2005
KOLMOSEEN
HIFK SOCCER nousi Kolmoseen syksyllä 2005 vakuuttavan kauden jälkeen. Valmentajana toimi Tom Jokinen ja jalkapallojaoston puheenjohtajana Gary Sundberg. Nousu ratkesi jo kolme kierrosta ennen sarjan loppua Pallokentällä 2.9.05 HIFK:n voitettua Zenithin lukemin 5-1.


2003
HIFK SOCCER JÄRJESTÄYTYY
F.C.HIFK:n luovuttua paikastaan Ykkösdivisoonassa 2003 alussa rahavaikeuksien vuoksi HIFK Soccer aloitti alusta Nelosdivisioonassa. HIFK Soccer aloitti toimintansa puheenjohtaja Gary Sundbergin johdolla ja ansiosta. Vuoden 2003 Nelosdivisioonan joukkue koostui pitkälti IFK:n kakkosjoukkueen pelaajista. Vuoden 2004 tammikuussa joukkueen valmentajaksi tuli Tom Jokinen. Joukkue on hieman muuttunut ja siihen on tullut lisää pelaajia. Nousu Kolmoseen kaudella 2004 oli enemmän kuin lähellä.
Gary Sundberg toimii edelleenkin puheenjohtajana ja kauden 2005 joukkue on jo aloittanut harjoituksensa.


1998
F.C. HIFK YKKÖSEEN
Pitkän odotuksen jälkeen F.C.HIFK:n onnistui nousta Ykkösdivisioonaan vuonna 1998. Joukkueen valmentajana toimi sekä Jyrki Vaahto että Mikko Lappalainen ja joukkueenjohtajana Pekka Salomaa. Joukkue karsi noususta ykköseen HPS:n kanssa. Ensimmäinen ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin. Ja toinen osaottelu päättyi 1-1. Vierasmaalisäännöllä nousija oli HIFK. F.C. HIFK oli Ykkösessä 4 vuotta ja vielä viimeisenäkin vuonna aivan kärjen tuntumassa.


1987
NOUSU KAKKOSDIVISIONAAN
Vuonna 1987 jalkapalloilijat yllättivät iloisesti ja onnistuivat nousemaan muutaman vuoden yrityksen jälkeen jälleen Kakkosdivisioonaan. Uudet valmentajat Harry Katro ja Hannu Kautiainen onnistuivat kasaamaan joukkueen erinomaisesti. Joukkueenjohtajana ja jalkapallojaoston puheenjohtajana toimi Pekka Hämäläinen. HIFK:lla oli myös joukkueet kaikissa nuorten ja poikien sarjoissa. Juhlavuoden merkeissä jaosto järjesti myös onnistuneen nuorisoturnauksen. Lähde:100-v.jj.


Oldboys

1983
YLÖSPÄIN
Vuonna 1983 pidetty valmentaja Sakari Nieminen teki hyvää työtä ja sai jalkapalloilijat aloittamaan kulkunsa ylöspäin. Joukkue selvisi kolmosdivisioonaan voitettuaan ratkaisevassa ottelussa Pirkkolassa Maunulan Pallon 2-0 24.syyskuuta. Lähde: 100-v. jj. Menestyksekkäässä joukkueessa pelasivat mm. Tom Jokinen ja Mauri Sandström. Jalkapallojaoston puheenjohtajana toimi Jouko Vartiainen.
Kuvassa yllä alh.vas. Art Rapp, Georg Lindholm, Tom Jokinen, Juha-Pekka Kivinen, Juha Kiviharju, Ari Hakola, Markku Pakola ja Keijo Wallenius. Ylh.vas. Marko Lehtonen, Kimmo Aronen, Jari Rusanen, Jouko Vartiainen, Jyrki Moilanen, Petteri Parviainen, Timo Väisänen, Esa Hyysalo, Jukka Immonen, Mauri Sandström, Jukka Vuohelainen, Sakari Nieminen, Risto Salomaa, Tero Kupiainen ja Ari Merenheimo.


