Etusivu Koirat/Dogs Kuulumisia/News Galleria/Gallery Me/Us Pentuja/Puppies Vieraskirja/questbook

 

 

TottelevaisuusKontaktiLuoksepäästävyysMaahan menoPaikalla makuuSeuraaminenLuoksetuloNoutoLiikkeestä maahanSäännöt

Kanakoiran tottelevaisuuskoulutus

Kanakoiralle tottelevaisuus on metsästyskoulutuksen perusedellytys. Jotta koiran saa toimimaan oikein, on hyvä tuntea koiran käyttäytymistä ja perusteita koiran kouluttamisesta ja oppimisesta. Tottelevaisuuskoulutus voi olla myös hauskaa sekä koiralle, että ohjaajalle.

Koira ei ajattele, vaan valitsee vaihtoehdoista sille itselleen mieluisimman.

Esim. ajanko jänistä vai tulenko luokse.

Tärkeää tottelevaisuuskoulutuksessa:

        KUN TOIMIT NÄIN, SAAVUTAT LUOTTAMUKSELLISEN JOHTAJUUDEN!!!

Motivointi ja palkitseminen

Iloisesti tottelevaisen koiran saat, kun motivoit ja palkitset koiraa oikein. Motivoinnin tarkoituksena on saada koira innostumaan ja kiinnostumaan opetettavasta asiasta. Motivoinnin avulla koiran ja ohjaajan välille syntyy kontakti ja koira oppii paremmin, toimii innokkaammin ja jaksaa harjoitella pidempään.

Koirasta riippuu, miten sitä kannattaa motivoida. Jos koira on kiinnostunut ruoasta, makupalat ovat sille hyvä motivointikeino. Jos koira pitää leikkimisestä, leikki on sille sopiva palkkio. Joillekin koirille motivoinniksi riittää pelkkä kehu ja rapsutus.  Tärkeää on, että koira nauttii saamastaan palkkiosta. Sama palkinto ei käy aina, vaan palkkiota on vaihdeltava sopivasti niin, että koiran mielenkiinto säilyy. Tärkeää on muistaa myös se, että palkitaan koira samalla tavalla, kuin sitä on motivoitu. Siis jos motivoit makupalalla, myös palkinto on makupala. Kun käytät leikkiä palkintona, on ohjaajan tehtävänä päättää, milloin leikki alkaa ja loppuu. Leikin merkitys palkintona menettää merkityksensä, jos koiran kanssa leikkii jatkuvasti.

Palkitsemisessa on tärkeää oikea-aikainen palkitseminen. Kun halutaan koiran oppivan, palkinnon pitää tulla heti kun koira tekee oikein. Kun koira jo osaa jonkin asian, makupalojen käyttöä vähennetään, mutta ei kokonaan lopeteta. Näin koiran mielenkiinto säilyy. Kuitenkin koira palkitaan kehumalla ja leikkimällä.

Kontakti

 Kaiken tottelevaisuuskoulutuksen perustana on koiran ja ohjaajan välinen kontakti. Koiralle voi opettaa käskysanan Katso, kun halutaan sen ottavan kontaktia.

Muutamia kontaktiharjoituksia:

Luoksepäästävyys

Tavoite:

Koirasta tulee "yhteiskuntakelpoinen", eli:

 

Toteutus:

Koiran yhteiskuntakelpoisuuden kouluttaminen aloitetaan pennun tultua kotiin. On tärkeää, että omistaja saavuttaa laumanjohtajuuden. Koira totutetaan pennusta alkaen siihen, että ihmisellä on "oikeus" kosketella ja käsitellä koiraa. Esimerkiksi pentukoiralle on aivan normaalia, että sen suupieliä (hampaita) kosketellaan. Koirilla suupielien nuoleminen on osa tervehtimistä ja ruokailua. Totuta koira jo pienenä myös siihen, että vieraat saavat sitä käsitellä. Pyydä ystäviäsi esimerkiksi katsomaan koiran hampaat. Totuta koira myös mittaamiseen jo pentuna.

