Jukka M. Heikkilä - lehtiarvostelut

Juppiterin saari - 4/2019


Ruumiin kulttuuri

Kyösti Pienimäki

2/2019

Hurmeinen retki Juppiterin saarelle

"Salaperäinen ja mystinen uhka on saarella aika pian läsnä."

"Seikkailu Juppiterin saarella on niin hurmeinen, ettei kirja ehkä kaikille sovi iltalukemiseksi. Onneksi tekijä kuitenkin osaa kohtuullistaa kertomuksensa: se päättyy sivulle 188 ja lopussa on erinomaiset valistavat jälkisanat. Niitä ei tosin kannata vilkuilla ennen kuin itse tarina on luettu."

Germaani ja leijona - 7/2017


Salon Seudun Sanomat

Mauri Mäkynen

22.11.2017

Verevä seikkailu

"Amfiteatterissa käytyjen taistelujen verinen tunnelma velloo väkevänä."

"Kokonaisuutena Heikkilän teos on mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava. Vaikka se täyttää seikkailuromaanin tunnusmerkistön, tarinaan mahtuu monia muitakin elementtejä."

Karthago - 4/2011

Karisto 110 vuotta kirjoituskilpailu - 3. palkinto

Vantaan Lauri

Pauli Juusela

13.10.2011

Seikkailu Karthagossa

"Heikkilän kirja on mukaansatempaava tarina, jonka historiallisissa yksityiskohdissa on nähty vaivaa."

"Heikkilä onnistuu mainiosti yhdistämään vankan asiantuntemuksen ja jännittävän seikkailun."

Turun Sanomat

Jari Lybeck

31.8.2011

Mies joka löi Rooman armeijan

"On oikeastaan hieman tylsää verrata Heikkilän teosta Waltarin historiallisiin romaaneihin. Vastaavuuksia on helppo löytää. Päähenkilö on Waltarin kirjoista tuttu hieman melankolinen hahmo, joka kulkee tyynenä kohtaloonsa. Hän ei usko jumaliin vaan tukeutuu Epikuroksen filosofiaan, sikäli kuin sitä nyt tuntee. Ksanthippoksella on myös rinnallaan samanlainen palvelija, aseenkantaja Moskhion, kuin Waltarin päähenkilöillä. Suhde naisiin on myös samankaltainen, toisaalta kyynisen vähättelevä, toisaalta herkkä rakkaudelle."

"Heikkilän teos on jännittävä ja hyvin kirjoitettu. Faktojen pitävyyttä tuskin tarvitsee epäillä. Kirjan lukee, vain hieman liioitellen, yhdeltä istumalta."

Pohjolan Työ

Tuula Pelttari

28.6.2011

Kunnon sotia

[toim. huom. yhteisarvostelu Conn Igguldenin Valloittajan kanssa]

"Tämä seitsemäskin käy lukijan ytimiin tarkoilla historiallisilla kuvauksillaan, jotka elävät kirjan sivuilla."

"Kirja kiehtoo loppusivuille, ja sen tapahtumat jäävät sydämeen kuin kaiverrettuna."

Helikon

Maija Holappa

1/2011

Karthagolainen pettää aina

"Heikkilän ehdoton ansio on jälleen historiallisen aineiston hyödyntäminen ja sotatoimien kuvaaminen, sillä kerronta on parhaimmillaan karthagolaisten sotanorsujen tömistellessä tomuisella sotatantereella kohti roomalaisen jalkaväen rivistöä."

Savon Sanomat

Antti Nisula

12.6.2011

Kamppailu nousevaa Roomaa vastaan

"Hyvän lukuromaanin tavoin kirja tarjoaa seikkailua, juonittelua, toveruutta, kamppailua vallasta, kullan kimallusta sekä tietenkin rakkautta."

"Heikkilän kirjassa yhdistyy vankka historiallinen tietämys ja taitava tapahtumien kuvaus vetävään juoneen."

Aamuposti

Tuomo Saarikko

14.5.2011

Palkkasoturina puunilaissodassa

"Kirja kuvaa tuon ajan maailmaa ja maailmankaupunki Karthagoa tapoineen ja uskomuksineen. Juoni etenee sujuvasti ja dramaattisia käänteitä sekä valtajuonitteluja riittää."

