Livets goda
Slovenialaisia viinejä saa tilauksesta Alkosta

Livets goda 30: Slovenian viinikulttuurista

Jpg-kuvien koko 700-1200 Kt / kpl

152 Slovenien: Kontrasternas vinland
- 152
- 153
- 154
- 155

156 Slovenien: Movia - excentrisk vinmakar
- 156
- 157

158 Slovenien: Marjan Simčič - låter vinet tala
- 158
- 159

160 Slovenien: Sutor - har framtiden för sig
- 160
- 161

162 Slovenien: Edi Simčič - internationell framgång
- 162
- 163


Slovenialaisia viinejä saa tilauksesta Alkosta

Nyt on mahdollista tutustua kolmeen erilaiseen valkoviiniin, jotka ovat kaikki kotoisin kuuluisalta Ljutomerin-Ormožin viiniseudulta. Viinit ovat nimeltään Dveri-Pax, Miro Šipon ja Miro Kog-3.

Dveri-Pax on tuottajan nimi ja viinimerkki. Tämä valkoviini on Laski Riesling-rypälettä (sloveeniksi Laški rizling), joka tunnetaan myös nimellä Italian riesling tai Welschriesling. Se ei siis ole sama kuin tuntemamme saksalainen riesling. Jo vuodesta 1239 tunnettu Dveri-Pax jatkaa vanhaa perinnettä Jareninan eli Jaringhofin palatsin mailla Mariborin pohjoispuolella. Tilukset nimittäin jo yli 800 vuotta sitten itävaltalaisen Admontin benediktiiniluostarin omistukseen, ja valtaosa viineistä myydään nykyäänkin tässä luostarissa.

Toinen tuottaja on nimeltään Miro Munda, ja viinit ovat saaneet isännän etunimen. Hän on pienviljelijä ja tekee kaiken käytännössä itse. Häneltä tarjolla on kaksi viiniä: Miro Šipon (rypäle Šipon) ja Kog 3 (kolmen rypäleen sekoite). Šipon on aito paikallinen lajike, siis slovenialainen, ja Miron kotipaikka Kog on kylä Ljutomerin-Ormožin alueella sijaitsevan Jeruzalemin lähellä. Numero kolme viittaa kolmeen rypälelajiin, joita valkoviinisekoitteessa on käytetty: Welschriesling, Riesling ja Sauvignon Blanc.

Kaikkia kolme viiniä voi tilata noin 10 euron hintaan, ja ne ovat noudettavissa mistä tahansa sen myymälästä viikon kuluttua tilauksen tekemisestä.

Alkon myymälöissä on suoraan ostettavissa myös kahta resling-tyyppistä valkoviiniä, vanhaa tuttua 5 euron hintaista ja uutta laadukasta 9 euron Jeruzalemia.

Lisätietoja verkkosivuilta:

Miro Mundan kotisivu: http://www.slovino.com/mirovino/
Dveri-Paxin kotisivu: http://www.dveri-pax.com/
Dveri-Paxin viineistä: http://www.slowenien-weine.de/weingut-dveri-pax
Admontin benediktiiniluostari: http://www.stiftadmont.at/
Jaringhof: http://oesterreich.orf.at/burgenland/stories/64531/
Alko: http://www.alko.fi/