Päiväkirja 2004
05.01.2004 Vuosi vaihtui ja turpeen puskeminen jatkuu. Onneksi on viimeiset kuutiot käsittelyssä. Odottelen tässä kiinalaista uutta vuotta (vanha oli lampaan vuosi), että pääsen apinan raivolla (uusi on apinan vuosi) rakentamisen kimppuun ja tuo purkamisen osuus hieman pienenisi. Yhteenvetona edellisestä vuodesta voisi todeta, että rakentamiskustannukset rajoittuivat uuden uunin hankintaan. Purkaminen oli aika edullista kun vielä voi käyttää purkujätettä lämmittämiseen.

12.01.2004 Turpeet on nyt heitetty alapohjasta pihalle. Noin neljäsosa alimmaisista 4"x5" :sta joutuu vaihtamaan tai vahvistamaan. Yksi väliseinä roikkuu katosta joten sen joutuu tukemaan uudellen alaosastaan. Nyt on lahot kohdat kartoitettu. Teimme jälleen kuntalaisaloitteen kävelytien rakentamisesta tontin sivuitse. Asia näytti tulevan käsittelyyn tämänpäiväiseen kunnanhallituksen kokoukseen.

14.01.2004  Lopen lehti kommentoi kunnanhallituksen kokousta ja väittää, että me olisimme kunnostamassa myös majataloa. Ei pidä paikkaansa.Tässä hieman piristykseksi löydöksiä turpen sisältä eli pari lähetelappua. 

19.01.2004 Valvova  mestari on työmaalle valittu ja hyväksyntäpaperit on lähetetty kuntaan tarkistettavaksi. Nyt on hyvä mieli kun rakentamaan pääsee oikein luvan kanssa. Viikonloppuna tunkkasin odotussalin väliseinän hieman tukevammin koska vaikutti siltä, että se roikkui koko painollaan katon varassa. Olin kuulevinani rakenteiden huokaisevan helpotuksesta kun pumppasin 8 tonnin tunkilla seinän keskeltä kattoa suoremmaksi. Kunhan saan lattianalusen tyhjättyä vielä kaikesta humuspitoisesta niin sitten ensitöikseni teen tuen seinälle.

26.01.2004 Nyt voin vaikka museoida ämpärin ja paljun joilla kannoin kaiken turpeen ulos eli noin 60 kuutiota. Ei tule ikävä sitä hommaa. Oli oikein mukavaa päästä taas timpurin hommiin. Paikkailin vielä hieman lisää ulkoseinän alaosaa vintin rapun alta. Siitä löytyi toivottavasti viimeinen vuotavan katon aiheuttama vaurio. Kuistin seinä olisi seuraava kohde. Nyt pitäisi alkaa sähkö ja VV suunnitelmien hankinta.

09.02.2004 Suunnitelmat on pistetty hankintaan ja talviloma vietetty. Roikkuva odotussalin seinä on tuettu ja yksi pieni väliseinänpätkä on rakennettu uudelleen. Ensimmäiset uudet ikkunat saapuivat. Tunti ikkunoiden saapumisen jälkeen poikkesi Pihla-ikkunoiden kauppias tarjoamaan alumiinisia ikkunanpokia. Ei tullut kauppaa. 
Jos eivät näppylähanskat ole käytännölliset antiikkilaastin levityksessä niin ei niistä ole kyllä suojaksi vasaraniskujakaan vastaan. Peukalon kynsi on mustana, mutta sormi on jo toipumaan päin. Loppuviikon vasaroin vasen käsi selän takana.

18.02.2004 Availin seinää vanhan oviaukon kohdalta ja purin pätkän hellan viereistä väliseinää. Hellan viereen pitäisi muurata harkoista jatketta, jotta palomääräykset tulisi täytettyä. Ostin nipun nahkahanskoja jos ne vaikka antaisivat paremman suojan vasaraniskuilta kuin näppylämallit. 