"Heikkilä kuuluu ehdottomasti tämän hetken historiallisen kirjallisuuden parhaimmistoon. Ehkei nyt aivan Mika Waltarin rinnalle, sillä Waltarin kirjoista löytyy enemmän syvällisyyttä. Heikkilän kirjat eivät pohdi samalla tavalla asioista, mutta ne ovat sujuvasti kirjoitettua historiallista tarinaa."

Helsingin Sanomat

Jukka Koskelainen

15.4.2011

Juonia nousevan Rooman valtaa vastaan

Jukka M. Heikkilän soturiromaani on kekseliäs ja viihteellinen

"Historiallisia romaaneja varmaankin kirjoitetaan ja luetaan, jotta voidaan todeta, miten muuttumaton ihmisluonto on. Juonitellaan, tavoitellaan valtaa ja kultaa, annetaan rakkauden sokaista. Heikkilän Karthago tarjoaa kaikkea tätä. Se on taitavasti rakennettu, lopuksi trillerimäinen romaani, joka poimii tapahtumien päälinjan suoraan ensimmäisen puunilaissodan historiasta."

"Viihteellisiä juonenkäänteitä ja ihmiskuvausta siis riittää, mutta ne tälle romaanille suo, sen verran kekseliäitä juonia siinä punotaan. Vahvuudet voittavat heikkoudet, ja kerronta vetää hyvin muutamaa kömpelöä lausetta lukuun ottamatta."

Germania - 10/2008

Aamuposti

Tuomo Saarikko

14.2.2009

Historiaa pimeästä Germaniasta

"Kirja on Heikkilän kuudes historiallinen romaani. Se vahvistaa hänen asemaansa suomalaisen historiallisten romaanien kärkipäässä."

"Kirja on mukaansatempaavasti ja mukavasti kirjoitettu. Se onkin mukava lisä suomalaisten historiaromaanien joukkoon."

Helikon

Maija Holappa

2/2008

Jokiseikkailu Germaniassa

"Heikkilän mutkaton kerronta saa lukijan kiitokset. Seikkailu etenee sopivalla sykkeellä ja tarina on viihdyttävä. Jokikaleerin matkaa ja sen kohtaamia vaaroja Heikkilä kuvaa hyvin elävästi, mutta jännittävä juoni menettää voimansa latteiden henkilöhahmojen myötä."

"Kirjailijan tarjoamista pinnallisista palasista on vaikea luoda uskottavaa kuvaa seikkailun sankareista, joiden tunteet ja kohtalot jäävätkin lukijalle lähes merkityksettömiksi."

"Germania jatkaa oivallisesti Heikkilän historiallisten romaanien sarjaa. Lukija saa mitä haluaakin, viihdyttävän matkan antiikin maailmaan ja seikkailuun."

Karjalainen

Pertti Ehnrooth

29.11.2008

Germania on varsinainen seikkailuromaani

"Ei kirjailijaa ainakaan mielikuvituksen lennon puutteesta voi syyttää, sillä niin huimia, verisiä ja yllättäviä ovat seikkailut, joihin retkikunta joutuu."

"Jukka M. Heikkilän romaanin takasivu mainostaa kirjaa historiallisena seikkailuromaanina, ja se on totta. Teos on todella varsinainen seikkailuromaani. Jos pitää senlaatuisesta kirjallisuudesta niin takaan, ettei käy lukijan aika pitkäksi. Jos mennään kirjan sanataiteelliseen sisältöön, niin valitettavasti se on kovin vähäinen. Historialliset faktat ovat kohdallaan, vaikkakin tukevasti väritettyinä. Ihmissuhdekuvaus on paikoin kovin heppoista ja ehkä vähän kömpelön naivia."

"Jos Jukka. M. Heikkilä on pyrkinyt seuraamaan Mika Waltarin jalanjälkiä, niin onpa mies astunut vähän liian suuriin saappaisiin."

