Kulttuuriuutisia Sloveniasta

2002
Sloveenin kieltä voi opiskella yli 40 ulkomaisessa yliopistossa Uusi
28.6.2002 Veèer. Ljubljanan yliopiston filosofisessa tiedekunnassa toimiva, sloveenin kielen opetuksesta ulkomailla sekä Sloveniassa asuville tai opiskeleville ulkomaalaisille vastaava Center za sloven¹èino kot drugi/tuji jezik on esitellyt toimintaansa lukuvuonna 2001-2002. Kielikeskuksen työstä kertoi sen johtaja, tohtori Marko Stabej. Sillä on ollut viisi päätehtävää: sloveenin opetuksen järjestäminen ulkomaisissa korkeakouluissa, 38. sloveenin kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin seminaari Ljubljanassa kesällä 2002, Obdobja 21 -symposiumi joulukuussa 2002, erilaiset sloveenin kielen kurssit sekä sloveenin kielen tutkintojen järjestäminen. 
     Kuluneena lukuvuonna on sloveenia päntännyt tuhatkunta opiskelijaa yli 40 yliopistossa eri puolilla maailmaa. 
     Sloveniassa on järjestetty 13 erilaista kielikurssia, mm. koko lukuvuoden kestävää opetusta Ljubljanan yliopistossa, talvikurssi, viikon intensiivikurssi, viisi kurssia EU:n kielenkääntäjille, kaksi kuukauden mittaista kurssia Erasmus-vaihto-ohjelman puitteissa, sekä kolme kurssia itävaltalaisille liikemiehille. Niissä on ollut yhteensä 550 osanottajaa. Heinäkuussa järjestettävään 21. kesäkouluun osallistuu 250 opiskelijaa 30 maasta. Oppitunnit pidetään aamupäivisin, mutta iltapäivisin tutustutaan Slovenian kulttuuriin. Kesäseminaariin odotettiin 133 slavistia ja slovenistia 24 maasta.
     Ssloveenin kielen tutkintoihin osallistui lukuvuoden aikana 1745 tenttijää, joista 82 % suoritti perustutkinnon Slovenian kansalaisuuden saamiseksi. 71 % osallistujista läpäisi tutkinnon.
     Joulukuussa 2002 Ljubljanassa järjestetään 21. kansainvälinen slovenistisymposiumi Obdobja, jonka aiheena on slovenialainen romaani. Siihen odotetaan sataa osanottajaa, joista kolmannes ulkomailta. [12.8.2002]


Ljubljanan kesäfestivaali 50. kerran Uusi
LN 27.6.2002. Sloveniassa järjestetään suuria kansainvälisiä festivaaleja, joista ei Suomessa tiedetä mitään. Kaksimiljoonainen kansa pystyy aikamoisiin saavutuksiin, sillä esimerkiksi tänä vuonna 10. kerran pidettävään ©tajerskan Lent-festivaaliin odotetaan peräti puoli miljoonaa kävijää (siis joka neljännen slovenialaisen odotetaan osallistuvan johonkin tilaisuuteen). Tilaisuuksia on 300, ja 20 näyttämöllä on mukana 3500 esiintyjää 30 maasta.
     Ljubljanassa puolestaan vietetään kesäfestivaalia 50. kerran. Ohjelmistossa on tietenkin kaikenlaisia katsauksia menneisiin vuosiin. Esimerkiksi Slovenian Radion arkisto on julkaissut aiempien konserttien äänitteitä. Juhlien kunniavieras on Moskovan Bol¹oi-teatteri, joka esittää T¹aikovskin baletin Joutsenlampi. [12.8.2002]


