Inkeri Rissanen

Sveaborg

Matkakertomukset o Galleria o [Laskuri]

Näytä suurempi kartta

Sveaborg, den 23 april 2005

Bästa kollegor!

Ni kan inte tro vilken fin dag jag upplevde på min Helsingforsresa! Jag måste nu genast göra anteckningar så att jag inte glömmer allt det väsentliga. Ön är nämligen perfekt för att ordna en utbildningsdag. Så många gånger som jag har deltagit i olika skolningsdagar har det varit lätt att skolka från föreningsmöten, eftersom de vanligen placeras som sist och man kan alltid säga att jag måste hinna till tåget eller bussen. Men nu var det annat!

Jag hade läst i Poppis att deltagarna skulle ta färjan från Salutorget kl 10 och utbildningsdagen skulle börja med vårmötet. Det stod ingenting om mötesplatsen, så det var ett måste att åka som grupp och följa efter arrangörerna. Den lilla skolan var väl skyddad bakom andra byggnader - ensam hade jag nog aldrig hittat den.

Det var ingen tid att förlora, vi hämtade morgonkaffet, satte oss ner på de små låga skolbänkarna. Mötet började och gick som smort. Med Eeva-Leena Valve som ordförande genomgick mötet verksamhetsberättelsen och kassarapporten för 2004 och de godkändes. Revisionsberättelsen tillfredsställde alla så styrelsen och andra ansvariga beviljades ansvarsfrihet. Det gick lätt undan!

Så fick Yrsa Stenius ordet. Ni känner väl henne som författare, krönikor och frilansskribent. År 2002 utkom hennes bok Tills vingen brister som är biografi över Jussi Björling, sin tids mest hyllade tenor och en av 1900-talets största sångare - förresten, med finska rötter. Om inte annat så måste ni ha hört hans julsång "O Helga natt".

När Yrsa Stenius berättade om Jussi Björling var stämningen nästan magisk. Tiden försvann när hon förde sina åhörare till mästarsångarens tragiska liv, karriär, som började vid 4 års ålder och varade i 45 år. Så lång karriär och ändå var han ännu inte 50 när han dog i hjärtinfarkt! Pappa Björling märkte tidigt att just Jussi av hans tre söner var geni och han såg till att pojkens röst utvecklades. Att sjunga var det enda som Jussi kunde göra bra. Familjen var alltid på turné och Jussi hann inte ens gå i skola ordentligt. Hans liv var som berg- och dalbana, emellanåt mörka perioder med sprit och depression, sedan lysande karriär på världens berömdaste operascener. Yrsa Stenius berättade med sådan värme och inlevelseförmåga att jag kände mig vemodigt berörd och andaktsfull. Så litet vi vanligen vet om våra idoler eller medmänniskor!

Efter den här intensiva förmiddagen tog vi en rask promenad till Kafé Chapman där vi åt en smakfull lunch och genast därefter fördes vi på en timmes guidad rundtur genom sevärdheter och århundraden. Guiden kunde sin sak fast hon sade sig vara lite nervös beträffande sina svenskkunskaper inför ett tjugotal svensklärare.

Sveaborgs fästning har år 1991 införts på världsarvslistan som ett unikt minnesmärke över militär arkitektur. En sådan skrift i början av rundturen gör besökaren ännu mer intresserad.

Nå, vad vet du läsare om fakta? Här är sex frågor till att börja med:

1. Hur många öar består Sveaborg av? a) 6 b) 8 c)10
2. Hur stort är invånarantalet på öarna? a) ca 500 b) ca 900 c) ca 1300
3. Murarnas längd på Sveaborg? a) ca 2 km b) ca 5 km c) ca 8 km
4. Lantarealen? a) 8 ha b) 80 ha c) 800 ha?
5. Sveaborgs grundläggare? a) konung Adolf Fredrik b) Augustin Ehrensvärd c)konung Gustaf III
6. År 1998 fyllde Sveaborg a) 230 år b) 250 år c) 300 år

Vår kunniga guide lyckades väcka intresset för inte bara Sveaborg utan också för förhållandena mellan Finland, Sverige och Ryssland. Fästningen hade en viktig militär betydelse i maktkampen mellan Sverige och Ryssland men dessutom blev den ett viktigt kulturcentrum för hela Finland. Vad hände egentligen i Finska kriget år 1809? Varför kapitulerade Sveaborg utan strid?

Guiden berättade också om Sveaborgs nutid, hur folk kommer dit med sina picknickkorgar, hur syrenernas doft fyller sommaröarna, vilka fina lägerskolmöjligheter de erbjuder. Vi tittade på den gamla historiska torrdockan där gamla segelskutor repareras, hörde att kyrkans torn fungerar som fyr både för havs- och flygtrafiken och att Sveaborgs kyrka är en populär bröllopskyrka, - och se, där på stranden poserade just ett bröllopspar framför fotografen huttrande i vårvinden

Efter den här promenaden höll vår svenska gäst, för många så bekanta dr. Lennart Limberg, generalsekreterare för Riksföreningen Sverigekontakt i Göteborg sin föreläsning "Sveaborg och Sverige". Och det var lätt att leva sig in, vi var ju där på denna historiska plats själva!

Det var inte bara berättande, Lennart sjöng också en Sinclairvisa, författad av självaste kung Karl XII. Det är bra att någon gång se sitt eget lands historia genom svenska ögon. Perspektivet är större och man börjar ana lite bättre stormaktspolitikens krusiduller. Lennart har just den typiskt svenska, lite retsamma, skälmska och kritiska attityden till regenterna i motsats till den finska underlägsenheten både mot öst och väst.

Och fast man bygger höga murar och oöverkomliga hinder mot fienden är detta påstående så sant: "ingen mur är så hög att en åsna lastad med guld kan komma över". Tänk på det!

Tack för denna minnesrika utbildningsdag! I vårt land finns säkert många andra historiska platser som kunde utnyttjas som ramar för lika lyckade sammankomster.

Inkeri Rissanen

Mer information:
http://www.soderstrom.fi/forfattare/SteniusY.htm
http://www.borlange.se/kommun/jussi/
http://macallan.oderland.com/~sverigek/
http://www.suomenlinna.fi/index.php?lang=swe

Rätta raden: BBCBAB

Sveaborgbilder

Inkeri Rissanen 20080411 (20080411) o  Kotisivu o  Matkakertomukset o WebMaster