Päiväkirja 2006
02.01.06

Uusi vuosi alkoi taas ja homma jatkuu entisellään. Päiväkirjan tauon aikana sain valmiiksii muutaman välioven puhtaaksi hionnan. Merkittävin saavutus taisi kuitenkin olla kaakeliuunin hankinta. Ostimme keltaisen pörssin kautta vanhan uunin kuoret koska olohuoneen uunin sisärappaukset eivät taida kestää enää monen talven lämmityksiä. Pönttöuunin purku voi olla helpompaa vielä kun remontti on kesken. Pistän kuvia uudesta uunista sitten kun se on pystyssä. Siihen saattaa kyllä mennä tovi.
Tarkoituksena on jatkaa väliovien putsausta ja tehdä siinä sivussa uunin pystytystä ja seinien rappausta. Eli hommaa taitaa riittää vielä koko tällekin vuodelle.

09.01.06

Tarkoitus olisi saada kaakeliuuni pystyyn helmikuun puolivälissä. Se taas tietää sitä, että työt pitää järjestellä uudelleen. Olohuoneen pönttöuuni pitää purkaa hyvissä ajoin, että uuden uunin pohja tulee kuntoon. Siinä ei pitäisi olla mitään hankaluuksia koska aikoinaan samalla paikalla on ollut kaakeliuuni.
Rappaus jatkui koko viikonlopun. Pesuhuoneen palomuuri tuli paikattua ja kiukaan hormiin laitettiin hormiliityntää varten putki. Myös ilmanvaihtohormiin tuli putki. Veto oli hormeissa niin hyvä, että melkein lähti rukkanen kädestä kun lykkäsi käden hormiaukkoon. Kyllä tuntuu, että painovoimainen ilmanvaihto toimii ainakin näillä pikkupakkasilla.
Sunnuntainen visiitti Metsänkylän navetassa  kertoi taas sen, että mitään ei kannata heittää pois. Mitättömäänkin tavaraan kun liimaa hintalapun niin siitä tulee arvokas esine. Messinkiluukkujen metsästys ei ikävä kyllä tuottanut tulosta.


16.01.06

Viikonloppuna paistoi aurinko niin sain kuvattua uudet entisöidyt ikkunat. Muovit ovat olleet pois ikkuna-aukoista jo muutaman kuukauden ja lasit loistavat uutuuttaa.
Kaikkea sitä joutuu tekemään yöuniensa varmistamiseksi: Aina kun muutetaan rakenteita tai eristeitä on syytä varmistaa, että myös uusi ratkaisu toimii toivotulla tavalla. Selluvilla on tehokkaampi eriste lattiassa kuin turve. Tästä johtuen lämpövuotoa ei ole enää niin paljoa alapohjaan kuin ennen.. Kun ilma lauhtui ulkona niin kävin tutkimassa lattian alapuolen tilannetta. Oli  helppo katsoa mihin kohtiin kosteus tiivistyy ulkosokkelia vasten ja puhkoa uusia reikiä niihin kohtiin. Kuvassa näkyvät tuuletusaukot joita lisäilin alapohjan ilmankierron parantamiseksi. Mielestäni lattian alla oli turhan kostea ilma näin talviaikaan joten tuskin nuo uudet aukot tuli turhaan tehtyä.
Tässä ensimmäinen "maistiainen" kaakeliuunin boordista.  Muuten uuni on vielä levällään lattialla.

23.01.06

Pakkanen kiusasi koko viikon joten rappaus oli keskeytettävä vähäksi aikaa. Jatkoin ovien hiontaa. Yhden karmin kyljestä löytyi työpiirustukset puusepälle peiliovien mallista.   Karmissa oli teksti "Asema" ja lyijykynällä piirretyt kuvat ovipeilien mallista. 
Pönttöuunin purku alkoi. Ihmettelin kotiin kävellessäni kun vastaantulijat hymyilivät niin ilosesti. Peili paljasti ilonaiheen; naama oli aivan noessa. Eli nyt olisi myynnissä peltikuoret, luukut ja savupelti. Purku ei harmittanut, sillä tuskin uuni olisi kestänyt enää kovin pitkään lämmittämistä. Se on taidettu pystyttää silloin kun on ollut pulaa rakennustarvikkeista. Unnin sisällä oleva tulipiippu oli muurattu ainoastaan alaosastaan tulitiilillä. Yläosassa oli käytetty savitiiliä, jotka menivät kahdeksaan osaan kun niitä hieman kopautti.


30.01.06

Kuoret myyty. Sain purettua uunin. Olipa taas sotkuista hommaa. Hieman harmitti sahata uutukaiseen lattiaan reikää kun oli vielä muistissa kuinka ahersin lautojen kanssa saadakseni päät sovitettua pyöreään uuniin sopivaksi. Valoin tasaisen pohjan kaakeliuunia varten.
Viikonloppuna pistin purkuvälineet syrjään ja otin timpurin vermeet esille. Saldona oli uusi kynnys ja kaksi väliovea paikoilleen. Ne olivatkin helpoimmat ovet. Seuraavat vaativat oviaukkojen muokkausta.

