Etusivu
Käsitteitä
Kuolemajärven naisen puku
Kansallispuvun historiaa
Kansallispuvun hankinta
Yhteystietoja
Kansallispuku-
etiketti
Lähteet

Kansallispuvun hankinta

Kansallispuvun voi valita oman tai suvun juurien mukaan. Puvun voi valita myös muunlaisin perustein tai mieltymyksin. Kansallispuvun voi valmistaa itse, teettää, ostaa tai vuokrata. Myös vanhan puvun voi kunnostaa tai täydentää lisäosilla.

Kansallispuku on arvovaate. Hintaa sille kertyy useista tuhansista kymmeniin tuhansiin markkoihin. Itse tekemällä säästää.

Moni haluaisi tehdä puvun alusta loppuun omin käsin, mutta on hyvä muistaa, ettei niin tehty välttämättä ennenkään. Pitäjissä oli pitsinnyplääjiä tai kirjonnantaitajia, joilta puvun erikoisosia hankittiin. Korut ja silkkihuivit olivat nekin monesti ostotavaraa. Kansallispukualaa vaivaa tekijäpula. Pukua ei pysty tekemään kuka tahansa pukuompeluun perehtynyt, vaan kansallispuvun valmistaminen vaatii erikoistekniikoiden taitamista ja kulttuurintuntemustakin. Lisää tarvittaisiin ompelijoiden ohessa muun muassa kutojia. (L. Stenberg, Kansallispukukeskus)

koivisto2.jpg (245054 tavu(a))

 

 

helena rumpunen.jpg (31719 tavu(a)) Valmiina ostaen
Kansallispuvun voi ostaa valmiina. Suomessa pukuja myy Helmi Vuorelma oy. Kuolemajärven pukua ei tällä hetkellä ole saatavissa, mutta mallipuku löytyy Vuorelman kokoelmista. Kansallispukualan koulutuksen saanut ompelija tekee mittatilaustyönä uusia pukuja tai kunnostaa vanhoja.

Itse tehden
Kansallispukukursseilla voi valmistaa puvun kokonaan itse tai ommella valmiina saatavista tarvikkeista. Kursseja pitävät kansalais- ja työväenopistot.


Vuokraten
Kansallispuvun voi vuokrata tilapäiskäyttöön kansallispukuja vuokraavilta liikkeiltä tai järjestöiltä, kuten esimerkiksi Suomalaisen Kansantanssin Ystäviltä Helsingistä, Etelä- Hämeen Nuorisoseurojen Liitosta Lahdesta tai paikallisilta käsi- ja taideteollisuusyhdistyksiltä. Tarkempaa tietoa kansallispukumalleista ja niiden hankinnasta sekä kansallispukujen vuokraajista löytyy kansallispukukeskuksen käsikirjastosta.