Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
Kuvia
sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura




SUKLAA- YM. KAKKUJEN - TORTTUJEN - JÄLKIRUOKIEN... RESEPTEJÄ:

klikkaa...

1. KESÄKURPITSASUKLAAKAKKU

2. APPELSIINISUKLAAKAKKU

3. MANSIKKA-MARENKITORTTU

4. TIRAMISU-JÄLKIRUOKA

5. KARDEMUMMA-BANAANI-PANNARI

6. "PALA TAIVASTA" -raparperihyve




* * *


1. KESÄKURPITSASUKLAAKAKKU


Ohjeen olen saanut Facebookista Petra Pihlajamaalta, helppotekoinen ja maku raikkaampi kuin erään toisen nk. tavanomaisen suklaakakun - tulee tänne sekin.

6 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl öljyä
5 dl kuorineen raastettua kesäkurpitsaa
2 kananmunaa
 
Valmistusaika n. 1 tunti

Sekoita kuiva-aineet huolellisesti keskenään. Lisää öljy, kesäkurpitsaraaste ja kananmunat kerralla ja sekoita hyvin, mutta varo vaivaamasta taikinaa liikaa, vaikka se onkin aika paksua. Uunivuokaan laitettaessa taikina saa olla "kumpuilevaa", eli ei tarvitse tasata. Paista 175 asteessa noin 40-45 minuuttia.  - Kypsymisaika kannattaa tarkistaa 'tulitikulla' tms., että onko sisältä kypsä, sillä muistelen, että se vaati pidemmän ajan kuin tuo, aikaa pidentäessä voi uunin lämpötilaa varmuuden vuoksi laskea 10-20 astetta, jotta sisältä kypsyminen ei polta pintaa...

Alkuperäinen ohje ei sisältänyt suklaakuorrutusta, mutta jos haluaa, niin sen päälle voi tehdä Suklaa-appelsiinikakun ohjeen kuorrutuksen, joka tekee siitä näyttävämmän näköisen, jos tarjoaa kakun kerralla isommalle joukolle.

Kuorrutus:
3 dl kaakaotomusokeria tai jos ei ole, niin n. 2 dl tomusokeria ja 1 dl tummaa kaakaojauhetta, - ei siis mitään 'neskaakaolaimennusseosta'.
n. 1,5 - 2 ruokalusikallista appelsiinimehua - mielellään appelsiinista tai mandariinista puristettua. Nesteen sekoittamisessa kannattaa olla varovainen, niin että seoksesta tulee juuri ja juuri yhtenäistä 'kiiltävää' tahnaa, joka pinnalle levitettynä hiljakseen tasoittuu - ei varsinaisesti valu.

Kakun voi vaikka pakastaa ja laittaa kuorrutuksen vasta sitten, kun se on sulatettu tarjoilua varten. Kuorrutuksen laittamisen jälkeen kakku viileään ja voi olla vaikka seuraavaan päivään, niin kuorrutus imeytyy paremmin.

Koristeluun on monia mahdollisuuksia: - kukkanen - Dajm-rakeita -  karpaloita - vadelmia - metsämansikoita - kokonaisia viinimarjoja - mitä nyt ulkoa puutarhasta tai pakastimesta sattuu löytymään - lisänä tarvittaessa  - vähän tomusokeria - kermavaahtoa.
Lopussa muutamia kuva-esimerkkejä.
- - - -

Mikäli jättää suklaakuorrutuksen pois, kakun voi pakastaa valmiina siivuina ja tarjolle tuodessaan asettelee valmiiksi erillisille leipälautasille ja vatkaa palan viereen tai osittain päälle kermavaahtopläjäyksen ja sen päälle em. marjoja.

Raikkaan kermavaahdon saa vatkaamalla purkki kuohukermaa ja purkki sitruunarahkaa. Rahkakermavaahto ei valu ja on maultaan monipuolisempi.
- - - -


vatkaus

Kesäkurpitsa raastetaan kohtalaisen ohutsäikäiseksi.




vatkaus

Koska ohjeessa on ruokasoodaa ja leivinjauhetta, niin kakku on tässä vaiheessa sisältä vielä liian raakaa...