Savon Sanomat

Antti Nisula

16.11.2008

Villien germaanien mailla

"Tämänkaltaiseen romaaniin kuuluu taisteluja ja romantiikkaa. Villit germaanit ovat kirjan kasvottomia pahiksia. Mutta omienkin joukosta löytyy riittämiin vihollisia. Numericuksen ja Fennan välillä kukkii odotetusti lempi. Nuoret aikuistuvat myös kummasti vaarallisen retken aikana."

Keskisuomalainen

Antti Nisula

11.11.2008

Historian faktat hyvin hanskassa

"Heikkilän tyyli on selkeä ja kirja etenee vaivattomasti, mutta moitittavaa löytyy ihmiskuvauksen ohuudesta ja yllätyksettömyydestä. Historialliset faktat ovat sen sijaan hallinnassa. Heikkilä kaivaa kirjan ison linjan Rooman valtakunnan laajenemispolitiikasta."

Augustuksen kisat  - 10/2006

Vantaan Lauri

Pauli Juusela

1.3.2007

Jos Rooma kiinnostaa

[toim. huom. Rooma TV-sarjaa ja Rooma-aiheisia kirjoja koskeva juttu/ yhteisarvostelu]

"Jukka M. Heikkilän Augustuksen kisat on vauhdikas historiallinen seikkailuromaani, joka keventää tunnelmaa. Jos nimittäin keventämiseksi voi kutsua Augustuksen kunniaksi järjestettyä meritaistelunäytöstä eli naumakhiaa, jossa kuoli tuhansia gladiaattoreita."

Kaleva

Unto Paananen

10.12.2006

Kiehtova Caesar ja tasavallan kuolema

[toim. huom. Rooma-aiheisten kirjojen yhteisarvostelu]

"Heikkilän suuri perehtyneisyys roomalaisten laivoihin ja merisodankäyntiin pääsee oikeuksiinsa ja luo uskottavat puitteet jännittäväksi kehkeytyvälle taistelunäytökselle."

Pohjolan Työ

Tuula Pelttari

8.12.2006

Augustuksen kisat, Jukka M. Heikkilä

"Heikkilästä on tullut minulle arvostettu kirjailija."

Arkhimedes syrakusalainen - 9/2003

Rumputus

Soile Hirvasniemi

2006

Heikkilä, Jukka: Arkhimedes syrakusalainen

"Jukka Heikkilä onnistuu teoksessaan liittämään faktan ja fiktion kiehtovalla tavalla toisiinsa ja tutustuttaa lukijan samalla antiikin ajan matematiikan maailmaan."

Kaleva

Unto Paananen

9.8.2004

Kaksi romaania antiikista

 

[toim. huom. Satyricon ja Arkhimedes syrakusalainen]

"Kirjassa käydään perusteellisia keskusteluja alan ongelmista ja niiden ratkaisuyrityksistä, mutta kirjailija välttää mielestäni pitkästymisen vaaran tarjoilemalla vuorosanat kiinnostavasti ja piirtämällä henkilöistään uskottavia."

"Mausteina kirjassa on paitsi rakkaustarina, jossa nuoren lemmen tielle kasautuu yllättäviä esteitä, myös jännittäviä episodeja oudossa kulttuurissa."

Pielavesi-Keitele

Jussi Ahokas

28.4.2004

Seikkailua, historiaa ja tiedettä

"Kirjassa on monia matematiikan ja fysiikan tunneilta tuttuja lausekkeita ja todistuksia sekä tilanteita, joissa ne syntyivät. Kirjassa oli minun mielestäni ennen kaikkea mukaansatempaava juoni ja mielenkiintoinen aihe."

"Minulle ei jäänyt varsinaisesti kirjasta mitään moittimisen aihetta vaan pikemminkin päinvastoin, ja siksi voinkin suositella kirjaa lämpimästi myös niille, jotka eivät välttämättä ole kiinnostuneita matematiikasta."

Tietoyhteys

Pertti Jotuni

1/2004

Arkhimedes syrakusalainen

"Arkhimedeen elämän muu kehityskertomus käänteineen ja roistoineen luokittaa kirjan myös seikkailuromaaniksi."

