Päiväkirja 2005
03.01.05  
Uusi
vuosi ja uudet kujeet. Tai no oikeastaan jatkan siitä mihin viimevuoden lopulla jäin. Konttaan pitkin lattiaa, siis en enää loiki koolauksilla ja naputtelen kilotolkulla nauloja lautojen pidikkeeksi. Pyöreiden pönttöuunien ympärykset ovat lattialautojen asennuksen kannalta mielenkiintoisia ja samalla hitaita nakerrettavia. Laudat on sovitettava yksitellen, koska listoista ei tule pelastusta rakojen peittämiseen. Ilmat ovat olleet siedettävän lämpöisiä niin, että sisällä saa uuneilla pysymään miellyttävän työskentelylämpötilan.

17.01.05
 
Talven
leudot ilmat jatkuvat. Lattian teko lähenee loppuaan ja laudat samoin. Vajaa 10 neliötä puuttuu enkä tiedä riittävätkö jäljellä olevat työn loppuun saattamiseksi. Tarkalle kuitenkin menee, sillä viimeisin arvioni on, että jään paria lautaa vaille. Onneksi niitä on sahalla höylättynä joitain ylimääräisiä. Askeleita pitää sovitella muuksi kuin 60cm mittaisiksi. On se vaan mukavaa kuin voi jo vaikka sipsutella eikä tarvitse loikkia. Olen alkanut jo pohtia vintin rapun piirustuksia ja tekotapaa.

24.01.05
 
Neljä
 lautaa piti hakea ja lattia tuli valmiiksi. Heimo toimitti ulko-ovet ja puuttuvat ikkunanpokat. Inventoin säilyneet väliovet ja näyttää siltä, etä joudun korottamaan jokaista oviaukkoa muutamalla sentillä. Vanhat väliovet oli asennettu lattialautojen alapinnan tasolle. Olen vaivannut päätäni suunnitellessani vintin rappuja. Malli alkaa hiljalleen hahmottumaan.

07.02.05
 
Viisi
ensimmäistä porrasta valmistui. Talviloma tuli pidettyä jälleen työn merkeissä. Huomasin, että piirustuksista ei ole paljoakaan hyötyä rapun teossa. Suunitelmia joutuu muuttamaan jatkuvasti samalla kun homma etenee.
Ostin väliovia . Kätisyydet joutuu vaihtamaan, mutta vaativat ne muutenkin kunnostusta.

14.02.05

 Portaat  ovat kuin rikkaalla miehellä musikaalissa Viulunsoittaja katolla :  "..yhdet portaat jotka ei johda minnekkään." Aukko välikattoon on vielä tekemättä, joten rappuja kavutessa lyö vain päänsä kattoon.  
Taas opin, että Sulovileenin ohje "ostin kun sain halvalla" ei aina kannata. Halvat terät rikkoivat höylän. Irronnut terä meni ihan solmuun ja repi irti samalla höylän pohjalevyn. Onneksi ei sattunut pahempaa.

21.02.05
 
En
malttanut odotella lämpöisempiä kelejä, vaan tein aukon kattoon rappujen päälle. Jouduin katkaisemaan kaksi kattopalkeista, mutta ne oli tuettu hyvin alapuolelta. Sain apulaisen ovimaalien putsaukseen. Speedheater tuntuu olevan hyvä peli osaavissa käsissä.

28.02.05
 
Niinhän
siinä sitten kävi, että kun tein reiän sisäkattoon niin pakkaset alkoivat. Sisällä lämpö pysyy juuri ja juuri plussan puolella, mutta työskentelylämpö ei ole kyllä paras mahdollinen. Viikonlopun uhrasin polttopuiden hankinnalle. Sain kuitenkin viimeiset portaat tehtyä ja nyt pääsen lyömään portaiden seiniä umpeen.

14.03.05

 Laudoitin rapun ja vessan seiniä umpeen. Laitoin aukon katteeksi vintin puolelle tuulensuojalevyt estämään lämpöä karkaamasta naapurin naakoille.  Ylimmät portaat tulivat hieman kapeammiksi kuin muut, mutta kyllä niistä hyvin pääsee kulkemaan.      Sain loput väliovet hankittua ja ryhdyin maalin irroitukseen. Vaikka kun tätäkin ovea katsoo, niin se ei tarvitse kuin kunnon kopautuksen ja maalit rapisevat lattialle.