1979
SURULLINEN JALKAPALLOVUOSI
Seuran "tuhlaajapoika" oli jalkapalloilu. Kun keskellä kautta alkoivat kriisin merkit, neljä joukkueen pelaajaa hyppäsi leikistä pois, kaikki jopa IFK:n kasvatteja nuoresta pitäen. Sijoitus oli 11:s ja suora lasku alas 4. divisioonaan. Lähde 100-v.jj.


1972
ALAMÄKI ALKAA
Helsingin HIFK:n nimekkään miesten jalkapallojoukkueen piti pelata kaudella -72 Suomen mestaruudesta, mutta toisin kävi. Joukkue putosi ykkösdivisioonaan ja sen jälkeen vielä sitäkin alemmas. Kolmenkymmenen vuoden aikana HIFK:n jalkapallo on saanut taistella olemassaolostaan eikä ole kovistakaan yrityksistä huolimatta onnistunut enää nousemaan ykkösdivisioonaa korkeammalle.


ROLAND WIIK 1915-1976
Jalkapallomaalivahti, joka myöhemmin oli myös IFK:n jääpalloilun ja jalkapalloilun suuria valmentajia ja johtajia. Roland Wiik oli mukana näissä lajeissa 30 vuotta. Jääpallossa hän sai SM-pronssia 1946 ja viitisentoista piirin mestaruutta.
IFK:n hallituksessa hän oli 18 vuotta,sihteerinä 1944-1960, ja eri jaksoissa jääpallo- ja jalkapallojaoston puheenjohtajana. Jalkapallojoukkueen valmentajana hän oli 1949-1960. Kamraten lehteä hän toimitti viisi vuotta. Palloliiton Helsingin piirissä hän oli useissa valiokunnissa. Vuosina 1960-1976 Roland Wiik oli CIF:n kansliapäällikkönä. Hän kirjoitti myös lukuisiin lehtiin ja vuosikirjoihin.
Hän oli arvostettu joukkueenjohtaja, valmentaja ja luennoitsija. Niillä, joilla oli ilo tehdä töitä hänen kanssaan, on muistissa erityisen hieno ystävä ja ihminen, jolla aina oli seuran paras mielessä. Lähde 100-v.jj.
Tuo ilo ja kunnia oli myös kirjoittajalla, kun hän pienenä tyttönä 1971 aloitteli lupaavaa jalkapalloilijan uraansa.


1971
NAISTEN JALKAPALLO ALKAA
Vuonna 1971 alkoi Suomessa myös naisten jalkapallotoiminta. HJK perusti joukkueensa maaliskuussa 1971 ja HIFK muutamaa kuukautta myöhemmin. Ensimmäisenä vuonna mimmit- kuten naisia vielä tuolloin kutsuttiin- pelasivat valtakunnallista Ilta-Sanomat-sarjaa, jonka finaalissa Helsingin IFK voitti HJK:n.
Ottelut pelattiin stadionilla miesten pelien esiotteluina ja niihin kertyi jonkin verran katsojiakin miesten otteluiden takia. Stadionilla pelattiin myös 1971 ystävyysottelu esiotteluna HIFK:n D-poikien ja mimmien välillä, joka päättyi diplomaattiseen tasapeliin, kun poikien joukkueen kapteenin Tom Jokisen onnistui vaivoin tasoittamaan peli yhteen yhteen. Naisten joukkueen valmentajana toimi ensimmäiset vuodet Roland Wiik, joka vuonna 1959 valmensi HIFK:n miehet vielä Suomen mestaruuteen.


1969
TAKAISIN MESTARUUSSARJAAN
Jalkapallo teki sen, mistä uneksuttiin, mutta johon monet eivät uskoneet, nousivat takaisin mestaruussarjaan. Jännittävässä loppuottelussa Helsingin Stadionin 4000 katsojan edessä Matti Paatelaisen onnistui ampua kauden täysosuma.
Valmentaja Aulis Huttunen, joukkueenjohtaja Calle Ekman ja jaoston puheenjohtaja Helge Jansson saivat paljon kehuja hyvästä toiminnastaan. Jansson oli hankkinut kautta varten viisi vahvistusta: mm.Markku Viron ja Martti Kuuselan.
Helge Jansson tuli IFK:hon 1967 ja oli jalkapallojaoston tehokas puheenjohtaja ja myös keskushallituksen jäsen. Hän oli tulisieluinen IFK-lainen.
Hänen voimakas ja päättäväinen asioiden käsittelytapansa ja palava mielenkiintonsa IFK:n työhön olivat totta ja todistettuja. Janssonin kaudella HIFK voitti vielä vuonna 1970 SM-pronssia ja 1971 SM-hopeaa. Myöhemmin Helge Jansson oli vielä HIFK:n puheenjohtaja vuosina 1991-1994. Lähde: 100-v jj. Edelleenkin 82-vuotiaan Helge Janssonin voi nähdä Pallokentän katsomossa IFK-laisia kannustamassa.