Sellisti Karmen Peèar kolmanneksi Eurovision nuorten solistien kilpailussa Uusi
26.6.2002 Veèer. Berliinissä pidetyssä kilpailussa jaettiin 19. kesäkuuta palkintoja 15-19-vuotiaille muusikoille. Slovenian Karmen Peèar menestyi hyvin: hän nousi pronssisijalle soittamallaan Dmitri ©ostakovit¹in sellokonserton ensimmäisellä osalla. Kilpailun voitti itävaltalainen, slovakialaissyntyinen viulisti Dalibor Karvay ja toiseksi tuli englantilainen klarinetisti Sarah Williamson.
     (Pieni syrjähyppy: Asiaan tietysti kuului, että kilpailua selostanut 3sat:n toimittaja Urban Frye väitti Karmen Peèarin olevan kotoisin Slovakiasta. Nuori sellisti pääsi korkea-arvoiseen seuraan, sillä kun Slovenian presidentti Milan Kuèan kesällä vieraili Romaniassa, hänelle soitettiin lentokentällä Slovakian kansallislaulu. Tähän voi lisätä, että meillä Suomessa ainakin HS:n urheilutoimitus esitteli elokuun alussa Euroopan yleisurheilukisojen naisten 800 metrin voittajan, slovenialaisen Jolanda Èeplakin slovakkina. Mutta olenpa kuullut sellaistakin, että Kaleva olisi kertonut Joulupukin pajassa Rovaniemellä käyneen tänä kesänä aiempaa enemmän bussimatkailijoita Puolasta, T¹ekistä ja - Sloveniasta. Aivan uusi ilmiö on, että Slovakia sekoitetaan Sloveniaan eikä aina päinvastoin!) [12.8.2002]


Teatterin suosiosta tilastolukuja Uusi
LN 21.6.2002. Slovenian Teatterimuseo on julkaissut vuosikatsauksensa näytäntökaudelta 2000/01. Siihen on koottu tiedot ensi-iltojen lukumäärästä, yleisömääristä ja siitä, millaiset esitykset houkuttavat slovenialaisyleisöä teatteriin. 
     Kirjasta selviää, että kyseisellä kaudella teatterissa on käynyt 940 000 katsojaa - siis joka toinen slovenialainen käy teatterissa kerran vuodessa. Kymmenen vuotta aiemmin, kaudella 1991/1992, teatterissa kävi vain joka kolmas slovenialainen.
     Suosituin näytelmämuoto oli komedia. Se nosti teatterien kärkeen ©pas teatrin Menge¹istä ja SNG Draman Ljubljanasta. 
     Esityksiä kaudella oli toista tuhatta ja ensi-iltoja 26. Näiden lisäksi tulevat teatterien vierailunäytännöt ulkomaille.
     Julkaisun esittelijä, Teatterimuseon johtaja, kirjailija Ivo Svetina, arvosteli kulttuuriministeriötä siitä, ettei museo ole saanut julkaisutoimintaansa varten kuin kaksi miljoonaa tolaria (10000 euroa). [12.8.2002]


Kesän kulttuuripalkintoja Uusi
LN 3.6.2002, Delo. Säveltäjä Samo Vrem¹ak sai tämänvuotisen Kozina-palkinnon vokaaliteoksistaan, joita ovat mm. Ziljska ohcet, Zeleni Jurij, Marija in brodar, Voznica, Sonce gre za gorou, Svatbena, Osem pesmi iz ciganske poezije. Vrem¹ak tunnetaan myös laulajana ja kuoronjohtajana. Vrem¹akin sävelaiheet ovat usein kotoisin Koro¹kan, Prekmurjen ja Bela krajinan seuduilta.

LN 24.6., Veèer 26.6.2002. Delo-lehden Kresnik-kirjallisuuspalkinnon kuluneen vuoden parhaasta romaanista sai Katarina Marinèiè romaanistaan Prikrita harmonija (Salainen sopusointu). Teos on vuonna 1968 syntyneen Marinèièin kolmas romaani ja joidenkin mielestä ehdolla olleista (ja jopa kaikista vuosien mittaan palkituista) luonteeltaan kaikkein perinteisin. 
     Ehdolla olivat myös Polona Glavan, Lenart Zajc, Jo¾e Hudeèek ja Andrej Skubic (joka palkittiin toissavuonna) Tasoa pidettiin tänä vuonna niin korkeana, että tuomaristolla oli vaikeuksia valita. 
     Palkinto ojennettiin perinteen mukaan Ljubljanan Ro¾nikissa juhannusaattona, tarkoittaahan sana "kresnik" juhannusta tai oikeastaan juhannuksenjuhlijaa.  [12.8.2002]


