotuksesta - oireita olisi voinut aiheuttaa myös raksuissa elävät varastopunkit, raksujen lisä- tai säilöntäaineet..

Takaisin testaukseen possun, lampaan ja raksujen avulla, seuraavaksi poroa, ei oireita, kalkkunaa, ei oireita (mutta siitä ei muuten oikein tykätty), saksanhirveä -ja taas bingo! Saksanhirvi pois, olikin jo syksy ja seuraavaksi lisättiin hirvi - ei oireita. Jälkitestauksen tein vasta talvella, kun Blondi oli ollut oireettomana jo muutaman kuukauden. En heti raaskinut kiusata sitä taas kutinoilla.

Dieetti oli pitkäkestoinen, huhtikuusta syyskuulle, ja annoin kalkkilisänä lihan päällä murskattua kananmunankuorta, sekä lorauttelin välillä rypsiöljyä tai oliiviöljyä vähän lihoille.

Dieetin jälkeen

Nykyinen ruokavalio kissoilla koostuu siis purkkiruuasta (tai oikeastaan pussiruuasta), eläinkaupan raksuista sekä tuoreesta lihasta. Lihana meillä syödään possun suikaleita, -sydäntä sekä -kieltä, broileria, lammasta, poroa ja hirveä. Aamulla on kiire ja kissat saavat pussiruokaa, illalla tuoretta lihaa, ja päiväksi ja yöksi on vähän raksuja lisänä.

Pussiruoka on ihan Whiskasia, Kitekatia tai Latzia, ja se on sikäli huono valinta allergiselle kissalle että siitä ei todellakaan tiedä mitä lihaa siihen on käytetty. Pussin kyljessä mainitaan että "vähintään 4% on otsikossa mainittua lihaa.." ja se 4% on tosi vähän. Niin kauan kuin Blondi saa vain 1/3 päivän ruuastaan pussista, ja se pysyy oireettomana, uskallan antaa noita kana-kalkkuna, lammas-jänis.. ruokia. Oletan, että niissä on tarpeeksi vähän allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita.

Raksut ostan hyvälaatuisia eläinkaupan raksuja, joissa on paljon tarkemmin määritelty valmistusaineet. Niissä on mainittu ihan kaikki lihan ja rasvan lähteet. Moni eläinlääkäri sanoo, että Omega3 kalaöljy ei allergisoi, eli  olisi eri asia kuin kala raaka-aineena, mutta meillä on huomattu ihan käytännössä että Blondi ei voi syödä mitään, missä on vihjaistukaan kala-sanaan. Kalattomia ja naudattomia raksuja on tosi vähän, jo mainitut "Jamekset" sekä Hill'sin kana, jänis ja lammasraksut. Nutrolla on Choice-raksut joissa ei pitäisi olla kalaa eikä nautaa, mutta ne silti aiheuttavat oireita Blondille.

Muutkin kissat saavat aina samaa ruokaa, mutta kerran viikossa on herkkupäivä, jolloin Kerttu ja Viivi saavat kalaa (yleensä seitä) samalla kun Blondi saa poroa tai lammasta. Joudun valvomaan koko ruokailun vieressä, tai itse asiassa kun Kerttu on niin hidas syömään, joudun vahtaamaan syömisiä koko illan ruokakuppeja jääkaappiin välillä nostellen. Helpommallakin voisi ehkä päästä...

..ylös 

takaisin Blondin sivulle