VÁCIN SEURAKUNNAN VIERAILU JÄRVENPÄÄSSÄ


* * *

INKOON JA TAMMISAAREN RETKI -  4.päivä maanantai 27.8.2012
En ollut retkellä mukana ja mikäli tästä halutaan kuvia, pyydän toimittamaan minulle, niin laitan ne tälle sivulle.


* * *

HELSINGIN RETKI -  5.päivä tiistai 28.8.2012
En ollut retkellä mukana ja mikäli tästä halutaan kuvia, pyydän toimittamaan minulle, niin laitan ne tälle sivulle.


Illan suussa retkibussi saapui jälleen kirkon parkkipaikalle:


tiistai

Isäntäperheet - jotka eivät olleet retkellä mukana, olivat ajoissa vastassa...
kun bussista alkoi purkautua iloisia ja tyytyväisiä retkeläisiä monia kokemuksia rikkaampina...


tiistai

...vaikka runsas ohjelma hieman jo 5.päivänä alkoi vähän väsyttääkin...

tiistai

...niinpä tyytyväiset retkeläiset lähetettiin kotona tunniksi lepäämään ennen iltapalaa.
Arkkitehdiksi opiskeleva János junior oli erityisen ihastunut Helsingissä Narinkkatorin puiseen hiljaisuuden kappeliin.


* * *

Maanantai-iltana olimme olleet Elina ja Vesa Koiviston kotona iltapalalla. Tänä iltana olin kutsunut
myös Pauliinan perheen meille.

tiistai


Vasemmalla olevan oviaukon yläpuolella näkyy unkarilaisen taiteilijan tekemä keramiikkainen krusifiksi, jonka János toi ystävyysseurakunnan tervehdyksenä eläkkeelle lähtiessäni.

tiistai

Kodissamme on monia yksityiskohtia, joissa unkarilaiset esineet, liinat ym. kertovat omalla tavallaan siitä sydämellisestä ystävyydestä, joka seurakuntien, työntekijöiden ja seurakuntalaisten kesken elää joka hetki ja tietysti erityisen tiiviisti vierailujen yhteydessä.

tiistai
tiistai

Unkarilaiset liinat ovat aina tärkeillä paikoilla.
tiistai

Vieraat tulivat levänneinä yhteiselle iltapalalle. Istuimme syöden ja jutellen englanniksi, saksaksi ja suomeksi monta tuntia illan pimetessä jo yöksi - kellään ei ollut kiire mihinkään eikä kenenkään tehnyt mieli lähteä vielä, mutta Nikolla ja Nealla oli aamulla kouluun ja äidillä töihin lähtö ja vieraiden viimeinen aamu ja tavaroiden pakkaaminen. Niinpä Jánokset hyvästelivät Pauliinan perheen jalähdimme kukin nukkumaan - tosin tänä iltana kävin kuitenkin vain yksin iltauinnilla ;-))