Pentuvaiheen luoksepäästävyystestinä voidaan pitää kynsien leikkuuta. Harva koira pitää kynsien leikkaamisesta, mutta sen pitää opetella sitä sietämään. Ole päättäväinen: koira ei saa päästä luistamaan tilanteesta rimpuilemalla tai vinkumalla. Koiran käsittelyssä otteiden pitää olla määrätietoisia ja reippaita (koiralle tulee olo, että laumanjohtaja haluaa tehdä juuri näin). Jos vahingossa leikkaat kynnen liian lyhyeksi, ja koira vinkuu, älä sorru voivotteluun, vaan ole kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kun koira on rauhallinen, palkitse koira vaikka makupalalla.

Vie pentua erilaisiin paikkoihin ja tilanteisiin. Näin se oppii jo pienenä olemaan rauhallinen esimerkiksi autossa. Opeta pennulle, että se saa tervehtiä ihmistä vasta, kun se on rauhallinen. Ihmisiä vasten ei saa hyppiä, eikä ole syytä riehaantua, kun se tapaa vieraan ihmisen. Totuttaminen on hyvä tehdä koira kytkettynä, jolloin tilanteeseen voi puuttua pakotteella, joka laskee koiran viettitasoa. Vieras voi esimerkiksi antaa koiralle makupalan, kun koira on rauhallinen.

Aggressiivinen, arka koira

Koira käyttäytyy aggressiivisesti vierasta kohtaan, mutta osoittaa perääntymisellä sen, että se pelkää tai aristaa. Pyydä, että vieras kääntää katseensa pois koirasta ja ojentaa kättänsä koiraa kohti. Tällöin koiralla on mahdollisuus tutustua vieraaseen omilla ehdoillaan. Ohjaajan pitäisi käyttäytyä rauhallisesti, niin kuin tilanteessa ei olisi mitään ihmeellistä. Aika ja maltti tuottavat toivotun lopputuloksen. Koiran ohjaaja voi myös talutella koiraa vieraan läheisyydessä. Lähesty tuulen alta, jolloin koira haistaa vieraan.

Hyökkäävä koira

Ohjaajan on tehtävä selväksi, että hän on laumanjohtaja, eikä moista käytöstä suvaita. Koira voi tarvita silloin voimakkaankin pakotteen. Tässäkin tarvitaan aikaa. Koira ei saa päästä ärisemisellä "voittoon" eli vieras ei lähesty, kun koira käyttäytyy huonosti. Koiraa voidaan taluttaa lähelle vierasta ihmistä ja ohjaajan on oltava hyvin määrätietoinen. Ihmiselle aggressiivinen koira on suurin virhe, mikä koiralla voi olla. Se pitäisi saada opetettua pois jo nuorena. Jos koira näyttää merkkejä aggressiivisuuteen, on ohjaajan oltava tiukkana ja tarkkana, että ei vahingossa vahvistaisi koiran käytöstä omalla toiminnallaan.   

Maahan meno

Tavoite:

Toteutus:

Muista motivointi! Maahan menon voi opettaa jo pienelle pennulle. Anna koiralle istu-käsky. Ota käteesi makupala, ja vie käsi koiran kuonon edestä maahan, jolloin koira seuraa kättä. Kun koira menee maahan, se saa makupalan. Kun koira osaa muutaman kerran jälkeen mennä maahan, yhdistä liikkeeseen käskysana. Pikkuhiljaa apuja vähennetään. Näin menetellen tulee heti opetettua myös käsimerkki. Kun koira osaa mennä maahan pelkästä käsimerkistä, yhdistä käsimerkkiin pillimerkki.

Tarkoituksena on saada koira maahan niin, että se ei tunnu epämiellyttävältä, jolloin sille jää liikkeestä positiivinen mielikuva.

Maassaoloaikaa pidennetään hiljalleen. Kun koira on makuulla, jäädään koiran viereen kyykkyyn ja sitä rauhoitellaan silittelemällä. Kun se on maannut pari sekuntia rauhallisesti, se palkitaan ja vapautetaan. Kun halutaan opettaa koira nousemaan istumaan makuuasennosta nostetaan kättä, jossa on makupala, koiran kuonon edestä ylöspäin ja sanotaan samalla "istu" sekä muistetaan palkita.

