Päiväkirja 2002

9.9.2002
 
 
 

 

Vielä ei voida puhua rakentamisesta. 4 kuukauden työ on ollut lähinnä purkutyötä ja 
rakenteisiin tutustumista.
Katto pitää jo vettä ja siitä onkin tullut komea alkuperäisen kaltainen konesaumattu peltikatto. Kuvia ilmestyy kunhan saan ne skannattua.
Pönttöuuneja olemme joutuneet purkamaan 2 kpl. Yhdet kuoret oli tuhottu vasaralla nuijimalla,
mutta toinen toivottavasti saadaan muurattua uuteen paikkaan jos kohtuuhintainen muurari
sattuu kohdalle.
16.9.2002 Viikon saldo ei ollut hullumpi. Eteläseinä sai ikkuna-aukon ja on nyt melkein ummessa. Loput teen kunhan kattomiesten telineet häipyvät seinustalta. 
Katto on jälleen edistynyt ja jäljellä on enää n. viikon hommat eli piippujen pellitykset yms. viimeistelytyöt. 
Riihimäen puhelin aloittaa KTV kaivuut ja tilasin samalla liittymän koska silloin saamme yhdellä kaivuulla puhelin- KTV- ja sähkökaapelit samaan ojaan. 
Uuneja jahtasin kaupoista saadakseni jonkinlaista hintavertailua. Uuniseppien valmisuunit kilpailevat hyvinkin hinnaltaan paikallamuuratun kanssa. 
Ehjien pönttöuunien savupellit on kaivettu esiin, nyt vaan tarvitsisi saada jatkovarret pelteihin. Hitsari tai jenkatappien omistaja on hakusessa.... 
Viikonloppu kului vintinrappuja ylös-alas rampatessa. Kannoin piippujen juurista hiekat pihalle. Korvaan nuo hiekkalaatikot palovillalla koska se ei ainakaan rapise kattolistan rakosista alakertaan.
Sunnuntaina kävi Heimo Saari Urjalasta ottamassa mitat ovista ja ikkunoista. Tilaukseen meni 8 kpl sisäpokia "kadonneiden" tilalle, kaksi ulko-ovea ja kolmet karmit joista kahdet ikkunoineen. Hinta-arvio tulossa jossain vaiheessa? Aikataulusta sovittiin ettei kiirettä ole  joten Heimo asetti sitten omat tavoittensa : "joskus ensi suvena sitten" ;-)
Huhu kylällä kertoo, että majatalollekin on löytymässä kunnostaja. Odotamme uusia naapureita.
24.09.2002 Alkuviikolla ahersin vanhoista loistelampuista roikan kun näyttää nuo illat pimenevän. Lattiaan puhkaisin aukon valmiiksi viemärin ja vesijohdon läpivientiä varten. Ulkoseinä on nyt umpeen laudoitettu, ainoastaan tervapahvit ja ulkovuorilauta puuttuvat.
Viikonloppu kului vintin siivouksessa. Taas tuli yksi kuorma sekajätettä kaatopaikalle. Kaikkea ne ihmiset säilyttävätkin. Historiatietoa ei juurikaan kertynyt. Vain jokunen kuitti vuodelta 1913.
Sunnuntaina poikkesi Takkamestareiden myyntiedustaja katsomassa uunien asennuspaikkaa ja lupasi toimittaa tarjoukset pikapuoliin.
Eilispäivänä vedettiin sähkö- puhelin ja KTV-kaapelit nurkalle. Kaivinkonemiehet olivat viikonlopun jälkeen ajoissa paikalla "rukkaset terävinä" heidän sanojaan lainatakseni;-). Ojaa kaivettiin hieman syvemmältä ja saatiin ujutettua samalla kaivuulla vesi- ja viemäriputket Ratatien puolelta sisään. Onneksi loppilaisilla miehillä on "munat sarjassa" kun salaojia on kaivettu niin paljon. Mahduttiin hyvin kapean ojan pohjalle putkia asentamaan;-) Olihan täys työpäivä, huh. Tappioita ei tullut kuin yksi ruttaantunut syöksytorven suppilo. Samalla selvisi, että rakennus on seissyt ryhdissään kohta 100 vuotta 30cm korkean raudoittamattoman sokkelin päällä. Kai tuo kestää vielä toiset sata?