"Antiikin aikaan varhaisempiakin teoksiaan sijoittanut Jukka M. Heikkilä liikkuu aihepiirissään sujuvasti."

Arkhimedes

Matti Lehtinen

1/2004

Kaiman matkassa

"Arkhimedes syrakusalainen on romaani, josta on melko helppo olla pitämättä. Sen seikkailullinen ja romanttinen juoni on epäuskottava, naiivi ja helposti arvattavissa, kieli teennäistä ja henkilöiden luonnekuvat pinnallisia."

Uutis-Jousi

Sonja Nykky

29.1.2004

Matemaattisia ongelmia paperilla ja ihmissuhteiden matematiikkaa

"Kaikille historiasta kiinnostuneille kirja on sellainen, joka kannattaa lukea jo silkasta mielenkiinnosta. Mutta dramatiikkansa vuoksi kirja tarjoaa luettavaa muillekin, joita ei häiritse se että kirja sijoittuu yli 2000 vuoden päähän."

Savon Sanomat

Antti Nisula

27.12.2003

Nuori Arkhimedes karaistuu vastuksista

"Kirjassa on jännitystä, seikkailua, romantiikkaa, politiikkaa sekä matematiikkaa. Historialliset yksityiskohdat ja ajankuvan rakennus ovat Heikkilän vahvuus."

Iisalmen Sanomat

Pirjo Nenola

24.12.2003

Antiikin historiaa viihteellisesti

"Heikkilä kirjoittaa sujuvaa, viihteellistä tekstiä. Kirjassa on tietoa antiikin historiasta kiinnostuneille, mutta yhtä hyvin kirjaa voi lukea seikkailu- ja rakkaustarinana."

Kirjatyö

Marko Ikävalko

15/2003

Kotimaisen kirjallisuuden syksy on naisten

 

[toim. huom. kyseessä katsaus koko syksyn satoon]

"Jukka M. Heikkilä kirjoittaa minulle liian pateettisia historiaromaaneita. En pitänyt Mika Waltaristakaan, mutta hän teki etäisyyttä valitsemalla päähenkilöikseen ei-historiallisia hahmoja. Heikkilän kirjat ovat liikaa sidoksissa henkilöihinsä, tässä tapauksessa Archimedes syrakusalaiseen."

Me Naiset

Annamari Saure

51/52-2003

Kauas historiaan

"Erityisen kiehtova on ratkaisemattomien ongelmien huone, jonka seinille ripustettuja matemaattisia ongelmia Arkhimedes ystävineen kilvan ratkoo."

"Nuori rakkauskin herää, ja sen kuvaus on herttaista ja aitoa."

"Jukka M. Heikkilä on kirjailija erityisesti nuorten aikuisten mieleen."

Tekniikka & Talous

Kari Peltonen

11.12.2003

Nuoren Arkhimedeen seikkailut

"Yhdistämällä historian tunnetut asiat kirjailijan mielikuvitukseen syntyy tekstiä, josta Arkhimedeen merkitys jää varmasti paremmin mieleen kuin koulukirjoista."

"Tarkka ja taitava ajankuvan kerronta näkyy siinä, että lukija näkee useat kohtaukset elävinä silmiensä edessä."

Valkeakosken Sanomat

Raimo Blomqvist

5.12.2003

Heureka! Minä keksin sen!

"Heikkilä sekoittaa hempeyttä ja muinaisuuden totuuksia sulassa sovussa ja vastaansanomattomasti. Vasta uuden ajan alussa alkoivat tiedemiehet parannella Arkhimedeen yhtälöitä, naisten kanssa meno on ollut samanlaisen oikukasta kautta aikain."

 "Hyvästä viihdekirjasta voi tämän teoksen yhteydessä puhua. Kaunokirjallisuuden valioihin se ei yllä."

"Tässä on rakkautta ja varsinkin juonittelua sellainen määrä, että siinä olisi tiedettäkin liippaavaan seikkailuelokuvaan ainekset."