Liike vaikeutuu, kun pidennät etäisyyttä koiraan. 

Jos koira hidastelee maahamenossa, nosta sen viretaso leikkimällä. Käske koira maahan kesken leikin. Kun koira menee maahan ripeästi, vapauta koira ja jatka leikkiä.

Paikalla makuu

Tavoite:

Koira pysyy maassa paikallaan 2 min ohjaajan ollessa piilossa.

 

Toteutus:

Kun koira osaa mennä maahan, maassaoloaikaa pidennetään hiljalleen. Aluksi jäädään koiran viereen kyykkyyn ja sitä rauhoitellaan silittelemällä. Kun se on maannut pari sekuntia rauhallisesti, se palkitaan ja vapautetaan. Seuraavaksi ohjaaja nousee seisomaan koiran vierellä. Kun koira pysyy jonkin aikaa paikallaan rauhallisesti ohjaajan seistessä vieressä, voi ohjaaja siirtyä koiran eteen seisomaan. Kun tämä onnistuu, matkaa pidennetään muutamalla askeleella.  Matkaa pidennetään koiran ehdoilla. Heti jos koira aikoo nousta, on edetty liian nopeasti, jolloin harjoittelussa pitää palata taaksepäin.

Kun paikalla makaaminen alkaa olla varma, harjoituksissa aletaan lisätä häiriöitä, jotta koiran suoritus varmistuu entisestään. Paikallaoloa kannattaa harjoitella myös jokapäiväisissä tilanteissa. Esimerkiksi ruokaa odottaessa tai ohjaajan pukiessa ulkovaatteita koiraa voi pitää pitkiäkin aikoja makaamassa.

Jotta paikallaolosta tulisi varma, sitä on hyvä harjoitella vaihtelevissa tilanteissa:

Tyypillisiä virheitä:  

Koira menee maahan vinoon
Anna makupala koiralle vasemmalla kädellä, jolloin koira kääntyy pois ohjaajasta.

Koira nousee ylös ennen lupaa tai lähtee ohjaajan perään
Todennäköisesti on edetty liian nopeasti. Lyhennä paikallaoloaikaa ja matkaa. Jos koira nousee ylös, mene koiran luo, ja käske se rauhallisesti uudelleen maahan. Kun se on ollut hetken paikallaan, palkitse ja vapauta koira. Jos koira lähtee ohjaajan perään, vie koira takaisin paikalleen. Voit myös asettaa makupalan odottamaan koiran taakse.

Koira on levoton
Lyhennä paikallaolomatkaa ja -aikaa. Kun koira makaa tarkkaavaisena ja hiljaa, se saa palkkion. Jos koira pyrkii venyttämään itseään viereisiä koiria kohti, voit harjoitella vähän kauempana toisista koirista ja muistaa palkita kun se makaa nätisti.

Koira pelkää jäädä toisten koirien luokse yksin
Harjoittele kahdestaan koiran kanssa tutussa ympäristössä. Vasta kun se onnistuu, voidaan aloittaa harjoittelu muutamien tuttujen ja turvallisten koirien kanssa.

Piiloon meno

Piiloon menon harjoittelu aloitetaan helpoista harjoituksista. Aluksi mennään piiloon vain muutamaksi sekunniksi, palataan koiran luo ja vapautetaan se. Pikkuhiljaa piilossaoloaikaa pidennetään.

Seuraaminen

Tavoite:

Toteutus:

PERUSASENTO

Kaikki liikkeet alkavat ja päättyvät yleensä perusasentoon. Koira on perusasennossa, kun se istuu suorassa ohjaajan vasemmalla sivulla lapa tai pää ohjaajan jalan kohdalla. Koiran täytyy osata katsekontakti sivulla ennen kuin voidaan aloittaa seuraamisharjoittelu. Kun koira katsoo sinua, palkitse se makupalalla.