Slovenialaiset kirjailijat Liettuassa ja Virossa Uusi
LN 3.5.2002.  Slovenialaiset kirjailijat Du¹an Èater, Jurij Hudolin, Andrej E. Skubic, Du¹an ©arotar ja Ale¹ ©teger sekä kriitikot Mitja Èander ja Matej Bogataj vierailivat toukokuussa Liettuassa ja Virossa. Keskustelujen pääteemana oli kirjallisuuden merkitys entisissä sosialistimaissa. Tapaamisen yhteydessä julkaistiin myös käännöksiä ja sovittiin kustannushankkeista. Slovenialainen Beletrina-kustantamo aikoo lähiaikoina julkaista liettualaista kirjallisuutta. Tallinnasta kirjailijat jatkoivat vielä Puolaan. [12.8.2002]


Slovenian ooppera aloittaa juhlakauden 
LN 26.5.2002. Slovenian kansallisooppera perustettiin 1892, ja ensi näytäntökaudella se täyttää 110 vuotta. Uuden kymmenluvun lisäksi oopperalla on toinen ja suurempikin syy juhlaan: vanhaa rakennusta aletaan vihdoin peruskorjata sisältä. Ulkoa talo on kaunis ja hyväkuntoinen, mutta työskentelytilat eivät ole koskaan kunnolla täyttäneet vaatimuksia.
     Näytäntökauden aloittaa t¹ekkiläisen säveltäjän Vilém Blodekin (1834-74) ooppera Im Brunnen (Kaivossa), joka esitettiin oopperatalon valmistuttua 3. lokakuuta 1892. Sitten juhlistetaan slovenialaisen säveltäjän Danilo ©varan 100-vuotispäivää. Myöhemmin on esitysvuorossa T¹aikovskin Pähkinänsärkijä. Ohjelmistoon kuuluvat myös Gounod'n Faust, Rossinin L'occasione fa il ladro (1812, Tilaisuus tekee varkaan) sekä Verdin Miller.
     Slovenian-matkaa suunnittelevat oopperanystävät voivat tutustua talon ohjelmaan etukäteen oopperan sivulla otsikon "Abonma in konto za sezono 2002/2003" alla (valitettavasti vain sloveeniksi). [28.5.2002]


Näyttämötaiteen Exodos 
LN 25.5.2002. Tivolin puistossa Ljubljanassa avattiin lauantaina 25.5. kansainvälinen näyttämötaiteen festivaali EXODOS 2002. Festivaali on järjestyksessä kahdeksas. Avajaisissa esiintyi englantilainen ryhmä Architects of Air teoksellaan Ixulum
     Ohjelmassa on näyttämötaiteen lisäksi video- ja audioesityksiä. Festivaali jatkuu 1. kesäkuuta saakka.
     Lisätietoja sivulta Exodos (myös englanniksi). Sivuilta löytyy tietoja myös aiempien vuosien ohjelmasta.  [28.5.2002]


