VALKOINEN LÄNSIYLÄMAANTERRIERI
(West Highland White Terrier)
Alkuperämaa: Britannia

YLEISVAIKUTELMA
Suora selkä sekä voimakkaat ja lihaksikkaat raajat ilmentävät erinomaista voiman ja toimeliaisuuden yhdistelmää. Voimakasrakenteinen. Rintakehä on syvä ja takimmaiset kylkiluut pitkät. Suora selkä sekä voimakkaat ja lihaksikkaat raajat ilmentävät erinomaista voiman ja toimeliaisuuden yhdistelmää.
OMINAISPIIRTEET
Pieni, eloisa, leikkisä ja peloton; voimakas itsetunto. Ulkonäkö on veikeä.
KÄYTTÄYTYMINEN/LUONNE
Valpas, iloinen ja rohkea; itsevarma mutta ystävällinen.
PÄÄ
Etäisyys niskakyhmystä silmiin on hiukan suurempi kuin kuono-osan pituus. Pään karvoitus on runsasta. Pää on ryhdikkäästi pystyssä ja sen asento on suorassa tai sitä pienemmässä kulmassa kaulaan nähden. KALLO-OSA Hieman holvautunut; tunnusteltaessa sielälinjainen. Kallo kapenee hyvin loivasti korvien tasalta silmiä kohti. OTSAPENGER Hieman silmiä varjostavat kulmakaaret muodostavat selvän otsapenkereen. Silmien välissä on hieman erottuva alue. KIRSU Musta ja melko suuri, ei esiintyöntyvä, jatkaa sulavasti kuonon ääriviivaa. KUONO-OSA Kapenee vähitellen silmien kohdalta kohti kirsua. Kuononselkä ei ole kovera; kuonon tyvi on silmien alta täyteläinen. LEUAT, HAMPAAT, PURENTA Leuat ovat vahvat ja suorat. Kulmahampaiden välin tulee olla niin leveä, että koira saa toivotun vintiömäisen ilmeen. Hampaat ovat koiran kokoon nähden suuret. Säännöllinen leikkaava purenta eli alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden. SILMÄT Kaukana toisistaan, keskikokoiset, ei ulkonenvat, väriltään mahdollisimman tummat. Hieman syvällä sijaitsevat, terävä- ja ällykäsilmeiset; voimakkaiden kulmakarvojen alta tuleva katse on läpitunkeva. Vaaleat silmät ovat vakava virhe. KORVAT Pienet, pystyt, jäykät ja teräväkärkiset, eivät liian kaukana toisistaan eivätkä liian lähekkäin. Koarva on lyhyttä ja pehmeää (samettista), sitä ei tulisi leikata. Korvan ylöosa hapsuton. Pyöreäkärkiset, leveät, suuret, paksut tai liian runsaskarvaiset korvat ovat virheelliset.
KAULA
Riittävän pitkä, jotta vaadittu pään asento on mahdollinen. Kaula on lihaksikas, vähitellen alaspäin levenevä ja sulautuu hyvin viistoihin lapoihin.
RUNKO
Tiivis ja joustava.
SELKÄ
Suora
LANNE
Leveä, voimakas ja mahdollisimman lyhyt.
RINTAKEHÄ
Syvä; kylkiluut ovat yläosastaan hyvin kaarevat; kyljet näyttävät litteiltä. Takimmaiset kylkiluut ovat huomattavan pitkät.
HÄNTÄ
13-16 cm pitkä. Karva on karkeaa ja mahdollisimman suoraa, ei hapsuista. Häntä on iloisesti pystyssä; se ei saa kaartua eikä taipua selän päälle. Pitkä häntä ei ole toivottava; typistys on kielletty.
RAAJAT
ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA Eturaajat ovat lyhyet, lihaksikkaat ja suorat. Karva on lyhyttä, tiheää ja kovaa. LAVAT Viistot, leveät ja tiiviisti rungonmyötäiset. Olkanivel on eteen sijoittunut. KYYNÄRPÄÄT Tiiviisti rungonmyötäiset; eturaajojen liikkeet ovat vapaat ja rungon keskiviivan suuntaiset. KÄPÄLÄT Etukäpälät ovat takakäpäliä suuremmat, pyöreät, voimakkaat ja suhteessa koiran kokoon. Päkiät ovat paksut. Karva on lyhyttä ja karkeaa. Päkiöiden alapuoli ja kaikki kynnet ovat mieluiten mustat.