30.09.2002 Katto on valmis. Baggen Kari keräsi telineet pois seinustoilta keskiviikkona. Sais alkaa vaikka satamaan minun puolestani. Viikonloppuna laitoin tavallisen kivivillan piippujen juurien hiekkalaatikoihin. Tarkistin asian palopäälliköltä ja hänen mukaansa ei tarvitse vaatia muutoksia jo joskus tehtyihin ratkaisuihin. Periaatteessa palavan aineen etäisyys hormin sisäpinnasta pitää olla 23cm. Tämä toteutuu lähes joka kohdassa.joten säästöä tuli hieman kun piippuja ei tarvitse kääriä palovillalla. Piha on siivottu roskapuusta ja puut pätkitty jos vaikka uunit saisi joskus toimimaan.
07.10.2002 Uunien asennus taitaa jäädä ensi kesään. Kylmä hiipii sisälle ja pönttöuunimuurarit ovat kuolleet sukupuuttoon eivätkä nuoremmat muurarit enää osaa kai tehdä tuota peruslämmönlähdettä (kohtuullisella hinnalla). Yritän silti saada itse kunnostettua ne kaksi jäljellä olevaa uunia, että saisin edes roskapuuta polttaa. Selvittelin keittiön ja olohuoneen seinän rakennetta ja nyt alkaa hahmottua se, miten tuo pitää korjata.
14.10.2002 Talitintit tuppaavat sisälle joten asialle oli tehtävä jotain. Laitoin muovit myös vintin ikkunoihin ja seurasin kun linnut kävivät ihmettelemässä ikkuna-aukon sulkeutumista. Loppuhin noiden rosvojen villansilppuaminen vintillä. Länsipäädyn alapuu sokkelin päältä on nyt uusittu uudella ja eheällä 4"x4":lla. Ulkoseinästä menee noin neliö uusiksi koska katon jiiristä on vesi valunut onton seinärakenteen sisään ja se on pitänyt puolimetriä korkean turve-eristeen lattianrajassa kosteana. Isommalta remontilta pelastui koska eristeet puuttuvat ylempää seinästä. Remontin kannustajia ja siitä kiinnostuneita on vielä riittänyt ihan mukavasti. Vahvistus kunnalta teknisen lautakunnan päätöksestä asemalaiturin säilyttämisestä ja pyörätien rakentamisesta tuli kirjeitse viikolla. Majatalon ensimmäiset katsojat luopuivat ajatuksesta. 
28.10.2002 Syysloma oli ja meni. Homma alkoi nolosti kun sahasin nenääni. Tehkääpä perässä. Onneksi en vielä omista moottorisahaa vaikka se voisi kyllä olla vaan eduksi ulkonäölle. Pohjoispuolen seinältä on ovi pudotettu pois ja seinän alaosaa korjattu. Purku ja korjaus jatkuu. Alkuviikosta tasailimme seinänvierustoja pienellä kaivurilla. Tavoitteena oli saada myös sadevesiputket laitettua paikoilleen, mutta maa oli niin jäässä, että se homma jäi kevääseen. Tulihan edes piha tasattua.
Kurkistin kaivoon ja ilokseni siellä oli 3m vettä. Kaivo on mittaukseni mukaan 19m syvä ja halkaisijaltaan 1,20m. Koska tänä kesänä siellä on vettä, niin uskoisin siitä riittävän puutarhan kasteluvesiä vastakin. Naapuritontilla on kuulemani mukaan 27m syvä kaivo. On siinä saanut lapiolla tehdä paljon töitä.
04.11.2002 On kylmä. Ulkoseinän teko pitää jättää lämpimämmille ilmoille. Sillä ei kuitenkaan enää ole hätää koska lahot pystytolpat on uusittu suurimmaksi osaksi. Nyt näkyy hieman valoa uuninteon suhteen. Vihdoinkin sain paikalle muurarin jolla ei ollut harhakäsityksiä pönttöuunin teosta. Näillä näkymin uunin muurauksen voisimme aloittaa noin kuukauden kuluttua. Luovuimme ajatuksesta vanhan kakluunin muurauksen suhteen ja taidamme päätyä elementti "kakluuniin" osittain kustannussyistä.
