Kalauutisia

Kalasoppa | Kalasopan keitto | Kalasto | Kasvit | Kalauutisia

7.3.2005 Pikkukaloja

- Taas se yrittää kuvata meitä
- Poseerataan sitten
- Nyt yhtä aikaa... "Cheeeeese!"

Keltakääpiöahvenet näyttävät jo ahvenilta, ja kokoakin on tullut hurjasti sen jälkeen kun isommat keksivät hoitaa itselleen lisäravintoa pienemmistä poikasista. Yhdessä yössä katosi koko pienten poikasten parvi.
Cheeeese!
2-4.2.2005 Hei, täällä lisäännytään!

2.2. Taistelu polyyppeja vastaan alkoi. Hankin hätäpäissäni 20-litraisen muovialtaan, jonne siirsin turvaan niin kalat kuin kudunkin, ennen lääkkeen laittamista. Emo hermostui muuttuneesta ympäristöstä ja poikasten parveilusta kutuluolan lähellä, ja alkoi napsimaan vanhemmilta poikasilta päitä irti. Poikasia jäi jäljelle 12, kun sain emon ja isukin siirrettyä takaisin lääkealtaaseen. Poikaset ja kutu jäivät tilapäiseen asumukseen.

4.2. Siirsin aikuiset isoon altaaseen, ja aloin huolellisen puhdistuksen pikkualtaassa. Vaihdoin vettä 4/5 ja pistin suodattimeen aktiivihiiltä keräämään lääkettä loppuvedestä. Siirsin puhdistuksen jälkeen kutuluolan sinne, kun pelkäsin että se lehahtaa liikkeelle tuolla tilapäistankissa. 3 tuntia siirron jälkeen uudet poikaset alkoivat tiputtautumaan luolan katosta maailmaan. Ehdin täpärästi! Vanhemmat poikaset saavat olla tuolla pikkupytyssä vielä jonkin aikaa, kunnes nuo nyt syntyvät jo uivat kunnolla ja taistelevat myös ruokansa eteen. Tuo tiputteluvaihe kesti kaikkineen pari tuntia, ihme että ehdin saamaan sen kuvaan.

Lehtikalarintamallakin tapahtui tällä välin, poikaset valmistuivat kudusta lehdellä kököttelijöiksi, joita huolehtivat vanhemmat ehtivät siirtelemään pariinkin eri paikkaan. Vanhemmat olivat tarkkoja poikasten lähistöllä liikkuvista otuksista, ja häätivät armotta asiaankuulumattomat vierailijat kauemmas. Poikaset tosin hävisivät kolmessa päivässä olemattomiin. Kolmas kerta sitten toden sanoo? Myös altaassa olleet omenapallokotilot ovat onnistuneet tuottamaan millin mittaisia pieniä kotiloita ison munaryppään roikuttua lasissa ensin pari viikkoa
roskat katossa ovat poikasia
1.2.2005 Hyviä, huonoja ja hyvin huonoja uutisia

Helmikuu ponkaisi itsensä liikkeelle vauhdikkaasti. Yksi otto kuoli. Sillä oli ihan punaiset kidukset, toisella puolella voimakkaammin kuin toisella. Lisäksi kummallinen "levä" jota oli alkanut tulla tuohon keltakääpiöiden akvaarioon, paljastui pienen tutkiskelun ja kyselyn jälkeen polyypeiksi eli hydroiksi eli polttiaiseläimiksi. Itse asiassa siis eläimiksi, jotka vahingoittavat kalanpoikasia, ja jopa tappavat ihan pieniä poikasia. Ei hätää, nuo poikaset ovat riittävän isoja väistelläkseen polttavia lonkeroita.. paitsi että. Päivän ainoa hyvä uutinen on se, että keltakääpiöahvenilla taitaa olla kutu nro 2 luolassa. Emo nimittäin tappoi julmasti lähelle menevän poikasen.

Pikaisen selvittelyn tuloksena löytyi tietoa, että noista polyypeista pääsee eroon. Koirien matolääkkeellä, Flubenolilla. Annostus 220mg/100l. Tappaa selkärangattomat eli kotilot ja polyypit, on ehkä vaaraton kaloille. Saattaa aiheuttaa sisäelimiin epämuodostumia ja vaurioita, mutta tätä ei ole todistettu, tuskin edes tutkittukaan.
28.1.2005 Lehtikalojen kodinvaihtoa

Lehtikalat Savu ja Sitruuna lähtivät tänään uuteen kotiin. Kutupari Appelsiini & Hopea päätti juhlan kunniaksi kutea toisen kudun. Rauha on palannut akvaarioon. Kaloista korvauksena sain hurjan läjän kasveja, ja niin suuria että vihdoin isokin akvaario alkaa näyttämään normaalilta.

