Etusivu
Käsitteitä
Kuolemajärven naisen puku
Kansallispuvun historiaa
Kansallispuvun hankinta
Yhteystietoja
Kansallispuku-
etiketti
Lähteet

Kansallispukujen käyttö

Kansallispuku sopii kaikkiin juhlatilaisuuksiin. Kesä on oikeaa sesonkiaikaa.
Kansallispukua voi käyttää
· juhlapukuna perhe-, koulu-, kotiseutu- ja perinnejuhlissa, vuotuisjuhlissa kuten jouluna ja juhannuksena sekä erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen juhlavissa tapahtumissa, joissa kansallispuku voi olla myös tarjoilijoiden asuna,
· kirkkotilaisuuksissa, mm. kirkollisissa juhlissa, häissä ja joskus myös hautajaisissa,
· ylioppilasjuhlan pukuna ja vihkipukuna,
· esiintymisasuna mm. kansantanssi- ja pelimanniryhmillä sekä kuoroilla.

Tärkeää on, että kansallispuku on kokonaisuus siihen kuuluvine päähineineen, sukkineen, kenkineen ja koruineen.

Päähine, kengät ja sukat asun mukaan

Vuosien saatossa muodit ovat vaikuttaneet kansallispukuihinkin. 1960-70 luvulla pukujen helmoista katkaistiin perinteen tuntijoiden kauhuksi parisenkymmentä senttiä pois. Puvun pituus noudattaa vanhan kansanpuvun pituutta. Nykyään puku ulottuu nilkkoihin.

Tänään kansallispukuja osataan  kantaa hyvin. Tärkeää on, että puvun kanssa pidetään oikeanlaisia sukkia, kenkiä ja päähinettä. Läpikuultavat sukat, sukkahousut tai valkoiset kengät kansallispuvun kanssa eivät sovi. 

Kansallispukuun pukeutuvan tulisi kiinnittää huomiota eritoten puvun päähineeseen. Pukuun kuuluva päähine on hyvä tehdä tai hankkia yhtaikaa puvun kanssa. Aikuisen naisen ei pitäisi käyttää tyttösten päänauhaa.

Puvun valinnassa voi noudattaa mieltymyksiään tai se voi olla kunnianosoitus omalle kotiseudulle. Tärkeintä on, että puku on oikeankokoinen, värit sopivat ja käyttäjä tuntee viihtyvänsä puvussa. Silloin puku ei jää riippumaan tyhjän panttina kaappiin. (L. Stenberg, Kansallispukukeskus)