Helsingin Sanomat  


Kotimaa - Perjantaina 17. syyskuuta 1999

Vallan varjossa


Suomi suurena eduskunnan vieraskirjassa

Eduskunnan vieraskirjan kannessa Suomi-neidon helmat ovat leveät ja molemmat käsivarret tallella.
   P. E. Svinhufvud, G. Mannerheim, Kyösti Kallio, Risto Ryti, J. K. Paasikivi, Alli Paasikivi, Urho Kekkonen, Andrei Gromyko, Nikolai Bulganin, Nikita Hrustshev, Silvia, kuningatar Elisabeth R, prinssi Philip, Jasser Arafat, M. S. Gorbatshov...
   Historiallisia nimiä sivu sivun jälkeen. Kuninkaitten, pääministerien ja prinsessojen nimien keskellä yllättäen otsikko "3-7.3.1955 Ilomantsilaisten koululaisten opintoretkeily" ja perässä 27 nuoren allekirjoitukset.
   Miksi puhemies K.-A. Fagerholm otti lapset vastaan? Tuolloin oli vuosi aikaa kuuluisaan "Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen" -äänestykseen, jossa Fagerholm hävisi presidenttiyden yhdellä äänellä.
   Aikakaudet virtaavat: ennen toista maailmasotaa, sotakorvaukset, kylmä sota...
   Vuodesta 1938 eduskunnassa käytössä olleissa puukansissa on hopealangalla pakotetut Suomen rajat sotaa edeltäneissä mitoissa. Lieneekö puhemiestä hymyilyttänyt, kun esimerkiksi Hrustshev kirjaili 7. kesäkuuta 1957 nimensä kirjaan? Vieras ei kansia nähnyt, koska kirja oli auki hänen saapuessa paikalle.

Vieraskirja suunniteltiin
1936 kilpailuun

   Vieraskirja suunniteltiin 1936 kilpailuun, jolla haettiin taideteollisuustuotteita ensin esiteltäväksi maailmannäyttelyssä ja myöhemmin sijoitettavaksi julkisiin tiloihin. Sarjan "Vieraskirja eduskuntataloon" voitti taitelija Eino Kaurian ehdotus. Palkinto oli 2 000 silloista eli noin 3 500 nykymarkkaa. Maailmannäyttelyssä kirja toi Kaurialle Grand Prix -palkinnon.
   Vieraskirjan sivujen ensimmäinen nimenkirjoittaja on Ranskan presidentti Lebrun. Hän kirjoitti siihen nimensä tutustuessaan Suomen paviljonkiin Pariisin maailmannäyttelyssä 1937.
   "Pariisista Helsinkiin on vain 12 tunnin lentomatka ja kolmen päivän matka maitse tai meritse", näyttelyn pääkomissaari Eduard Labbe muistutti avajaispuheessaan Helsingin Sanomien mukaan.
   Kummallista kyllä ensimmäisellä sivulla ovat myös Yhdysvaltain entisen "First Ladyn" Eleanor Rooseveltin ja Yhdysvaltain ex-presidentin Herbert Hooverin nimet. Rouva Roosevelt vieraili Suomessa kesäkuussa 1950 ja Hoover maaliskuussa 1938. Ilmeisesti vieraille on haluttu osoittaa erityistä kunnioitusta, koska sivujärjestyksestä on poikettu.
   Päällyskansi on tuohisuikaleilla päällystettyä visakoivua ja takakansi visakoivua. Komeat kannet ja metallitangoilla tuetut puusaranat valmisti puuseppämestari Väinö Samuli Lahtinen.
   Yllättävää kyllä, menossa on vasta kolmas kansien väliin vaihdettava vieraskirja. Ensimmäinen riitti 47 vuotta eli vuodesta 1938 vuoteen 1985. Seuraavassa oli tilaa vuoteen 1998 asti.
   Elisabeth R. Vau. Vaikka asuin aikoinani neljä vuotta Lontoossa, en ennen ole seurannut sormellani Englannin kuningattaren Elisabet II:n aidon nimikirjoituksen kaaria. Suurikokoinen R, viittaa sanaan Regina, ja osoittaa, että nimensä on kirjoittanut hallitseva kruunupää.
   Nyt käytössä olevien sivujen nimilista vaikuttaa vanhan kirjan jälkeen arkiselta. Ministereitä, suurlähettiläitä, erikoislähettiläitä, pääjohtajia ja sen sellaisia vain.


JOUNI MÖLSÄ / Helsingin Sanomat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kotisivu
Uutiset
  KOTIMAA
  KAUPUNKI
  TALOUS
  ULKOMAAT
  KULTTUURI
  URHEILU
  TIETO&KONE
  AJASSA
  ARKISTO
 
Klik!
Nyt
Oikotie
Palvelut


Hakemisto

Edellinen sivu
Kotimaa
Sivun alkuun