21.1.2005 Lehtikalojen parinvaihtoa

Lehtikalarintamalla tapahtuu. Kultaiseksi osoittautunut Hopea kosiskelee innolla Aplaria, ja Aplari näyttää kallistuvan komean uroksen (?) puoleen. Ruusumiekkakasvin lehteä puhdistetaan yhdessä, touhuun yrittää silloin tällöin osallistua myös Sitruuna, mutta se häädetään välillä pois. Aplari vielä vähän empii kumman herroista (?) ottaisi kumppaniksi, mutta mitä pidemmälle ilta etenee, sitä vahvemmalta ehdokkaalta näyttää Hopea. Edellinen pari sai aikaan kolme kutua, mutta yksikään niistä ei onnistunut. Onkohan näillä parempi onni myötä?

19.1.2005 Pikkuiset ruokailevat

Keltakääpiöpoikaset seuraavat emon kannoilla tiiviisti. Kun emo liikkuu, poikaset siirtyvät perässä. Emo pysytteleekin pitkiä aikoja paikoillaan paikoissa, joissa pikkuisille riittää artemiaa syötäväksi. Se saattaa pikaisesti häätää liian lähelle uskaltautuvan koiraan pois, muuten se vain varmistelee että ruokaa riittää ja kukaan ei uhkaa pieniä.

Poikaset ovat vekkuleita, ne tulevat tuijottamaan pienen pienillä nappisilmillään minua ja kameraa ihan lasin eteen, kunnes emo vetäytyy taaemmas. Muutamat poikaset harrastavat emon selkään parkkeeraamista, se ainakin on turvallinen paikka hämmästellä maailmaa.
Emo ja pienokaisia
18.1.2005 Pikkukalojen ruokintaa

Keltakääpiöpoikaset saivat pyttyynsä artemiahautojan, ja nyt kalasille valmistuu elävää pientä ruokaa. Alkuun pelkäsin että suolavesi pääsee karkaamaan tuolta hautojasta akvaarioon, ja tappaa pienokaiset samantien. Netistä vähän tietoa etsiskelemällä selvisi että suolavesi painuu alas ja makea vesi jää pinnalle, joten kai tuo toimii. Hautomo poistetaan altaasta kahdesti viikossa siivoukseen, eli samalla kun pikkualtaaseen vaihdetaan vedet. Kerran viikossakin riittäisi putsaukseen, mutta tuo on joka tapauksessa otettava vettä vaihtaessa pois ettei suolavesi karkaa.
Artemiahautoja
12.1.2005 Siirtoja ja mullistuksia

Keittiöakvaario sai vihdoin kunnon jalustan, ja samalla siirsin sen pois keittiöstä. Ensin vedet puoliväliin pois, kasvit kulhoon odottamaan, somisteet pois, ja kalat ämpäriin. Sitten yhdellä ämpärillä loput vedet pois, vain muutama pieni lätäkkö jäi hiekan pinnalle.

Akvaario jalustalle, vettä puoleenväliin, somisteet paikoilleen, kasvien istutus, ja lopuksi kalat vesineen ämpäristä altaaseen ja altaan viimeistelytäyttö. Hieno homma, nyt tässä tietokoneen äärellä on viihtyisä työpiste.

Siirron jälkeen katselin tyytyväisenä kalojen kotiutumista, ja jopa keltakääpiötyttö, joka aiemmin pysytteli tiiviisti luolassa haahuili nyt ympäri allasta. Syykin selvisi melko pian - siellä oli poikasia!

Apua, olin mennyt tyhjentämään altaan poikasten aikana, en ollut huomannut niitä. Monikohan pikkuisista on päätynyt viemäriin? Epätoivoisen laskentayrityksen aikana sain arvioitua poikasten määräksi "yli 10, mutta alle 25". Mitä noin pienet syövät?
3.1.2005 Lehtikalat löysivät kutuparin

Lehtikalat olivat kuteneet! Pariksi on muodostunut koi-väriset lehtikalat. Luulen niiden olevan samasta poikueesta, harmillista että juuri ne ovat eri sukupuolta. Olisi ollut parempi jos pariskunta olisi muodostunut jotenkin toisin.

Kalapari häätää ahkerasti muut lehtarit pois vartioimansa kudun ääreltä. Vanhemmat tuulettelevat evillään mätimunia, ja napsivat tarkasti vähänkään homehtuneet munat pois. Syövät kiiresti ruoka-aikaan itse ja palaavat vartioimaan ja tuulettamaan.
Koi-pari ja kutu
Akvaariouutisia

Akvaarioita on kolme, mutta vasta nyt tuli mieleen pitää päiväkirjan tyyyppistä tapahtumasivua yllä. Paljon on tapahtunut tämän akvaarioiden parissa kuluneen reilun vuoden aikana, mutta paljon kuulumisia varmasti mahtuu tuleviin vuosiinkin.