Orvokin logo
Orvokki ja Jaakko Harjuvaara
Koulut ja
työura
Sota
lapset
Puheet/kirjat
lehdet
SUKU
kuvia/sanoja
Taivaan
kotiin
LAPSET Luonto
ilmasto
Järvenpää
historiaa
Harrastukset
reseptit
Puheita Koulut ja
työura
SEPPO ALAJA EESTISSÄ

1991 - 14.11.1992Seppo Alaja
Seppo Pärnun kotinsa ovella osoitteessa Posti(katu) 4.

Seppo Alaja, teol.tri ja Eestin kirkon lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden kurssin aikaan 1990 Pyhäkouluopiston rehtori, sai tämän kurssin kautta kosketuksen Eestin kirkon tilanteeseen ja työntekijäkoulutuksen tarpeisiin. Seppo opetteli eestinkielen ja siirtyi Kirkon Ulkomaanavun ja aluksi myös Järvenpään seurakunnan tuella työskentelemään Eestin kirkossa ja teologisen instituutin opettajana. Sepolla oli teologian tohtorina oikeus antaa yliopisto-opetusta ja ottaa vastaan tutkintosuorituksia. Hänen työpanoksensa oli äärettömän tärkeä Eestin itsenäistymisen vaiheessa, jolloin Eestin kirkossa kommunismin otteen ja pelon kadottua syntyi voimakas kiinnostus ja hakeutuminen kirkon ja seurakuntien yhteyteen. Työntekijöitä ei oltu pystytty kouluttamaan Neuvostoliiton vallan kautena. Silloin oli puute opettajista ja koulutuksesta. Tässä tilanteessa Seppo pystyi ratkaisevalla tavalla auttamaan naapurimaamme kirkkoa.

Seppo työskenteli ensin Teologisen instituutin pedagogisen osaston johtajana, lapsityön ja uskonnonopetuksen konsulttina,.

Kesällä 1992 hänet valittiin Teologisen instituutin rehtoriksi. Lisäksi hän hoiti seurakuntapapin tehtäviä Pärnun Elisabetin seurakunnassa.

Seppo työskenteli 3 viikkoa kuukaudessa Eestissä ja viikon Suomessa perheensä luona Järvenpäässä. Puolentoista vuoden intensiivisen työjakson jälkeen Seppo menehtyi liikenneonnettomuudessa Eestissä ajaessaan yöllä 14.11.1992 Tallinnasta kotiin Pärnuun ja törmäsi eestiläisen rekka-auton kanssa liukkaassa kelissä. 

Sepon asunto Pärnussa
Posti 4

Hagerissa


Samalla matkalla käytiin Sepon kanssa tervehtimässä Hagerin srk:n kirkkoherraa Paul Saar'ia ja Srk-opiston kurssilla ollutta pyhäkoulusihteeri Liia Kaljuste'a. Kuva Hagerin kirkon puistossa. Hautausmaalla monet ristit oli katkaistu kommunistivallan aikana hautamuistomerkeistä.

Hagerissa

Hagerin kirkko


Hagerissa
Paul Saar esitteli meille Hagerin kirkon kuorissa olevat Pro Patria -taulut. Ne oli kommunistivallan aikana piilotettu erään maatalon navetan lantalan alle, jotta niitä ei löydettäisi ja tuhottaisi.
Kun itsenäisyyden aika koitti, taulut kaivettiin esiin, puhdistettiin ja asetettiin kirkon kuoriin paikoilleen. Pidettiin jumalanpalvelus, jossa taulut siunattiin jälleen käyttöön ja kirkon alttarille sytytettiin kynttilä jokaisen taulussa olevan henkilön muistoksi.

Taulujen alareunassa lukee Eestin kielellä:


" Ole ustav surmani, siis Ma annan sulle elukrooni! "

" Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun. "

Ilmestyskirja 2:10Eestissä oli aikoinaan voimakas zinzendorfilainen herätysliike. Tämän liikkeen suuri rukoushuone oli Hagerissa.

Rukoushuone
SUURIKOKOINEN KUVARukoushuone
SUURIKOKOINEN KUVA

Paul Saar ja Seppo esittelivat tätä rukoushuonetta.


Pärnun Elisabetin kirkko
Elisabetin seurakunnan kirkko Pärnussa.

* * *

Kirkkoherra Andres ja Marje Pöder perheineen
Samalla matkalla poikkesimme Orvokin kurssilla olleen Marje Põderin perheen luona. Isä Andres oli silloin Pärnun Elisabetin seurakunnan kirkkoherra ja nykyisin Eestin kirkon arkkipiispa. Marje ilmoitti Järvenpäähän Sepon kuolemasta liikenneonnettomuudessa.

* * *

Sepolle järjestettiin muistopalvelus 17.11.1992 klo 11 ensin Pärnun Elisabetin kirkossa ja sen jälkeen klo 15 Tallinnan tuomiokirkossa, johon palvelukseen kokoontuivat Eestin kirkon kaikki papit saattamaan rakasta ja kunnioitettua opettajaansa Seppoa hänen viimeiselle matkalleen Suomeen. Siunaus toimitettiin Suomessa kotiseurakunnan, Järvenpään kirkossa.
(Ärasaatmine on sananmukaisesti 'poislähettäminen')

Sepon muistotilaisuuden ohjelma

Sepon muistotilaisuuden ohjelma

Sepon muistotilaisuuden ohjelma


Sepon muistotilaisuuden ohjelma

"Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy." Joh 15:16

* * *
 
SEPON SIUNAUS OLI JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA
29.11.1992 klo 13


Sepon siunauksen ohjelmaSepon siunauksen ohjelmaSepon siunauksen ohjelma

* * *

Arkkipiispa Jaan Kiivit luovutti järvenpääläis - unkarilaisen Vácin srk:n ystävyysryhmän vierailun yhteydessä Eestin kirkon ansiomitalin Heli Alajalle ja Orvokille tunnustuksena Sepon ja Orvokin työstä Eestin kirkon työntekijäkoulutuksen hyväksi:* * *Paluu Viro-projektin päätösjuhlan sivulle


Paluu Orvokin Seurakuntaopiston työvuosien sivulle


Paluu ystävyysseurakuntayhteyksien koontisivulle


viimeisin päivitys 6.2.2013