Virke

Annamari Saure

4/2003

Ihmelapsia

"Aikuisille nuoren ja nerokkaan matemaatikon kehityskertomus on liian yksinkertaisesti rakennettu, mutta nuorta lukijaa herkän tiedemiesalun kohtalo ja romanttinen rakkaus varmasti koskettavat. Sitä paitsi tässä on mainio kirja integroimaan historiaa ja matematiikkaa kirjallisuuden opetukseen!"

Madame

Leena Soininen & Irmeli Castren

5/2003

Arkhimedes syrakusalainen

"Niinä aikoina ja niissä oloissa ei voi seurata muuta kuin huima fyysinen ja älyllinen seikkailu, jota on ryyditetty romantiikalla sen verran, että vähemmänkin matemaattinen lukija jää koukkuun. Kirja sopii vaikka viekkaudella ja vääryydellä ujuttaa luettavaksi myös koulunpenkissä nuokkuvalle nuorisolle. Heikkilän eläytyminen vetää vertoja kuuluisammillekin historiallisten romaanien kirjoittajille."

Helsingin Sanomat

Jan Blomstedt

19.11.2003

Historiaa Hollywoodille?

"Heikkilä upottaa koulukaavan keksimisen 'historiaan': rakkaudesta, juonittelusta ja matkoista kertovaan seikkailudraamaan, joka taas jäljittelee historiallisten Hollywood-elokuvien kaavoja."

"Hyvästä kaunokirjallisuudesta ei voi puhua, vaikka Heikkilällä muuten on taitoa elävöittää tiedettä dramatiikalla ja juonenpunonnalla."

Keskipohjalainen

Marjatta Ripsaluoma

29.10.2003

Arkhimedeestä kiiltokuvamainen

"Kirjan luettuani tulin siihen tulokseen, että se on romaani. Siinä nimittäin kerrotaan Arkhimedeen rakastuminen, hänen seikkailunsa Egyptin Thebassa, isän onneton kohtalo ynnä muuta pitkää ja vähän siirappista."

"Sitä kyllä pitäisi saada vaatia, että romaanissa kirjailija hyppää henkilöidensä housuihin ja kuvaa heitä sisältäpäin. Oikeastaan ainut elävältä tuntuva henkilö on entinen sotilas nimeltä Memnon, helleeni."

Karjalainen

Mikko Nortela

23.10.2003

Kiinnostavaa historiaa nuorille

"Heikkilän kieli on sujuvaa ja selkeää. Tapahtumat on kudottu yhteen mielekkäästi, eivätkä kaunokirjalliset pyrkimykset ole liiaksi vääristäneet historiallisia tapahtumia. Mielikuvitusta on silti käytetty runsaasti."

"Teos ei missään nimessä ole vuoden kaunokirjallisia merkkipaaluja, vaikka Heikkilä on kirjailijana hyvinkin tasavertainen suurilla painoksilla juhlivien suosikkien kanssa."

Antigonos jumalten poika - 9/2000

Nuori Aleksis palkintoraati: "Voiko historiallinen romaani olla näin kiinnostava..."

Lukufiilis

 Petri Karkkola

4/2001

Ihmiset keskiössä Nuori Aleksis -palkitussa antiikin kuvauksessa

"Yksi Jukka Heikkilän ansioista on, että huolimatta ilmeisestä historiallisesta asiantuntemuksestaan hän pitää pääosassa ajassa ja paikassa eläviä ihmisiä, ei aikaa ja paikkaa sinänsä."

Kaleva

Juha K. Tapio

13.4.2001

Kamppailu Makedonian herruudesta

"Hieman alle 300-sivuisena romaani etenee vauhdikkaasti. Kirjailija hallitsee laajan historiallisen asiakokonaisuuden yksityiskohtineen, samoin todellisten tapahtumien ja henkilöiden pukemisen uskottavasti fiktion kaapuun ja monipolvisen, useita tarinoita ja sivujuonia sisältävän romaanirakenteen."