23.02.2004 "Kevät toi kevät toi muurarin", eli sain harkot palomuurin jatkeeksi. Lämpö pysyi sisällä senverran, että muurauksen sai tehtyä plussan puolella. Rappaus saa jäädä myöhempään ajankohtaan kunhan hellanurkan muu rakentaminen aloitetaan. Nurkasta kun puuttuu vielä pätkä savupiippua.

01.03.2004 Puuhastelin valumuottien kanssa. Pesuhuoneen lattia pitäisi tehdä valamalla joten pohja pitää rakentaa vahvemmaksi kuin muualla. Onneksi ei tarvitse purkaa vanhaa pohjaa kun sen oli jo laho tehnyt minun puolestani. Kaikesta pitää yrittää löytää jotain positiivista..... Kuiva polttopuu on loppu. Kuivia lautoja saa seinästä  kun nuo pakkasetkaan eivät vielä ole hellittäneet. Kaikkea purettavaa ei ole vielä revitty irti.

08.03.2004 Poistin muutamista huoneista ulkoseinien pystypaneelia ja tarkoitus on laittaa insuliittia tilalle. Samalla kypsyi päätös ikkunoiden alustojen avaamisesta sisäpuolelta ja niiden eristäminen pellavalla. Edelleen on tarkoitus laittaa selluvilla muihin onttoihin seinäkoteloihin. Viikonloppuna sain purettua vintin raput. Naakat ovat saapuneet kinastelemaan taas Siwan savupiipun omistusoikeudesta.

15.03.2004 Viikon aikana sain poltettua vintin raput. Korjailin lautoja ulkoseinien alaosista, että eristeet eivät valuisi ulos koteloista. Sunnuntain Hesari kertoili Flaxlinin konkurssista, mutta löysin vielä tarvittavan määrän pellavaa Erälopelta ja lupasin hakea ne tulevana viikonloppuna. Availin ikkunoiden aluslaudoituksia ja seinän sisältä ei tosiaankaan löytynyt muuta kuin viluun tai nälkään kuolleita hämähäkkejä. Skannasin etusivulle pitäjän kartan vuodelta -33 ihasteltavaksi.

22.03.2004 Ikkunoiden aluset on nyt eristetty pellavalla. Varma kevään merkki on kun uteliata poikkeaa piristämään välillä vierailuillaan. Eipä ollut juurikaan kävijöitä talvipakkasilla. En vain pysty olemaan kovin vieraanvarainen kun lattiat puuttuvat ja liikkuminen on vaikeaa. Sirkkeli haukkasi yhden jatkoroikan pari metriä lyhyemmäksi. Onneksi siitä ei seurannut muuta kuin hieman kipinöintiä, ei edes sulake ehtinyt palamaan.

29.03.2004 Kaivauduin niin sanotusti pintaa syvemmälle. Lapioin polvet ruvella parikymmentä metriä ojia rossipohjan hiekkaan viemäröintiä varten. En aio viettää unettomia öitä miettimällä josko viemärit vuotavat eristeisiin. Hiekka oli kymmenen sentin syvyydellä lapiolla koskematonta ja tiiviiksi painunutta. Erittäin hyvä pohja putkille. Ikkunanaluset on laudoitettu umpeen. Aurinko alkaa sulattelemaan pihaa.

05.04.2004 Eipä näkynyt putkimiestä koko viikkona? Hieman herätti epäilyksiä rakentamisen hinnoittelusta kun putkimies ilmoitti vaihtavansa autoa. Toissakesänä kun muurarit tulivat piippuja kunnostamaan niin samalla he kävivät autokaupoissa testaamassa autoja ja kattourakoitsija kävi katsomassa työmaan vanhalla koslalla, mutta kun urakka alkoi niin pihaan karautettiin uudella pakettimersulla. Kun tämä epäilyksen siemen urakkahinnoista on kylvetty niin se tietysti motivoi entisestään tekemään mahdollisimman paljon itse. Aloin purkamaan kuistin seinää koska ulkona oli jo lämpimämpi kuin sisällä. Naakat tarkkailivat porukalla majatalon savupiippua. Taitaa olla jo ahdasta Siwan piipuissa.