06.02.06

Pakkasen paukkuessa lämmittelin uuneja ja sovittelin väliovia paikoilleen. Jouduin leventämään paria aukkoa muutamalla sentillä saadakseni tungettua karmit kohdalleen. Yksi ovista olikin hieman työläämpi koska se oli väärän kätinen. Saranat piti vaihtaa toiselle puolelle, höylätä ovea,  purkaa ja kaventaa karmia. Vanhojen vinojen väliseinien kanssa joutuu tekemään kompromisseja joten vatupassi ei toimi kuin suuntaa antavana apuvälineenä.
Kaakeliuunin tiilet ja laastit saapuivat. Nyt ne pitäisi vielä kantaa sisälle lämpiämään.

20.02.06

Kaakeliuuni valmistui vihdoin. Tai no ainakin melkein. Vielä on paljon pientä korjailua, joten pitää alkaa opiskelu lasitettujen kaakeleiden korjauksesta. Pellavamaalia, kipsiä, liitua ja dammartlakkaa ainakin tarvitaan. Piippuun jäi vielä korjailtavaa antiikkilaastilla. Painoa laskujeni mukaan uunille tuli n.1200kg. 190 hormitiiltä, 70 tulitiiltä ja 14 säkkiä savilaastia saatiin reilussa viikossa kasattua siistiksi pinoksi olohuoneeseen 53x85x230 cm kokoiseksi lämmityslaitteeksi. Lisäksi muuta tilpehööriä kului epälukuinen määrä. Laitan kuvia kunhan ehdin....Kai sitä voisi talvilomansa jotenkin muutenkin käyttää. Minulla se kului harrastuksen parissa.

21.02.06


Uunin muuraus alkoi tarkalla kaakeleiden asettelulla.   . Savu kiertää uunin poskikanavissa ja piipun liityntä on uunin päällä.    Uuni on kasassa "jeesusteipillä", mutta pysyivät kaakelit paikoillaan lopulta ilman niitäkin.
Vielä pitää kuivata, puhdistaa ja saumata sekä paikata kipsillä muutama lohkeama niin sitten ei muuta kuin puita pesään.  

27.02.06

Putsasin laastinroiskeet ja teippien liimat kaakeleista. Uunissa palaa kynttilä ja välillä auton sisätilan lämmitin kuivattaa muuraukseen käytettyä sataa vesilitraa.  Pieniä "kynsitulia" on polteltu ja savut kulkevat  ihan oikeaan suuntaan. Kuivatusta pitää malttaa vielä pari viikkoa.
Palasin jälleen väliovien putsauksen pariin. Näyttää siltä, että joudun tekemään pari kynnystä uusiksi. Yöt ovat kylmiä, mutta päivällä aurinko sulattelee kuistilta lumia.

06.03.06

Saunan ja keittiön palomuurit saivat uuden rappauspinnan. Työtä on vielä jäljellä pintojen tasoituksessa. Hieman muutoksia tuli keittiösuunnitelmaan. Luovuimme puusepän tekemistä keittiökalusteista ja joutunen nielemään periaatteitani lastulevyn suhteen. On tällä väljällä aikataululla sekä hyvät että huonot puolensa. Ei ainakaan tule useasti tehtyä hätiköityjä päätöksiä. Väliovet ovat edelleen työlistalla.

13.03.06

Uudessa uunissa  voi jo hiljalleen alkaa pienten puiden polttoa. Luukut ja pellit pidetään kuitenkin vielä auki.

Viimeisen välioven maalien viimeisen karmin viimeistä metriä kuumailmapuhaltimella putsatessa puhallin sanoi työsopimuksensa irti. Ilmeisesti vain osa "koneenkäytäjistä" meni lakkoon koska puhallin kuumeni, mutta ei suostunut puhaltamaan. Onneksi speedheater vielä toimii.

Asensin keittiön oven paikoilleen. Se olikin mielenkiintoinen tehtävä. Ovessa on kaksi osaa ja tietysti se kapeampi on kiero. Höylän ja kärsivällisyyden avulla sain ovet tottelemaan.
Välillä piti taas laittaa rapparin ja tasoitemiehen hattu päähän. Palomuurissa on paljon tehtävää jäljellä jos siitä haluaa sellaisen mitä kehtaa katsella. Tiilitasoitetta pitää levittää vielä monta kerrosta ja hieroa se taas pois.

20.03.06

On se vaan hyvä kun koneissa on perusteelliset käyttöohjeet. Tiedä miten niitä tulisi muuten käytettyä. Ostin nimittäin uuden kuumailmapuhaltimen hajonneen tilalle. Ohjeissa varotettiin käyttämästä sitä hiustenkuivaajana ja kiellettiin eläinten kuivaaminen. Ja minä kun olin juuri aikonut sulattaa lumet koiran karvoista. Perusteelliset ohjeet pelastivat Oton turkin kärventymiseltä. Saiskohan sillä palvata kinkkua?
Tasaisen maalattavan pinnan teko palomuuriin ei olekaan ihan helppo homma. Levittelin uuden tasoitekerroksen ja hion sen tasaiseksi kunhan se on kuivunut riittävästi. Päivä piti uhrata jälleen siivoamiseen.
Sain taas yhden oven paikoilleen. Jouduin tekemään uuden kynnyksen kalutun ja jo joskus aiemmassa remontissa korjatun tilalle. Vanhasta kynnyksestä sai otettua mallia joten homma sujui helposti.

