Telttakotia

Telttakotia valmistetaan useita eri kokoja. Enemmistö valmistajista tekee halutun telttakodan tilaustyönä. Koska hintatietoja ei ole varmistettu, kannattaa kysyä telttakodan hinta suoraan valmistajalta. Telttakotien painotietoihin on syytä suhtautua varauksella kuten muissakin teltoissa. Jotkut valmistajat lainaavat tai vuokraavat telttakodan koekäyttöön.

Janne Pyykkö on verrannut eri valmistajien vaelluskäyttöön tarkoitettujen telttakotien muotoja.

Eräperinne

Eräperinteen pikkukodan pohjan halkaisija on 4,7 m ja paino 10 kg. Painoon kuuluu kastevaate, A-tuki sekä maakiilat. Materiaalina on aluminoitu nailon. Eräperinteen telttakotiin kuljetaan läppäoven kautta.

Helsport

Helsport valmistaa useita telttakotamalleja. Lavvu Light on kevyt telttakota, jossa ei voi polttaa nuotiota. Porsanger lavo on riisuttu versio Varanger lavo -telttakodasta. Finnmarksvidda on kevyt versio Porsangerista ja Varangerista. Helsportin nettisivun toteutus on kehno. Telttakodat löytyvät norjankieliseltä sivulta kohdasta Telt => Alle telt.

Helsportin telttakodat on tehty polesteri ripstop -kankaasta lukuun ottamatta Lavvu-light mallia. Ilma virtaa sisään kahden säädettävän tuuletusaukon kautta. Jokaisessa mallissa on myrskyliepeet. Varangeriin kuuluu irrotettava sisäteltta.

Kifaru Tipi

Amerikkalainen Kifaru Tipi tekee pohjaltaan ovaalinmuotoista telttakotaa. Pohjan muoto on saatu tipistä. Lyhyen puolen lävistäjä on 3,6 m ja pitkän 4,5 m. Kifaru Tipi on hieman alle kaksi metriä korkea. Telttakotaa valmistetaan nykyään vain keveästä erikoiskevyestä kankaasta, josta ei anneta mitään tietoja. Tämä kota pystytetään neljäosaisella alumiinisalolla. Telttakota voidaan varustaa kastevaatteella. Kifaru Tipi käyttää kahta vetoketjuovea. Toinen ovi toimii tuuletus- ja varaovena kuten Yhdysvaltain sisällissodan aikaisessa Sibleyn teltassa. Kifaru Tipi painaa 2,1 kg.

Kyösti Lamminjoki

Tunturikerho Kavtsissa käytetään talviretkeilyssä telttakotaa, jonka pohja on neliömäinen. Yhden sivun pituus on 2,5 metriä. Majoitteen korkeus on kolme metriä. Kavtsin telttakota painaa kuutisen kiloa. Painossa ovat mukana kotavaate, keskisalko ja maakiilat.

Laatuteltta

Laatuteltan kotalaavun pohjan halkaisija on 4,2 m. Kotavaate on nailon taffeta -kankaasta, jonka sisäpuoli on aluminoitu. Polyesteripohjainen kangas on toisena vaihtoehtona. Kotavaate ja keskisalko painavat yhteensä 3,7 kg. Tässä kodassa on liepeet, joiden yläosa on hyttysverkkoa. Savuaukkoa ohjataan savuläppien sovelluksella. Järjestelmään kuuluu kolme vetoketjua ja keskisalkoon kiinnitetyt ohjauskepit. Näillä säädetään aukon kokoa. Keskimmäinen vetoketju on samalla pitkä ovivetoketju. Koska kodan saa keskeltä halki, voidaan kotalaavu pystyttää sisäpuolisilla ruoteilla. Laatuteltan kotalaavu maksaa noin 410 euroa.

Lauri Salama

Telttakodan kaltaisia majoitteita on käytetty hyvin kauan. Telttakota on kehittynyt erilaisista lähtökohdista monien ihmisten toimesta. Usein nämä ihmiset eivät ole olleet tietoisia aiemmista vastaavista majoitteista. Näin ollen moni ihminen voi väittää keksineenä telttakodan.

Ennen kodan kaltaiset majoitteet painoivat paljon, ja niiden pystytys oli työlästä. Näiden seikkojen vuoksi retkeilijät eivät majoittuneet kotaan. Lauri Salama käytti Suomessa ensimmäisenä kevyttä kangasta telttakodassa. Laurin telttakota pystytettiin keskisalon varaan, mikä helpotti olennaisesti pystytystä. Lauri kehitti muutenkin telttakotaa. Hän ohjasi ensimmäisenä savuaukkoja keskisalkoon kiinnitetyillä ohjauskepeillä. Lauri kokeili monia erilaisia savuaukkoja. Lauri Salamaa voidaan pitää nykyaikaisen kevyen kotimaisen telttakodan merkittävänä kehittäjänä.

Laurin veljen yritys Ahma-sport valmisti Laurin telttakotia. Kun tämän yrityksen toiminta päättyi, lahjoitettiin alkuperäisen telttakodan kaavat hyvään tarkoitukseen Forssan nuorten työpajalle.

Lauri Salaman nykyinen telttakota on esitetty tämän kirjoituksen kannessa. Kuva on otettu Yukonin territoriossa Tuulijoella Kalliovuorten syleilyssä. Laurin telttakota muistuttaa paljon tipiä. Tässä telttakodassa on savuläpät. Ne saa ohjauskepeillä riittävän tiiviisti yhteen, jotta sateella ei tule vettä sisälle. Vetoketju avautuu sekä ylhäältä alas että alhaalta ylös. Ylhäältä vetoketjulla voidaan ohjata savuaukon kokoa yhdessä ohjauskeppien kanssa. Nuotiota poltetaan oven puolella lattiaa kuten tipissäkin.