TAKARAAJAT
YLEISVAIKUTELMA Takaosa on vahva, lihaksikas ja yläosastaan leveä. Takaraajat ovat lyhyet, lihaksikkaat ja jäntevät. REIDET Hyvin lihaksikkaat, eivät liian etäällä toisistaan. KINTEREET Hyvin kulmautuneet ja rungon alla siten, että ne ovat melko lähellä toisiaan koiran seistessä tai liikkuessa. Suorat tai heikot kintereet ovat vakava virhe. KÄPÄLÄT Etukäpäliä pienemmät ja paksupäkiäiset, muutoin samanlaiset.
LIIKKEET
Vapaat, suorat ja kauttaaltaan vaivattomat. Eturaajojen liikkeet ovat voimakkaat, eivät leveät. Polvet ja kintereet ovat hyvin joustavat, kintereet liikkuvat rungon alla antamaan työntöä. Jäykät ja töpöttävät takaliikkeet sekä pihtikinttuisuus ovat vakavia virheitä.
KARVAPEITE
KARVA Karvapeite on kaksinkertainen. Peitinkarva on karkeaa ja noin 5 cm pitkää, ei koskaan kiharaa. Turkista muistuttava pohjavilla on lyhyttä, pehmeää ja ihonmyötäistä.. Avoin turkki on vakava virhe. VÄRI Valkoinen
KOKO
SÄKÄKORKEUS Noin 28 cm.
VIRHEET
Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

VALKOINEN L€NSIYL€MAANTERRIERI
(West Highland White Terrier)
AlkuperŠmaa: Britannia


YLEISVAIKUTELMA
Suora selkŠ sekŠ voimakkaat ja lihaksikkaat raajat ilmentŠvŠt erinomaista voiman ja toimeliaisuuden yhdistelmŠŠ. Voimakasrakenteinen. RintakehŠ on syvŠ ja takimmaiset kylkiluut pitkŠt. Suora selkŠ sekŠ voimakkaat ja lihaksikkaat raajat ilmentŠvŠt erinomaista voiman ja toimeliaisuuden yhdistelmŠŠ.
OMINAISPIIRTEET
Pieni, eloisa, leikkisŠ ja peloton; voimakas itsetunto. UlkonŠkš on veikeŠ.
K€YTT€YTYMINEN/LUONNE
Valpas, iloinen ja rohkea; itsevarma mutta ystŠvŠllinen.
P€€
EtŠisyys niskakyhmystŠ silmiin on hiukan suurempi kuin kuono-osan pituus. PŠŠn karvoitus on runsasta. PŠŠ on ryhdikkŠŠsti pystyssŠ ja sen asento on suorassa tai sitŠ pienemmŠssŠ kulmassa kaulaan nŠhden. KALLO-OSA Hieman holvautunut; tunnusteltaessa sielŠlinjainen. Kallo kapenee hyvin loivasti korvien tasalta silmiŠ kohti. OTSAPENGER Hieman silmiŠ varjostavat kulmakaaret muodostavat selvŠn otsapenkereen. Silmien vŠlissŠ on hieman erottuva alue. KIRSU Musta ja melko suuri, ei esiintyšntyvŠ, jatkaa sulavasti kuonon ŠŠriviivaa. KUONO-OSA Kapenee vŠhitellen silmien kohdalta kohti kirsua. KuononselkŠ ei ole kovera; kuonon tyvi on silmien alta tŠytelŠinen. LEUAT, HAMPAAT, PURENTA Leuat ovat vahvat ja suorat. Kulmahampaiden vŠlin tulee olla niin leveŠ, ettŠ koira saa toivotun vintišmŠisen ilmeen. Hampaat ovat koiran kokoon nŠhden suuret. SŠŠnnšllinen leikkaava purenta eli alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti ylŠleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nŠhden. SILM€T Kaukana toisistaan, keskikokoiset, ei ulkonenvat, vŠriltŠŠn mahdollisimman tummat. Hieman syvŠllŠ sijaitsevat, terŠvŠ- ja ŠllykŠsilmeiset; voimakkaiden kulmakarvojen alta tuleva katse on lŠpitunkeva. Vaaleat silmŠt ovat vakava virhe. KORVAT Pienet, pystyt, jŠykŠt ja terŠvŠkŠrkiset, eivŠt liian kaukana toisistaan eivŠtkŠ liian lŠhekkŠin. Koarva on lyhyttŠ ja pehmeŠŠ (samettista), sitŠ ei tulisi leikata. Korvan ylšosa hapsuton. PyšreŠkŠrkiset, leveŠt, suuret, paksut tai liian runsaskarvaiset korvat ovat virheelliset.