27.03.06

Kun menee huonosti niin menee huonosti. Tuli todistettua, että tiilitasoite ei tartu maalin päälle. Onneksi raplingit tippuivat nyt eikä sitten kun siinä on maali päällä. Hellan ympäryksen palomuuri teettää tosissaan paljon töitä. Kokosin itseni lyhen manaushetken jälkeen; raavin kaiken irtonaisen pinnan pois ja hioin maalipinnan karheaksi. Sitten saneerauslaasti pohjalle ja lähipäivinä uusi tasoitekerros pintaan. Eiköhän se siitä.
Sitten toinen järkytys. Katto vuotaa. Konesaumakaton saumasta valui vesi, onneksi kuitenkin avonaiselle kuistille. Katontekijä lupasi tulla välittömästi paikalle tarkistamaan. Todennäköisesti lumi on pakkaantunut kuistin räystäälle ja vesi lilluu paksun jääkerroksen alla. Paineessa oleva vesi puskee saumasta läpi. Vika ei kuitenkaan taida olla saumoissa, vaan katon rakentaissa. Kattotuolit olivat aiemminkin lahonneet juuri tältä kohdin eli vesi on tullut läpi jo alkuperäisestäkin katosta. Arkkitehdillä on tullut suunnitteluvirhe rakenteissa. Lääkkeeksi auttaa varmaan lumen luonti talvisin kuistin päältä.
Paneloin vessan kattoa. Vanha vintinrapun aukko häviää näkyvistä. Ostin pari pakettia Vital puukuitueristettä ihan kokeeksi. Se on aika hankalaa leikattavaa ja työlästä asentaa.

03.04.06

Joskus on hankalaa, mutta asiat tuppaavat selviämään. Diagnoosi vesikaton osalta osottautui oikeaksi. Jään alla oli paineista vettä joka puski väkisin saumasta läpi. Onneksi jää ei ollut rikkonut mitään. Talonmiehen tehtäväksi tuli siis  kiivetä katolle lunta lapioimaan tulevina talvina.

Panelointi valmistui ja Vitalin leikkauskin alkoi onnistumaan oikeilla välineillä. Paikkasin myös olohuoneen pari panelia. Siitä tulikin työläämpi homma koska kattopaneli olohuoneessa on hieman leveämpää kuin vanhassa osassa taloa. Eli ensin  jouduin irrottamaan paikkapaneelit tulevan pesuhuoneen katosta ja korjaamaan aukon vanhemmilla paneeleilla. Pesuhuoneen  katon aion kuitenkin paneloida kokonaan uudelleen. Aloitin myös palomuurin tasoitteiden hiomisen.

Yhtenä päivänä ihmettelin ikkunan takaa kuuluvaa kolinaa. Syylliseksi osottautuivat pesänrakennuspuuhissa olevat varikset. Näyttävät luontokappaleetkin arvostavan luomurakenteita ja hengittäviä materiaaleja. Varikset nimittäin kiskoivat pellavarivettä ikkunanpielistä varmaankin pesänsä lämpöeristeeksi. Pitäisiköhän niille laittaa rulla tervapaperia kuistille, että saisivat pesänsä vielä tuulenpitäväksikin?

10.04.06

Mitään suurempaa en saanut aikaiseksi viikon aikana. Tein jälleen konehankinnan ja ostin pölynimurin. Valinta oli  vaikeaa; ostaako kallis vai halpa. On se kyllä hyvä, että myös imurin käyttöohjeissa varoitetaan imuroimasta eläimiä. Tuli vaan mieleen mitä tapahtuu jos koneeseen menee kuollut kärpänen tai hämähäkki. Hajoaakohan se? Päätin sitten ostaa koneen jossa ei puhuttu eläimistä halaistua sanaa.
Hellan palomuurin sentään sain pohjamaalattua. Kuvassa nurkka ennen maalausta. 
Tiilitasoite imi pellavamaalia kuin sieni ja imaisi samalla pensselistä karvat. Toivottavasti seuraava kerros peittyy pienemmällä maalimäärällä.
Piharakennuksen ulkovuorilaudat odottavat jo kevättä ja lämpöisempiä naulauskelejä.