Sivulle tulossa on kaksi mahdollisuutta. Koira joko kiertää ohjaajan takakautta tai kiepauttaa itsensä etukautta ohjaajan viereen. Ohjaaja päättää, kumman tavan valitsee. Takaa kiertäminen on helpointa opettaa johdattamalla koira makupalan tai lelun kanssa selän takaa ja nostamalla sopivalla kohdalla palkintoa ylöspäin, jotta koira istuu. Jos koira istuu vinoon, astu askel eteenpäin ja ohjaa koira makupalalla oikeaan asentoon. Vältä koiraan koskemista,  jotta se itse oivaltaisi oikean istumispaikan.

Etukautta sivulle tuloa opettaessasi ota makupala vasempaan käteesi ja laita se koiran nenän eteen. Vie vasenta kättäsi taaksepäin ja astu samalla vasemmalla jalalla askel taaksepäin. Oikea jalka pysyy paikallaan. Kierrä kädellä ympyrä vastapäivään, jotta koira mahtuu kääntymään. Kun lähdet tuomaan kättä takaisin eteenpäin, tuo samaan aikaan vasen jalkasi takaisin oikean jalan viereen. Nosta makupala ylös koiran nenän edestä, jolloin koira istuu. Lyhennä pikkuhiljaa taakse astumaasi askelta ja pienennä kädellä tekemääsi liikettä.

Yleisin perusasentovirhe on vinoon istuminen. Useimmiten se johtuu ohjaajan oikeassa kädessään pitämästä motivointiesineestä tai makupalasta. Vinoon istumista ei kannata yrittää korjata kääntämällä itse koiraa oikeaan suuntaan, koska koira yleensä vain haraa vastaan ja lopputulos on alkua huonompi. Voit koettaa seuraavia keinoja:

SEURAAMINEN

Oikea seuraamispaikka on ohjaajan vasemmalla puolella koiran lapa ohjaajan jalan kohdalla kämmenen leveyden päässä jalasta. Koiran pitäisi pitää hyvä kontakti koko liikkeen ajan, eli katsoa ohjaajaa valppaasti. Kun koira osaa istua ohjaajan vierellä perusasennossa, aloitetaan seuraamisen opettelu. Seuraamisen opettelu voidaan aloittaa joko hihnassa tai ilman. Vapaana harjoittelu on helpompaa, koska ohjaajan kädet jäävät vapaiksi. Tällöin myös vältetään opettaminen hihnasta nykimällä. Opetus kannattaa aloittaa häiriöttömässä ympäristössä.

MAKUPALAN AVULLA OPETTAMINEN

Kun aloitat seuraamisharjoittelun, mieti kummassa kädessä pidät makupalaa. Kun makupala on vasemmassa kädessä, koira ei kierry eteen ja koira ei hypi. Makupalaa voi pitää myös oikeassa kädessä, mutta silloin koira saattaa kulkea poikittain ohjaajan edessä, kun se tavoittelee makupaloja. Jos haluaa pitää makupalan oikeassa kädessä, käden voi laittaa rinnan päälle nyrkkiin, jolloin koira katsoo ylöspäin. Käsi täytyy kuitenkin myöhemmin laskea normaaliin asentoon. Eräs tapa saada koira katsomaan ohjaajaa, on makkaranpalan pitäminen suussa. Kun koira katsoo sinua, tiputa makupala palkaksi suoraan sen suuhun.

SUORAAN SEURAAMINEN

Aloita seuraamisharjoittelu koiran motivoinnilla nostamalla sen viettitasoa. Käske koira perusasentoon sivulle. Sano koiran nimi ja käsky seuraa, kun koira katsoo sinua, ja palkitse heti kontaktista. Kun koira pitää kontaktia sivulla ollessaan, sano "seuraa" ja astu askel eteenpäin. Lähde liikkeelle oikealla jalalla, jolloin koiralle jää hetki aikaa reagoida liikkeeseesi (koira "seuraa" vasenta jalkaasi). Jos koira seuraa, palkitse se heti joko suussa tai kädessä olevalla makupalalla. Kun tämä onnistuu hyvin, lisää matkaa pikkuhiljaa askel kerrallaan. Kun koira seuraa suoraan pitkiä matkoja, voit aloittaa tekemään käännöksiä.