21.03.05
 
Maalit
lähtivät savuna ilmaan ja hilseenä lattialle viidestä väliovesta. Vielä jäi putsattavaa maalinpoistoaineellekin. Peiliovien putsaukseen saa kulumaan paljon aikaa kun joutuu kaivelemaan kaikki viisteet ja nurkat.
Yöpakkaset alkavat toivottavasti jo helpottamaan.

29.03.05

 Vintin rapun ovi on paikattu ja paikoillaan. Maalataan kun ehditään. Aloitin ikkunaurakan. Kurjan maalin alta paljastui ainakin olohuoneen ikkunapokista ihan tervettä ehjää puuta. Paikkauksia on kuitenkin tiedossa koska ikkunoita on kohdeltu kaltoin lyömällä paksuja nauloja pokien läpi vinottain niin, että niihin on tullut halkeamia. Onneksi ne ovat puuta eikä alumiinia.

04.04.05
 
Ikkunoiden kunnostus jatkuu. Sunnuntaina sain hieman ulkoilla kun seinustalla oli lämmin paikka maalinraaputukselle. Sovimme sähkötöiden jatkamisesta nyt kun vintille pääsee ilman tikapuita. Valaistuksen ja katkasijoiden johdot on tarkoitus vetää vintin kautta.Toivomukseni olisi saada muutamia toimivia pistorasioita kytkettyä ihan oman turvallisuudenkin vuoksi.

11.04.05

 Sulaketaulu ilmestyi seinälle ja muutama pistorasiakin toimii. Jatkoin ikkunoiden putsausta. Viikonlopun käytin suursiivouksen tekoon. Lattiat suojasin paperilla.
Kevään edetessä kyselyt "koskas muutatte?" ovat lisääntyneet kuin etelästä palaavat muuttolinnut. Vakiovastauksemme on edelleen "sitten kun on valmista" tai "jouluksi, mutta vuotta ei vielä tiedä". Kohta tulee kolme vuotta remonttia täyteen joten alkuperäisenkään suunnitelman mukaan ei ole vielä mitään kiirettä. Joten malttakaa hyvät ihmiset, niin mekin ;-)
Vanhan talon kunnostus on kuin matkustaminen: ei perillepääsy ole pääasia jos matkalla vaan on hauskaa.

18.04.05
 
ikkunoita putsailen:
        "506 ikkunaa
        tässä talossa on kaikkiaan
        Niitä puhtaaksi kai milloinkaan en saa
        506 ikkunaa
        kun ruudun viimeisen valmiiksi saan
        Niin alusta täytyy mun taas aloittaa  (Miljoonasade)

25.04.05
 
Ikkunoiden kulmarautojen putsausta, ruostesuojausta , karmien raapimista jne..
 Samalla varaston rakentamisen suunnittelu jatkuu.

02.05.05
 
Älä
koskaan sano kaivurikuskille, että "kaiva siitä vaan, ei siinä ole kaapelita". Varaston pohja kuorittiin metriä matalammalle ja tietysti siitä ilmestyi viereisen kerrostalon sähkökaapeli. Onneksi se oli hyvin merkattu. Nyt tontilla on sata kuutiota hiekkaa poiskuljetettavaksi. Kaapeli pitäisi siirtää pois tai se jää varaston lattialämmityskaapeliksi.
Hiekan alta paljastui myös nuotion paikka jossa oli keitelty punamultaa.

09.05.05
 
Ikkunoiden korjaus jatkuu edelleen.

18.05.05
 
Karmeista
jouduin paikkailemaan vielä joitain kirveellä veistettyjä kohtia. Sivuhommana tarkistin kaivoveden pinnan ja siellähän se oli n.15m syvyydessä eli vettä oli lähes kolme metriä. Ostin uppopumpun jolle luvatiin 60m nostokorkeutta. Kirkasta kukkienkasteluvettä nousi kaivosta kohtuu nopeasti. Pumpun upotus ei ollut ihan yksinkertainen homma kun letkua ja jatkoroikkaa sekä narua tarvittiin kaikkia vähintään 20m.

23.05.05
 
Olohuoneen  karmit ehdin maalata kahdesti. Uulan pellavamaali ikkunoihin pitää vetää ohuina kerroksina kolmeen kertaan, varsinkin kun sunnuntai-iltana itikkalauma ihastui valkoiseen väriin ja liimautui karmeihin kiinni. Pokiin laitoin taiteen sääntöjen mukaan sellakkaa kittiuriin ja vielä yhden pohjamaalikerroksen ennenkuin muutun taas maalarista lasinleikkaajaksi.