18.04.06

Tein välimaalauksen palomuurille ja imukyky oli nyt ihan kohtuullinen. Maalia kului kolmannes vähemmän. Nyt pohjatyöt on tehty. Pinta on lopullista väriä vailla.
Aloitin sisäkaton raapimisen. Katoissa onkin useampi maalikerros ja pintamaali lohkeilee paikoitellen ainakin yhdessä huoneessa. Rokkareiden "akuustiikkalevyjen" eli hedelmäkennojen kiinnitysniittejä oli katossa melkoisen paljon. Niiden nyppimisessä vierähti taas pari iltaa. Kattopaneleiden reiät ja raot pitää saada tukituksi jollain konstilla, sillä katosta jatkuvasti valuva hiekka ja turve ei ole varmaankaan pitkän päälle mukavaa.

24.04.06

Kauhistelin taas vaihteeksi maalien hintoja. Etsin sopivaa sisäkattomaalia ja päädyin Tikkurilan Tixomattiin. Kymppilitran hintahaitari oli 65€- 143€. Onko tuossa mitään järkeä? Tietysti sitä tulee kaupassa hyvä mieli kun saa tingittyä hinnasta 30% pois, mutta silti maksettavaa jää vielä runsaasti yli halvimman, jo valmiiksi tingityn hinnan. Tilasin maalit kokeeksi netin kautta Netraudasta. Saa nähdä kuinka tämä toimii.
Ulkorakennuksen katolta saimme viikonloppuna pressut pois. Ilma oli todella hyvä katon tekoon. Kattohuovan reunat pitää vielä liimata ja laittaa harja sekä räystäät kuntoon. Rännien metsästys alkoi.

01.05.06

Siirryin seuraavan huoneen katon kunnostamiseen. En taida selvitä tästäkään hommasta niin helpolla kuin luulin. Katossa on kolme kerrosta maalia joista päällimmäinen lähtee suikaleina ja seuraava lohkeilee. Alimmainen kerros on kovaa kiinni. Eli katto pitää kauttaaltaan raapia ja hioa ennen maalausta. Tutkin loput sisäkatot huone kerrallaan. Niiitä on ilmeisesti kunnostettu eri aikoina joten yllätyksiä on varmaan vielä luvassa.
Piharakennus  sai ensimmäisen seinän laudat   paikoilleen. Pintaan tulee pystyrimalaudoitus 4" ja 5" laudoilla siten, että eri levyiset laudat laitetaan satunnaisessa järjestyksessä. Tarkoitus olisi saada pinnasta elävämmän näköistä samoin kuin vanhoissakin rakennuksissa. Ennen on kylläkin ollut vielä enemmän vaihtelua lautojen leveyksissä. Myös ovet saatiin paikoilleen. 
Pikesin loput kattopahvien reunuksista Lopen mieskuoron säestyksellä. Laulu kuului vappuaattona selkeästi Työväentalon rappusilta ja aurinko paistoi lämpimästi. Viimeinen lumikasa suli pihalta.

08.05.06

Hommia tuli tehtyä sieltä sun täältä. Katto on raapattu, varaston päätyseinän laudotus jatkui auringonpaahteessa  ja palomuuri sai vielä viimeisen eli neljännen pellavamaalikerroksen. Laatoitin myös hellan alustan. Kyllä hella on tosiaan jouluun mennessä paikoillaan kuten yksi mies totesi. Vuosi vaan on vaihtunut ainakin kertaalleen tuon toteamuksen jälkeen.
Keittiökalusteiden haku on käynnissä. Hintahaarukka on tosi iso. Kaikkea 5- 14 tuhannen euron väliltä on tyrkyllä. Ja kai tuohon saisi menemään vieläkin enemmän. Päälle vielä keittiön koneet. Huh!

15.05.06

Olohuoneen katto on seuraavaksi putsausvuorossa. Viikonloppu kului Talliinnaa kierrellessä ja sielläkin käytimme osan aikaa hyödyllisesti. Katselimme tapetteja ja nyt on olemassa hintavertailua. Pitää etsiä samat tapetit täältä niin tietää onko niissä isokin hintaero. Netraudan maalitilaus toimi kuten pitikin. Maalikauppojen hintoihin nähden saimme kattomaalit puoleen hintaan.

22.05.06

Katon raapiminen on senverran tylsää ja raskasta hommaa, että pitää keksiä muita askareita väliin. Ulkorakennuksen laudotus jatkuu. Sunnuntain käytin pihansiivoukseen koska ympäri pihaa oli kertynyt epämääräisiä rojukasoja odottamaan poiskuljetusta. Näyttää siltä, että vielä joudumme ottamaan yhden roskalavan sekajätteille. Siitä taitaa tulla kallis kuorma, koska seassa on laastia,  tiiliä ja kaikenlaista muuta raskasta rojua.
Tervapääskyset ilmestyivät sunnuntaina etsimään pesäpaikkaa. Vaikuttivat pettyneiltä kun tiilikatot on muutettu peltikatoiksi eikä pellin alle enää pysty pesää rakentamaan. Kesä on tullut ainakin jos ikkunasta katsoo.
  Tarkkaan katsoen erottaa, että ruudut  ovat vedettyä lasia.

26.05.06

Hella asennettiin paikoilleen vihdoinkin. Otin hellasta savut ja hyvin tuntui toimivan. Pumppukärryissä oli  vaaka joka näytti painoksi 315kg. Kyllä tuossa on massaa ihan riittävästi ettei se ihan tönäisemällä siirry paikoiltaan.
  Seuraava hankinta onkin kahvipannu.