50v

Kukkien tai lahjan sijasta voi leipoa kakun synttärisankarille...



vác-kakku

Vácin ystävyysseurakunta-aterian arpajaisvoitto.



http://jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/kesakurpitsasuklaakakku.pdf


* * *
 


2. SUKLAA-APPELSIINIKAKKU


Reseptin olen skannannut E-ryhmän asiakaslehden reseptiliitteestä.

suklaakakku


suklaakakku


Suklaakuorrutuksen päälle tehdyt värilliset kuorrutukset ovat valkoista tomusokeria , värjättynä nesteväreillä ja jos käyttää kananmunanvalkuaista nesteenä, niin kuorrutus kuivuu nopeammin kuin veden kanssa. Musta pinta on salmiakkihileitä.

ystavyysaterian kakku

Tämä kuorrutus oli tehty Järvenpään srk:n 60v päivän ystävyysseurakuntien yhteiselle aterialle.




60v

Tässä yhdet 'synttärikukkaset'.

Edellä olevaa kuorrutusta olen käyttänyt myös Kesäkurpitsasuklaakakkuun...

* * *






3. MANSIKKA - MARENKITORTTU

Pirkka-lehden ohjeen mukaan.

Koska ainoa jauho on maissitärkkelystä, torttu sopii myös keliakiaruokavalion tarvitseville (gluteeniton).

TORTTULEVYT
4 kananmunanvalkuista
1 tl omena- tai valkoviinietikkaa
2 dl sokeria
3 dl riisimuroja
voita

TÄYTE
4 kananmunankeltuaista
1 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 dl vispikermaa
1 sitruuna (kuori raastetaan ja mehu puristetaan)
50 g valkoista suklaata

KUORRUTUS
3 dl vispikermaa
tuoreita mansikoita


Levitä leivinpaperi uunipannulle ja voitele se. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Keltuaista ei saa joutua valkuaisten joukkoon.
Siirrä valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Lisää viinietikka valkuaisten joukkoon. Vatkaa valkuaiset melko kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää n.
½ dl sokeria. Jatka vatkaamista ja lisää vähitellen loputkin sokerista, kunnes vaahto on kovaa. (Ei valu vatkauskulhosta, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.) Sekoita kovan vaahdon sekaan riisimurot.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista marenkilevyä 125 asteessa n. tunti, kunnes marenki on kuivaa. Anna marenkilevyn jäähtyä pellillä. Irrota levy varovasti paperista. Jouduin vähän korottamaan lämpötilaa, jotta kypsyi n. tunnissa.

marenki

TÄYTE
Sekoita täytteen ainekset (ilman valkosuklaata) paksupohjaisessa kattilassa. - Ohje suosittelee pinnoitettua kattilaa, mutta olen käyttänyt tavallista teräskattilaa. - Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes täyte sakenee, mutta älä keitä. Nosta kattila liedeltä.
Lisää paloiteltu valkosuklaa koko ajan sekoittaen. Anna täytteen jäähtyä.



marenki

KOKOAMINEN
Leikkaa marenkilevy keskeltä kahtia. Levitä jäähtynyt täyte toiselle puolikkaalle. Nosta toinen puolikas täytteen päälle.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä kakulle. Koristele mansikoilla ja jos haluat vihreätä, niin esim. sitruunamelissan tms. lehdillä.

- - - -

ISOKOKOINEN KAKKU

Olen kaksinkertaistanut ohjeen ja silloin saa suuremmalle joukolle sopivan kokonaisen pellillisen n. 32 x 34 cm kokoisen kakun. Kuvissa tällainen kakku.

marenkitorttu

http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/mansikka_marenkitorttu.pdf



* * *



4. TIRAMISU - JÄLKIRUOKA


Alunperin Pirkka-lehden ohjeesta muuteltuna.

(Jos käytät kääretorttulevyyn vehnäjauhon sijasta tattarijauhoa, tätä voi tarjota myös keliakiaruokavalion tarvitseville (gluteeniton).