13.04.2004 Putkimies ilmestyi uudella autollaan ja nyt on viemäröinti tehty, eristetty ja hiekalla peitetty. Kevään terassikausi on virallisesti avattu. Sahasin kuistin kaiteesta puolentoistametrin pätkän pois ja tein vanhasta lattiatavarasta uudet portaat kuistille. Nyt voi suunnitella vanhojen portaiden purkua ja jatkaa kuistin seinän korjausta.

18.04.2004 Kuistin seinä on lähes purettu.Alivuokralaisten  asunto löytyi seinän sisältä. Halkaisija n.40cm ja kennokerroksia enemmän kuin kaksitoista. Varsinainen luomurakennus. Irrotin kuistin ikkunat ja oven. Paikattavaa löytyi jälleen seinän alaosasta. Kurkistin taas kaivoon ja pohjavesi on edelleen alhaalla. Kaivossa oli vain metrin verran vettä.

03.05.2004 Leipätyö haittaa harrastusta. Hommiin tuli hengähdystauko viikoksi, mutta vappuna sain jatkettua seinän purkua. Jälleen olisi lahot poissa joten nyt pääsisi laittamaan uutta. Pitkäaikainen työtoveri ja uskollinen seuralainen sanoi sopimuksensa irti. Purkurauta ei kestänyt kahden vuoden yhtäjaksoista rääkkiä vaan otti ja murtui ylivoimaisen työkuorman alla. Muistoa kunnioittaen hankin kaksi uutta tilalle koska näyttää siltä, että purkutyö ei vieläkään ole lopussa. Säät suosivat. 

10.05.2004 Tein  seinästä vahvemman kuin ennen. Ikkuna-aukko ja oviaukko ovat nyt kohdallaan joten seinän laudoitus voi alkaa.

17.05.2004   Seinä on eristetty ja laudoitettu umpeen. Ikkunan karmit sekä väliaikainen ovi sopivat ihme kyllä tehtyihin aukkoihin ja vanhat ikkunapokat  upposivat siististi uuteen karmiin. Pitkästä aikaa syntyi uutta ja ehjää.

24.05.2004 Ulko-ovi on siirtynyt kuistille. Vanha sisäänkäynti on laitettu ikkunalla umpeen. Pidän vanhat raput vielä rakennustelineinä. Jouduin paikkailemaan omia vanhoja tekosia kun tein keittiön ikkuna-aukkoa. Se oli väärän kokoinen ja väärässä paikassa, muuten kyllä ihan hyvä.... Viikonlopun vierailu Toijalan tapettitehtaan myymälässä ja Tampereen rakennustorilla olivat mielenkiintoisia.

31.05.2004 Siirsin päädyn ikkunan Ratatien puoleiselle seinälle. Työmaa alkoi näyttämään ja tuntumaan vaaralliselta. Nyt on syytä uhrata muutama päivä siivoukselle ja järjestelylle. Pääsin muistelemaan vanhoja kun aloitin alapohjan siivouksen jälleen kerran. Toivottavasti viimeisen. 
Tilasin Uulatuotteelta näytepurkin petrooliöljymaalia ulkoseinän värisävyn tarkistamista varten.
Aloitin myös metsästämään vedettyä lasia. Vaihtoehtoja on muutama, mutta palataan niihin myöhemmin.

07.06.2004 Muutama  siivouspäivä venyikin hieman oletettua pitemmäksi. Sotkua oli päässyt syntymään aikalailla. Viikonloppuna pääsin kuitenkin vahvistelemaan lattioiden alimmat kannatinrakenteet. Lahot puut on poistettu ja alapohja ovat nyt entistä vahvempi. Tässä aikoinaa turpeen seasta löytynyt entinen alivuokralainen jo hieman laihtuneena, mutta kuitenkin tunnistettavana. .