29.05.06

Italialaiset eivät osaa tehdä santapaperia.

12.06.06

Päiväkirjaan tuli pieni paussi työmatkan vuoksi.
Kuitenkin jossain välissä sain maalattua ulkorakennuksen räystäslaudat. Varaston ovi värjättiin mustaksi petrooliöljymaalilla.. Katon hiominen lähestyy hiljalleen loppua joten eiköhän pikapuoliin pääse sisäkaton maalaukseen.
Viikonloppuna vertailimme tapettien hintoja. Boråsin paperitapetit ovat tuplasti kalliimpi Suomessa verrattuna Tallinnan hintoihin. Pitänee keksiä konsti tapetin hankintaan.

19.06.06

Katon maalaus alkoi. Sisäkatto siistiytyy ja heijastaa entistä enemmän valoa sisätiloihin. Kohta on kolmannes katosta maalattuna.
Keittiökaupat löimme lukkoon ja toimitus on luvassa heinäkuun lopulla.

26.06.06

Tänään sain vihdoin sisäkatot maalattua. Ihan kuin katto olisi noussut vielä hieman korkeammalle kun se valkaistui. Maalia tarvittiin noin 15 litraa kahteen maalauskertaan ja yksi pensseli kului loppuun. Ihme kyllä niskat eivät kipeytyneet  kuin isointa kattoa maalatessa. Kahdeksan tuntia toinen käsi ilmassa käy jo voimille.
Kesäloma kuluu todennäköisesti jälleen kokonaisuudessaan rakentamisen parissa. Viiden viikon tauko päiväkirjaan on loman ansiota.
Vahvistukseksi  nyt voi keitellä kahvia uudella hellalla. Tässä kiehuu historiallinen ensimmänen kahvivesi.


31.07.06

Ennustus
toteutui eli koko loma meni nikkaroidessa. Keskityin enimmäkseen ulkorakennuksen tekoon ja viimeisenä lomapäivänä saimmekin rännit paikoilleen. Enää ei puutu kuin sähköt ja lattiapinnat ja joskus tulevaisuudessa laitetaan maali pintaan. Ovia ja ikkunoita onkin jo hieman väritetty, mutta seinät saavat vanhentua muutaman vuoden.

Tässä pari kuvaa;    
Loman alkupuolella kävimme tilaamassa Viralasta sepältä katoksen saunan oven päälle. Soittelen elokuun lopulla ja kyselen josko se on lupausten mukaan valmis. Sepän sivut www.sepanpaja.fi
Pääovikin valmistui maalausta ja lasitus myöten. Tältä se nyt näyttää sisältä katsoen


08.08.06

Suunnittelin ulkoseinien paikkausta ja aloin vuorilautojen etsinnän. Laudat ovat nykyistä standardia paksumpia joten ihan tarjolla olevaa "viilua" en kelpuuttanut. 18mm lauta 25mm jatkeena ei näytä kovin hyvältä. Lopulta Turengin höylätuotteelta sain ystävällisen vastauksen ja he pyysivät tuomaan mallin. Toimitusaikaa luvattiin pari viikkoa.
Kun vielä Leinolta löytyi edullisimmat insuliitit niin aloitin sisäseinien peittämiseen ulkovuorilautoja odotellessa. Lämpöiset kelit kylläkin suosivat enemmän ulkotöitä, mutta  ei voi auttaa. Pitää tehdä sitä mihin on tarveaineita. Lisäksi odottelen keittiökaappeja ja varaston lattialautoja. Kohta on taas hommia mistä valita.

14.08.06

No nyt on tosiaan mistä valita. On ulkovuorilautaa, insuliittia, keittiökalusteita ja vielä lisäksi varaston lattialautoja. Ulkovuorilautoja naulaillessa manasin sitä, että nykyisin ei paljoa välitetä katsoa onko laudan sydänpuu ulos vai sisäänpäin. Mutta tarkemmin katsottuna ei näytä olleen väliä sata vuotta sittenkään. Silti ovat hyvin seinässä pysyneet. Lautojen laadussa  on silti hieman toivomisen varaa. Neljä vuosirengasta 23mm:llä ei ole paljoa. On joukossa kylläkin 14 vuosirengasta 23mm:llä olevia lautoja.
Seinän paikkauksessa oli hankaluuksia kun kaikki vanhat laudat eivät ole mittatarkkoja. Kolmen millin ero leveydessä tekee jo kolme senttiä kymmenellä laudalla. Pitää vaan toivoa, etteivät uudet laudat kutisti mahdottomasti seinässä.