KÄÄNNÖKSET

Tokossa on kahdenlaisia käännöksiä: 90º-asteen käännöksiä ja täyskäännöksiä(180º). Vasempaan käännyttäessä käänny oikea jalka edellä. Silloin koiralle jää hiukan enemmän aikaa reagoida käskyyn. Pidä makupala vasemmassa kädessä ja sen avulla käännä koiran päätä vasemmalle. Myös oikealle kannattaa kääntyä oikealla jalalla. Jos oikealle käännyttäessä koira ei pysy oikealla paikallaan, vilauta makupalaa tai lelua vilauttaa juuri ennen käännöstä ja palkitse koira heti käännöksen jälkeen.

Täyskäännös on mahdollisuus tehdä joko oikeaan tai vasempaan, ohjaaja valitsee jomman kumman tavan. Jos sen tekee oikeaan, koira pysyy ohjaajan vasemman jalan mukana koko käännöksen ajan. Vasempaan käännyttäessä koira kiertää ohjaajan vastakkaiseen suuntaan eli ohjaaja kääntyy vasemmalle ja koira oikealle ohjaajan kiertäen. Ohjaa koira makupalan avulla oikeaan suoritukseen.

LIIKKEESTÄ PYSÄHTYMINEN

Kun ohjaaja pysähtyy, koiran pitää istua välittömästi perusasentoon. Kun koira pitää seuratessa kontaktia, käske koira istumaan. Pikkuhiljaa käsky jätetään pois. Jos liikkeestä pysähtyminen on koiralle vaikeaa, voi sitä harjoitella erikseen pyytämällä koira seuraamaan, hidastamalla vauhtia ja nostamalla makupalaa ylöspäin, jotta koira istuutuu. Jos koira istuu vinoon, voi makupalaa nostaa sen nenän edestä vasemmalta ulkopuolelta jotta se kääntyisi enemmän ulospäin kuin ohjaajaan päin.  Koiran takamusta ei kannata painaa maahan, koska se luonnostaan vastustaa sitä kättä ja istumisesta tulee hidas.

HARJOITTELE MONIPUOLISESTI

Jotta seuraaminen säilyisi koiran mielestä mukavana, kannattaa seuraamista harjoitella myös osissa. Harjoittele pelkkää liikkeellelähtöä. Koiran pitää olla mukana alusta alkaen reippaasti. Pyydä koiraa seuraamaan yllättäen, liikkeen ei tarvitse aina alkaa perusasennosta. Harjoittele pysähtymistä. Koiraa ei kannata seuruuttaa pitkiä matkoja, jolloin se kyllästyy. Vasta pikkuhiljaa aletaan vaatia pidempää keskittymistä. Kun koira osaa seurata hyvin kävelyvauhdissa, aletaan opetella seuraamista juoksussa ja hitaassa kävelyssä. Voit myös tehdä käännöksiä paikalla, kuten TOKO:n korkeammissa luokissa vaaditaan.

TYYPILLISIÄ ONGELMIA:

Koira jätättää tai seuraa kaukana
Kävelee itse reippaasti katse eteenpäin suunnattuna, äläkä odota koiraa. Koiran tehtävänä on seurata sinua, eikä sinun koiraa. Silloin koira joutuu tekemään töitä saavuttaessaan kontaktin ohjaajaan. Jos koira seuraa kauempana tai aivan takana, voit miettiä onko oma elekielesi painostava.

Koira edistää
Voit koettaa seuruuttaa koiraa loivasti vasempaan kaartaen. Jos olet tottunut pitämään palkintoa oikeassa kädessä koeta vasenta kättä.

Koira ei halua seurata
Koira ei joko vielä osaa seurata tai se ei kykene keskittymään. Aluksi kannattaa harjoitella häiriöttömässä paikassa. Älä opeta seuraamista ennen kuin koira ottaa kontaktin. Jos koira ei katso sinua ja ole sinusta kiinnostunut, se kulkee omia polkujaan. Ei myöskään tuota tulosta, jos koiraa pitää vetää perässään. Seuraamisen pitäisi olla koiralle hauskaa. Vältä pitkiä tylsiä seuraamisharjoituksia.

