päivitetty 12.7.2008                                                                                                                                                                                             © Johanna Rissanen 2004-2008

 

 

 

Lauman Wanha Saha
Ella
PERA-A, TOKO ALO

Zadojek Anna-Bella

Ella on elämää suurempi mäyräkoira.

Ella tuli minulle 1½ vuotiaana uuden kodin tarpeessa olevana 12 kiloa painavana huonokuntoisena makkarana, jolle Kaisaniemen puiston ympäri käveleminen oli liian suuri ponnistus.

Kolikon kaksi puolta; vanha ja viisas Ella

 

Ella panee vauhtia töppösiin Sipoonkorvessa kesäkuussa -05; ikää reilut 12 vuotta.

 

Ensimmäinen vuosi meiltä meni painonhallinnan ja kunnon kohotuksen merkeissä. Näissä molemmissa tavoitteissa onnistuttiinkin yli odotusten ja vielä 13 vuoden iässä Ella paineli parin tunnin metsälenkkejä nuorempiensa perässä metrisessä hangessa välittämättä siitä, että Koiramme lehden mukaan se kuuluu "1993 syntyneeseen suureen ikäluokkaan, joista osa vielä sinnittelee hengissä".

Samalla innolla Ella myös valitettavasti paineli jänisten tai vaikkapa hirvien perässä. Metsästysvietti oli muorilla harvinaisen hyvin kohdallaan.

Metsästysvieteistään huolimatta, ei Ella elämänsä aikana kertaakaan osallistunut metsästyskoirien taipumuskokeisiin, sillä niihin osallistumisen vaatimuksena on vähintään toinen palkinto näyttelystä. Ja Ellalla on vino kulmahammas. Se on siis palkittu näyttelyssä nollalla. Ella, ei hammas.

Mutta jotain tekemistä koiralle piti järjestää, se kun ajoi verijälkeä kuin juna ja muutenkin käytti nenäänsä jopa tarpeettoman taitavasti. Mutta mitä tekemistä hammasvikaiselle mäyräkoiralle järjestäisi?

Aluksi Ella ryhtyi tottelemaan. Ja mäyräkoiraksi se olikin erittäin motivoitunut työskentelijä, kunnes leipääntyi koko hommaan. Kävimme kuitenkin alokasluokan kokeissakin, ennen kuin kipinä hiipui.

Mutta tottistreenien kautta eksyimme  pelastuskoira touhuihin HVSSY/ pelastuskoiraosastoon, joka nykyisin kantaa nimeä Helsingin Etsintä- ja Pelastuskoirat (HePeKo).

Ella kuura-aamuna Painiityllä.

 

Ketteryysesteet eivät koskaan tuottaneet
-hyppyjä lukuun ottamatta- Ellalle mitään suoritusvaikeuksia. Vaakatikkaat olivat ehdoton suosikkieste. Kuvassa Ella 9 vuotiaana.

 

 

Pelastuskoirana Ella huseerasi HVSSY:n mäellä lähinnä raunioetsinnän merkeissä kuusi vuotta, jääden eläkkeelle kymmenenvuotiaana. Raunioilla Ella sai vihdoin toteuttaa itseään; käyttää nenäänsä, vaatia haukkumalla ja kiipeillä kasoilla ja tunkeutua piilojen tuuletusputkiin ja onkaloihin. Raunioilla Ella oli omassa elementissään!

Marraskuu 2008 vei Ellan mennessään. Muorin kunto romahti äkillisesti viidentoista vuoden iässä ja se sai nukkua ikiuneen koko perheen keskellä omassa olohuoneessa tuttujen hajujen ja ihmisten sekä koirien ympäröimänä..

Elämäni koira, rakkain riitapukarini, kultaisin kinaajani.


Ella on ehdottomasti ensimmäinen!