"Siskot" lähtivät Tallinnaan 
LN 22.5.2002. Transvestiittiyhtye Sestre (Siskot) osallistuu 25.5. euroviisuihin Tallinnassa. Yhtyeeseen kuuluvat herrat nimeltä Daphne (Sreèko Blas), Emperatrizz (Damjan Levec) ja Marlena (Toma¾ Miheliè). Kenellekään ei ollut yllätys, että trion valinta hämmensi mieliä Sloveniassa ja herätti huomiota ulkomaita myöten. Niissäkin suomalaislehdissä, joissa Sloveniaa ei tavallisesti mainita lainkaan tai hyvin harvoin, Siskokset ylittivät uutiskynnyksen yhtä vaivattomasti kuin Sloveniasta loppuvuodesta 2001 tavattu "hullu lehmä". Nyt kohu on tasaantunut ja innokkaimmat sloveenit veikkaavat trioa koko kisojen voittajaksi - kuinkas muuten.
     "Siskot" esittää Tallinnassa omalla äidinkielellään laulun Samo Ljubezen (Only Love), jonka on säveltänyt Robert Pe¹ut ja sanoittanut Barbara Pe¹ut. Laulun aiheena on tietenkin rakkaus, koska SLOVENIA on ainoa maa mailmassa, jonka nimessä tämä sana esiintyy, muistuttavat sanomalehdet yhtyeen kotimaassa.
     Daphne on 27-vuotias agronomiopiskelija, joka tanssii Ljubljanan Tanssiteatterissa. Emperatrizz on 22-vuotias meikkitaiteilija, joka tuli 1997 toiseksi Euroopan Miss Transvestite -kisassa. Marlena on 22-vuotias lääketieteen opiskelija, joka on erikoistunut työterapiaan. Yhtye on (v)ihastuttanut sloveeneja televisiossa ja lavoilla parin vuoden ajan. Trion alkuperäinen nimi oli ©trumpant'l Sisters (Sukkanauhasiskot). 
     Kuvia siskoista ja laulun sanat ja äänitys löytyvät sivulta http://www.povezave.com/hp/sestre/index.htm - sivu on sloveeninkielinen, mutta siltä on helppo löytää etsimänsä. [23.5.2002]
     Kilpailujen jälkeen: Slovenia sijoittui neljänneksitoista ja on mukana ensi vuonnakin. [28.5.2002]


Kaksi Anaa palkinnoille Vilenicassa 
Delo 23.5.2002. Vaikka Vilenican kirjailijakokous on vasta syyskuussa, kaksi voittajaa on jo nimetty. Vilenica-palkinnon saa romanialainen runoilija ja esseisti Ana Blandiana (1942), entinen dissidentti ja maassaan monta kertaa kielletty kirjailija. Toinen Ana on Koperin peruskoulun oppilas Ana ©algaj, joka voitti runollaan Reka (Joki) Nuori Vilenica -palkinnon 270 osanottajan joukosta.
     Vilenican kirjailijakokous järjestetään 4.-8. syyskuuta 17. kerran. Mukana on kaksi suomalaista, ensi kerran myös Suomen kirjailijaliiton edustaja. Koska myös Runon ja viinin päiville Medanaan 21.-25.8. on lähdössä kaksi suomalaista, aktiivisuutemme on tänä vuonna todella ilahduttavaa! [23.3.2002]


PENin 35. kokous Bledissä muuttui syyttelyksi 
Delo, Veèer 18.5.2002. "Israel aiheutti skandaalin Bledin kokouksessa. Israelin PEN-keskuksen jäsen Ejal Meged näytti sapekkaan kiivaalla ja loukkaavalla ja suvaitsemattomalla hyökkäyksellään mallia huonoista käytöstavoista", otsikoi Delo lauantaisen juttunsa kulttuurisivulla.
     Saksan PENin kehotuksesta israelilaiset ja palestiinalaiset osallistuivat kokoukseen vuoropuhelun mahdollistamiseksi huolimatta viime kuukausien väkivaltaisuuksista. Pyöreän pöydän keskustelussa otsikolla "Kirjailijan vastuu" Palestiinan PEN-keskuksen jäsen Hanan Awad kiitti liikuttuneena tunnepitoisessa mutta yleisön ja toimittajien mielestä tasapuolisessa puheenvuorossaan palestiinalaisten saamasta tuesta ja solidaarisuudesta. Lisäksi hän totesi heidän tarvitsevan edelleen kansainvälistä apua ja tukea rauhanpyrkimyksilleen ja ilmaisunvapautensa ja identiteettinsä puolustamiseksi. 
     Väliajan jälkeen Israelin edustaja totesi, ettei Blediin kokoontuneilla kirjailijoilla ole mitään oikeutta puuttua maailmantapahtumiin, koska he "eivät voi tietää, kuka on oikeassa ja kuka väärässä". Hän kysyi, miksi palestiinalaisedustaja ei ollut valitellut sanallakaan israelilaisten kärsimyksiä palestiinalaisten hyökkäysten takia. "Kuka tappoi rauhan?" hän kysyi. Yleisö: "Te." EM: "Mikä te olette tuomitsemaan?" Yleisö: "Entä te sitten?" EM: "Te tapoitte rauhan, tekin jotka tuomitsette! ... Niin, nyt on muotia ja poliittisesti korrektia olla Israelia vastaan." 
   Puheenvuorot muuttuivat niin kiivaiksi, että tilaisuus jouduttiin keskeyttämään. Yhteenottoa soviteltiin myöhemmin vetoamalla PENin 50. kongressissa Luganossa 1987 hyväksyttyyn päätöslauselmaan rauhasta ja vapaudesta. Sen hengen mukaisesti palestiinalaisia kehotettiin irtisanoutumaan yksilöterrorismista ja Israelia valtioterrorismista.
     Ensi kerran Bledin ja ilmeisesti ylipäänsä Euroopan PENin tärkeään kokoukseen osallistui kaksi Meksikosta saapunutta mayaa kertomaan omasta, lähes tuhoutuneesta kulttuuristaan. [21.5.2002]