Oldboys

1961
SEITSEMÄS MESTARUUS
Jalkapallojaosto oli valmistautunut kauteen huolellisesti. Pelikapteeni Anders Westerholm oli huolehtinut joukkueen perusharjoittelusta rankkavauhtisella ohjelmalla talven aikana. Ruotsista kutsuttiin unkarilainen valmentaja Istvan Wampetis antamaan touko- ja kesäkuun ajan neuvoja ja vihjeitä. Nuorella joukkueella oli erittäin hyvä kevätkausi ja selvisivät myös raskaasta syyskaudesta. 14 voittoa, kolme tasapeliä ja viisi häviötä toivat mestaruuden jälleen HIFK:lle. Lähde: 100-v. jj. Mestarijoukkueessa pelasi mm. Pekka Hämäläinen, joka sittemmin toimi HIFK:n jalkapallojaoston puheenjohtajana vuosina 1985-95 ja nykyään vuonna 2004 Suomen Palloliiton puheenjohtajana. (Kaikki mestarit löytyvät seniorit-sivulta.)
Kuvassa yllä ylh.vas. Carl-Magnus Ekman, Yrjö Pärnänen, Kari Selin, Hannu Kankkonen, Pertti Hartikainen, Pekka Hämäläinen.Alhaalla Unto Nevalainen, Holger Strömberg, Anders Westerholm, Matti Haahti ja Stig Holmqvist.


1959
KULLANHOHTOA JÄLLEEN 1959
Jo edellisenä vuotena voidaan todeta IFK:n saaneen menestystä laajalla rintamalla. Samanlainen menestys jatkui myös 1959 jalkapalloilijoiden kultamitali keskeisimpänä. Tauko oli kestänyt 12 vuotta. Siitä ajasta IFK oli kahdeksan vuotta 2.divisioonassa, mutta nyt he olivat jälleen Suomen mestareita. Mestaruus oli ensisijaisesti monivuotisen nuorisotyön ansiota. Johdon ja pelaajien horjumaton halu ja usko menestykseen oli vihdoin upeasti toteutunut. Puheenjohtaja Bubi Hess oli ollut yhteydessä Ruotsin tunnetuimpiin jalkapalloasiantuntijoihin kuuluvaan maineikkaaseen Putte Kockiin, joka tuli Suomeen ja useaan otteeseen antoi ohjeita ja hyviä neuvoja pelaajille. Kockin työ herätti suurta huomiota urheilupiireissä. Joukkueen valmentajana toimi Roland Wiik ja joukkueenjohtajana Erik Saxberg. Lähde: 100-v.jj.


1947
VIIDES MESTARUUS JUHLAVUODEN KUNNIAKSI
Viisikymmenvuotisjuhliaan viettävän Helsingin IFK:n huipputapahtuma oli, onnistuneen 50-vuotisjuhlan lisäksi, jalkapallomestaruus. HIFK voitti finaalissa Stadionilla 28.7. TuTon Turusta 3-2 tiukassa ottelussa. Kymmenen vuoden tauon jälkeen IFK oli jälleen mestari.Joukkueessa pelasivat mm.Lars Saxberg ja Tor Bäckström. Juhlavuoden kunniaksi asetettiin toimituskunta laatimaan 50-vuotishistoriikki, josta tulikin 370-sivuinen teos jatkoksi jo ilmestyneelle 30-vuotisjuhlateokselle.
Juhlia vietettiin 27 marraskuuta ja ne jatkuivat vielä seuraavana päivänä, jolloin jaettiin mm. HIFK:n 45 ensimmäistä pronssista ansiomerkkiä. Lähde 100-v.jj.


