Kalasto

Kalasoppa | Kalasopan keitto | Kalasto | Kasvit | Kalauutisia

Hunajarihmakoiras Hunajarihma - Colisa sota
kotoisin Koillis-Intiasta (Intia ja Bangladesh)

Lämpö: 22 - 30 °C
pH: 6 - 7,5
Kovuus: pehmeä vesi
Koko: 4 - 5 cm
Sukupuolierot: Koiras on naarasta värikkäämpi. Koiralla on musta raita peittäen vatsaevän ja osin myös pään, lisäksi sen selkäevä on keltainen.
Muuta: Hunajarihma on rauhallinen ja sopii hyvin pienempäänkin akvaarioon. Hunajarihmojen akvaarion pitäisi olla runsaskasvinen, täynnä sopivia piiloja naaraille. Voimakas virtaus ei sovi hunajarihmalle, joka puhaltelee kuplapesiään pintakasveihin.

Hunajarihmojen kutua on kuvattu täällä
Intiaaninsulka Intiaaninsulka - Pristella maxillaris
kotoisin Etelä-Amerikasta (Brasilia, Guyana, Venezuela)

Lämpö: 22 - 28 °C
pH: 6 - 8
Kovuus: 0 - 35 °dH
Koko: 4 - 5 cm
Sukupuolierot: Naaras koirasta huomattavasti isompi.
Muuta: Kestävä ja sävyisä parvikala, sopii aloittelijankin akvaarioon. Parvikala, mutta tyytyväisenä haahuilevat myös erillään. Akvaarion minimikoko parvelle 60 l
Kardinaalitetra Kardinaalitetra - Paracheirodon axelrodi
kotoisin Etelä-Amerikasta (Brasilia, Kolumbia ja Venezuela)

Lämpö: 24 - 28 °C
pH: 5 - 6,5
Kovuus: pehmeä vesi
Koko: 5 cm
Sukupuolierot: vähäiset, naaras pulskempi.
Muuta: Akvaarion minimikoko pienelle parvelle 40 l. Viihtyy vain parvessa, mitä suurempi parvi, sen parempi. Hieman arka, joten iso parvi tuo turvaa.

Vilkkaina taka-alan kaloina kardinaalitetrat ovat erittäin vaikeita kuvattavia.
Katinkultamonni Katinkultamonni (LDA25) - Parotocinclus jumbo
Kotoisin Etelä-Amerikasta (Brasilia)

Lämpö: 20 - 26 °C
pH: 6,4 - 7,6
Kovuus: pehmeää
Koko: 7 - 8 cm
Sukupuolierot: Naaraalla on pulleampi vatsa.
Muuta: Katinkultamonnit viihtyvät parhaiten keskenään etenkin nuorina, ja katinkultia pitäisi olla vähintään 4 yhdessä, mielummin enemmänkin.

Hiekkapohja, akvaarion minimikoko 80 litraa ja vaihteleva sisustus pitävät katinkullat tyytyväisinä sen oman ryhmän lisäksi. Katinkulta on kasvissyöjä (miekkakasvit saattavat maistua turhan hyvin) ja tehokas levän putsaaja.
Keltakääpiöahvenet Keltakääpiöahven - Apistogramma borellii
Kotoisin Etelä-Amerikasta (Brasilia)

Lämpö: 24 - 27 °C
pH: 6 - 7
Kovuus: pehmeää
Koko: 6 cm
Sukupuolierot: Koiraalla on komeampi väritys ja suuremmat evät.
Muuta: Melko sopuisa pieni ahven, joka mahtuu pariskuntana jopa 60-litraiseen.

Kuten muutkin kääpiöahvenet, keltakääpiöahven on erityisen tarkka vesiarvoista. Mieluiten vaikka pari osittaista vedenvaihtoa viikossa, varsinkin jos kalat ovat pienessä altaassa.
Kirsikkabarbit Kirsikkabarbi - Barbus titteya
Kotoisin Aasiasta (Sri Lanka)

Lämpö: 23 - 27 °C
pH: 6 - 8
Kovuus: 5 - 19 °dH
Koko: 5 cm
Sukupuolierot: Koiras värikkäämpi kuin naaras, sukukypsä n. vuoden ikäisenä.
Muuta: Kirsikkabarbit ovat melko rauhallisia, ja viihtyvät parven lisäksi myös pareissa.