Luoksetulo

Tavoite:

Toteutus:

Luoksetulo on yksi tärkeimmistä taidoista, mikä kanakoiralla pitää olla. Kun koira tulee luokse tilanteessa kuin tilanteessa, on  mukava mennä sen kanssa metsälle.

Pieni pentu seuraa ohjaajaansa mielellään, koska se ei halua olla erossa laumastaan. Päästä pentu irti turvallisessa ympäristössä ja kuljeskele ympäriinsä. Kutsu pentua luokse. Kun se lähtee tulemaan sinua kohti, kannusta sitä kehumalla. Kun pentu on luonasi palkitse se runsaasti. Voit lisätä pennun kiinnostusta sinuun kyykistymällä, menemällä piiloon tai leikkimällä lelulla. Kutsu pentua välillä, palkitse se luoksetulosta ja päästä vapaaksi. Luoksetuloa voi harjoitella myös pitkän liinan kanssa. Kävele koiran kanssa niin, ettet huomioi koiraa mitenkään. Kutsu koiraa nimeltä ja lähde juoksemaan taaksepäin samalla koiraa innostaen ja palkitse se luoksetulosta.

Varsinainen luoksetulo koostuu paikalla istumisesta, vauhdikkaasta luoksetulosta, eteen istumisesta ja halutessa sivulle istumisesta. Paikalla istuminen kannattaa harjoitella erikseen, koska pitää olla varma, että koira pysyy paikallaan. Harjoitus alkaa koiran motivoinnilla. Käske koira sivulle istumaan (anna tarvittaessa paikallaolokäsky). Harjoittele aluksi sitä, että koira istuu sivullasi käskyn annettuasi. Käänny koiran eteen, odota muutama sekunti, palaa koiran sivulle ja palkitse se. Lisää matkaa ja paikallaoloaikaa pikkuhiljaa. Kun liität tähän luoksetulon, palkitse välillä koiraa odotuspaikalla varsinkin, jos sillä on taipumusta tehdä varaslähtöjä.

Kanakoira kannattaa opettaa tulemaan eteen istumaan noutoa ajatellen.  Eteen istumisessa koiran pitäisi istua suorassa lähellä ohjaajaa. Tämä onnistuu esimerkiksi ottamalla käteen lelu tai makupaloja ja vetämällä niitä itseen päin. Käske koira istumaan paikalle ja siirry muutaman metrin päähän koirasta. Kutsu koiraa ja juokse samalla taaksepäin ja vedä palkintoa itseesi päin niin että koira tulee mukana ja käske se sitten istumaan, jos se ei istu automaattisesti. Jos koira kiepsahtaa vinottain, voit koettaa harjoitella esim. seinän vieressä niin, että koira tulee luokse seinän viertä pitkin ja koiran täytyy istua suorassa. Älä pyydä koiraa joka kerta perusasentoon, vaan vapauta ja palkitse sitä myös pelkästä eteen istumisesta. Jos kilpailet TOKO:ssa, opeta koiralle vielä perusasentoon sivulle tulo. (ks.seuraaminen) 

TAVALLISIA VIRHEITÄ:

Koira tulee hitaasti
Nosta koiran viretasoa vaikka leikkimällä sen kanssa. Ota liike uudestaan ja juokse koiraa karkuun kutsumisen jälkeen. Apuohjaaja voi myös pitää koiraa kiinni ohjaajan juostessa karkuun ja kutsuessa sitä. Kun ohjaaja pysähtyy ja kääntyy ympäri ja kutsuu uudelleen, apuohjaaja päästää koiran irti.

Koira ryntää ohjaajan ohi
Jos koira tulee luoksetulossa niin kovalla vauhdilla, että se juoksee ohi, lyhennetään matkaa niin, että koira ei ehdi täyteen vauhtiin. Koiran tullessa lähelle voi luoksetuloa vahvistaa käskemällä uudestaan.