30.05.05
 
Kaikki
olohuoneen ikkunat on lasitettu. Lasinleikkaus olikin tosi mielenkiintoinen urakka. Alku meni ihan hyvin, mutta liika itsevarmuus taisi nouta lippalakkiin ja sitten lasi alkoikin taittumaan mistä itse tahtoi. Pieni kahvitauko sai pulssin tasaantumaan ja onnistuin saamaan viimeisetkin isoimmat lasit oikean kokoisiksi. Vintin pikkuruutuisiin ikkunoihin tuli runsaasti materiaalia. Pokat vaativat vielä pintamaalit ja sitten voinkin siirtyä seuraavan ikkuna-aukon kimppuun.
Uulan maaleja ei löydy ihan lähiseudulta. Jälleenmyyjiä on kyllä Hämeenlinnassa ja Hyvinkäällä, mutta heillä ei ole hyllyssään kaikkia tuotteita. Pitänee tilata suoraan tehtaalta.

06.06.05
 
Uulan
maalit tulivat postissa yhdessä päivässä tilauksesta. Siirryin putsaamaan keittiön ikkunoita ja viikonloppuna sain Hannan avukseni pensselin käyttäjäksi. Kyllä kaksi saa näköjään aikaan tuplasti enemmän samassa ajassa. Taidan luopua hiljalleen periaatteesta, että "ei tartte auttaa" ;-)

15.06.05
 
Ikkunoiden
pintakäsittely jatkuu. Hiekkakasat pihalta kuskattiin itärinteelle täytemaaksi.

20.06.05
 
Yksi
uusista ikkunanpokista menee takuuseen. Siinä oli oksankohta haljennut ja poka mennyt kieroon. Oli ihan hyvä, että ikkunoita ei lasitettu kiireellä. Takapihan tasanteelle teimme linjapukit ulkorakennusta varten. Hyviä ilmoja on riittänyt viimepäivinä niin, että tekisi mieli puuhailla vaan ulkona. Kesälomaa odotellessa päiväkirja jää nyt tauolle. Toivottavasti loman jälkeen on paljon kerrottavaa.

25.07.05
 
No
hommat etenivät ihan kiitettävästi, kiitos hyvien ilmojen. Ikkunoista valmistui lähes puolet ja saimme ne paikoilleen. Rapistunut maali on saanut monet ikkunat näyttämään todellista huonommilta. Kun vanhaa öljymaalia raapii niin alta paljastuu kova terve puu. . Joidenkin puuosia on joutunut hieman paikkailemaan.
Loman retket tehtiin pääasiassa rautakauppoihin joissa taivastelin ikkunahelojen kalleutta. Hintaerot ovat kaksinkertaisia paikasta riippuen, mutta pääasiassa ne ovat kalliita tai tosi kalliita. Yksi asia minua jäi vaivaamaan. Miksi oikeanpuoleinen nostosarana on kalliimpi kuin vasemmanpuoleinen? Tarjoustalossa onneksi asia oli ratkaistu siten, että hyllyn reunassa oli eri hinta saranoille, mutta kassalla molempien hinta oli sama ja vieläpä hieman halvempi kuin ilmoitettu hinta. 25 kg kittiä on kulunut jo tässä vaiheessa. Ostin liitusäkin ja vernissaa. Leivoimme ensimmäiset erät kittiä ja täytyy todeta, että ei ole ihan kevyttä hommaa. Ensikertalaisille suosittelen Sateenkaarivärien valmista ikkunakittiä.
Työmaa tuntuu kiinnostavan jo eläinkuntaakin. Yhtenä päivänä harakka tepasteli sisään odotussaliin. Ei ollut ilmeisesti tietoinen radan lopetuksesta. Ulos se piti päästää ikkunasta kun ei raukka tajunnut käyttää samaa ovea mistä tuli sisään.
Piharakennus sai vihreätä valoa rakennustarkastajan puolesta ja valoimme anturan. Nyt alkaa harkkojen muuraus.
Ulko-ovet asennettiin paikoilleen ja öljyttiin puunsuojaöljyllä säänkestäviksi.

01.08.05

Pakko ottaa sanat takaisin. Enää en suosittele Sateenkaarivärien kittiä kenellekkään. Tilasin uuden pytyn ja sain 7kg pienemmän samalla hinnalla kuin keväällä 25kg. Kaiken lisäksi kitti oli ihan käyttökelvotonta ja kun soitin asiasta niin Sateenkaariväreiltä tuli niin tyly vastaus, että palautin mokoman ja pyysin rahat takaisin. Pitäköön kittinsä....
Keltaisesta pörssistä löytyi saunaan vanha Aito-kiuas. Nyt olisi kiuas, mutta ei vielä saunaa.
Ikkunaurakka hidastuu  kun "kesäduunari" lopetti urakkansa tältä kesältä. Saa nähdä saanko ikkuna-aukot umpeen ennen lämmityskauden alkua kun aika menee ulkorakennusta tehdessä. Sokkeli on nyt muurattu.

