Edellinen Seuraava Sisällys

Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksistä osa on otettu nyysiryhmästä sfnet.harrastus.lemmikit.koirat. Osa on meille suoraan esitettyjä kysymyksiä.

Olen tykästynyt kovasti huskyyn jostain syystä.

Selvitä itsellesi tämä syy. Jos ihastut huskyyn silmien värin tai ulkonäön perusteella, unohda siperianhusky.

Sopivatko siperianhuskyt hyvin lemmikiksi?

Sopivat, kunhan saavat riittävästi liikuntaa ja toimintaa. Koska husky on rekikoira, tulee sitä vedättää jossain muodossa.

Millaisia ne ovat yleensä luonteeltaan?

Sosiaalisia laumakoiria.

Oppivatko siperianhuskyt mitään?

Siperianhuskyt oppivat motivoituneena hyvin nopeasti. Ongelmat alkavat vasta kun käsky on opittu. Huskya ei jo opittu käskyä paljoa kiinnosta. Siperialaiselle on suotavaa keksiä koko ajan uusia temppuja ja käskyjä.

Aion hankkia yhden huskyn.

Mikäli sorrut hankkimaan yhden huskyn, omistat todennäköisesti jossain vaiheessa huskylauman. Varaudu muutokseen elämäntavoissasi.

Siperianhusky vetää aina hihnassa.

Kun hihna on kiinni kaulapannassa tai talutusvaljaissa, oppii husky kulkemaan vetämättä. Se ei poikkea tässä suhteessa muista koirista. Husky osaa erottaa vetotilanteen ja ulkoiluttamisen.

Huskyt ovat kovia ulvomaan.

Kunhan husky saa riittävästi toimintaa, on se yleensä hiljainen. Siksi niitä voi pitää ulkokoirina asutulla alueellakin. Sinänsä on mielettömän hienoa nähdä ja kuulla, kun istuva husky ulvoo täyttä kuuta talvella pakkasyönä. Valitettavasti tämän tavan joutuu kieltämään asutulla alueella.

Kuinka paljon siperianhuskyn eri "linjat" (käyttölinja, näyttelylinja, old line) eroavat luonteeltaan ja liikuntatarpeeltaan?

Lienee parempi puhua tyypistä kuin linjasta. Käyttö- ja näyttelytyypin eroja selvitetään sivulla Rakennetutkimus - Työskentelevä siperianhusky vastaan show-tyyppi.

Old line -tyyppi herättää ristiriitoja. Osa harrastajista on sitä mieltä, että mitään old line -tyyppiä ei ole olemassa, vaan kyseessä on näyttelytyyppi. Ruotsalaisessa kirjassa Siberian husky - gåvan från Tjukotka sivulla 62 kerrotaan old line huskyista. Alunperin Suomeen tuotiin näyttelytyypin huskyja. Näistä siirryttiin kumminkin käyttötyyppiin, mikä ei miellyttänyt kaikkia. 80-luvun puolivälissä perustettiin toinen siperianhuskyseura nimeltään Siperianpystykorvayhdistys. Tämä yhdistys haluaa, että siperianhuskyn tulee kuulua linjoihin, joita Suomeen tuotiin aluksi. Old line siperianhuskyn tulee siis näyttää samalta kuin ensimmäiset tuonnit Suomeen. Kuuhaukun kennel on tunnetuin suomalainen old line huskyen kasvattaja.

Käyttöhuskyen jalostuksessa joudutaan aina huomioimaan koirien sosiaalisuus. Rekikoirailu on mahdotonta, mikäli koirat nahistelevat ja tappelevat jatkuvasti. Varmasti myös näyttelytyypin ja old line huskyen vastuuntuntoiset kasvattajat painottavat kasvattiensa sosiaalisuutta.

Mitään huskytyyppiä ei kannata valita selvitäkseen mahdollisimman vähällä liikunnalla. Sehän olisi vastoin huskyn käyttötarkoitusta rekikoirana.

Edellinen: Linkit
Seuraava: Kiitos
Sisällys: Sisällys

Viimeisen päivityksen ajankohta: 2008-03-20.
Tämä sivu kuuluu Jukka Kiijärven sivustoon Lunowa siperianhuskyt.
Tämä sivu englanniksi - This page in English: Frequently asked questions.