Yhteystiedot/Contact
an image
Kennel Zornoi
Email: kennel.zornoi (at) kolumbus.fi
Phone: +358 44 3548040 /
+358 50 3548040


Kuva: Palveluskoiralehden kansikuva toukokuulta 1971: etummaisena minä ja Noora.

Ensimmäisen koirani sain vuonna 1967
(saksanpaimenkoiran ja labradorin sekoitus). Innostuin oitis kouluttamisesta ja voitinkin useita palkintoja tuolla ”Nooralla” epävirallisissa tottelevaisuuskokeissa. Harjoittelimme myös jäljestystä. Nooran seuraksi sain muutamaa vuotta myöhemmin saksanpaimenkoiran ” Muusan”.


Kuva: Pikkupirtin Alfred ja Santtu-poika 1980-luvun alussa kesäleirillä Porin lähistöllä.

Vasta 1976  perheeseemme hankittiin Koira,   - mustaterrieri. Sen aikainen mustaterrieri ei paljoakaan muistuttanut nykyistä; ei ulkomuodoltaan eikä luonteeltaan. Ainoastaan väri oli sama. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.
Ennen ensimmäisen pentueeni syntymistä (1987) olin jo kilpaillut 3 mustaterrierillä ja tutustunut tuiki tuntemattoman venäläisen rodun mahdollisuuksiin harrastuskoirana : Extas Amanda Jk1, Pikkupirtin Alfred  Fin K VA  (jälki & yleiskoe), T VA, Pohj M VA, V-79 JK3 HK3 YK 3 SK 1 VK1 ja Grata Kans M VA ( ensimmäinen koko maailmassa)  Fin, N M VA V-87,-88 HK2 YK1 ). Pikkupirtin Alfred on edelleen rodun ainoa tottelevaisuusvalio ja 1983 saavutimme Mikkelin SM-kokeissa yleiskokeen 4. sijan, joka on  mustaterrierin korkein sijoitus kautta aikojen. Hiihdin myös kaksissa vetokokeissa vitosen; tuolloin 25 kg pulkka oli pakollinen.
Parillakymmenellä mustiskasvatillani on koulutustunnus jostain palveluskoirakokeiden maastolajista.

Jalostuspohjan laajentamiseksi  olen tuonut mustaterriereitä  pääosin entisestä NL:sta ja Venäjältä, mutta myös Ruotsista, Puolasta, Hollannista, Eestistä sekä Israelista; yhteensä  30 koiran verran.
Viennit ovat suuntautuneet Argentiinaan, Australiaan, Sveitsiin, Saksaan, Ruotsiin, Norjaan, USA:han, Eestiin, San Marinoon, Hollantiin, Tanskaan ja Espanjaan.


Kuva: Santtu ja  Dino

1981 perheeseemme Santtu-pojan kaveriksi liittyi pieni terhakka kääpiösnautseri ” Dino”
( Wigsand Z Dino Fin T VA M-84 ), joka vei vannoutuneen palveluskoiraihmisen ihan uuteen ulottuvuuteen.
Oli aivan uskomaton kokemus tehdä hommia minikokoisen eläimen kanssa ja päihittää nk. oikeat koirat ! Näin tapahtui monessakin kokeessa, mutta koko koirakansan tietoisuuteen pääsimme voitettuamme tottelevaisuuden Suomen mestaruus Messukeskuksessa vuonna 1984.

Useat kasvattini omistajat ovatkin innostuneet tokoilusta ja napsineet hyviä tuloksia.
Kääpiöitä minulle on tullut Tsekeistä, Ruotsista, Hollannista, Kanadasta, Latviasta, Italiasta ja Saksasta.

Olen myös tutustunut mustan snautserin kapasiteettiin ja  Petra ( Zornoi Petrushka Fin & Est MVA JK2 HK2 EK3 ) säilyy mielessäni mainioimpana parina temperamenttia ja teknistä osaamista vaativassa tottelevaisuus-osuudessa.  Sata lasissa  -ja silti  suorituksemme lähenteli useaan otteeseen 100 pisteen maagista rajaa. Tippa ( Zornoi Xantippa JK2 ) edusti sellaista intensiivistä keskittymistä jälkikapuloiden etsimisessä ja jäljellä pysymisessä kuin pidän ihanteellisena.
Muutama snautserikasvattini on saanut tuloksia toko:ssa, agilityssä tai Pk-lajeissa.
Mustat snautserini pohjautuvat tuonteihini Israelista ja NL:sta.


Kuva: Hyvä me !

Koiranäyttelyissä olen tuttu näky koirieni kanssa, mutta ne eivät kuitenkaan ole koiraharrastukseni ”the Juttu”. Mustaterriereitten erikoisnäyttelyiden voitot  sekä muu näyttelymenestys kotimaassa ja ulkomailla tuntuu aina hyvältä, mutta tunnen olevani koirieni kanssa yhtä vain  Pk- tai tottelevaisuusharrastuksen parissa.

Tätä taustaa vastaan on loogista ajatella, että  kasvatustyötäni ohjaa vahvasti halu kasvattaa mustaterriereitä, joiden kanssa voidaan harrastaa erilaisia palveluskoiralajeja ja tottelevaisuutta.
Snautserirotujen kohdalla seurakoiramaiset ominaisuudet ovat etusijalla.
Ei sovi unohtaa nyky-yhteiskunnan muuttuneita koiranpitoa koskevia odotuksia, koskee myös mustaterrieriä: ystävällisyyttä ja avoimuutta ihmistä kohtaan, sosiaalisuutta oman lajin keskuudessa, yhteistyöhalukkuutta, erilaisten äänien sietoa ja yksinjäämistä.
Tavoite hyvä koira ja kiva koira ei aina onnistu, mutta tuntuu silti tavoittelemisen arvoiselta kombinaatiolta.
 