Kirjaviikko Sloveniassa 7. kerran 
Ljubljanske novice 22.-29.4.2002. Huhtikuun 23. päivä on kansainvälinen kirjapäivä, kirjan ja ruusun päivä. Sloveniassa kirjat ja kirjallisuus ovat esillä kokonaisen viikon tapahtumassa Slovenski dnevi knjige. Tänä vuonna haluttiin muistuttaa, ettei mikään interaktiivisuuden laji voi korvata kirjaa ja lukukokemusta: "Ei siksi, että kirjan voi kuljettaa mukana kaikkialle, vaan siksi että jokainen voi itse, ajatuksella, pohtia kirjailijan ideoita ja sanomaa."
     Kirjaviikon ohjelmassa oli uutuuksien esittelyä, kirjailijoiden ja kääntäjien lukutapahtumia ja keskusteluja heidän kanssaan, klassista ja monenlaista muuta musiikkia, teatteria ja tanssia. Kirjoja on myyty alennuksella kirjakauppojen lisäksi kadulla ja puistoissa.
     Uutuuksista odotetuimpia olivat Beletrina-kustantamon julkaisut, sillä moni pitää Beletrinaa Slovenian parhaana nykykirjallisuuden kustantajana. Vuonna 2000 Kresnik-palkinnon esikoisellaan voittanut Andrei Skubiè on julkaissut uuden romaanin nimeltä Fu¾inski bluz (Bluesia Fu¾inassa). Ale¹ ©tegeriltä on ilmestynyt runokokoelma Protuberance (Protuberansseja), Josip Ostilta Veronikin prt (Veronikan liina). Kokoelmassa Cinema Voltaire julkaistaan tunnetun näyttelijän Rade ©erbed¾ijan sekä Dane Zajcin, Toma¾ ©alamunin, Brina Vogelnik Sajen ja Jera Ivancin lauluja ja runoja.
     Cankarjeva zalo¾ba on julkaissut Vinko Möderndorferin romaanin Predmestje (Lähiö) sekä runokokoelmat Ivan Èrnèiltä (Absolutizem samovelièanja), Bla¾ Lukanilta (Tkanja) ja Uro¹ Zupanilta (Nafta).
     Mladinska knjigan kiinnostavin uutuus on Slovenija - turistièni atlas, palkittuun Slovenia-oppaaseen liittyvä matkailijan karttakirja. [6.5.2002]