17.06.2004 Yhden miehen valutalkoot on taas pidetty ja tulevan pesuhuoneen/saunan lattian alle sain laitettua hieman lisätukia betonista ja harkoista. Alapohja jää edelleen tuulettuvaksi, mutta koska se ei ole alkujaan tarkoitettu kosteiden tilojen lattiaksi niin siihen piti tehdä hieman tukevampi rakenne. Purin loput pesuhuoneen seinäroippeet ja vaikuttaisi siltä, että seinä on kannatellut kattorakenteita. Aikojen saatossa seinään tehdyt vierekkäiset oviaukot ovat heikentäneet kantavuutta joten eiköhän pidä tehdä koko seinä uusiksi. Rakennus on ollut alkujaan hieman pienempi. Vanha ulkoseinä on jätetty väliseinäksi ulkovuorilautoineen. Seinästä erottuvat vielä vanhan ikkunan smyygilautojen paikat. sisäseinä

21.06.2004
Aina ei ole kivaa. Sunnuntaiaamuna kun menin työmaalle niin huomasin, että viikonloppuna oli joku pitänyt "hauskaa" ja paiskonut tiiliskiviä ja asfaltin palasia ikkunalaseista sisään. Lasinpalasia oli levinnyt Ratatielle asti. Kyllä harmitti. Haastateltuani pikkupoikia sain rikoksen tapahtumahetken rajoitettua lauantai klo neljän ja kahdeksan välille. En ehtinyt itse lauantaina käymään asemalla muuttotalkoiden vuoksi. Olisin kiitollinen jos saisin lisää vinkkejä näistä vandaaleista. Pitääköhän toimittaa rikoksentekovälineet sormenjäkitutkimuksiin vai auttaisiko dna näytteidenotto enemmän?

28.06.2004
Rikos  on selvitetty. Kyseessä ei ollut terroristijärjestö eikä mikään muukaan järjestäytynyt rikollisuus.
Sain tehtyä pesuhuoneen ja olohuoneen väliseinän valmiiksi. Viikko kului tavaran hankinnassa ja väliseinän teossa.

05.07.2004
Harvemmin on tarvinnut uuneja lämmittää heinäkuussa. Nyt on ollut kuitenkin niin viileää ja kosteaa, että välillä on pitänyt poltella puuroskaa uuneissa eikä yhtään ole tullut edes hiki töitä tehdessä. Naulailin ylimääräisiä oviaukkoja umpeen. Seinäpinnat ja kulkureitit alkavat hahmottumaan entistä selkeämmin.

12.07.2004
Pesutilojen lattian alusrakenteet on uusittu ja muualta lattiarakenteet on vahvistettu. Sovittelin saunan korvausilmaputken  paikoilleen. Tilasin tuulensuojalevyä lattian peitoksi, että kissat pysyisivät lattian alla eivätkä juoksentelisi ympäriinsä sisällä. Lastut sun muut roskat piti vielä siivota hiekalta pois ennen umpeenlaittoa. Sateet pitävät edelleen sisätöissä.

19.07.2004
Aloitin tuulensuojalevyjen laiton lattioihin. Kolme huonetta on saanut katteen ja hiekkapohja  ei ole enää näkyvissä näissä kohdin. Koska mikään ei ole tehty moduulimittoihin joutuu jokaisen levyn sovittaamaan erikseen paikoilleen.

21.07.2004
Pihalle on jälleen noussut sieltä jo aiemmin hävinnyt vaatimattoman näköinen ratakrassi Ratakrassi (Lepidium densiflorum) . Kasvin siemenet ovat kulkeutuneet Suomeen Amerikasta 1800-luvulla viljakuormien mukana. Krassi kasvaa lähinnä ratapenkoilla ja ratapihoilla. Launosten aseman tontilla sitä ei näkynyt toissakesänä lainkaan, mutta kun kuorimme hieman maata seinienvierustoilta, paljastuivat siemenet syvemmältä ja nyt krassia kasvaa pihalla jälleen runsaasti.