08.08.05

Sadepäivänä innostuin leikkaamaan lasia oikein urakalla. Leikkaaminen vaatii näköjään keskittymistä ja harjoittelua. Homma onnistui niin hyvin, että yhtään ruutua ei mennyt rikki.
Sain tarjouksen lopuista muuraustöistä, rappauksista ja hellan liittämisestä, mutta jostain syystä kun hyväksyin tarjouksen niin työn suorittaminen siirtyikin ensivuoden toukokuulle. Muurari kehui polleasti, että "yksikään hella ei ole jäänyt laittamatta".  Nyt taisi tulla ensimmäinen laittamaton hella vastaan. Pitää alkaa muurarin metsästys uudelleen.
Hain kaupasta putkea ja ämpäreitä sadevesien ohjaamiseksi pois sokkelin vierestä. Ulkorakennuksen anturalaudoitus on purettu.

15.08.05

Ikkunanpokat joiden luulin olevan kunnossa paljastuivatkin huonommiksi kuin päältä näytti. Jouduin tekemään kahteen ulkopokaan uudet alapuut. Tarviketta sain vanhasta kynnyksestä, joka oli riittävän tiukkasyistä ja varmaan jo hyvin kuivunutta.. Nyhräämiseen kului useampi ilta, mutta olen lopputulokseen tyytyväinen.
Muurari löytyi lähempää kuin luulinkaan. Eli asiat tuppaavat järjestymään jos ei muuten niin ajan kanssa.
Sunnuntai meni ulkorakennuksen sokkelia rapatessa. Saa nähdä nauraako valkeus pimeyden töille, sillä päivä venyi niin pitkäksi, että loput rappaksen hiertämisestä jouduin tekemään jo auringon laskettua.

 22.08.05

Edellinen sunnuntai oli senverran kova rapparin työpäivä, että alkuviikko meni huilatessa. Kuitenkin viikolla  upposi 100 m putkea pihaan sadevesille. Heti seuraavana päivänä kun olin saanut putket paikoilleen satoi, joten nyt on putket myös testattu.
Toinenkin   kesäduunari tuli avustamaan ikkunoiden kunnostuksessa. Onneksi  ilmat ovat suosineet maalausta.
Nuohooja kävi putsaamassa savupiiput joten uunit ovat valmiina lämmityskautta varten paitsi, että olen haeskellut kahden pönttöuunin korjaukseen soveltuvaa laastia. Tilasinkin hommaan soveltuvaa korjauslaastia Betker Oy:ltä. Kahdenkympin säkki pientoimituslisineen ja rahteineen tulee maksamaa kolminkertaisesti. Ei voi kuin toivoa, että tämä laasti pysyy paremmin tulitiilissä kuin rautakauppojen myymä korjauslaasti.

29.08.05

Ikkunan karmien kanssa alkaa olemaan kiire. Kosteutta on ilmassa niin paljon, että pitää kaikenlaisilla muovivirityksillä suojata karmit maalausta varten. Jäljellä olis vielä muutaman putsaus ja maalaus. Ikkunan pokia voikin kunnostaa sitten sisällä. Rappasin uunien sisustat ja laastia kuluikin yllättävän paljon kolojen ja saumojen tukkimiseen. Nyt täytyy antaa laastin kuivua rauhassa ennenkuin alkaa lämmittämään uuneja ettei rappaus halkeile ja rapise heti pois.

05.09.05

Suurimmat karmit on putsattu ja jäljellä on enää muutama pienempi. Näyttää ihan lupaavalta, että saan karmit kuntoon ennen talven tuloa.
Naputtelin tulevan hellan takaa olevasta palomuurista rappaukset alas. Olkapää on mustelmilla kun siihen tippui puolen neliön ja kolmen sentin paksuinen rappausmöykky. Onneksi katonrajasta pudonneet tiilet eivät sentään osuneet päähän. Valoin hellan alustan lattian tasalle. Parin viikon kuluttua laatat saa liimattua tuohon paikoilleen. Edelleen ikkunoita putsailen.