MG

Jarno Forsell

2001

Kauas historiaan

"Toinen[*] Waltarin manttelin sovittelijoista - historiallisen romaanin puolella - on Jukka Heikkilä. Hän on siinä mielessä eriskummallinen nuori suomalainen kirjailija, että edes kolmannen romaaninsa myötä hän ei ole päässyt nauttimaan median myllytyksestä. Siitä huolimatta, että kirjat ovat olleet hyvin kirjoitettuja ja kiinnostavia."
[toim. huom. * = toinen oli Kjell Westö]

Slitz

TA

helmikuu 2001

Antigonos, jumalten poika

"Jukka Heikkilä kulkee varmoin askelin Mika Waltarin jalanjäljissä viihdyttävien historiallisten romaanien satusetänä."

"Antigonos, jumalten poika on parhaimmillaan kuvatessaan Parthenonin peijaisia, joissa jumalan hahmon ottaneet ihmispolot viihdyttävät itseään ruumiin nautintojen parissa."

Helikon

Sanna Kittelä

I/2001

Antigonos, jumalten poika

"Heikkilä kuvaa Aleksanterin kenraalien valtapyrkimyksiä. Kirjassa esitellään myös ajan filosofisia pääsuuntauksia, stoalaisuutta ja epikurolaisuutta. Romantiikka kukkii kiihkeissä rakkauskohtauksissa."

"Antigonos on viihdyttävä, välillä jopa huvittava teos. Voihan käpertyä nojatuoliin teemukin kanssa lukemaan hellenistisen ajan historiasta, joka esitetään näin kevyessä muodossa."

Tyranni - 9/1997

Kaleva

Unto Paananen

11.12.1997

Tyranni - toinen näyttö

"Valinta on rohkea ja vaativakin, sillä se edellyttää kuvaajalta perehtymistä paitsi roomalaisten myös hellenistisen maailman ilmiöihin ja tapoihin ja erilaisten lähdetietojen vertailevaa käyttöä. Värikäs ja kosmopoliittinen Syrakusa, jossa vaikutti tuohon aikaan myös matemaatikko Arkhimedes, on selvästikin ollut haaste kirjoittajalle. Hän on kääntänyt sen selkeäksi voitoksi."

"Taistelukuvauksissa on sellaista visuaalista tehoa, että ne melkein näkee elokuvana edessään."

"Heikkilän teksti on miellyttävää luettavaa, joka ottaa imuunsa. Jotain antiikin historioitsijoilta on tarttunut mukaan, kuten myös teoksen jako kirjoihin ja alakappaleisiin."

Satakunnan Kansa

Markku Soikkeli

23.11.1997

Sotaromaani tyrannian taidosta

"Tyranni on mukaansatempaavin suomalainen lukuromaani, mitä olen vuosiin tavannut. Yksityiskohdissaan säästeliäs tarina elävöittää puunilaissotien historiaa niin vauhdikkaasti, että lukija tosiaan tuntee seuraavansa maailmanhistorian keskeisiä tapahtumia aitiopaikalta."

"Jukka Heikkilän taito on selvästikin kyvyssä muokata historiallista lähdeaineistoa seikkailukertomuksen muotoiseksi kokonaisuudeksi, jossa historialliset henkilöt esiintyvät pelkästään kertomukseen sopivassa roolissa."

Cosmos

?

?

Waltarin jäljillä

"Tyranni on Waltarin parhaiden töiden tavoin rauhallisen talvi-illan mainio seuralainen."

Savonmaa

Marja Kuosmanen

19.10.1997

Tyranni

"Tyranni on elävästi kirjoitettua historiaa. Kuvitteelliset henkilöt voisivat aivan hyvin olla todellisia, ja tarina seurailee tiiviisti tosiasioita."

Helsingin Sanomat

Tero Liukkonen

19.10.1997

Jukka Heikkilän kiehtova romaani puunilaissodista

- Syrakusan viimeiset päivät

"Heikkilästä näkyy kehkeytyvän mainio historiallisten romaanien kirjoittaja. Tyranni on hänen toinen puunilaissotien aikaan sijoittuva teoksensa, jossa kiehtova ajankuva ja jännittävät tapahtumat tempaavat mukaansa."

"Heikkilän otteesta paistaa aito innostus. Hän on harrastanut antiikin historiaa toistakymmentä vuotta ja kirjoittaa vankan tietämyksen pohjalta."

