päivitetty 12.7.2008                                                                                                                                                                                             © Johanna Rissanen 2004-2008

 

 

 

Quid mudi est?

Mikä mudi?

Mudi on yksi unkarilaisista paimenkoiraroduista, joka on toiminut paimenhommien sivussa myös pihavahtina ja maatilan yleismiesjuntusena.

Rakkikoiramaisen ulkomuodon ja uskollisen sydämen omaavana opportunistisena individualistina mudista joko pitää -tai sitten ei.

Mudi on erittäin hyvin kehittyneen draamantajun omaava suurten tunteiden koira.


 

Unkarilaista maalaismaisemaa koirineen.

 

Oikeaoppinen pihanvahdinta asento.

 

Rotuna mudi on melkoisen uusi tai sitten vanha, riippuu siitä miten "rotu" käsitteen mieltää. Mudi on sekoitus niistä Keski Euroopassa paimenina toimineista koirista, joista on muotoutunut monta muutakin paimenkoirarotua. FCI on tullut kuvioihin vasta paljon myöhemmin, ja tuonut mukanaan rotumääritelmät ja muut kriteerit.

Mudia on tarvittu käsittelemään aivan liian isoja harmaakarjan nautoja joita on laidunnettu aivan käsittämän kokoisissa laumoissa pitkin aavaa pustaa. Kyllä mudien kanssa on kuljetettu muutakin karjaa; kuten hanhia, sikoja ja lampaita. Niitä on jopa käytetty villisikojen metsästykseen. Joutoaikanaan mudi viihdyttää itseään mielellään vahtimalla reviiriään -vahtimisvietti onkin mudin voimakkain vietti.

Ehkä tämä työnkuvaus riittää jo kertomaan, minkälainen koira mudi saattaa olla; röyhkeä, rohkea, älykäs, ketterä, kovaääninen, nopea, teräväluonteinen, nokkela, palveluhalukas sekä aina
ja iankaikkisesti omistajalleen uskollinen. 

 

Koska tämä sivusto keskittyy ruotimaan vain yhden mudin sielunmaailmaa ja estottomasti kehumaan sen erinomaisuutta, ohjaamme tiedonhaluisen vakavammin otettaville sivustoille.

Mudeista infoa löytää seuraavilta sivustoilta:

Unkarinpaimenkoirat (UPK) ry.

Mudien ja muiden unkarilaisten paimenkoirarotujen virallinen rotuyhdistys.
 

Suomen Mudiyhdistus (SUMU) ry.

Rotua harrastava yhdistys. Järjestää tapaamisia, koulutuksia ja kokeita ymv. Sirkka-Liisa ei kuulu sumuun.
 

Terhi Multamäen muditietosivut

Kattava ja säännöllisesti päivitetty yksityisen mudiharrastajan ylläpitämä muditietokanta, mistä löytää faktaa Suomen mudeista, sekä uutisia ja tapahtumia mudistaniassa. Toteutettu teemalla "rakkaudesta mudiin".
 

Cybermudi

Mudisivusto englanninkielellä. Täältä löytyy kattava mudilinkkilista. Sivusto on ollut valitettavasti pitkään työn alla. Harvinaisen tyylikäs ulkoasu (imho).
 

MudiForum

Muditartuntaa potevien veppitukiryhmä; asiallista keskustelua, asiatonta suunsoittoa ja kaikkea siltä väliltä. Vaatii rekisteröitymisen omalla nimellä.
 

 

 

Siiri ja Sulo demonstroivat; holtitonta
riekkumista lumipallojen perässä.
 

Sulon ja Siirin kesäversio edellisestä.


Paita ja peppu silloin joskus.