Kirsikkakoiras Karkki ja vaimokkeensa Kepponen piilottelevat vielä melko tiiviisti joten kuvia on hankala saada. Lisäksi ne ovat vielä lapsosia, vasta puolet tulevasta aikuiskoosta.
Kultapäämonninen Kultapäämonninen - Corydoras gossei
kotoisin Etelä-Amerikasta (Brasilia)

Lämpö: 22 - 26 °C
pH: 6 - 8
Kovuus: 2 - 25 °dH
Koko: 5 - 6 cm
Sukupuolierot: Naaraat ovat suurempia kuin urokset. Koiraiden vatsaevät ovat suipommat kuin naaraiden.
Muuta: Seurallinen ja vilkas parvikala, pidettävä vähintään 6 yksilöä yhdessä. Ystävällinen muita kaloja kohtaan. Harrastaa kuviouintia parvessa. Liikkuu paljon myös ylöspäin lasia kiipeillen.
Kääpiörihmakoiras Kääpiörihma - Colisa lalia
kotoisin Koillis-Intiasta (Intia ja Bangladesh)

Lämpö: 24 - 28 °C
pH: 6 - 7,5
Kovuus: pehmeä vesi
Koko: 4 cm
Sukupuolierot: Koiras on naarasta selvästi värikkäämpi. Koiralla on kaunis puna-sininen väritys, naaras on lähes väritön
Muuta: Kääpiörihma on erittäin tarkka vesiarvoista, etenkin lämpötilasta. Muiden rihmakalojen tapaan ei pidä voimakkaasta virtauksesta. Puhaltelee suureellisia kuplapesiä pintakasvillisuuden alle.
Lehtikalat Lehtikala - Pterophyllum scalare
kotoisin Etelä-Amerikasta (Amazonas)

Lämpö: 24 - 30 °C
pH: 6 - 8
Kovuus: 5 - 13 °dH
Koko: 15 cm
Sukupuolierot: Lehtikalan sukupuolen erottaa varmasti vasta kun pariskunta kutee.
Muuta: Lehtikala on klassikko, jolla on sekä näköä, kokoa ja luonnetta. Nuoria lehtikaloja voi pitää pienessä ryhmässä, ennenkuin akvaarioon muotoutuu selkeä kutupari. Akvaarion koosta ja lehtikalojen luonteesta sitten riippuukin se, mahtuuko samaan soppaan enää entiset kalakaverit, vai onko niille etsittävä uusi koti. Lehtikaloja on luonnonmuodon lisäksi jalostettu monia eri värejä ja kuvioita. Täällä asustavat perinteisiä värejä edustavien kalojen Hopea ja Savu lisäksi myös "Koi" väriset Sitruuna ja Appelsiini.
Leväkatkarapu Leväkatkarapu - Caridina japonica
kotoisin Aasiasta (Japani, Korea, Taiwan)

Lämpö: 23 - 28 °C
pH: ? (ei tiedossa)
Kovuus: ? (ei tiedossa)
Koko: 3,5 - 5 cm
Sukupuolierot: Naaras selvästi suurempi, ja sillä kylkipisteen muodostavan viivakuvion .Koiraalla kuviot ovat epäsäännöllisemmät.
Muuta: Leväkatkat ovat monenlaiseen veteen sopeutuvia. Katkat vaihtavat kuorta tiheään, akvaarion pohjalla näkyy vähän väliä tyhjiä kuoria.

Pultti, Mutteri ja Jenga eli leväkatkakolmikko saapui touhuamaan akvaarioon 13.10.2003 ja ihastuttamaan meitä katselijoita. Nyt myös Jenga ja Pultti videolla!
Nuolimonni Nuolimonni - Otocinclus vittatus
Kotoisin Etelä-Amerikasta (Argentina, Bolivia, Brasilia, Kolumbia, Paraguay, Peru, Venezuela)

Lämpö: 20 - 25 °C
pH: 6 - 7
Kovuus: 2 - 18 °dH
Koko: 3,5 cm
Sukupuolierot: vähäiset, naaras pulskempi.
Muuta: Nuolimonnit ovat hyvin herkkiä lämpötilan suhteen, liiallinen lämpö voi tappaa. Nuolimonnit viihtyvät porukassa, vähintään 3 yksilöä olisi hyvä pitää yhdessä. Erinomaisia levänsyöjiä, joille kelpaa jopa piilevä!
Siaminpiikkisilmä Siaminpiikkisilmä - Pangio myersi
kotoisin Kaakkois-Aasiasta

Lämpö: 24 - 30 °C
pH: 6 - 7
Kovuus: alle 10 °dH
Koko: 10 cm
Sukupuolierot: Erittäin pienet
Muuta: Akvaarion minimikoko 60 l. viihtyvät hyvin yhdessä, vaikka eivät ole varsinaisia parvikaloja. Mestarillisia piilottelijoita, hyödyntävät kasvien aluset ja kannot. Piikkisilmät ovat siis pohjakaloja, ja aktiivisimmillaan öisin tai ruoka-aikaan. Tonkivat mielellään pohjaa, joten hiekkapohja soveltuu parhaiten näille.
Sitruunatetra Sitruunatetra - Hyphessobrycon pulchripinnis
kotoisin Etelä-Amerikasta (Brasilia)