Oldboys

1930
ENSIMMÄINEN SUOMEN MESTARUUS
Vuonna 1930 Helsingin IFK saavutti ensimmäisen seitsemästä Suomen mestaruudestaan jalkapallossa. 23 vuoden odotuksen ja viiden finaaliottelun jälkeen HIFK onnistui voittamaan enemmän kuin odotetun kultamitalin. Myös kolme muuta, piirisarjassa pelaavaa HIFK:n joukkuetta voittivat kukin sarjansa ja heidän onnensa oli täydellinen. HIFK voitti finaalissa Turun palloseuran 4-0. 24 ottelun kausi oli ohi ja joukkueen maalikuningas oli Gunnar Åström 18 maalillaan. Lähde: 100-v.jj.
Vuoden moniin maaotteluihin IFK sai peräti kahdeksan pelaajaa, mm. Alfons Ali Nylundin, kolminkertaisen Suomen mestarin, joka oli myös suomalaisen perheyrityksen Merikiidon perustaja 1940-luvulla ja ensimmäinen toimitusjohtaja.
Tätä nykyä tuo perheyritys on monien fuusioiden kautta sulautunut Dfds Transport Grouppiin. Kolmekymmentäluvulla HIFK:n voittokulku jatkui ja se saavutti vielä 3 Suomen mestaruutta vuosina 1931, 1933 ja 1937.
Kuvassa yllä Suomen mestarijoukkue 1930 ylh.vas. Gunnar Åström, Ali Nylund, Axel Lindbäck, Jalle Malmgren, Torsten Svanström, Torsten Lindholm, Holger Salin ja Ragnar Lindbäck. Edessä Frans Karjagin, Charles Holmberg ja Gösta Lesch.


1916
SODAN JALOISSA
Vaikka maailmansota jatkui vähentymättömällä voimalla, kotimaan urheilu eli ja voi hyvin. Seura oli nuorisojaostonsa ansiosta saanut tuulta purjeisiinsa ja uusia jäseniä liittyi toimintaan. Jalkapalloilu lisäsi seurassa myös suosiotaan. Jopa 40 miestä kolmessa joukkueessa pelasi läpi kauden. Vilkkaan kevätkauden vaihtelevien tulosten jälkeen otti 10 joukkuetta osaa SM-peleihin. IFK voitti ensin Veikot ja kohtasi välierissä Kiffenin. Vaatimattoman ottelun voitti KIF 3-1(2-0). Lähde 100-v. jj.


1907
HIFK JAOSTOITUU

24.10.1907 oli Huvudstadsbladetissa ilmoitus, jonka mukaan seuraan perustetaan oma osasto koululaisille ja senioriosasto varttuneemmalle väelle. Oman jaoston saivat samalla yleisurheilu, jalkapalloilu, voimistelu, tennis, jääpallo, luistelu ja hiihto.
Seuran silloinen puheenjohtaja Uno Westerholm oli myös jalkapallojaoston kokoava voima. Uno Westerholm oli Helsingin IFK:n puheenjohtaja vuosina 1899-1914.
Ei mikään IFK:n satavuotisen historian aikana ole merkinnyt seuralle niin paljon kuin se, mitä Uno Westerholm ehti elämänsä aikana tehdä. Lähde:100-v. jj.

1897
HIFK PERUSTETAAN

Koulunuoriso näytteli pääosaa, kun Helsingin IFK perustettiin 1897.
15-vuotias Georges Doubitsky Helsingin reaalilyseosta kirjoitti Tukholmaan Louis Zetterstenille, joka oli Ruotsin IFK:n perustaja (1895) ja puheenjohtaja. Ja tämä hyväksyi Helsingin IFK:n jäsenyyden Oulun alaisuudessa, joka oli ensimmäinen Suomeen perustettu IFK-piiri. Ruotsalaisessa Kamraten lehdessä olikin 15 lokakuuta 1897 uutinen Helsingin IFK:n juuri valitusta hallituksesta. Ja tätä päivää voidaan kutsua Helsingin IFK:n syntymäpäiväksi. Lähde:I.Björkman HIFK:n 100-vuotis juhlajulkaisu.

 


FLUOROTECH

BMW

© HIFK Soccer