Sloveniakin juhli Oscaria
Los Angelesissa jaettiin 25.3. vuotuiset elokuvan Oscar-palkinnot. Myös Slovenia pääsi jaolle, vaikka maata ei nimeltä mainittukaan. Parhaana ulkomaisena elokuvana nimittäin palkittiin bosnialaisen Danis Tanoviæin ohjaama ja käsikirjoittama Nikogar¹nja zemlja (Ei kenenkään maa). Sloveenit kokevat elokuvan osittain omakseen, sillä se kuvattiin vuonna 2001 Sloveniassa Pivkan lähellä ja Sloveniasta mukana olivat näyttelijät Tanja Ribiè, Brane Zavr¹an ja Zvone Hribar, käsikirjoittaja Vanja Milavec, puvustaja Zvonko Makuc sekä tuottajina Igor Pedièek Casablanca-yhtiöstä ja Dunja Klemenc Studio Majsta. Slovenia on myös ollut rahoittamassa filmiä.
   Yhteensä Nikogar¹nja zemlja on kerännyt jo parikymmentä palkintoa. Syksyllä Los Angelesissa se sai yleisöpalkinnon. Cannesin festivaalilla se palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta, Paliæin 8. festivaalin jury valitsi sen toiseksi parhaaksi ja yleisö parhaaksi elokuvaksi, Motovunin 3. festivaalilla sille myönnettiin arvostelijoiden palkinto, Sarajevon 7. elokuvajuhlassa jury ja yleisö palkitsivat sen parhaaksi, San Sebastianin 49. festivaalilla tuli jälleen yleisöpalkinto ja Manaki Brothers International Film Camera -festivaalilla pronssikamera, Beirutin elokuvajuhilla yleisöpalkinto, Sao Paolon 25. festivaalilla samoin yleisöpalkinto, Cottbusin 11. itäeurooppalaisen elokuvan festivaalilla yleisöpalkinto sekä opiskelijajuryn palkinto parhaasta esikoisohjauksesta jne. 
     Elokuvassa kaksi bosnialaisesta sotilasta eksyy erehdyksessä aluelle, jota yksikään sodan osapuolista ei valvo. Siellä he joutuvat pommitukseen. Serbit luulevat kaikkien kuolleen, mutta lähettävät paikalle pari tiedustelijaa. Toisen bosnialaiset tappavat, mutta toinen serbi päättää paeta bosnialaisten mukana Unproforin valvomalle alueelle. Filmi kuvaa tavallisia ihmisiä kansallisuusvihan ja poliittisen pelin pyörteessä. 
     Elokuva on tulossa suomalaisiin teattereihin noin kuukauden kuluttua. [30.3.2002]Kulttuuriviikkoa juhlittiin 
Kun Sloveniassa vietetään kulttuuritapahtumaa, sitä vietetään kunnolla. Helmikuun alussa on omistettu kokonainen viikko kansallisrunoilija France Pre¹erenille (pääjuhla on hänen kuolemansa vuosipäivänä 8.2., joka on kansallinen vapaapäivä). Kun muualla vietetään Kirjan ja ruusun päivää, Sloveniassa sekin on venytetty viikon mittaiseksi. 
     Seuraavassa joitakin poimintoja siitä, mitä kaikkea kulttuuriviikolla tapahtuu.
     Kranjissa, Pre¹erenin patsaalla, luettiin runoilijan säkeitä ja Pre¹eren-talolla esiteltiin tämänvuotiset palkinnonsaajat.
     Mariborissa oli esillä vanhoja kirjoja ja painotuotteita.