Lämpö: 24 - 27 °C
pH: 5,5 - 7,5
Kovuus: pehmeä vesi
Koko: 5 cm
Sukupuolierot: vähäiset, naaras pulskempi varsinkin kutuaikaan.
Muuta: Akvaarion minimikoko pienelle parvelle 60 l. Kauniin keltainen viihtyessään, melko helppohoitoinen ja sopii jopa aloittelijalle. Värit ovat kirkkaimmillaan kun on tarpeeksi piilopaikkoja ja vaihtelevasti myös tuoreruokaa (tai pakastesurviaista).
Taistelukalakoiras Taistelukala - Betta splendens Regan
Kotoisin Aasiasta (Kambodza, Laos, Thaimaa ja Vietnam)

Lämpö: 25 - 30 °C
pH: 6 - 8
Kovuus: pehmeä vesi
Koko: 5 - 6 cm
Sukupuolierot: Koiraalla on naarasta selvästi suuremmat huntumaiset evät.
Muuta: Kaikkiruokainen, varsinkin hyönteiset maistuvat, mutta taistelukala ei syö pohjalta. Taistelukala viihtyy pienessäkin akvaariossa, mutta reviiritietoisena se on joskus varsin agressiivinen myös muita lajeja kohtaan. Sen seuralaisten kanssa saa olla tarkkana. Taistelukalakoiraita ei voi olla kuin yksi akvaariossa, ja kuteminenkin voi olla varsin raakaa puuhaa. Naaras on syytä siirtää turvaan kudun jälkeen.
Naaraan väritys vaihtelee sen mielialan mukaan, epämukavaksi tunteva naaras on vaakaraitainen, tyytyväinen naaras tasavärinen ja kutuaikaan sillä on pystyraidat vartalossaan
Topaasipleko Topaasipleko (L200) - Ancistrinae sp.
Kotoisin Etelä-Amerikasta (Venezuela: Rio Orinoco)

Lämpö: 22 - 25 °C
pH: 6 - 7,8
Kovuus: pehmeä vesi
Koko: 18 cm
Sukupuolierot: Ei tiedossa. On myös epäselvää, onko eri evämuodoilla (normaali, "high fin") merkitystä sukupuolen suhteen, molemmat ovat luonnonmuotoja. Epäillään myös safiiriplekon (L128) saattavan olla saman kalan värimuunnos saman joen eri asuinalueella. Topaasiplekoa ei ole saatu lisääntymään akvaariossa, eikä ole tietoa onko koirailla ja naarailla jotain eroa. Varsin erilainen pilkutus on myös yleistä näille kaloille
Muuta: Kaikkiruokainen, varsinkin kasvikset maistuvat, mutta syö myös äyriäisiä ym. Topaasipleko on melko rohkea pieni kaunokainen, joka viihtyy oman kannon kolossa lepäilemässä ja touhuaa muutenkin paljon siinä, mutta roikkuu myös laseissa ja yleensäkin häärää ympäri akvaariota. Topaasipleko viihtyy hyvin katinkultien kanssa, ja molemmat lajit ovat yllättävän kiinnostuneita toisistaan. Aika tavallista onkin nähdä topaasipleko katinkullan kyljessä, joko lasissa roikkumassa tai pohjaa tutkien.
Pallokotilo Omenapallokotilo - Pomacea bridgesii
kotoisin Etelä-Amerikasta (Amazonas)

Lämpö: 18 - 28 °C
pH: 7 - 8
Koko: 4 - 6,5 cm
Muuta: Omenapallokotilot ovat keuhkokotiloita. Ne ovat tehokkaita levänsyöjiä, ja ravinnokseen ne käyttävät kasvijätettä sekä kalojen syömätöntä ruokaa. Pehmeässä ja happamessa akvaariossa kalkkilisä on tarpeen kuoren pitämiseksi kunnossa. Esimerkiksi seepiansuomu taka-alan hiekkaan upotettuna auttaa kotiloa saamaan tarvittavan lisäkalkin. Omenapallokotiloissakin löytyy eri värivariaatioita, täällä on raidallinen pallo ja keltainen pallo.
Kierteiset iltakävelyllä Kierteissarvikotilo - Melanoides tuberculata
Kotoisin Aasiasta (Malesia?)

Lämpö: 10 - 30 °C
pH: 5 - 8,5
Koko: 5 cm
Muuta: Kierteissarvikotilot elävät pääosin akvaarion hiekassa. Ne synnyttävät eläviä poikasia. Hiekassa mönkiessään ne samalla kuohkeuttavat sitä ja kuljettavat happea syvemmälle. Ravinnokseen ne käyttävät kalojen syömätöntä ruokaa ja kasvijätettä.

Edesmenneet kalat