Koira istuu vinoon luoksetulon jälkeen
Tee pieni liike oikealle ja eteenpäin ja ohjaa koiraa samalla esimerkiksi makupalalla oikeaan asentoon.

Koira varastaa luoksetulossa
Jos koira lähtee ennen aikoja paikaltaan, ohjaaja palaa koiran luo ja käskee sen takaisin istumaan. Apuohjaaja voi pitää koiraa hihnassa, jolloin hihna pysäyttää koiran aikeen lähteä liikkeelle. Ohjaaja voi kutsua koiraa tai palata koiran luokse ja palkita.

Nouto

Tavoite:

Toteutus:

Ennen noutokoulutuksen aloittamista varaa koirallesi kunnollinen noutoesine. Sellainen on riittävän suuri noutokapula. Oikealla noutokapulalla voidaan pienentää koiran taipumusta purra noutoesinettä. Riittävän paksut kapulan päät pakottavat koiraa tarttumaan kapulan keskeltä, jolloin otteesta tulee tasapainoinen.

Nouto on hyvä opettaa koiralle vaiheittain.

Vaihe 1 Noutokapulan suuhun ottaminen

Tavoite: Koira ottaa noutoesineen käskystä halukkaasti suuhunsa.

Käske koira istumaan vasemmalle sivullesi. Tartu vasemmalla kädelläsi koiran kuonon päältä ja anna noutokomento ”NOUDA”. Purista koiran huulia siten, että koira avaa suunta (ei kuitenkaan siten, että koira tuntee kipua). Työnnä samalla noutokapula koiran suuhun. Kun kapula on koiran suussa kehutaan koiraa SAMANAIKAISESTI. Kapulaa pidetään koiran suussa alussa hyvin lyhyen ajan, esim. 1 sekunti. Ota kapula koiran suusta samalla käskien ”IRTI”. PALKITSE koira esim. makupalalla HETI tämän jälkeen.

Koiran ei tarvitse pitää alkuvaiheessa noutokapulaa suussaan. Tärkeintä on, että koira ottaisi halukkaasti esineen suuhunsa. Kun koira avaa omatoimisesti suunsa ja ottaa kapulan suuhunsa, voit edetä viemällä kapulaa asteittain kauemmaksi, eli koiran on kurotettava kaulaansa saadakseen kapulan suuhunsa. Muista KEHUA koiraa heti kun se tekee oikein ja PALKITA koira aina onnistuneen suorituksen jälkeen.

Jotkut koirat eivät pidä noutokapulasta lainkaan. Tällöin voit aluksi palkita koiran, kun se vain katsoo kapulaan, koskettaa kapulaa tai tarttuu siihen. Koiralle ei saa hermostua missään vaiheessa, sillä noutamisen pitää olla mukavaa. Voit myös aluksi harjoitella esimerkiksi pallolla tai muulla pehmeällä esineellä, jota on mukavampi pitää suussa.

Vaihe 2 Kapulan suussa pitäminen ja luovuttaminen

Tavoite: Koira ottaa kapulan halukkaasti suuhunsa ja pitää sitä purematta.

Kun koira ottaa kapulan suuhunsa, voit pidentää kapulan pitoaikaa suussa. Koiran pudottaessa (tai aikoessaan pudottaa) kapula, kiellä koiraa ja laita kapula määrätietoisesti takaisin koiran suuhun. Kun kapula on suussa, muista KEHUA. Kun koira pitää kapulaa varmasti, kävele koirasta pari askelta pois päin ja takaisin, ota kapula pois ja palkitse. Voit myös kävellä koiran ympäri. Kun tämä onnistuu voit esimerkiksi seuruutta koiraa kapula suussa. Kun koira pitää kapulan suussaan purematta, tavoite on saavutettu. Käske koiraa luovuttamaan kapula ”IRTI” komennolla.

