Slovenialaisia kirjailijoita Suomessa lokakuussa 1999
(yhteenveto)
 
 

Seitsemän slovenialaista kirjailijaa vieraili Pohjoismaiden-kiertueellaan Helsingissä ja Turussa 8.-9. lokakuuta 1999 . Osa tunnetaan Euroopassa ja Amerikassa jo hyvin, mutta Suomessa kirjailijat esittäytyivät ensi kerran. Mukana oli myös Maja Novak, jonka syyskuussa ilmestynyt romaani on ensimmäinen suoraan sloveenista suomennettu teos sitten vuoden 1907.


 Ale¹ Debeljak (1961) on runoilija, esseisti ja Ljubljanan yliopiston kulttuurihistorian laitoksen apulaisprofessori, jota pidetään Toma¾ ©alamunin ohella yhtenä Keski-Euroopan tärkeimmistä nykyrunoilijoista. Hän on julkaissut viisi runokokoelmaa ja seitsemän kulttuurikriittistä teosta, viimeksi Reluctant Modernity (1998). Suomeksi on ilmestynyt Parnassossa 4/1998 essee Epäjumalien tuho - muistoja kadotetusta Jugoslaviasta ja kolme runoa Lahden 1999 kirjailijakokouksen julkaisussa. Debeljak työskentelee useiden kustantamojen ja kansainvälisten kirjallisuusjulkaisujen ja aikakauslehtien avustajana ja on toimittanut slovenialaisen kirjallisuuden antologioita englanniksi. Hänet on palkittu Israelissa sekä Pre¹eren-palkinnolla Sloveniassa.

Evald Flisar (1945) on Slovenian kirjailijaliiton puheenjohtaja ja kirjallisuuslehti Sodobnostin tuore päätoimittaja. Hän on matkustanut yli 70 maassa ja asunut pitkään Lontoossa. Flisarin näytelmiä on esitetty 15 maassa, mutta hän on kirjoittanut myös proosaa, varsinkin matkakuvauksia. Hänen romaaneistaan suosituin on Tiibetiin sijoittuva buddhalaisvaikutteinen kehitysromaani Èarovnikov vajenec (1986, Tietäjän oppipoika). Flisar sai 1993 Pre¹eren- palkinnon. Myös 1998 ilmestynyt romaani Potovanje predaleè (Matka liian kauas) on ollut palkintoehdokkaana, ja alkuvuodesta Flisar vietti kolme kuukautta Intiassa sen filmauksissa.

Svetlana Makaroviè (1939) on yksi Slovenian rakastetuimmista runoilijoista ja lastenkirjailijoista, mutta hänet tunnetaan myös näyttelijänä, laulajana, säveltäjäna ja kuvittajana. Hänen kerrontansa on lähempänä perinteistä kuin modernia, ja hän käyttää teoksissaan mieluusti slovenialaisen kansanperinteen aineksia. Humorististen lastenkirjojen vastapainoksi Makarovièin balladimaisille runoille ovat ominaisia tummat sävyt ja niiden keskeistä sisältöä ovat kuolema ja kohtalo. Hän on julkaissut yli sata lasten- ja nuortenkirjaa ja näytelmää (suomeksi on tulossa lastenkirja Mi¹ma¹in leipomo) ja esittänyt CD-levyillä omia runosovituksiaan.

Lela B. Njatin (1963) on kirjailija ja toimittaja, joka työskentelee tällä hetkellä Slovenian tiede- ja taideakatemian tutkimuskeskuksen tiedottajana. Hänen tehtäviinsä kuuluvat myös slovenialaisen kirjallisuuden edistäminen ulkomailla ja Skandinavian-kiertueen järjestelyt. Njatin kirjoittaa lyhyttä proosaa, ja hän on vieraillut aiemminkin Suomessa ja julkaissut matkastaan artikkelisarjan. Teoksia: Zaèasno bivali¹èe (Tilapäinen olinpaikka, 1980-luvun slovenialaisen kirjailijasukupolven muotokuvia, ilm. 1990).

Brane Mozetiè (1958) on Ljubljanassa ja Sorbonnessa opiskellut runoilija, prosaisti ja kääntäjä. Hän kuuluu Slovenian homoliikkeen johtohahmoihin ja on toimittanut vuodesta 1990 homoeroottista Revolver-aikakauslehteä, ©KUC-kustantamon kokoelmaa Lambda ja työskennellyt Aleph-kustantamossa. Mozetiè kirjoittaa runoja ja lyhyttä proosaa ja on sloveenintanut ranskalaista kirjallisuutta (Rimbaud, Genet, Vitrac ja Foucault). Omien kokoelmien lisäksi hän on toimittanut 1900-luvun slovenialaisen homoeroottisen runouden antologioita sekä kokoelman Poésie slovene contemporaine (Marseille 1994).

Maja Novak (1960) on Sloveniassa aiemmin vähälle huomiolle jääneen salapoliisikirjallisuuden nimekkäin edustaja, jonka esikoisteos Izza kongresa ali umor v teritorialnih vodah (1993, ilmestyy syksyllä WSOY:n kustantamana suomeksi nimellä Murha aluevesillä) aloitti suoranaisen dekkari-innostuksen. Sitä seurasivat vuonna 1994 Zarka, 1995 Cimre (Kämppikset) ja 1998 Jordaniaan sijoittuva Karfanaum ali as killed. Lisäksi hän on kirjoittanut Pre¹eren-palkinnolla palkitun novellikokoelman Zverjad (Villieläimiä) sekä useita lastenkirjoja. Novakin kirjailijasedän Bogdanin puoliso Jelka Ovaska Novak on sloveenintanut mm. Kalevalan.

Toma¾  ©alamun (1941) on yksi Slovenian kirjallisuuden valovoimaisimpia nimiä, ja hänen runojaan on käännetty useille kielille. ©alamun opiskeli taidehistoriaa Ljubljanan yliopistossa ja oli 1960-luvun avantgarderunouden avainhenkilöitä, joka osallistui useimpiin sukupolvensa yhteisjulkaisuihin. Hän on ollut mukana myös konseptualistisen taideryhmä OHOn toiminnassa. Hän on kiinnostunut varhaisavantgardesta, dadaismista ja surrealismista, ja hänen runojensa kieli on omintakeista. ©alamun on tehnyt useita pitkiä matkoja Yhdysvaltoihin, ja nykyisin hän työskentelee siellä Slovenian kulttuuriattaseana ja opettaa luovaa kirjoittamista Alabaman yliopistossa. ©alamun sai Pre¹eren-palkinnon helmikuussa 1999.

Takaisin vierailusivulle


Slovenia-sivut: Kirjailijavierailu © 1999 Kari Klemelä