21.08.06

Piharakennuksen lattialaudat on liimattu paikoilleen. Oli kyllä täyttä tavaraa. Oikeastaan hävetti laittaa ulkorakennukseen niin hyvälaatuista sydänpuuta. Onneksi siinä oli muutama huonokin seassa niin ei omatunto soimaa kohtuuttomasti. Kokeilin verstaan lattiaan Roslagin Mahongilla käsittelyä. Levitin öljyn ohuelti rätillä ja jälki näytti ihan hyvältä. Aineen kuivumisaika saattaa olla pitkä, joten pitää malttaa olla sotkematta lattiaa hätäilemällä. Tervan haju on aika voimakas. Trukkilava & harkko yhdistelmä vaikutti hieman kiikkerältä joten askartelin ihan turvallisuussyistä tukevampaa rappua saunan ovelle.

28.08.06

Sain ulkoseinät vuorattua. Ainoastaan kuistin teko on kesken. Säästin sen viimeiseksi jos vaikka on tulossa sateiset kelit. Ulkorakennus kaipaa enää viimeisiä sähkötöitä ja sitten ei muuta kun roinaa sisään. Verstas on höyläpenkkiä vaille ja varastoon pitää siirtää hyllyt. Sitten aionkin keskittyä pelkästään asuinrakennuksen tekoon.
Muutaman ulkovuorilaudan laitto on tuonut pihalle uteliaita kyselemään muuttopäivää. Vastaus on edelleen sama kuin tähänkin asti: "sitten kun kaikki on valmista".

05.09.06

Viikon  kohokohta oli kun vein tavaraa verstaaseen. Papan vanha höyläpenkki pääsi jälleen käyttöön.  Seinille pitää laittaa vielä muutamia säilytyskaappeja, mutta nyt ainakin on työtila jossain muualla kuin tulevassa olohuoneessa. Jatkan insuliittien laittoa seiniin.
Nyt pidän hieman taukoa kirjoittelussa. Palaan takaisin asiaan kun on jälleen jotain kerrottavaa. Ties vaikka jotain menisi pieleen niin lukijat pääsisivät hykertelemään vahingonilosta.

24.09.06

Taidan olla koukussa tähän raportointiin. Kävijöitä sivuilla on ollut tauon aikana ihan kiitettävästi. Kunhan odottavat, että jotain menisi todella pieleen ja pääsisivät oikein kyyryssä nauttimaan vahingonilosta. Pakko tuottaa pettymys. Työt ovat jatkuneet entisellään, mutta kun ei ole huvittanut viikottain kirjoittaa naulanneensa insuliitteja seiniin. En ole edes sormeen pahasti lyönyt ja laastarin tarvekin on ollut paljon pienempi kuin kesällä.
Mietiskelin, että tästä saan sitten aikanaan kohtalaisen helpolla kiinteistön remonttikirjan. Pitää ainoastaan kerätä pintamateriaalien sävyt ja laadut eri kirjanpitoon. Tulee täytettyä nuo uudet vaatimukset ihan itsekseen.
Ilmat ovat suosineet ja kesä on jatkunut pitkälle syksyyn. Uuneja olen lämmittänyt muutaman kerran, mutta sisälle tulee liian lämmin. Tänään avoimesta ovesta eksyi talitintti lentelemään huoneesta toiseen. Taitaa ennustaa ilmojen kylmenemistä?
Hämeen ympäristökeskus muisti kirjeellä ja lähetti asemarakennuksesta v. 2004 tehdyn inventointiraportin. Siinä mieltä lämmitti maininta, että rakennusta korjataan "palauttavalla tavalla". Mielestäni se oli kannustava ilmaisu.
Sain tehtyä pitkään suunnitellun avainkaapin eteiseen ja "palauttavalla tavalla" hyödynsin vanhaa postin luukkua kaapin oveen. Jääköön mustaksi ja kolhiintuneeksi jos vaikka Glooriasta tulisivat kuvaamaan ja ihastuisivat tuohon pittoreskiin yksityiskohtaan. Voin kyllä ottaa itsekin kuvan.
Tässä;
Vessan oveen tein karmin ja seuraavaksi laitan siihen saranat. Ovi toimii nimittäin paremmin jos se on saranoitu.


02.10.06

Hommat  etenevät vauhdilla kuten kuvasta näkyy. Vessan ja siivouskomeron ovet saivat saranat. Askartelin vessan karmiin lohenpyrstöliitokset ihan harjoituksen vuoksi.
En kehtaa kuitenkaan laittaa omasta nakerruksestani kuvaa, mutta tässä mallia miten talon muiden karmien liitoksen on aikoinaan tehty.   . Aloitin myös toisen vessan väliseinän pystytyksen.
Ja sitten taas filosofoimaan rakennuspuun laadusta..... Ulkorakennuksen rimalaudoitus on alkanut pohjoispuolen seinältä homehtumaan. Vika on selkeästi puutavaran laadussa, sillä hometta on ainoastaan rimoissa eikä lainkaan laudoissa. Rimat ovat tosin uloimpana, mutta eron huomaa selkeästi.   Että se siitä ajan kanssa kauniisti harmaantuvasta puupinnasta. Pitäisi olla itsellä metsää ja vielä taito valkata oikeanlainen rakennuspuutavara suoraan pystymetsästä. Päädyin suojaamaan arimmat paikat uulan homeenestolla ettei rakennustarkastaja pääse valittamaan kun ulkorakennus on värjätty vihreäksi vaikka lupahakemuksessa puhuttiin punaisesta. Onkohan puutavaralla minkäänlaista takuuta? Ulkovuoririman metrihinta nousee huimasti kun kustannuksiin joutuu lisäämään homesuoja-aineet.
Tässä vielä aiemmin syksyllä askarreltu väliaikainen päätyrappu Roslaakin mahongilla käsiteltynä.  
Ruiskutin myös aseman seinän paikkauslaudat homesuojalla varmuuden vuoksi. Vielä niissä ei näkynyt yhtään homepilkkuja. Kyllä puutavarassa on eroja.