3 Vaihe Kapulan nostaminen ja luovuttaminen

Käske koira sivullesi. Pudota kapula koiran eteen. Käske koiraa noutamaan kapula. Mikäli koira nostaa ja luovuttaa kapulan, voit heittää kapulan kauemmaksi koirasta. Tällöin on voi olla hyvä kytkeä koira, jotta koira ei pääse ”karkaamaan” kapulan kanssa. Tarvittaessa voit antaa koiralle pienen pakotteen, jotta se tulisi reippaasti luoksesi (luoksetulo tulisi olla kunnossa ennen tätä vaihetta). Kun koira noutaa kapulan kauempaa varmasti, niin opeta se luovuttamaan kapula edessäsi istuen. Edestä luovuttaminen on metsällä kätevämpi.

Mikäli koira ei nosta kapulaa maasta, palaa vaiheeseen 2. Pidennä koiran kurotusetäisyyttä niin, että se joutuu liikkumaan paikaltaan (pidä kapula kuitenkin vielä kädessäsi). Kun tämä onnistuu aseta kapula lattialle, mutta pidä sitä vielä kädessäsi.

4 Vaihe Paikallaolo ja nouto

Käske koira vasemmalle sivullesi istumaan. Heitä kapula koiran etupuolelle aluksi muutaman metrin päähän. Matkaa pidennetään vähitellen. Pyri välttämään tilannetta, joissa kapula lähtee maahan tultuaan pyörimään. Varmista, että koira ei pääse nousemaan seisomaan tai ryntäämään kapulan perään. Tarvittaessa voit pitää koiran hihnassa ja käyttää heittämiseen avustajaa. Vasta ”NOUDA” käskystä koira saa lähteä noutosuoritukseen (kapulan liikkeen tulee silloin olla pysähtynyt).

5 Vaihe Nouto muilla esineillä tai ”kylmällä” linnulla

Ennen kuin noudatat esinettä, jota koira ei ole aiemmin noutanut, laita se ensin koiran suuhun. Vasta tämän jälkeen voit kokeilla noutaako koirasi ko. esineen. Mikäli koira ei nouda esinettä aloita vaiheesta 1.

LOPUKSI

Noudon opettaminen voi olla haastavaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Toisille koirille se taas voi olla yllättävänkin helppoa. Noudon opettamiseen kannattaa varata aikaa muutamasta viikosta puoleen vuoteen, eli ensimmäiseen vastoinkäymiseen ei kannata masentua. Jos koiran osaaminen ei kehity tai koira menee lukkoon, kannattaa pitää taukoa harjoituksista tai vaihtaa koulutustapaa – tapoja on yhtä monta kuin on kouluttajaakin. Tämä koulutustapa on vain yksi monista, mutta sen avulla saadaan yleensä aikaan varma noutaja.

Tavallisia ongelmia:

Hidas tai haluton nouto:

Koira varastaa lähdössä:

Koira puree esinettä:

Liikkeestä maahan meno

Tavoite:

Toteutus:

Koiran pitää osata mennä käskystä maahan ja seurata varmasti ennen tämän liikkeen opettamista. Opeta koira aluksi menemään maahan perusasennosta sivultasi. Koiran rintamasuunnan täytyisi pysyä koko ajan samana. Muista motivointi ja palkitseminen. Kun liike onnistuu, yhdistä se seuraamiseen. Aluksi ohjaaja pysähtyy seuraamisliikkeessä, jolloin koiran pitäisi istua perusasentoon ja pitää kontakti. Anna maahanmenokäsky. Palkitse koira, kun se menee maahan.

Seuraavassa vaiheessa koira jätetään maahan ja ohjaaja jatkaa matkaansa. Koiran pitää pysyä paikallaan. Ohjaaja palaa koiran sivulle ja käskee sen istumaan perusasentoon. Kun tämä onnistuu varmasti  hidasta vauhtiasi ja anna käsky. Voit aluksi tehostaa käskyä kädellä heilauttaen. Vauhdin hidastaminen jätetään pikkuhiljaa pois eli kesken seuraamisen käskyn saatuaan koira menee maahan. Myös kädellä annettu apu jätetään pois.

Samalla tavoin voit opettaa liikkeestä seisomisen. Ensin vain pitää opettaa seisomiskäsky.