AINEKSET (n. 12 annosta)
pohjakerrosta varten puolikas kääretorttulevystä, toisen puolikkaan voi pakastaa seuraavaa kertaa varten = 4 kananmunaa, 2 dl hienoa sokeria, 1,5 tl leivinjauhetta, 2,5 dl vehnäjauhoja (tai tattarijauhoa, jolloin sokeria vähän enemmän eli 2,5 dl)

1,5 dl kylmää kahvia
1 prk (n. 150-200 gr) appelsiinimarmelaadia
2 appelsiinia (tai 4 mandariinia)
2 prk (4 dl?) kuohukermaa
1 prk tiramisurahkaa
(Tiramisurahkaa ei ole aina saatavissa valmiina, sekoita 1 prk maustamatonta rahkaa ja siihen n. dl kaakaojauhetta sekä tomusokeria maun mukaan)
Koristeeksi kaakaojauhetta



Leikkaa kääretorttupohjan puolikas pieniksi neliöiksi


tiramisu


Vuoraa tarjoilumalja näillä palasilla.

tiramisu

Kostuta palaset kylmällä kahvilla.

tiramisu


Sivele appelsiinimarmelaadi palasten päälle.


tiramisu


Leikkaa kuoritut appelsiinit pieniksi palasiksi ja ota valunut mehu talteen - poista siemenet.


tiramisu


Vatkaa kuohukerma melkein valmiiksi.


tiramisu


Laita tiramisurahka kermavaahdon mukaan ja vatkaa valmiiksi.


tiramisu


Sekoita appelsiinin palaset seokseen.


tiramisu


Täytä malja rahka-appelsiiniseoksella reunojaan myöten.


tiramisu


Voit tarjota heti tai laittaa vaikka yöksi kylmään vetäytymään. Ennen tarjolle tuomista sirottele sihdin läpi kaakaojauhetta pinnalle.


tiramisu


Tarjoillessasi kehota vieraita ottamaan tiramisua aina kulhon reunaa ja lopuksi pohjaa myöten, koska kahvinmakuinen pohja jää muutoin pois annoksesta.

http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/tiramisu.pdf

* * *



5. KARDEMUMMA-BANAANI-PANNARI


Alunperin ME-lehden ohjeesta muuteltuna.

AINEKSET (12 annosta = muffinsipellin 12 formuun laitettuna)

2,5 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
0,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
4 dl maitoa
2 kananmunaa
0,5 dl sulatettua voita

MUFFINSSIVUOKIIN
juoksevaa margariinia
1 iso banaani siivutettuna

TARJOILUUN
vaniljajäätelöä
(resepti suosittelee lisäksi pähkinöitä, siirappia, vaahterasiirappia)

- - - - - - -

KAKSINKERTAISTAMALLA ANNOKSEN SAA SOPIVAN ISOLLE UUNIVUOKAPELLILLE.
Uunipeltiä käytettäessä tarvitaan banaaneja 4 kpl.

- - - - - - -

Edellä olevan annostelun mukaan olen kokeillut valmiiseen muffinssipellille. Siinä ehkä juuri ja juuri mahtuu. Kun kerran taikinaa jäi vähän yli, niin laitoin muutaman paperiseen muffinssivuokaan, mutta pannaritaikinan kohotessa vuokan reunat 'pettivät' ja sitä valui pannulle...


muffinssipelti


VALMISTUS
Ohjeessa neuvottiin tavallisesti sekoittamaan ainekset kulhossa. Kokeilin niin, että laitoin ainekset vatkauskulhoon ja koneella vispilällä vatkasin ensin kananmunat ja maidon, jotka vaahtoutuivat hienosti ja sitten siihen vähän kerrassaan kaikki edellä luetellut aineet. Taikina oli näin hyvin kuohkeata ja vastaavasti pannarikin.
Kaksinkertaistetussa määrässä pitää olla iso kone/vatkauskulho, jos sekoittaa ne tällä tavoin. Itselläni on iso Kenwood, jossa tekee vaivatta litran taikinat tavallisen puolen litran taikinoiden sijasta.

Muffinssipellillä pitää voidella vuokat, mutta silti taikina tahtoo tarttua vuokiin. - Uunipellillä käytän aina leivinpaperia, jonka vielä voitelen öljyllä tai juoksevalla margariinilla.

Banaani siivutetaan ja muffinssipellillä 2-3 siivua / vuoka taikinan päällä.

Uunipellillä tarvitaan banaaneja 4 kpl ja siivut ladotaan vieri viereen varovasti haarukan avulla taikinan päälle. Kun antaa taikinan hetken aikaa vetäytyä siinä uunipellillä, jauhot turpoavat ennen siivujen asettelua ja jäävät helpommin pinnalle.

Muffinssivuokassa ne yleensä painuvat paistumisen aikana taikinan sisään. Siivuja voi myös laittaa pystyasennossa taikinan sisään, niin yläreuna saattaa jäädä näkyviin taikinasta.

