Jaskan logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet, kirjat
haastattelut
Kuvia
sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
PUHELINKESKUKSEN HOITAJA
MIMMI HOLM


Mimmi Holm
Mimmi Holm
Koulujen kauppalasta kaupungiksi ss 118-120
puhelinkeskus

Puhelinkeskus oli ensin 1894 - 1918 Lehtosen talossa asemanmäessä ja sitten vuosina 1918 - 1925 isoisäni Tyyne Walfrid Harjuvaaran 1913 rakentamassa Untolassa, joka on aivan radan varressa - vieläkin  Mannilantie 23.
Yllä olevassa kuvassa Mimmi Holm katselee yläkerran keskuksena olleen huoneen ikkunasta ja puhelinlinjojen eristekytkennät ovat selvästi näkyvissa seinällä.

puhyhd
puhyhd
Järvenpään Puhelinyhdistyksen alkuvaiheet
ja liittyminen
Keravan puhelin-
yhdistykseen
keskus

Toisesta suunnasta samat puhelinlinjat

Taustalla rautatie johtaa vasemmalle asemalle päin. Ratavalli näkyy, mutta kiskot ovat vähän alempana. Ovella seisoo isoisäni Tyyne Harjuvaara ja vaimonsa Vilma istuu portailla. Tyttö on tätini Anna-Liisa Harjuvaara / myöhemmin Virtanen ja poika on isäni Pekka Harjuvaara.
Tyyne oli puhelinyhdistyksen hallituksessa 1925 - 1950, jolloin yhdistys sulautui Helsingin Puhelinyhdistykseen.Puhelinkeskus siirtyi 1925 Vanhankyläntien ja 'Valtatien' risteykseen omaan toimitaloonsa.

puhelinyhdistys

Vanhankyläntie poikkeaa vasemmalle. Nykyisin tuolla vasemmalla on Prisma ja tämä alue on Järvenpään toria ja Prisman viereistä Järnefeltinkatua ja Vanhankyläntien alku on siirtynyt Postikadun risteykseen.
Koulujen kauppalasta kaupungiksi kirjassa tarkoitetaan tätä rakennusta puhelinkeskuksena.

HUOMAA!
Keskuksen ympärillä näkyvät korkeat puhelinpylväät, joissa valkoisten eristeiden varassa kulkivat puhelinlangat. Yksi lanka = yksi puhelinlinja. Vasemmalla näkyy matalammassa pylväässä yhteensä 48 linjaa... ja yksi soittaja kerrallaan sai käyttöön keskuksen ohjaamana yhden linjan. Jos kaikki olivat käytössä, niin piti odottaa vuoroaan ja keskus soitti ja ilmoitti, että nyt on linja avattu!
Puhelinyhdistyksen historiassa ks.ylh. on kerrottu, että Helsinkiin piti ruveta rajoittamaan puheaikaa 8 min / puhelu, jotta linjoja vapautuisi...

* * *saunarakennus

Mimmi Holm asui Untolassa saunarakennuksen yläkerrassa. Kuva lienee 1930 - luvulta. Oletan, että vasemmanpuoleinen nainen on Mimmi Holm eli Bibba. Hänellä oli hyvin läheiset välit isovanhempieni kanssa.


kuolinilmoitus


Hautajaisten jälkeen lehdessä oli muistokirjoitus


kuolinilmoitusKuolinilmoituksen allekirjoittivat veli vaimonsa kanssa. Läheinen ystävyys isovanhempieni kanssa johti siihen, että sukuni arkistossa ovat kaikki hautaamiseen, hautakiveen ja haudanhoitoon liittyvät asiakirjat ja tositteet. Isovanhempieni kuoleman jälkeen isäni ja tätini huolehtivat yhdessä, että Bibba-tädin hautapaikkaan on lunastettu ainaishoito ja se sijaitsee:

TUUSULAN UUDELLA HAUTAUSMAALLA
osasto 5
rivi 8
paikat 194-195

* * *

ARKISTOSSA

on myös huolellisesti tallessa puhelinliittymän omistajien lähettämiä kortteja ja tervehdyksiä Mimmi Holmille - keskuksenhoitajalleen. Olen skannannut ne tähän siten, että jokaisen kortin molemmat puolet ovat näkyvillä, jos tietoja on kahdella puolella tai kirjekuori, jossa kortti on saapunut. Vanhat osoitteet, postimerkit, päivämäärä kertovat aina omaa historiaansa tervehdykseen liittyen:

kortti


kortti
kortti
korttikortti
kortti
kortti
korttikortti
korttikortti
korttikortti
kortti
kortti
kortti
korttikortti
korttikortti
kortti
kortti
kortti

kortti
kortti
kortti

kortti
kortti


Mimmi Holmin elämä ja dokumentit antavat nykyisille automaation ja netin kautta tapahtuvan yhteydenpidon sukupolville oivallisen näkymään aikaisempien sukupolvien puhelinten historiaan.


 
* * *


HISTORIAN KOONTISIVULLE


PALUU ETUSIVULLEMME


sivulaskuri