Päiväkirja 2007
01.01.07
Vuosi alkoi talitinttien ruokinnalla. Tai en minä tiedä miksi nuo pikkulinnut niin mielellään repivät villoja. Kolusin vintillä ja laitoin villaa ilmastointiputkien ympärille tinttien nokittavaksi. Eristeet loppuivat kesken eli rautakauppa kutsuu jälleen.
Tiskiallaskin saapui ja sain ruuvattua sen paikoilleen pimeästä päivästä huolimatta. On edelleen lämmintä ja kosteaa.

09.01.07
Ei minulle mikään hätä tullut, muuten vaan hoppuilin vessaan. Ylitin aloituskynnyksen ja nyt käyn kosteiden tilojen kimppuun. Vanhan korjaaminen on ollut helpompaa verrattuna uuden tekemiseen. Uudessa pitää tehdä nykymääräysten mukaan kun vanhaa voi vaan korjata samanlaiseksi kuin ennenkin.
Sateet jatkuvat ja sähköt pätkivät.

16.01.07

Olo
oli kuin kasvissyöjällä teurastamolla kun pilkoin myrskyn kaatamaa 100 vuotta vanhaa pihtakuusta polttopuuksi. Ainoa lohtu oli, että luonnonvoimat sen kaatoivat eikä ihminen. Onneksi puuvanhukselle saadaan arvokas loppu kun se tuhkataan vanhassa uunissa. Ei ole helppoa tällaisella puunhalaajalla kun talvella pitäisi kuitenkin olla lämmin sisällä.
Vessan teko etenee hitaanlaisesti. Viemärin ilmaputki on johdettu katolle ja villalla eristetty. Tarkaksi meni tarvikkeet kun sovittelin putkea paikoilleen niin rööriä jäi ylitse ainoastaan 13cm.
Kiertelimme kauppoja vertaillen hanoja ja muita LV-tarvikkeita. Kuvien perusteella kun ei selviä, kääntyykö hana 360 vai 90 astetta. Tällä on iso merkitys ainakin keittiöhanassa. Lisäksi hinnoissa tuntuu olevan melko isoja eroja. Rautakauppojen muuttuessa yhä enemmän valintamyymälöiksi hinnoista keskusteleminen vaikeutuu. Kassan kanssa on turha inttää, että viimeksi sain niin ja niin monta pinnaa pois hinnasta. Vastaus on aina sama "nää on nettohintoja". Niin varmaan joo. Kuitenkin kun löydät sen oikean myyjän jostain kaupan peränurkan kopista ja alat tinkaamaan niin alennukset ovat joskus ihan kohtuullisia. Aina ei vaan olisi aikaa metsästää näitä alennuksen antajia. Lisäksi alennusprosentti riippuu joskus myyjästä. Netin hinnat auttavat selvittämään edes hintaluokan, ettei ihan mahdottomasti linssiin viilattaisi. Selvästi tällä alalla ei ole todellista kilpailua. Yksi esimerkki on hankkimamme induktioliesi. Tilasimme lieden Saksasta koska se tuli lähes puolet halvemmaksi kuin sama liesi Suomesta, vaikka rahti nosti hintaa 90Eur. 

22.01.07

Pilvi Ojala sai vihdoin tehtyä viimeisen laseerauskerroksen pönttöuunin marmorointiin. Tuli todistettua, että pelkkä lämpö ei tosiaan riitä pellavaöljymaalin kuivumiseen. Auringon valo on yhtä tärkeää. Vähänkin paksumpi maalikerros vaatii muutaman viikon kuivumisajan. Uunista tuli ainakin meidän mieleisemme ja kannattaa tulla katsomaan vaikka kauempaakin. Kyllä sitä kelpaa esitellä.
Jatkoin vessan seinien laudoitusta. Olisihan tuon saanut tehtyä levyillä nopeammin, mutta ei aleta tinkimään valitusta linjasta. Naputtelin ponttilautaa viemärin ilmatorven kätkemiseksi nurkkaan. Ettei homma olisi liian tylsää ja yksinkertaista niin tein nurkasta vinon.

30.01.07
Olin koko viikon ihan kipsissä joten siirryin johtotehtäviin. Eli leikkelin inhoamaani kipsilevyä suikaleiksi vessojen lattilämmitysjohtoja asennellessa. Ilmeisesti niin pientä vessaa ei voi olla niin kun olemme nyt tehneet. Vaikka kuinka mutkittelin lämmityskaapelin kanssa niin se ei mahtunut edes pienimmällä mahdollisella asennusvälillä. Pitänee katkaista muutama metri pois. Talvikelit vihdoinkin saapuivat ja toivottavasti kuivattavat hieman rakenteita. Uskoisin, että talokin kaipaa selkeitä vuodenaikoja pysyäkseen terveenä.