KAULA
RiittŠvŠn pitkŠ, jotta vaadittu pŠŠn asento on mahdollinen. Kaula on lihaksikas, vŠhitellen alaspŠin levenevŠ ja sulautuu hyvin viistoihin lapoihin.
RUNKO
Tiivis ja joustava.
SELK€
Suora
LANNE
LeveŠ, voimakas ja mahdollisimman lyhyt.
RINTAKEH€
SyvŠ; kylkiluut ovat ylŠosastaan hyvin kaarevat; kyljet nŠyttŠvŠt litteiltŠ. Takimmaiset kylkiluut ovat huomattavan pitkŠt.
H€NT€
13-16 cm pitkŠ. Karva on karkeaa ja mahdollisimman suoraa, ei hapsuista. HŠntŠ on iloisesti pystyssŠ; se ei saa kaartua eikŠ taipua selŠn pŠŠlle. PitkŠ hŠntŠ ei ole toivottava; typistys on kielletty.
RAAJAT
ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA Eturaajat ovat lyhyet, lihaksikkaat ja suorat. Karva on lyhyttŠ, tiheŠŠ ja kovaa. LAVAT Viistot, leveŠt ja tiiviisti rungonmyštŠiset. Olkanivel on eteen sijoittunut. KYYN€RP€€T Tiiviisti rungonmyštŠiset; eturaajojen liikkeet ovat vapaat ja rungon keskiviivan suuntaiset. K€P€L€T EtukŠpŠlŠt ovat takakŠpŠliŠ suuremmat, pyšreŠt, voimakkaat ja suhteessa koiran kokoon. PŠkiŠt ovat paksut. Karva on lyhyttŠ ja karkeaa. PŠkišiden alapuoli ja kaikki kynnet ovat mieluiten mustat.
TAKARAAJAT
YLEISVAIKUTELMA Takaosa on vahva, lihaksikas ja ylŠosastaan leveŠ. Takaraajat ovat lyhyet, lihaksikkaat ja jŠntevŠt. REIDET Hyvin lihaksikkaat, eivŠt liian etŠŠllŠ toisistaan. KINTEREET Hyvin kulmautuneet ja rungon alla siten, että ne ovat melko lähellä toisiaan koiran seistessä tai liikkuessa. Suorat tai heikot kintereet ovat vakava virhe. KÄPÄLÄT
Etukäpäliä pienemmät ja paksupäkiäiset, muutoin samanlaiset.
LIIKKEET
Vapaat, suorat ja kauttaaltaan vaivattomat. Eturaajojen liikkeet ovat voimakkaat, eivŠt leveŠt. Polvet ja kintereet ovat hyvin joustavat, kintereet liikkuvat rungon alla antamaan tyšntšŠ. JŠykŠt ja tšpšttŠvŠt takaliikkeet sekŠ pihtikinttuisuus ovat vakavia virheitŠ.
KARVAPEITE
KARVA Karvapeite on kaksinkertainen. Peitinkarva on karkeaa ja noin 5 cm pitkŠŠ, ei koskaan kiharaa. Turkista muistuttava pohjavilla on lyhyttŠ, pehmeŠŠ ja ihonmyštŠistŠ. Avoin turkki on vakava virhe. V€RI Valkoinen
KOKO
S€K€KORKEUS Noin 28 cm.
VIRHEET
Kaikki poikkeamat edellŠmainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttŠ kivestŠ tŠysin laskeutuneina kivespusseihin.