Igor Skljarevski:
 

Pohjois-Venäjän ja Karjalan 
lohijokien opas


 

 


 
  Tämä opas, ensimmäinen laatuaan, on tarkoitettu kaikille intohimoisille lohenkalastajille.
      Viime vuosina yhä useampi maailmanmatkaaja on suunnistanut lomallaan Venäjälle kalastamaan lohta. Moni vain on ollut ymmällä ympärillä aukeavien rajattomien mahdollisuuksien keskellä. Mennäkö pari kilometriä ylä- vai alajuoksulle? Vai 200 kilometrin päähän? Parhaat lohenkalastuspaikat kun ovat syrjäisillä joilla jossakin Jumalan selän takana keskellä erämetsiä, joihin pääsee vain helikopterilla tai moottoriveneellä. Onneksi monet matkatoimistot ovat erikoistuneet järjestämään miellyttäviä kalamatkoja ulkomaalaisille lohennarraajille.
      Tähän oppaaseen sisältyy niin luettelo näistä matkanjärjestäjistä kuin myös runsaasti tietoa sopivan joen valitsemista auttamaan: mikä on veden kuultavuus, missä parhaat kalavedet, mitkä vuorokauden- ja vuodenajat ovat otolliset lohen nousua ajatellen ynnä paljon muuta hyödyllistä. Oppaaseen sisältyy myös pohjoisen Venäjän tarinoita, kansanviisautta, kalajuttuja ja hyödyllisiä vinkkejä.
   
   

  NÄYTE KIRJASTA: 

  Vienan-Karjalan paras lohijoki on Vienaan laskeva Kierettijoki. Suomen puolelta pääsee helposti autolla Tsuupan kylään tai Louhen aluekeskukseen, ja Tsuupasta on enää tunnin matka Kierettijoelle. 
      Kieretti on harvinaisen kaunis joki, välillä myrskyisä ja välillä rauhallinen. Paikoin se kuin seisoo paikallaan, alkaa sitten kaventua ja virrata kallioiden puristuksissa yhä nopeammin, kunnes lopulta kuohuu eteenpäin vimmattua vauhtia. Kalastusluvan käsittämällä alueella olevan maantiesillan yläpuolelle jää joukko vuolaiden virtojen leikkaamia vaikuttavia putouksia, könkäitä, koskia, matalikkoja ja suvantoja, ja sillan alapuolelle Helmikoski lukuisine lohipaikkoineen. Kierettijoen pohja on soran, hiekan tai kivien peittämä. Siinä on vähävetisiä matalikkoja, joiden kohdalla joen voi ylittää kahlaten ja kalastaa perholla. Joki onkin omiaan perhokalastukseen tai miksei uisteluunkin. Kaukana koskien takana tyvenissä kuoppapaikoissa on turha yrittää, sillä pohja on liejun ja vesikasvien peitossa, ja lohi nappaa aniharvoin tällaisissa syvissä, seisovissa paikoissa. 
      Vesi joessa on kirkasta. Lohien paino riippuu vuodenajasta. Keväällä se vaihtelee kolmen ja seitsemän kilon välillä... Lohen lisäksi voi tavata pienehköjä, noin kilon painoisia taimenia. Lohen ja taimenen lisäksi joessa on paljon pientä siikaa. 
      Kieretti virtaa paikoin kallioisten kukkuloiden lomitse ja paikoin soilla ja on hyvin tyypillinen vienankarjalainen joki. Rannoilla kohoavissa metsissä elää runsaasti riistaa ja karhuja. 
   

  Kustantaja: Converto, Tukholma 1994, 40 s

  Tarjoushinta: 8,40 € (sisältää postimaksun)
  Tilausosoitteet:
   
   
  Kari Klemelä 
  Rajalahdentie 787 
  21570 Sauvo 
  Puh. (02) 470 1232 
    Kari.Klemela@kolumbus.fi
  Tomas Öhrn 
  Urvädersgränd 11 
  11646 Stockholm 
  Sverige 
  Puh. +46 -8 - 6427760 
   ohrn@algonet.se