22.07.2004
Eilen sitten saimme vihdoinkin lasikuorman pihalle. Koska lähes kaikki ikkunalasit on joko kivitetty, ammuttu ilmakiväärillä tai maalattu sprayllä on ne melkein poikkeuksetta uusittava. Aloitin tiedustelut lasin hinnoista ja erityisesti vanhanmallisesta "antiikki" vedetystä lasista noin kuukausi sitten. Hintahaitari oli välillä 23€-80€/m2!!. Loppujenlopuksi päädyin hankinnassa uuden EU jäsenmaan puoleen. Tallinnasta löytyi lasifirma (Andrese Klaasi & Dekoori AS) joka lupasi kohtuuhinnalla ison erän lasia pihaan toimitettuna. Eilen sitten saapui kuorma-auto kyydissään 2000kg:n lasilaatikko jossa oli 180 lasiruutua. Hieman päänvaivaa aiheutti laatikon poisnosto lavalta, mutta ystävällisellä naapuriavulla se onnistui hienosti.

26.07.2004
Tuulensuojalevyjen laitto jatkuu.

02.08.2004
Laittelin viimeisiä levyjä paikoilleen. Enää puuttuu muutama ja senjälkeen pääsee suunnittelemaan lattiakoolausten tekoa. Aloitin kyselemään selluvillatarjouksia. Vielä en ole saanut yhtään tarjousta, mutta eiköhän niitä ehdi odotella. Poltin taas roskapuuta uuneissa ja lämpö pysyi jo selvästi paremmin sisällä. Hiki tuli töitä tehdessä. Johtui varmaan lämmityksestä.

30.08.2004
Lomat on pidetty ja sen seurauksena hommat edistyivät olosuhteisiin nähden kohtuullisesti. Teimme joitain rakennustarvike- yms. hankintoja kun kerrankin pääsi asioimaan päiväsaikaan ja kaikessa rauhassa. Siirsin lasit suojaisempaan paikkaan ja onneksi niitä ei rikkoontunut kuin muutama siinä nostellessa. Paketissa ei ollut kuin yksi rikkinäinen. Vuorasin sisällä ulkoseinien alaosat insuliitillä. Samalla laitoin tervapaperin lattian ja seinän saumakohtaan. Lattian alimmat koolauspatikat ovat paikoillaan ja korkomerkit on piirretty seinään.

08.09.2004
Koolausten  teko alkoi. Vaikka jouduin purkamaan lattian rakenteet niin teen kuitenkin uudet koolaukset vanhan mallin mukaan, tosin hieman vahvemmasta tavarasta. Nyt kun olen saanut pari huonetta valmiiksi niin huomaa selvästi, että kyllä vanhat konstit ovat olleet ihan hyviä; Tapit joiden varassa koolingit makaavat on lovettu ja naulattu siten, että rakenteesta tulee sivuttainkin tukeva. Töitähän se teettää, mutta uskoisin silti selviäväni helpommalla sirkkelin avulla kuin entiset timpurit käsisahalla ja kirveellä. Tappeja tulee aika paljon kun ne laitetaan 60cm:n jaolla. Hieman huimaa seistä noin korkealla ja kattokin tuli lähemmäs, vaikka se jääkin 3m:n korkeuteen. Lattiaeristettä tarvitaan näköjään koiran korkeuden verran.

13.09.2004
Koolaukseen kuluu aikaa näköjään viikko ja huone. Tappien teko alkaa sujumaan rutiinilla. Toivottavasti koolingit sattuvat samalle tasolle, sillä aloitin hommat rakennuksen ääripäistä ja etenen keskelle.

20.09.2004
Lattiat alkavat näyttämään kolmen tuhannen estejuoksuradalta. Esteet ovat vaan hieman tihemmässä ja vähän matalammalla. Loikkiminen tuntuu pohkeissa, mutta tasapainoa kehittää "puomilla" kävely työkalut käsissä ja rakennustarvikkeet kainalossa. Moneksi joutuu kun pitää olla kestävyysjuoksija ja lisäksi vielä akrobaatti. Homma kuitenkin etenee tasaiseen tahtiin. Ainoastaan keittiö on vielä kesken.