09.10.06

Toisenkin vessan ovi on paikoillaan ja toinen puoli väliseinästä laudoitettu umpeen. Viikonloppuna aloitin ikkunoiden tiivistämisen, mutta 100m tiivistenauhaa meni eikä ole kuin muutama ikkuna laitettuna. Kaikkiaan laskin tiivistettä kuluvan n. 330m. Kävin hankintamatkalla turhan takia. Valkoinen P tiiviste oli loppunut niistä parista kaupasta jossa sitä oli aiemmin ollut. Hintaerojakin on aika paljon kaupasta riippuen. Hinnalla ei kylläkään ole paljoakaan merkitystä jos tavaraa ei löydy hyllystä.
Kun kerran tiivistettä ei ollut niin siirryin pönttöuunien paklaukseen ja hiontaan. Suunnitelmissa on toisen uunin marmorointi. Eteisen uunia ajattelin paikkailla vaan hieman, sillä en usko sen olevan enää kovin pitkäikäisen. Kestäisi nyt edes muutaman vuoden.

16.10.06

Toinen 100m tiivistettä liimattu. Viikolla laittelin eteisen seiniä kuntoon ja koteloin sulaketaulun seinän sisään.
Kävin purkamassa sydäntäni puutavaran huonoudesta rautakaupassa. Myyjän mukaan nykyisin lauta homehtuu, koska sahoilla ei enää käytetä myrkkyjä ja ne pitäisi heti suojata itse. Tuota en kyllä ihan heti usko. Ulkorakennuksen seinissä olevat rimat ovat homeessa, mutta alla oleva lauta on ihan kunnossa. Se ei selity ainakaan myrkkyjen käytöllä.
Ja kuinkas ennenvanhaan kun laudat sahattiin kenttäsirkkelillä ja taaplattiin kuivumaan kotipihalle. Ei tainnut silloinen puutavara homehtua kun puut kaadettiin oikeaan vuodenaikaan ja kuivattiin kunnolla. Ainakin naapurilla kävi juuri näin. Eli itse kaadetut, sahatut ja kuivatut laudat ovat kunnossa, mutta sahalta täydennykseksi ostetut ovat alkaneet kerätä hometta pintaan vaikka ovat vierekkäin samassa seinässä samoissa olosuhteissa. Että pistää vihaksi.

23.10.06

Sain ilokseni sähköpostilla postikortin jonka laitoin tuonne pääsivulle. Kortti lienee samoilta ajoilta kuin tuo toinenkin vanha kuva jossa näkyy junakin. Oman arvioni mukaan kortit ovat n. 80 vuotta vanhoja. Kiitokset Matille. En tiedä onko se aikaisessa vai myöhässä kun siinä toivotetaan hyvää laskiasta?
Jatkoin insuliittien laittoa eteiseen ja vihdoinkin sain pesuhuoneen oven asennettua paikoilleen. Nyt pääsen levyttämään olohuoneenkin seinät kuntoon. Näyttäisi, että onnistuin laskemaan levymenekin melko tarkkaan. Laskujeni mukaan tarvitsin 87 levyä, mutta ostin täyden 90 levyn kasan. Muutama levy on laittamatta ja insuliittia on kulunut 83 kpl.
Sisäpiirin juttuna lisättäköön, että nyt sitten katosta tehtiin seinä.

30.10.06

Piti keskittyä kosmisen säteilyn estämiseen ja maasäteilyn vangitsemiseen. Laitoin peltikaton maadotuskaapelin kiinni sokkelia kiertävään lenkkiin ja neljään peltikaton nurkaan. Sormet kohmeessa ja kovassa tuulen viimassa tämäkin homma piti tehdä vaikka olisi ollut koko lämmin kesä aikaa. En tiedä onko tällä muuta kuin psykologista vaikutusta, mutta eipä pitäisi vierestä kulkevan 20kV:n sähkölinjan ainakaan häiritä kun on maadoitettu peltikatto suojana.
Vedin muutaman sähköputken seinän sisään. Laittelen katkasijoiden vetoja sitä mukaan kun seinien pinnoitus sujuu.