12.09.05

Maalauskeliä on vielä riittänyt. Toivottavasti riittää vielä muutama lämmin päivä. Ikkunoiden pokia voin sitten kunnostella sisätiloissa. Ulkorakennus ei ole edistynyt aikoihin. Nyt pitäisi varmaan keskittyä hetki siihen?

19.09.05

Ulkorakennuksen ympäriltä on täytöt tehty. Sisäpuolen täyttäminen lykkääntyi viikolla kun täyttöhiekat loppuivat kesken. Ikkunoiden kittaus alkoi sujumaan kun löysin firman (Tehosil) joka myi kohtuuhinnalla tanskalaista pellavaöljykittiä. Hyvää ainetta verrattuna omatekemään. Onnistuuhan kitin itse leipominenkin, mutta laatu ei ole tasaista ja noinkin ison määrän tekeminen käsin on tosi työlästä. Olisiko liidun laadullakin jotain vaikutusta lopputulokseen? Ruuvasin yhden ikkunakarmin paikoilleen. Homma oli aika hankala koska karmi oli hieman kiero, mutta mitäpä sitä valittamaan hankalista hommista, itsehän tähän ryhdyin.

26.09.05

Karmit on nyt maalattu. Ehdin saada jotain valmista ennen talven tuloa.
Ikkunaremontti jatkuu. Laitoin joitain keskentekoisia sisäpokia paikoilleen ja selvästi lämpö pysyy paremmin sisällä. Se hieman kannustaa tässä loputtoman tuntuisessa ikkunaremontissa.

03.10.05

Ikkunoiden kaikki pokat on hiottu ja seuraava vaihe on käydä läpi kaikkien jäljellä olevien puuosat. Ensikatsomalla isompia timpurin hommia ei ole tiedossa.
Vuokrasin täryttimen viikonlopuksi ja tamppasin sillä ulkorakennuksen pohjan sekä pihan sepelit. Olihan todellista ruumiillista työtä ja kävi voimille, mutta menköön hyötyliikunnan piikkiin.
Sunnuntaina teimme kyläyhdistyksen jäsenten kanssa maisemointitöitä siirtämällä majatalon pihalta ruusupensaita Ratatien toiselle puolelle sitomaan penkaa, estämään hiekan valumista sateella asfaltille.

10.10.05

Pientä paikkausta tarvittiin pokiin. Kulmarautojen kiristystä ja pari pokaa tarvitsi saranoida. Kaikki on pohjamaalattu ja kyntteet sivelty sellakalla. Lämmin syksy jatkuu ja helpottaa lämmitystä. Sisälämmön saa hyvin pysymään jo kahdenkymmenen pinnassa. Kohta alkaa ulkorakennuksen runko nousemaan.

17.10.05

Viikon aikana runko ulkorakennukseen pääsi tähän vaiheeseen.  
Ilmat kylmenivät joten sisällä tarvittiin lämmitystä. Sain kaikki sisäpokat lasitettua ja paikoilleen. Laskeskelin, että lasitettavia ruutuja on likimain 180 kpl. Ei ihme, että kittiä kuluu kymmeniä kiloja.
Värväsin apulaisen putsaamaan pönttöuuneista vanhat maalit. Vähän pakkelia suurempiin lommoihin ja Lin pellavamaali pintaan niin uunit alkavat näyttämään siisteiltä.

24.10.05

Nyt myös ulkopokat on lasitettu. Lasia oli riittävästi ja jäi vielä vaikka hieman myytäväksikin. Varsinkin pikkuruutuisia ikkunoita varten tarvikkeita olisi runsaasti tarjolla. Itselle ei ole tarvetta jättää kuin vintin ikkunoihin pieniä palasia. Kittiä kului noin 45 kiloa. Kunhan kitit kuivuvat niin taas on kaivettava pensselit esille ja maalattava loput pokat.
Ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä siivoilin lasinsirut lattialta. Ensimmäiset lumihiutaleet satelivat sunnuntaina.

31.10.05

Ulkorakennus eteni tasakertaan ja nyt odotellaan kattotuoleja päälle. Pihansiivousta piti tehdä koska talvi varoitteli tulollaan. Jäätyneet vesiletkut yms. on hyvä kerätä pois ennenkuin ne hautautuvat kokonaan lumen alle. Haimme keittiön seiniä varten hieman kipsilevyjä.