05.02.07
Laitoin vessojen.lattialämmityskaapelit paikoilleen.  Tässä vielä asennuskuvat molemmista itsellekin arkistoon. Kun dementia alkaa vaivata niin kuvasta voi tarkistaa, missä kohtaa jalan pitää sijaita, että varpaat pysyvät lämpöisinä. Tuohon päälle tulee vielä yksi kerros kipsilevyä, vesieristys ja laatoitus.
Sovitin uuden uunin kalusteisiin paikoilleen.     Ja pitihän uunin käyttöä myös hieman kylmäharjoitella.  Hyvin toimii ja ergonomia on kohdallaan.
Välitilan laatat mietityttävät vielä. Liesituuletinkin pitäisi asentaa, mutta siitäkin on monta suunnitelmaa vielä ilmassa. Saa nähdä millainen siitäkin tulee. Laattojen värikin voi vielä vaihtua monta kertaa ennenkuin ehdimme laattakauppaan. Sehän tässä hommassa pitää mielen virkeänä. Ei ole vielä eteen tullut sellaista suunnitelmaa ettei sitä voisi muuttaa.(paitsi saunan Aito-kiuas.)
Fennien seppä Juhani Suolahti sai ovikatoksen valmiiksi. Otin kuvan näin alkuunsa toisesta taotusta kannakkeesta. Kunhan pakkaset hellittävät niin ripustan katoksen paikoilleen.  

10.02.07
Aloitin talviloman ja tällä kertaan teen poikkeuksen enkä aseta suuria tavoitteita sille, mitä aion saada aikaan viikon aikana. Paitsi tietysti olisi kiva jos vessat valmistuisivat ja saunakin olis mukava saada kuntoon. Lattiatkin pitäis käsitellä eikä seinillä ole vielä pinkopahvia eikä tapettia.(huh!) Onhan tuota hommaa vielä tekemättä. Taidan kuitenkin vaan aamuisin ennustaa kahvikupin höyryistä, mitä tänään pitäisi tehdä. En ainakaan meinaa olla muurarin apulaisena kuten kaksi edellistä talvilomaani. Enköhän minä jotain keksi. Jos ei ole inspiraatiota niin lähden ulkoiluttamaan koiraa.
Nyt olisi ainakin hyvää aikaa käydä rautakaupoissa valittamassa hinnoista ja näyttää hapanta naamaa kun ei saa alennuksia mistään tuotteista ja kun hinnatkin on nousseet niin ettei perässä tahdo pysyä jne....
"Köyhälle kaikki on kallista" sanoi entinen kauppias kun hinnoista valitettiin;-)..

Saksasta nettikaupasta tilattu induktioliesi sai sähköt ja lähti toimimaan moitteettomasti. Toimituksessa ei ollut ongelmia ja hinta oli melkein puolet Suomen hinnasta. Rahti Saksasta oli 90 € kun se Lahdesta Smegin maahantuojalta olisi ollut 50 €. Kyllä netti hintavertailuissa on osoittanut hyvyytensä monta kertaa.

18.02.07  
 Keittiön heloja vielä puuttui joten teimme lomamatkan Bilnäsin Rakennusapteekkiin. Sieltä tarttuivat mukaan tällaiset kahvat ja nupit .   Kyselimme samalla vessan lukkoja, mutta onneksi (niillä hinnoilla)  sieltä ei niitä löytynyt. Kotimatkalla poikkesimme Hyvinkään "Purku Petterille" eli Hyvinkään purku ja polttopuulle. Siellä oli vino pino moottorisahalla ovista irrotettuja lukkoja kahvoineen. Kaksi vessan lukkoa ja komeron lukko kustansi kokonaisen kympin.
Viikonloppuna pakkanen hellitti hieman joten tarkenin tehdä ulkotöitä. Katos nostettiin traktorin trukkipiikeillä paikoilleen. Ruuvasin sen tiukasti kiinni ettei tuuli vie mennessään. Lopputulos on juuri sellainen kuin toivoimmekin. 
Rakennusapteekista löytyi myös uudistuotantona tehtyjä ikkunoiden korvasalpoja. Olohuoneen ikkunoiden välistä sain puukiilat pois ja veto pieneni huomattavasti kun ruuvasin uudet linkut kiinni ikkunoihin.

