KOIVUN KAATAMINEN la 24.11.2012Pihaan tultaessa ja vasemmalle autotallille päin käännyttäessä on vanhoja koivuja rivi,  jotka vähitellen täytyy kaataa pois. Osan viereen luonto on jo itse kasvattanut samasta juurakosta uuden muutaman metrin mittaisen verson, joka kasvaa nopeasti laajan juuriston avulla uudeksi puuksi.

Tämän rivin ulkopuolella lähempänä rajaa oli ensimmäinen laho koivu, josta alotin marraskuisena lauantai-iltana. Oikeaoppisesti suunnittelin kaatokohdan loveamisen siten, että puu kaatuu ison kauempana olevan koivun ja tämän koivurivin muiden koivujen väliin kohti porttia. Kaikki sujui hyvin, mutta koska puun keskellä oli lahoa, niin moottorisahalla aukkopalaa pois sahatessani puunrunko painui kesken sahaamisen alemmaksi ja hirtti sahan laipan kiinni.

Lähdin hakemaan toista käsisahaa, jolla voisin saada irrotettua tuon moottorisahan. Sinä aikana puun kallistuminen jatkui ja se painui latvastaan ison rajalla olevan koivun nojaan sekä kierähti sen verran pois kannon päältä, että painoi sahan kannon viereen n. 20 cm syvyyteen multaa ja arvata saattaa, että laippa vääntyi lähelle S-kirjaimen profiilia.

Siispä piti hakea kaivuulapio ja ruveta kaivamaan maata pois sahan alta, että saisi vedettyä sen esille maasta. Kaatuva koivu oli tiukasti ison koivun oksiston keskellä latvastaan, joten se ei siirtyisi mihinkään sivusuunnassa.

Otin vaatimattomalla kännykamerallani kuvan maan sisässä olevasta moottorisahasta:

koivunkaato


Sahan sai kaivettua ylös maasta, laipan sai oiottua ruuvipuristimen avulla ja ketjun paikoilleen, mutta ketjujarru piti poistaa, koska oli vääntynyt. - Nyt saha taas pelasi ja sitten jatkamaan töitä.

* * *
Tässä kuvassa näkyy n. 15 m pitkä runko nojallaan isoon koivuun. Koska se pysyy latvasta paikallaan tukevasti, niin täytyi ruveta pätkimään tuota runko 3-4 m kerrallaan, jotta sen sai pystympään...
 

koivunkaato

koivunkaato

Sahan kuoppa on vielä jäljellä.

koivunkaato

Tästä sitten pätkimään kannosta päin alkaen, jotta rungon saa pystympään.
koivunkaato

Yksi pätkä on jo poissa ja seuraavaan sahaukseen.koivunkaato

Piti hakea tikkaat avuksi, jotta ylettyi korkemmalta pätkimään. 3 pätkäisyn jälkeen runko oli jo aika pystyssä siihen isoon koivuun nojaten.

Sitten isoimmat tikkaat avuksi ja vetoliinat mahdollisimman ylös ja kiinni vasemmalla puolelle olevaan vankkaan koivuun. Vetoliinoilla sain kiristettyä sitä viimeistä pystyssä olevaa rungon pätkää niin, että se rojahti alkuperäiseen suuntaansa kohti porttia. Otin tästä aamulla sitten paremman kuvan tuossa alapuolella:


koivunkaato
Loppu hyvin ja kaikki hyvin, mutta alotin illalla valoisaan aikaan, mutta pimeään se päättyi, onneksi Volvossa on hyvät valot!Paluu etusivulle