11.11.2002 Olen kysellyt tarvikkeiden hintoja rautakaupoista. Pönttöuunitarvikkeiden hintahaarukka on 450-540 Eur. raaka peli rakennuksella. Otan sieltä mistä halvimmalla saan. Hellan piippua varten on tehty pieni lattiavalu ja kahden pönttöuunin arinoiden korjaus olisi laastia vaille. Viikolla ostin ketjusahan (nenä vaarassa) ja sähkölämmittimen.
18.11.2002 Korjailin veden tuhoamaa väliseinää. Lattian alla oleva turve ei kuivannut kesällä ja on nyt jäässä. Eiköhän se ehdi kuivua ensikesänä. Sain hinnat ovista ja ikkunoista. Mielestäni kohtuulliset ja Heimo "lupasi lähteä hiljalleen katteleen puita mettästä". Nyt kun sain muurarin selville niin senjälkeen on tarjottu neljää muuta. Kiitos vaan avuliaille! Viikonloppu meni uunipuiden teossa enkä ehtinyt kuin muuraamaan uunin arinalle tiilet. On muuten uskomaton määrä, mitä pitää opiskella tuotetietoutta ennekuin pystyy ostamaan edes yhden säkin rappauslaastia.
25.11.2002 Pönttöuuni on kunnostettu. Savut olisi tarkoitus ottaa itsenäisyyspäivän aikoihin kunhan laastit on kuivuneet. Rokkändrollin ja veden tuhoama kantava väliseinä sai tukipalkin. Tulevan keittiön sisäkatto on pysynyt paikoillaan ilmeisesti pyhällä hengellä? Nyt pyhän hengen apuna on myös pystytolppa. Homma jatkuu seinän vahvistamisella.
02.12.2002 Keittiön sisäkatto pysyy entistä varmemmin paikoillaan. Katon aukot on nyt tukittu, joten kengät ei enää pyöri jaloissa sukista puhumattakaan. Muutaman neliön reikä lattiassa päästää vielä kylmän sisään. Mutta kaikki aikanaan.
17.12.2002 Itsenäisyyspäivää juhlistimme lämmittämällä entisen odotussalin pönttöuunia ensimmäisen kerran. Sen jälkeen tuli onkin palanut pesässä lähes joka päivä, joskus parikin kertaa päivässä. Myös toinen uuni on nyt pystyssä ja savut siitä otetaan uuden vuoden kunniaksi. 270 cm korkeaan uuniin meni umpitiiliä 320kpl, tulitiiliä 70 kpl ja savea 19 säkkiä. Vettä uuniin tarvittiin n.100 l. Hämeen ympäristökeskus muisti joululahjalla ja myönsi avustuksen katon ja piippujen korjaukseen. Pienikin tuki kannustaa kummasti remontissa. Keittiön väliseinän toinen puoli on laudoitettu joten seuraava kohde taitaa olla sisäkaton eristäminen.
Tarkistin vintiltä ulkoseinien rakenteen ja näyttää lupaavalta, että seinät pystyisi eristämään puhaltamalla selluvillaa koteloihin yläkautta. Ikkunanaluset vaativat tietysti seinän purkua.
27.12.2002 Vuoden tilinpäätöksen aika. Toukokuusta asti olemme tehneet lähinnä purkutöitä ja melko vähän on saatu uutta aikaiseksi. Ehkä kuitenkin merkittävin saavutus on uusi peltikatto jonka alla myös seinät ja lattiat pysyvät sadevedeltä turvassa. Lisäksi olemme saaneet jonkinlaisen valmiuden lämmitykselle koska savupiiput ovat nyt kunnossa ja pari uuniakin toiminnassa. Suunnitelmallisuus remontissa on vielä aika vaikeaa kun tehtävää on niin paljon. Eihän ehdi kyllästymään yhteen hommaan .
Kaikenkaikkiaan projekti on saanut paljon kiinnostusta kyläläisten osalta ja kiitämmekin kaikkia jotka ovat kannustaneet meitä jaksamaan tässä hommassa eteenpäin.
Uusi jakso alkaa  2003
Takaisin