13.11.06

Syysloma kului talven polttopuita tehdessä. Liiterin sijoitus tuntui onnistuneelta.  Puut voi kipata ihan oven eteen ja sisään mahtuu ajamaan kottikärryillä. Puiden tekoa hidasti hieman murtunut kylkiluu. Liukastuin katolla lunta lapioidessa ja siinä se sitten napsahti. Ei kuitenkaan pahasti koska sain yhdeksän mottia halkoja liiteriin.
Maalasin kaksi pönttöuunia kahteen kertaan. Pitkällisen maalitutkimuksen tuloksena päädyin valitsemaan pellavaöljymaalin peltikuoren pintaan.Vielä tarvitaan yksi kerros Uulan pellavaöljymaalia, että saan pinnan peitettyä  tasaisesti (sävy Tikkurilan vanhat värit x333).

20.11.06

Viimeinen maalikerros tuli uunin pintaan. Pellavamaali on todella hidas kuivumaan näin vuoden pimeimpään aikaan. Kannattaa varata ainakin viikko ennen uuden maalikerroksen laittoa. Toinen uuneista on valmis, mutta toiseen tulee vielä pintaan marmorointi ja mahdollisesti pari lakkakerrosta.
Jatkoin ikkunoiden salpojen kiinnitystä. Keräilen erilaisia salpoja mistä saan   ja puhdistan ainakin osan ennen paikalleen ruuvausta. Pääsen eroon ikkunoiden väleissä olevista puukiiloista.
Rohkenin aloittaa myös keittiön kasausta. Homma tyssäsi alkuunsa kun kaappien jalkoja puuttui. Seuraavaksi puutelistalle tuli peitelevy jota ei kyllä mainita lähetyslistassakaan, mutta suunnittelukuvissa se kyllä on. Onkohan keittiötoimittajat pystyneet koskaan kenellekään toimittamaan kerralla kaikkea nippeleitä yhdessä lähetyksessä?
Tapettien hankinta alkaa hiljalleen. Teimme visiitin Tapettitaloon Helsinkiin ja pistimme keittiön ja ruokailutilan tapetit tilaukseen.


27.11.06

Lumet ovat sulaneet. Pimeys hidastaa hommia.Valoja pitää siirrellä huoneesta toiseen ja ne tuntuvat olevan aina väärässä paikassa. Lämpöä kyllä riittää sisällä ihan hyvin. Haittana on suuri kosteus joka imeytyy varaston seinien tuulensuojalevyihin ja pehmentää ne ihan mössöksi. Vinolaudoitus olisi ollut varmaan parempi rakenneratkaisu kylmän varaston seinissä.
Sain hukattua ylimääräisen Uulan ovi- ikkuna maaliin tapetoinnin pohjaksi kun maalasin keittiön seinälevyt. Jostain syystä maali haisee voimakkaasti. Toivottavasti haju häipyy kun maali kuivuu kauttaaltaan.
Asensin korvausilma venttiilit (3 kpl) seiniin. Venttiileissä on lämpötilan mukaan säätyvät räppänät.
Pönttöuunin marmorointi alkaa tulevalla viikolla.

04.12.06

Marmorointi on viittä vaille valmis.   Siitä puuttu enää laseeraus jolla saadaan kiiltoa pintaan ja kuvionti paremmin esille. Myöhemmin arvioidaan vielä, että tarvitseeko pinta lakkauksen. Lopputulos on todella hieno.
Tapetoin keittiön seiniä.  Välillä kyllä pitää syödäkin, että jaksaa. Tapetoinnin jälkeen alkaa kalusteiden kiinnitys. Vanhassa rakennuksessa seinät eivät aina ole ihan suorassa josta johtuen taas pääsee käyttämään mielikuvitustaan ja tekemään kompromisseja tehdasvalmisteisten kaappien kiinnityksessä.
Ilmat pysyvät edelleen lämpöisinä. Tästä johtuen ongelmana on suuri kosteus, joka haittaa puutavaran varastointia.

11.12.06

Sain keittiökaapit paikoilleen. Olkapäät hellinä porailin panelikattoon vessoihin ja keittiöön kierresaumaputkille reikiä.  Peltikatolla tarkeni hyvin järjestellä putkien toisia päitä uuteen uskoon. Aikoinaan arvasin väärin viemärin ilmaputken paikan ja siitä johtuen saan tehdä homman toiseen kertaan.

18.12.06


Viikonloppuna
yleensä saa jotain aikaiseksi muutamana valoisana tuntina. Keikuin katolla  ja laitoin läpiviennit kuntoon. Asensin sisälle muutaman kierresaumaputken. Rautakaupassa ei tietenkään ollut riittävästi tarvikkeita joten homma jatkuu vielä. Osapäivärakentajaa auttaa monesti nettikauppa. Laitoimme tilaukseen joitain LVI tarvikkeita ja induktiolieden.

26.12.06

Joulun pyhät menivät huilatessa ja uuneja lämmittäessä. Sain kuitenkin kaikki ilmanvaihtoputket paikoilleen. Laitoin vessojen putkiin perhosventtiilit estämään ilmaa kulkemasta väärään suuntaan.

Takaisin
Kaivoin vintin turve-eristeitä ja sieltä löytyikin hyvin ajankohtainen piirros.