"Ansiokkainta kuitenkin on se, että hän hakee näkökulmansa historiaan ihmisten tasolta. Hän eläytyy henkilöidensä sielunelämään, hän kuvaa luontevasti yhteisön toiminnan ja päivittäiset askareet. Autenttisuus ja eloisuus käyvät käsi kädessä."

Salon Seudun Sanomat

Ulla Järvi

15.10.1997

Miekkojen kalsketta Syrakusan muureilla

" 'Heikkilän toinen historiallinen romaani lunastaa hänelle paikan oivallisten historiallisten tarinankertojain joukossa.' Näin olisi sanottu vanhanaikaisessa kirja-arvostelussa - joskus historiassa. Näinä aikoina käytetään muodikkaampia sanakäänteitä, mutta perusajatus on sama."

"Jännittävää, iljettävää, ihailtavaa, kiehtovaa. Sitä kaikkea on Jukka Heikkilän upeasti kerrottu tarina."

Merikonsuli - 4/1995

Länsiväylä

JUK

10.12.1995

Jo muinaiset roomalaiset

"Heikkilä on perehtynyt aiheeseen hyvin ja tavoittanut ajan hengen hienosti. Kartat, henkilöluettelo ja sanasto virittävät lukijan oikeaan tunnelmaan."

Helikon

 Paul Jyrkänkallio

II/1995

Rooman nousu merivallaksi

"Kirjoittajan laaja lukeneisuus ja syvällinen perehtyneisyys aiheeseensa on kypsyttänyt teoksen, jota lukee kuin hyvää dokumenttia konsanaan."

Valkeakosken Sanomat

Jarmo Tuominen

3.8.1995

Rooman tasavalta sodassa

"Kaikkinensa kuitenkin Merikonsuli on hieno suoritus. Enpä usko, että kukaan historiallisten romaanien harrastaja tämän kanssa pettyy."

Länsi-Suomi

Mirja Kauppila-Laine

2.7.1995

Novus homo pitää otteessaan

"Gaius Lutatius Catuluksen, roomalaisen novus homon, uuden miehen, tarina pitää otteessaan runsaat neljäsataasivuisen teoksen ensilehdiltä loppuun saakka."

Image

Tommi Aitio

26.6.1995

Suuri kertomus pitää pintansa

"Merikonsulia hallitsee vahva kerronnan riemu, jolla Jukka Heikkilä lujittaa laajan romaanikokonaisuutensa sisäisen jännitteen."

"Kerronnallisen jäntevyyden ohella Merikonsulia leimaa Heikkilän vahva, historianharrastuksesta kielivä asiantuntemus. Heikkilän historianpopularisointi on imuvoimaista, sillä hän ei juutu valtaisan tietomäärän mekaaniseen suoltamiseen romaaninsa sivuille, vaan pyrkii ennemminkin ymmärtämään ja tekemään ymmärrettäväksi historiallisen totuuden perustaa."

Kauppalehti Optio

Asko Karttunen

15.6.1995

Waltarin jäljillä

"Kirjan voi laittaa kesän lukuromaanien eturiviin: sen parissa työelämän paineet muuttuvat lomarauhaksi. Kerronta on vanhakantaisen sujuvaa ja sisällön juoni pitää mukanaan."

Etelä-Suomen Sanomat

Heikki Saure

13.6.1995

Jukka Heikkilän esikoisteos on historiallinen romaani

- Vanha kunnon tiiliskivi

"Heikkilä kirjoittaa uudemmista virtauksista välittämättä järkähtämättömän suorasukaisesti suuren tarinan Rooman vallan noususta kukoistukseen."

"Heikkilä on tehnyt valtavan työn perehtyessään roomalaiseen historiaan ja sodankäyntiin. Tarkkoja yksityiskohtia ja pikkuseikkoja vilisee miltei jokaisella sivulla."

Etelä-Saimaa

 Jarmo Papinniemi

9.6.1995

Karthago olisi hävitettävä

"Romaanista kehkeytyy poliittinen trilleri."