     Ptujssa jaettiin kaupungit omat tunnustuspalkinnot, jonka saivat mm. kirjastonhoitaja Liljana Klemenèiè, eläkeläisten kulttuurityössä ansioitunut Viktorija Dabiè sekä teatteriohjaaja Marija Èernila.
     Trbovljessa jaettiin Tonèka Èeè -palkinto.
     Velenjen kaupungintalon aulassa oli esillä Pre¹eren-kirjallisuutta.
     Zagorjessa jaettiin Slavko Grum -palkinto, esitettiin ohjelma kirjailija France Kopitarista kertovan elokuvan teosta sekä suosittu elokuva Kruh in mleko (Leipää ja maitoa).
     Ljubljanan Draaman näyttelijät lausuivat kolmentoista slovenialaisen runoilijan runoja, avattiin näyttely "Spomini na Pre¹erna" ja esiteltiin Sarajevon Pre¹eren-puistohanke. Slovenska kinotekassa esitettiin France Slakin ohjaama Pre¹erenin elämästä kertova moniosainen tv-näytelmä.
     Konzorcij-kirjakaupassa lukivat runojaan Kajetan Koviè, Milan Dekleva, Ne¾a Maurer, Mirjam Drev, Katja Plut ja Jaka Ko¹ir. Brane Grubar esitti katkelmia Andrej Blatnikin ja Milan Jesihin palkituista teoksista. 
     Trubar-antikvariaatissa oli "vaihtoehtoilta" vastalauseena Cankar-talon kulttuurijuhlalle ja palkintojenjaolle, joita jotkut pitävät elitistisinä. Illan järjesti kaksi vuotta sitten Pre¹eren-palkinnosta kieltäytynyt runoilija Svetlana Makaroviè, joka esitteli omakustanteena julkaisemansa, upeaan kansioon sidotun runokokoelmansa Samost (Erillisyys).
     Ljubljanan Tivoli-puistossa oli 8.2. tapahtuma nimeltä "Pesem pod padalom" (Runo laskuvarjon alla) Siinä esiintyivät nuoret runoilijat ja pohjoisintialaista musiikkia esittänyt ryhmä. Pre¹erenin runoja luettiin "eksoottisilla kielillä" (tuskin kuitenkaan suomeksi, koska Pre¹ereniä ei liene suomeksi käännetty). Lämmikkeeksi oli tarjolla kuumennettua viiniä. Tapahtuma järjestettiin nyt toisen kerran ja sen huippukohta oli tilaisuuden juhlapuhujan Sa¹o Klanènikin ja Ljubljanan yliopiston kirjallisuustieteen professorin Ale¹ Bjelèevièin tandemhyppy laskuvarjoilla.
     Slovenian kirjailijaliitto järjesti Ljubljanassa kirjallisuusillan, jossa esiintyneille runoilijoille oli annettu tehtäväksi kirjoittaa muutama säe siitä, miten kotiseutu näkyy heidän teoksissaan. - Valentin Cundriè totesi kirjoittavansa aina omasta ympäristöstään, Ne¾a Maurer taas ei koskaan. - Milan Vincetiè on kotoisin Slovenian "myyttisimmältä ja mystisimmältä alueelta" Prekmurjesta, ja sillä on suuri vaikutus hänen tuotantoonsa. - Bina ©tampe ®mavc totesi, että runoudella on aina paikallisväri mutta se on siitä huolimatta universaalia. - Kristijan Muck etsii aiheita omasta mytologiastaan. - Iztok Osojnik kertoi, ettei koe yhteiskunnallista ympäristöä myönteisenä, koska hänen mukaansa "olemme menossa kohti uudenlaista totalitarismia". [18.2.2001]