01.03.07
Keskityin  saunan ja pesutilojen lattian tekoon. Naulasin koolaukset oikeaan korkeuteen ja kiinnitin vanerilevyt betonivalun alustaksi. Homma oli hidasta vesijohtojen ja viemärien läpivientien ansiosta.
Seuraava vaihe oli kaakeliluja levyjen ruuvaaminen seinien alaosaan. Tarkoitus on tehdä  pesutilojen rakenteet irrallisiksi varsinaisista seinärakenteista niin, että ne tuulettuvat sitten vaikka olohuoneen puolelle.
Ilmat onneksi hieman lämpenivät, sillä liiterin lattia jo näkyy puupinon alta. Yhdeksän mottia puuta on kohta tuhkana levitetty pihalle.

05.03.07

Joku ostaa taulutelevision ja toinen pistää rahansa johonkin muuhun. Me laitoimme siihen muuhun. Ostin sahalta lautakasan koska se on mielestäni ekologisempi vaihtoehto kuin kulutuselektroniikka. Varauduin siihen, että jonain päivänä pääsen korjailemaan lateksilla pilattuja nurkkalautoja ja ikkunasmyygejä. Tarve oli leveille (175mm) laudoille joten poikkesin Kernaalan sahalla ja rahtasin pari peräkärryllistä tavaraa tontille ja tein pienen lautataapelin. Ilma suosi ulkotöitä viikonloppuna. Kukin taaplaa tyylillään. 
Nakertelin kaakelilujaa edelleen pesutilojen sienien alaosaan.

10.03.07
Betoniraudat  ovat nyt paikoillaan ja lattianvaluun pääsee kunhan saadaan lattialämmityskaapelit ja kaivot asennettua.

25.03.07
Taiteilin lattialämmityskaapelit saunan, suihkun ja kodinhoitohuoneen lattioihin.      
Homma ei ole ihan niin yksinkertainen kuin uskoisi, sillä kaapelit pitää saada tasaisin välein ja riittämään koko suunnitellulle lattiapinnalle. Ulotin kaapelit myös tulevien lauteiden alle, että ilma saadaan kiertämään ja sauna kuivatettua. Betonivalu tehdään viikon kuluttua..
Ulkona oli niin lämmintä, että piti keksiä jotain välihommaa piha-askareeksi. Otin vintin pokat tarkasteluun ja aloitin maalinpoiston niistä jotka olivat ehjiä. Päätykolmioissa olleet pokat ovat pehmenneet niin pahasti ettei niistä enää tule kalua. Kuusi pikkuruutuista pokaa menee tilaukseen.
Kävimme kevätretkellä Porvoossa etsimässä vertaistukea ja säälittelemässä vanhojen rakennusten korjauksia. Ikuisuusremontteja tuli vastaan joka nurkalta. Ei ole onneksi helppoa muillakaan. Porvoon wanhassa rautakaupassa yritimme ostaa sellaista joka ei ollut myynnissä. Vanhoja junan penkkejä ja naruhyllyjä oli siellä sun täällä, mutta kauppias ei uskaltanut niitä myydä kun eivät kuulemma olleet omia. Ostokset rajoittuivatkin sitten muutamaan postikorttiin.

01.04.07
Viikolla aloitin sisäovien karmien pohjamaalauksen. Hioin karmit ensin hienommalla santapaperilla ja vedin Uulan ovi- ikkunamaalin ohuelti pohjaksi. Kittaan pahimmat kolot ja jatkan maalausta kunhan ehdin maalikauppaan.
Viikonloppuna teimme pesuhuoneen lattiavalun. Tietysti olin tilannut liian nuukasti kuraa. Onneksi sementtivalimo on melkein naapurissa, joten täydennystä saimme nopeasti. Hintaa tietysti tuolle pienelle määrälle tulee runsaasti. Aamulla ikkunat olivat kauttaaltaan märkänä. Kaatoja tuli joka suuntaan kun tilassa on neljä lattiakaivoa. Kyllä puu ja betoni ovat erilaisia aineita akustisesti; valun jälkeen saimme yhden huoneen joka kaikuu.
Ja tämä ei olle aprillia.....

15.04.07
Siirryin uuteen aikaan ja päiväkirjanpito jatkuu blogissa.

08.07.07
Näillä aineilla tehtiin laatoitukset.Takaisin