* * *

KESKIVIIKKO 29.8.2012 KOTIIN VÁCIIN LÄHTÖPÄIVÄ

Keskiviikkoaamupäivä oli pakkaamisen lisäksi vieraiden ja perheiden yhdessä sovittavissa, kunhan kaikki tulivat lounaalle klo 13 seurakuntasalille ja sieltä lähti klo 14.15 bussi lentokentälle.
Isä-János halusi jäädä kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa meille kotiin, koska oli jo nähnyt lukion ym. moneen kertaan. Sen sijaan arkkitehtiylioppilas-János oli hyvin kiinnostunut lukiosta ja sen arkkitehtuurista ja niinpä kävin viemässä hänet sinne klo 9, jolloin oli sovittu kokoontuminen halukkaille kävijöille.
Tunnin päästä hain hänet jälleen ja koska hän oli suunnitellut viimeksi kirjaston, kävimme tutustumassa vielä Järvenpää-taloon ja kirjastoon. Järvenpää-talossa oli vielä onneksi nähtävillä toisessa kerroksessa uuden terveystalon "Terveyden ja hyvinvointikeskuksen" monitasoiset piirustukset. Sieltä lähtiessämme János kysyi vielä, että onko Järvenpäässä jotain Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta. Vastasin, että Villa Kokkonen on, mutta sitä ei paljon näy sieltä 'ryteikön' keskeltä. Ajoimme kuitenkin Vanhankylänniemeen Tuulimyllyntielle. Portti oli auki. Kävelimme sisään, jotta hän saisi lähempää muutaman ulkokuvan. Silloin Antti Pesonen - paikan nykyinen vieraista huolehtiva isäntä tuli pihalle ja kertoi, että häneltä lähti juuri 30 hengen ryhmä pois ja kysyi meidän aikatauluamme. Kerroin, että on lähtöpäivä ja kohta on ateria ja bussi kentälle.
Hän tarjoutui ystävällisesti tekemään puolen tunnin selostuksen ja katsauksen talon arkkitehtuurista ulkona ja sisällä. Suureksi hämmästyksekseni se valtava ryteikkö oli hakattu ja raivattu kokonaan pois talon ympäriltä ja pihalta, oli avattu näkymä järvelle ja koko talo näkyi monesta suunnasta juuri sellaisesta perspektiivistä ja maisemassa, johon Alvar Aalto sen oli piirtänytkin ja suunnitellut. - Oli upea kulttuuriteko, että tämä raivaustyö oli tehty.
Olen käynyt varmaan toistakymmentä kertaa Villa Kokkosessa erilaisissa tilanteissa, mutta nyt vasta saattoi nähdä sen kokonaisuutena ja sen kaunis ja arvokas arkkitehtuuri pääsi oikeuksiinsa. Isäntämme pystyi ihmeteltävän hienosti tässä ajassa esittelemään kaiken, saunarakennusta, senkin sisustusta ja erikseen piirrettyjä ja valmistettuja kalusteita myöten ja vielä sisällä yhden musiikkinäytteen "Paavon virrestäkin".
Kovin kiitollisin mielin maksoin yllätyskierroksemme, sillä János jr sai kuvattua ja tallennettua itselleen 'valmiin' katsauksen Villa Kokkoseen ja sen kautta Alvar Aallon talosuunnitteluun ja Joonas Kokkosen elämään ja musiikkiin. (Oma kamerani oli kotona, koska lähdin vain hakemaan vierasta Lukiolta kotiin.)

Seurakuntatalolla ruokailtiin, kirkkoherrat János ja Vesa jakoivat kiitoksia kaikille vierailun toteuttamisesta. Järvenpään seurakunnasta kutsuttiin samalla ryhmä ensi vuonna 2013 Váciin.

Saattelimme vieraat lentokenttäbussille, joka kerrankin oli ajoissa paikalla:

lähtöpäivälähtöpäivälähtöpäivä
lähtöpäivä
lähtöpäivä
lähtöpäivä
lähtöpäiväVierailun kuvia katsellessa palautui hyvin mieleen, miten iloisia ja tyytyväisiä vieraamme olivat. Tuntui tavattoman hyvältä, että Vácin ystäväpiiri oli myyjäisillä, aterioilla ym. mahdollistanut niin monelle sellaiselle matkalaiselle mukaan lähtemisen, joilla ei olisi ilman piirin tukea koskaan ollut mahdollisuutta tulla vieraaksemme Järvenpäähän.- Yhteys elää todellisesti ruohonjuuritasolla ja seurakuntalaisten välillä.

* * *

Linkki sunnuntain 26.8.2012 sivulle

Linkki lauantain 25.8.2012 sivulle

Linkki tulopäivän perjantai 24.5.2012 sivulle

Paluu Unkarin yhteyksien sivulle

Paluu ystävyysseurakuntayhteyksien koontisivulle

* * *

Paluu Orvokin ja Jaakon etusivullesivulaskuri