07.11.05

Viikon saldo jäi laihanlaiseksi, mutta viikonloppuna saimme viettää piharakennuksen harjakaisia. Kattotuolit nostettiin lihasvoimilla paikoilleen.  Ilma oli sumuinen ja onneksi sade alkoi vasta kun ilta pimeni. Rakennuksesta tuli juuri sellainen kuin oli suunniteltukin "klubiaskin" kanteen. Harjakorkeus jäi sopivan alas koska maata oli leikattu metrin verran.
Sunnuntaina ruuvasin levyt keittiön seiniin. Aiemmin puretun rappauksen alta näkyy muuteltu palomuuri. Seinän vieressä on joskus ollut aukko huoneiden välillä. Siinä on mahdollisesti ollut uuni, joka on lämmittänyt molemmat huoneet. Tähän nurkkaan pitäisi saada 3m savupiipun jatketta hellaa varten.

14.11.05

Piharakennuksen katolle tuli jo muutamia levyjä. Jouduin vaihtamaan kaikki toimitetut huopakattorullat kun olin tilannut liian leveitä. Kolmiorimakattoon käytetään 70cm:n huopia. Homma vaati kaksi rautakauppareissua peräkärryn kanssa. Hellan savupiipun muuraus pääsi myös alkuun. Ja tietysti kun ei ole muutakaan tekemistä niin jatkan aina välillä ikkunoiden maalausta. Säät näyttävät hieman viilentyvän ja sateitakin on ollut haitaksi asti.

21.11.05

Koko viikon nyhersin maalia ulkopokiin ja vihdoin sunnuntaina revin muovit ikkunoista pois. Oli tosi mukava kuunnella jälleen ohikulkijoiden kannustusta kun roikkui ripustamassa pokia paikoilleen. Pitäisi useammin keksiä tekemistä ulkona ainakin silloin kun hommat eivät tunnu edistyvän. Nyt olisi vielä maalattava sisäpokat lopulliseen kuntoon. Heloitukset saavat jäädä kevääseen.
Saimme jo lähes puolet ulkorakennuksen kattohuovista paikoilleen. Kylmä haittasi lauantaina aamupäivällä pienten pahvinaulojen naulaamista, mutta kuumailmapuhaltimella sai sormet jälleen notkeiksi tosi nopeasti. Huovat on leikattava sisällä lämpöisessä koska niitä ei saa asentaa paikoilleen alle +5 asteen.

28.11.05

Talvi  tuli ja lumi peitti pihan rakennustarvikkeet. Polttopuutkin pääsivät loppumaan. Viikko kului ikkunoiden maalauksessa ja piipun muurauksessa. Hellan hormi odottaa rappausta.
Viikonlopun käytin sitten puiden hankintaan ja tarvikkeiden suojaan kantamiseen. Ulkorakennuksen seinät on peitetty tuulensuojalevyillä ja katto on suojattu levyillä ja pressuilla. Pihan puoleiselta lappeelta uupuvat vielä kattohuovat. Saa nähdä sallivatko säät katon laittoa ennen kevättä. Kyllähän se siellä pressujenkin alla pärjäilee.

05.12.05

Kun sain polttopuut suojaan niin jatkoin rakennustarvikkeiden suojaamista kantamalla kaikki loput lankut katon alle. Pressut lepattavat edelleen pihanpuoleisella lappeella. Ikkunoiden maalaus pääsi taas jatkumaan.
Heimo toi puuttuvan pokan viallisen tilalle, mutta siinä kävi kuten pelkäsinkin; poka oli väärän kokoinen ja välipuita oli yksi, vaikka niitä piti olla kaksi. No nyt kun on vanha poka mallina niin eiköhän uusikin tule oikein tehtyä.

12.12.05

Kahdeksan kuukautta kului ikkunoiden kunnostukseen. Yksi ikkuna enää puuttuu. Huh...... Helotuksien ja tiivisteiden laitto saa jäädä keväälle.
Viikonloppuna tein "köyhän miehen lämpökuvaksen" ulkoseinille; ilma lämpeni nollakeliksi niin nopeasti, että kosteus tiivistyi ulkoseinien pintaan ja seinän tummuusasteesta pystyi päättelemään lämpöeristyksen vuotokohdat. Oli näköjään jäänyt yksi tolpanväli ilman selluvillaa. Olin ilmeisesti vintiltä katsoen luullut, että sillä kohdin on ikkuna, mutta tolpanväli olikin vaan tukittu tavallista alempaa. No nyt on sekin ontto kohta topattu eristeillä.Päiväkirja siirtyy loppuvuodeksi tauolle. Jatkuu taas alkuvuodesta.

Hyvää joulua ja onnellista uuttavuotta!
Takaisin