Telttakota on ommeltu yhteen yhdeksästä samanmuotoisesta kolmiomaisesta palasesta. Viimeisessä saumassa on pitkä vetoketju. Kankaana on käytetty Finlaysonin SnowFabsia, joka on nailonpohjainen ja painaa 140 g/m2. Tätä kangasta ei enää valmisteta.

Yksi keskisalko on koottu teräsputkista. Telttakodan seinistä riippuu naruja, joihin harusnarut sidotaan jalussolmulla. Lauri käyttää kolmea harusnarua, jotka kiinnitetään sopiviin kohtiin olosuhteiden mukaan.

Lauri ei valmista telttakotaansa kaupallisesti. Koska hän on antanut nykyisen telttakotansa kaavat Laatuteltalle, voi samanlaisen majoitteen hankkia kyseisestä yrityksestä.

Matti Tiittala

Valitettavasti Matti Tiittala on lopettanut telttakotien valmistuksen.

Matti Tiittalan retkikodan pohjan halkaisija on 4,3 m. Kotavaate on tehty nailon taffeta kankaasta. Keskisalkona toimii kolmeosainen lasikuidusta tehty vaellussauva. Tämä keskisalko soveltuu hyvin kesäkäyttöön. Talveksi on syytä hankkia vaellusauvoja tukevampi keskisalko. Oviaukossa on kaksi vetoketjua. Retkikota voidaan pystyttää keskisalon lisäksi kolmella ulkopuolisella ruoteella. Tiittala kutsuu retkikodan liepeitä lämpöhelmaksi. Lämpöhelmasta puuttuu tuuletusaukot korvausilman sisään tuomiseksi. Kotavaate ja keskisalko painavat yhteensä 3,9 kg. Tiittala myy lisävarusteena sadehuppua, joka pysyy paikallaan pienillä lyijypainoilla. Retkikota maksaa 380 euroa.

Tentipi

Ruotsalainen Tentipi on yksi suurimmista telttakotien valmistajista. Tentipi tunnettiin aiemmin nimellä Moskoselkåtan.

Mallin Tåpp Varrie 5 Combi pohjan halkaisija on 3,8 ja korkeus 2,34 m. Kotavaate on ripstop nailonia, joka painaa 62 g/m2. Tässä telttakodassa käytetään sisätelttaa. Sisäteltassa on säädettäviä tuuletusaukkoja. Kota pystytetään viisiosaisella alumiinisalolla. Kodan huipulla on sadesuoja, jota säädetään alhaalta sisältä narujen avulla. Telttakotaan pääsee vetoketjuoven kautta. Vetoketju kulkee viistosti kangaskolmiossa. Tällä ratkaisulla saadaan sadeläppä hyvin vetoketjun päälle. Vetoketjun rikkoutumisen varalta ovessa on tarranauhakiinnitys. Tåpp Varrie Combi painaa 5,5 kg ja maksaa 1510 euroa. Malli Tåpp Varrie 5:stä puuttuu sisäteltta. Muutoin se on samanlainen kuin Combi versiokin. Tåpp Varrie 5:tä myydään 1000 eurolla. Se painaa 3,6 kg. Tentipi väittää joidenkin telttakotiensa kestävän tuulen voimakkuuden 35 m/s. Muurikka tuo Suomeen ainakin osaa Tentipin valikoimasta.

Tuntsa

Tuntsan vaelluskodan pohjan halkaisija on 3,5 ja korkeus 2,8 m. Kangas on sisältä alumiinipinnoitettua nailonia. Kotavaate painaa 2,5 kg. Vaelluskota voidaan pystyttää keskisalolla, ulkopuolisilla routeilla tai ripustaa puun oksaan. Tuntsan toimitukseen ei kuulu keskisalkoa. Vaelluskodassa on liepeet, joiden korkeus on 40 cm. Ovessa on yksi vetoketju. Vaelluskotaa myydään 232 eurolla.

Vihe Vaellus

Vihe Vaelluksen telttakodan pohjan halkaisija on neljä ja korkeus 3,7 m. Kun kankaana käytetään alumiinifolioitua nailonia, painaa tämä telttakota 3,5 kg. PU-laminoidulla kankaalla painoa kertyy 4,5 kg. Telttakota pystytetään alumiiniputkista kootun keskisalon varaan. Yhden putken ulkohalkaisija on 30 mm, ja muiden 25 mm. Ohut putki mahtuu paksun sisään, jolloin keskisalon korkeutta voidaan säätää. Valitettavasti putkikoko 25 mm on liian ohut tälläiseen telttakotaan. Säädettävä savuaukko sijaitsee kodan yläosassa. Ovi suljetaan kahdella vetoketjulla. Vihe Vaellus ei ilmoita web-sivullaan telttakotansa hintaa eikä myöskään sitä, sisältyykö kotaan liepeet.

Muita telttakotien valmistajia

Edellä esiteltyjen valmistajien lisäksi voidaan mainita kotimaiset Rakkatex, Erätikki ja Forssan nuorten työpaja. Kahdella viimeksi mainitulla ei ole web-sivua.

Ruotsalainen Nordcraft ja norjalaiset Bison Telt, Frisport (Ruotsin maahantuoja Hans Johansson), Fritex, Jutul, Polarbjørn sekä Venor (maahantuoja Suomessa Samuli Näkkälä) valmistavat telttakotia.Seuraava: Lämmitys
Edellinen: Kankaat
Sisällys
Viimeisen päivityksen ajankohta: 2008-01-04.
Tämä sivu kuuluu Jukka Kiijärven sivustoon retkeily, osaan Telttakota majoitteena.