Aamulehti

Osmo Lahdenperä

9.6.1995

Merikonsuli Lutatius taistelee senaatissa

- Jukka Heikkilä halusi kirjoittaa historiallisen romaanin ja alkoi tutkia antiikin sodankäyntiä jo 15-vuotiaana

"Tapainkuvaus ja subjektin vapaa vellonta eivät etene waltarimaiseen intensiteettiin. Heikkilä on ulkokohtaisempi, ja kronologinen juonellisuus suosii yksioikoisuutta. Mutta hänellä on kertojan hyvä ja luonnollinen lause, joka ei eksytä lukijaa."

Turun Sanomat

Matti Peltonen

4.6.1995

Vuonna 241 eKr. ja nyt

"Merikonsulia voi suositella moneen suuntaan. Poliitikoille, sotilaille, merenkävijöille, historian ystäville..."

Kaleva

Unto Paananen

2.6.1995

Tervetuloa kunnon historiallinen romaani!

"Onko Mika Waltari saamassa vihdoinkin manttelinperijän? Ylisanojako? Sen näyttää aika, mutta komea aloitus on Jukka Heikkilän esikoisromaani Merikonsuli, joka vie lukijan antiikin Roomaan. Sinne suomalaiset kirjailijat eivät ole tainneet uskaltautua sitten Waltarin."

"Lutatius on tarkkanäköinen tosi roomalainen, maalaisaatelin puhdaspiirteinen edustaja, eräänlainen valtakeskuksen outsider, jolle uskotaan Tehtävä. Siihen Heikkilä luo jännitteen, joka kestää loppuun asti."

"Tervetuloa kunnon historiallinen romaani - kauan on saatukin odottaa emotiaalista kertomusta antiikin Rooman maailmasta!"

Viikkoset

 Marja Kuosmanen

31.5.1995

Historiankuvaus Rooman vallasta

"Heikkilä on paneutunut Rooman historiaan perinpohjaisesti. Merikonsuli on täynnä täsmällisiä tietoja laivanrakennuksesta, sodankäynnistä, senaatin toiminnasta, perhe-elämästä, pukeutumisesta, jopa puhetaidosta. Ei suinkaan kuivana luettelona, vaan mehukkaiden juonittelujen ja strategisten suunnittelujen lomassa."

Ylioppilaslehti

Pauliina Remes

26.5.1995

Historiallisia taisteluja

"Meri välkehtii ja puu natisee kirjassa paikkapaikoin hyvinkin elävästi. Puuneja vastaan tekee mieli purjehtia itse suolaisen meren kohistessa viisisoudun airoissa."

Demari

 Jarmo Papinniemi

18.5.1995

Historiallista viihdettä Waltarin vanavedessä

"Heikkilä on huomattavan perehtynyt aiheeseensa."

 "Romaanin loppuun sijoitettu sanasto palvelee lukijaa paremmin kuin tietosanakirja."

 "Heikkilän selkeää etenevää tekstiä lukee mielellään."

Savonmaa

 Marja Kuosmanen

 4.5.1995

Merikonsuli

"Merikonsuli on hyvin eloisaa ja mieleniintoista luettavaa. Juoni kulkee notkeasti ja henkilöt ovat todentuntuisia inhimillisine pyyteineen."

Helsingin Sanomat

 Tero Liukkonen

14.4.1995

Kauppatieteilijän kunnianhimoinen esikoisromaani puunilaissotien ajalta

- Kun Rooma kukisti Karthagon laivaston

"Kukapa ei kaipaisi isoa kertomusta, lukuromaania sanan hyvässä merkityksessä. Merikonsuli vastaa näihin odotuksiin. Se on täyteläinen historiallinen romaani, jossa aikakausi herää eloon."

 "Merikonsuli tempaa mukaansa ja pitää otteessaan."

 "Historiallisen tietämyksensä Heikkilä on dramatisoinut ansiokkaasti ihmisten kautta."

 "Sekä yksinkertaisen viimeistelty kieli että selkeä kompositio osoittavat, että hän on pyrkinyt harmoniaan romaanin kaikilla tasoilla."