27.09.2004
Koolaukset  ovat nyt kohdillaan eli krouvimpi työ on tehty. Pariin huoneeseen olemme suunnitelleet tehdä lattian ns. kehälaudoilla. Näihin kohtiin pitää vielä laittaa lisäkoolauksia.
Viikolla kiusasi hieman flunssa. Ylen toimittaja valitsi huonon päivän soitolleen kun kysyi halukkuutta osallistua "Kodin kääntöpiirin"   " erilaista asumista " -ohjelmaan. Toimittajan sananvalinta: "etsimme ikuisuusprojekteja jotka eivät valmistu ehkä koskaan." ei oikein miellyttänyt, joten kieltäydyin julkisuudesta kun minusta muutama vuosi ei ole ikuisuus. Uskokoon kuka haluaa, mutta vakaa aikomus on joskus muuttaa asumaan ja lopettaa rakennusvaihe.Ylläpitohan ei lopu koskaan.....nimim. Ei tartte auttaa......:-)

04.10.2004
Laskin  huvikseni, että koolauksiin tuli kaikkiaan 526 tappia. Tuskin kukaan timpuri nykyisin viitsii moiseen askarteluun tuhlata kallista aikaansa. Minulle kuitenkin tuli hyvä mieli kun tein työn samoin, alkuperäisin menetelmin. Viikonlopun uhrasin pihan siivoukselle. Järjestelin ympäri tonttia levinneet roinat, tiilet yms. yhteen nurkkaan. Varaston ja autokatoksen malli alkaa kristallisoitumaan. Pitäisi saada lupahakemukset vetämään.

11.10.2004
Koteloin lattian alle menevän huoltoluukun. Luukun kautta on tarkoitus päästä tarkistamaan tarvittaessa rossipohjan alusta. Viikonloppu kului lapion varressa. Kaivoin talon ympäri ojan maadoitusta varten. Peltikatto olisi tarkoitus maadoittaa asianmukaisesti joka nurkaltaan. Ulkokaapeleita varten tein alitukset sokkeliin.
Sain hieman siinä kaivaessani myötätuntoa pyöräileviltä pikkupojilta jotka kyselivät, että "yksinkö sä tätä teet? On siinä kova homma". Kova homma on myös kun yrittää aikatauluttaa putki- ja sähkömiehet paikalle. Lattiahomma on pysähdyksissä niinkaun kunnes putket on vedetty lattian alle.
Kuntalaisaloitteemme oli vihdoinkin johtanut toimenpiteisiin ja nyt tontin takarajalla kulkee hiekkainen kävelytie.
Talvi ilmoittelee jo itsestään.

18.10.2004
Ulkokaapelit ja maadoituskuparit ovat piilotettu maan sisään. Sähkökaappi nököttää ulkona ja odottelee sähkölaitoksen mittareita ja kytkentää. Seinään tuleva kaapeli saadaan irroitettua kunhan sähkölle saadaan uusi sisääntuloreitti. Muut hommat ovat hieman odottavalla kannalla.

25.10.2004
Lattiakaivot ja vesijohtoputket suojaputkissa vetäistiin paikoilleen. Kiinnittelin putket koolauksiin etteivät tipu eristäessä pohjalle.  Aloitin irroittelemaan pystypaneeleita ulkoseinistä. Ne kun on naulattu niin pitkillä nauloilla, että seinäkoteloihin ei mahdu puhaltamaan eristeitä jos niitä ei nypi pois. Hidasta hommaa kun pitää varoa rikkomasta mitään ylimääräistä. Turpeen mylläystä vintillä on vielä tiedossa. Seinänvierustat pitää saada auki villoitusta varten.

01.11.2004
Vietin turvenuijana viikonlopun vintillä. Seinäkotelot saa hyvin auki yläkautta. Joudun avaamaan sisäseinää ainoastaan parista kohdasta. Aarteenetsintä tuotti melko laihan tuloksen. Vanhoja rahtikirjoja vuodelta -13 ja pari jätskipurkkia paljastui purukerroksen ja turpeen välistä. Muistaakohan joku vielä Riihimäen mehutehdasta?
Sähkölaitos laittoi uudet mittarit ulkokaappiin. Nyt olen roikan varassa koska vanhat kattovalaisimet eivät enää toimi.