Elokuva unohdettiin jälleen! 
Delo, kultura 6.2.2002 VPS. Slovenian elokuvaliitto DSFD:n (Dru¹tvo slovenskih filmskih delavcev) on protestoinut sitä, ettei Pre¹eren-palkinnon saajien joukossa ollut tänäkään vuonna yhtään elokuva-alan ihmistä, vaikka esimerkiksi Nikogar¹nja zemlja (Ei-kenenkään-maa), Kruh in mleko (Leipää ja maitoa) ja aiemmin V leru on palkittu useilla ulkomaisilla festivaaleilla. Nikogar¹nja zemlja on kerännyt lyhyessä ajassa 20 palkintoa ja on Oscar-ehdokas (tieto tästä oli muutama päivä sitten Slovenian television pääuutisten ykkösaihe). DSFD väittää, että Meta Hoèevarin johtamaan palkintoraatiin kuuluvassa näyttämötaiteen lautakunnassa istuu ihmisiä, jotka eivät tiedä elokuvasta mitään eivätkä ole edes nähneet mainittuja filmejä.
     Julkinen ja varsin äänekäs protestointi on Sloveniassa normaali ilmiö jokaisen Pre¹eren-palkintojen jaon yhteydessä. [18.2.2001]


Vuotuiset Pre¹eren-palkinnot ja säätiön palkinnot jaettiin 
Slowwenia 7.2.2002. Tänä vuonna Pre¹eren-palkinnon saivat säveltäjä Vinko Globokar elämäntyöstään ja runoilija Milan Jesih runoteoksestaan Jambi. 
   Vinko Globokar on syntynyt Sloveniassa mutta muuttanut lapsena Yhdysvaltoihin. Myöhemmin hän on asunut pitkään Ranskassa ja vasta viimeiset kahdeksan vuotta Sloveniassa. Globokarin sävellystyötä luonnehditaan palkinnon perusteluissa "äänilaboratorioksi" ja hänen äänikieltään hyvin laaja-alaiseksi: siihen kuuluu "säveliä ja melua, huutoja ja hiljaisuutta, äänigestiikkaa ja lausuntaa, akustisia vertauksia" jne. Kiitospuheensa jälkeen Globokar esitti alppitorvelle säveltämänsä teoksen.
   Milan Jesih on julkaissut runsaan kolmenkymmenen vuoden kuluessa kahdeksan runoteosta, joista tunnetuimmat ovat Soneti (Sonetteja), Drugi soneti (Toisia sonetteja) sekä viimeksi ilmestynyt Jambi (Jambeja), josta Jesihille myönnettiin viime vuonna runsaasti palkintoja. Hän on myös kirjoittanut ja kääntänyt useita näytelmiä. 
     Pre¹eren-säätiön palkinnon sai viisi taiteilijaa. Kirjailija Andrej Blatnikille se myönnettiin kiitetystä novellikokoelmasta Zakon ¾elje (2000), joka on ilmestynyt saksaksi nimellä Das Gesetz der Leere (Folio, Wien 2001) ja julkaistaan pian kroatiaksi nimellä Zakon ¾elje (Meandar, Zagreb 2002). Se on tulossa myös englanniksi. Kokoelmassa on 16 tarinaa, jotka kertovat yhtä monesta täysin erilaisesta maailmasta. Blatnikin kerronnalle on "ominaista askeettinen tyyli", ja usein hän kuvaa "käänteentekeviä ja kohtalokkaita tapauksia ihmisten arkielämästä, joskus taas ne ovat kuin kohtauksia elokuvasta tai kirjasta". "Kirjailijan luomisvoima on vahvimmillaan hänen tallettaessaan hetkiä, jotka ovat haurautensa vuoksi tuomittuja unohdukseen mutta juuri katoavaisuutensa tähden erityisen arvokkaita. Siitäkin syystä, että myös oma elämämme koostuu samanlaisista hetkistä."
     Andrej Blatnik (kuvassa) on vieraillut Suomessa Pen-klubin kokouksessa. Hänen  laaja kotisivunsa (tekstejä englannin ja sloveenin lisäksi myös portugaliksi) on hiljattain uudistettu.
     Mezzosopraano Bernarda Fink sai palkinnon solistiosuudestaan Bachin Jouluoratoriossa ja Isaac Poschin konserteissa Bre¾icessä, näyttelijätär Polona Juh rooleistaan Molieren Ihmisvihaajassa, Shakespearen Myrskyssä ja Othellossa (Miranda, Desdemona) sekä Boris A. Novakin Kassandrassa. Matev¾ Medjalle palkinto myönnettiin viimeisten kahden vuoden aikana valmistuneista graafisista töistä (Slovenian osasto Expo-näyttelyissä, itsenäisyyden 10-vuotisjuhla, Bushin ja Putinin tapaaminen Sloveniassa). Koreografi Tanja Zgonc sai sen tanssiteoksestaan Kagami odsev. Zgonc on erityisen kiinnostunut buto-tanssista ja buddhalaisuudesta.
     Palkinnot jaettiin 7. helmikuuta Ljubljanan Cankar-talossa. Sen jälkeen Slovenian filharmonia sekä  Slovenian kamarikuoro ja  Consortium musicum -kuoro esittivät Mark Letonjan johdolla ensiesityksinä Sloveniassa Anton Lajovicin sävellyksen Gozdna samota (Metsän yksinäisyys), Arvo Pärtin teoksen Fratres (viulusolistina Anja Bukovec) sekä Einojuhani Rautavaaran teoksen On the last Frontier. [14.2.2002]
 
 
 Uutisia Sloveniasta © 2002 Kari Klemelä