Paista 200-220 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia kauniin värisiksi.

Tarjoillessa vierelle kulho, jossa on pieniksi kuutioiksi paloteltua vaniljajäätelöä. En ole kokeillut siirappia, koska se tekee mielestäni liian makean sävyn, mutta 'kunkin maun mukaan'.

Alla olevassa kuvassa taikina on laitettu pyöreään kakkuvuokaan / muffinssiannoksella.


kardemummabanaanipannari



pannari

Tässä on tupla-annoksena tehty uunivuokalevy, josta oli heti kadonnut osa lautasille...


http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/kardemummabanaanipannari.pdf

* * *







6. "PALA TAIVASTA"
= Raparperihyve


Alunperin Pirkka-lehdestä 2014/6-7 s 61.

Otin Pirkka-lehdestä ja koska teen aina pannupellin kokoisen annoksen, kaksinkertaistin ainemäärät. Jos haluat pienemmän, voit jakaa määrät kahdella. Alkuperäinen annos on ilmoitettu n. 10 hengelle.


POHJA
5 dl vehnäjauhoja
6 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
200 gr voita tai margariinia
2 kananmunan keltuainen

RAPARPERIKIISSELI
800 gr (n.1,6 litraa) raparperia pieninä paloina
1,5 dl sokeria
3 dl vettä
4 rkl maissijauhoja (tärkkelystä)
6 kananmunan keltuaista
2 rkl voita

MARENKI
8 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

- - - - - - - -

- Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä rasva.
- Lisää keltuaiset ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Painele taikina vuokapannun pohjalle ja reunoille.
(Olen päällystänyt uunipannun - ja kakkuvuoat ym. -  foliolla, koska sen avulla paistokset lähtevät hyvin irti vuokasta ja se on myös helppo irrottaa paistoksesta tarvittaessa, jos paistos pitää käntää tms. Se asettuu paremmin vuokan mukaiseksi kuin leivinpaperi, joka toimii muutoin hyvin. Vuoat on myös helppo pestä käytön jälkeen, kun reunoihin ei tartu kovettunutta taikinaa.)
- Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

- Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 0,5 dl vettä.
- Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
- Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.

- Sekoita raparperiseoksen joukkoon veteen  (2 dl) sekoitettu maissijauho sekä keltuaiset.
- Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu.
- Sekoita lopuksi kiisseliin rasva.
- Levitä jäähtynyt kiisseli torttupohjalle.

- Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä.
- Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää (- ei valu vatkausastiasta vaikka käännät sen ylösalaisin).
- Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.

- Paista torttua vielä 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaalean ruskea.
- Tarjoa jäähtyneenä kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.




pala taivasta

Esipaistettu pohja uunipannulla. Folio tekee uunipannusta kauniin tarjoiluastian.
Käytän tätä myös monien suolaisten ruokien kypsennys- ja tarjoiluastioihin, -vuokiin.
Helpottaa myös tiskausta kaiken jälkeen.




pala taivasta

Kiisseliä saostettaessa liedellä käytän käsivatkainta ja vielä jäähdyttäessäkin. Kuumennus mielellään hitaasti
ettei kiisseli pala pohjaan, vaikka sitä sekottaakin.
(Unohdin voin kiisselistä, mutta kyllä se onnistui kohtuullisesti ilman sitäkin, vaikka "voin kanssa saa kaksinverroin parempaa.")






pala taivasta

Valmista marenkia.






pala taivasta

Kiisseli on levitetty pohjan päälle. Se oli vielä kohtuullisen yksinkertaista.







pala taivasta

Mutta se, joka kehottaa vatkaamaan marengin kovaksi ja kiiltäväksi, ei ole kertonut, miten se on mahdollista
levittää tasaiseksi. Käytin apuna veistä, jolla viilsin siivuja näistä kasoista...






pala taivasta

Valmiina "pala taivasta", josta tässä vaiheessa ensimmäisellä kerralla tehdessäni en ollut varma onko sitä
vai ehkä pala "sitä toista" ;)



http://www.jaakkoharjuvaara.net/RESEPTIT/pala_taivasta_raparperihyve.pdf

* * *
(Sivut täydentyvät aikaa myöten...)

PALUU RESEPTIEN ALOITUSSIVULLE



Viimeisin päivitys 25.9.2015