7. Juhani Leppälän patsaan siirtohanke
Kunnallisneuvos Juhani Leppälä oli merkittävä valtiomies, joka osallistui vuoden 1906 valtiopäiville ja oli Suomen eduskunnan jäsen kolmekymmentäkolme vuotta. Hän toimi pari vuosikymmnetä Sortavalan maalaiskunnan kunnanvaltuusto puheenjohtajana. Viimeisin eduskuntakausi oli sodan jälkeen, kun eduskunta valittiin vielä vanhaan vaalipiirijakoon perustuen Karjalan ollessa oma vaalipiirinsä.
Juhani Leppälä, alkuperäiseltä nimeltään Johan Lindeqvist syntyi v. 1880 Nummella lampuodin poikana. Varsinaisen elämäntyönsä hän teki kuitenkin Karjalassa, mistä hänet eduskuntaankin valittiin.
Juhani Leppälän patsas pystytettiin Nummen Hyrsylässä, Langin tilalla 14.5.1969. Läsnä olivvat mm. eduskunnan puhemies V.J. Sukselainen sekä opetusministeri Johannes Virolainen. Juhni Leppälä kuoli v. 1977.
Patsas sijaitsee tällä hetkellä paikalla, johon kävijän ei helposti löydä. Juhani Leppälän vanhemmat viljelivät Langin taloa vuokraviljelijöinä. Myöhemmin Juhanin isän kuoltua perhe muutti vaatimattomaan torppaan, joka nimettiin Leppäläksi ja tämän mukaisesti Juhani vuonna 1906 muutti nimensä Karl Johan Lindekvist suomenkieliseen muotoon Juhani Leppälä.
Langin vanha hirsinen talo on siirretty Aira Samulinin emmännöimään Hyrsylän mutkaan, joka muutoinkin heijastelee karjalaista elämänmenoa. Aira Samulinhan on kotoisin Karjalasta ja nimenomaan Hyrsylän mutkasta, joka alkujaan oli tiettömän taipaleen päässä ja johon Juhani Leppälä myöhemmin hankki tien.
Hyrsylän mutka on tätä nykyä sopivampi paikka paikka patsaan sijaintipaikaksi jo senkin vuoksi, että siellä käy huomattava määrä vierailijoita, joista monet ovat sellaisia, jota patsas, karjalaisuus ja Juhani Leppälän elämäntyö kiinnostaa.