08.11.2004
Avasin kaikki seinäkotelot ja tarkistin, että niissä ei ole liiemmälti nauloja jotka haittaisivat selluvillan puhallusta. Lattiaeristeet on tilattu, mutta urakoitsija ei ollut jostain syystä innokas seinien eristyksestä. Vintin seinästä paljastui jälleen hieman paikkausta, n.1.5 neliötä seinää on pehmeää ja vaatii uusimista. Onneksi  mistään ei ole paljastunut  sieniviljelmiä. Sienet eivät ole minun herkkuani. Ainoastaan pizzassa menettelevät herkkusienet joskus.

15.11.2004
Seinän reikä tuli paikattua. Päivänvaloa on vaan niin lyhyen aikaa, että ulkohommilla on kiire. Vielä pitäisi ehtiä tukkimaan joitain läpireikiä ennenkuin seinät voi eristää. Lämpö tuntuu karkaavan naakoille nyt helpommin kun vintin eristeet on kuorittu seinänvierustoilta. Asia pitää saada kuntoon jos vaikka talvi alkaa huomenna.

22.11.2004
Kylmää hommaa seistä tikkailla pakkasessa muotoilemassa vanhoja tuuletusräppänän aukkoja. Ne oli kuitenkin pakko tukkia, sillä niiden kautta kylmä ilma pääsi seinän sisään. Myöhemmin pitää suunnitella uudet tuloilma-aukot ja niiden paikat. Sähköputkitukset pääsivät alkuun. Ensitöiksi laitetaan lattian alle tulevat putket. Mielessä kangastelee myös jo keittiösuunnitelma.

29.11.2004
Lattioihin meni selluvillaa 71 kuutiota. Seinänvierustoille pakattiin eristettä hieman tiiviimmin. Laitan varmaankin vielä pellavaeristelevyt ulkoseinille lattialautojen alle varmistamaan ettei sinne jää isoja koloja kun villa kuitenkin painuu aikaa myöden. Tulevien pesutilojen lattiaan ruuvasin havuvanerilevyt. Nyt on "unelmakämpässä" jo yksi huone, missä ei tarvitse tasapainoilla koolausten päällä. Emme päässeet villottajan kanssa sopimukseen seinien eristämisestä. Taitaa urakka kaatua jälleen itse tehtäväksi.

14.12.2004
Olin lomalla viikon ja saldo tehdyistä töistä tuli erittäin tyydyttäväksi. Lattialaudat tulivat ajallaan Loppiwoodista kuten sovittiin. Paksumpi (33mm) kuusilauta oli erittäin hyvin höylättyä ja muutenkin hyvälaatuista. Taisivat saada vakiasiakkaan.
Kannustimme toistakin Lopen yrittäjää sopimalla keittiökalusteiden teosta Alistuvan puuseppien kanssa. Kävimme suunnitelman läpi ja lisäilimme pikku yksityiskohtia alkuperäiseen. Keväämmällä pitäisi kaappien olla valmista.
Lattialautoja sain lomaviikon aikana naputeltua olohuoneen verran. Jäljellä on enää noin 75 neliötä.
Yksi iso urakka tuli tehtyä viikonloppuna kun talkoilla (kiitokset Jannelle ja Hannulle) eristimme ulkoseinät. Neljäntoista kuution seinäkoteloihin upposi puhalluskoneella tiivistäen 23 kuutiota selluvillaa. Sisäilma tuntui heti erilaiselta.

20.12.2004
Lattiaa syntyy kohinalla. Tai no, ainakin lauta kerrallaan. Keittiön lattiakin on jo melkein ummessa. Lämpö pysyy mukavasti sisällä kun ulkolämpökin keikkuu nollan tienoilla. Muovit ulkoikkunoissa hikoilevat ikävästi. Pitää tarkkailla, ettei synny isompia lahovikoja noiden muovien ansiosta kun lopullisiin rakenteisiin ei ole tarkoitus laittaa muovia oikeastaan muualle kuin vessanpytyn kansiin ja niihinkin saa kyllä puukansia.

27.12.2004
Tässä  hieman kuvia. Olohuoneen lattia loistaa uutuuttaan. . Tästä näkyy kuinka olen lisäeristänyt pellavalla seinänvierustat kun selluvilla kuitenkin painuu ajan myötä .

Takaisin