Koulutan kaikki omat mustaterrierini  -vain siten kykenen arvioimaan niiden  henkisiä ominaisuuksia ja kilpaillessani saan tietoa stressin-sietokyvystä.
Koulutan koirani   ainoastaan pehmeitä arvoja  hyväksikäyttäen ja koiran omaa luonnetta kunnioittaen. (Kokemuksia mustaterrierin koulutuksesta ym asiaan liittyvästä löytyy ”Ajatuksiani”-sivulta).
Kouluttauduin 1980-luvulla palveluskoirakokeiden palkintotuomariksi ja tuomaroin usean vuoden ajan jälkeä, hakua ja tottelevaisuutta. Viikonloput tahtoivat kulua omaan kilpailemiseen ja näyttelyihin. Lisäksi vuorotyön ja pentujen hoidon sovittaminen tähän yhtälöön alkoi tuntua ylivoimaiselta ja ihan sovinnolla jätin tuomaritehtävät niille, joilla on enemmän aikaa.

Vuonna 1978 olin perustamassa Suomen Mustaterrierit ry:tä. Olen tominut  lehtitoimikunnassa, koe- ja kilpailutoimikunnassa, näyttely- toimikunnassa sekä useampaan otteeseen jalostustoimikunnassa.

Aktiivinen harrastustoiminta luo myös vastapainon raskaalle yli 35 vuoden rupeamalle sairaanhoitajana psykiatristen potilaiden parissa. Toimin esimiestehtävissä mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksikössä, jossa koirani ovat tulleet tutuiksi olennoiksi mielenterveydeltään epävakaiden asukkaiden keskuudessa.

Kunnioitan kasvattamieni rotujen rotumääritelmiä ja yritän siirtää kaikenlaiset ulkomuodon ylilyönnit ja muoti-ilmiöt syrjään.

Tavoitteenani on myös kasvattaa fyysisesti mahdollisimman terveitä koiria, jotka voivat täyttää paikkansa perheen täysivaltaisena jäsenenä tai kumppanina harrastustoiminnassa.

Pentueeni kasvavat sisätiloissa perheen keskellä. Eläinlääkäri tarkastaa ja siruttaa pennut ennen uuteen kotiin muuttoa. Jokainen pentu on ainutlaatuinen yksilö, jolle pyrin löytämään arvoisensa omistajan. Autan tarvittaessa jokaista pennun ostajaa koulutuksessa ja pyrin löytämään ratkaisuja myös ongelmatilanteissa.

Kirsti Pitkänen

 

Suomen Kennelliitto on myöntänyt minulle ensimmäisenä ja ainoana mustaterrierin kasvattajana Lauri-Vuolasvirta –palkinnon, joka on SKL:n korkein kunnianosoitus ansiokkaasta kasvatustyöstä.

Olen Suomen Mustaterrierit Ry:n kunniajäsen.

| sivun alkuun | page top |

Hannu Pitkänen (3.4.1955 - 6.12.2007)

Kertoessani omaa tarinaani koirien parissa ( koulutus, kilpaileminen, näyttelyt, kasvatus, matkustaminen) en voi sivuuttaa Hannu Pitkäsen merkitystä siihen kaikkeen mitä "kennel Zornoi" on ja mitä minä olen.

Jo tavatessamme kouluaikoina minulla oli koira, kaksikin. Naimisiin mentyämme hankimme ensimmäisen mustaterrierin. Poikamme Santtu kasvoi koiralauman keskellä osallistuen matkoihin, näyttelyihin, kisoihin, leireihin yms muutaman vuosikymmenen ajan - hyväksi ihmiseksi kasvoikin.
 
Hannun kiinnostuksen kohde oli koiran, erikoisesti mustaterrierin luonne. Jo 70-luvulla hän kävi Pk-tuomarikurssin, myöhemmin ylituomarikurssin, sitten TOKO-tuomarikurssin ja valmistui luonnetestituomariksi toiselta Suomessa järjestetyltä kurssilta. Hän oli myös pätevöity kehäsihteeri. Pk- ja
TOKO-puoli ei niinkään kiinnostanut vaikka tuomaroi niissäkin sangen ahkerasti. Hannu oli elementissään yrittäessään löytää luonnetestattavan koiran ominaisuuksia. Hän oli erityisen pidetty tuomari, jolle tuotiin
koiria satojen kilometrien päästä. Tiesin, että koira on testattu oikein kun toisen testaavan tuomarin kohdalla luki: Hannu Pitkänen. Yhdessä myös koulutimme koiria, minä olin se kisaaja. Hannu istui
maalimiehenä kuusen alla, juoksi jälkiä ja antoi asiantuntevaa ja armotonta kritiikkiä tottiskentän reunalta.

Hannun kanssa matkustimme paljon vanhassa Neuvostoliitossa, sittemmin Venäjällä ja Euroopassa tutustumassa kasvattajiin sekä seuraamassa suurten näyttelyiden, kilpailujen ja kasvattajien mustaterrieritarjontaa ja hankkimassa tietoa rodusta. Hannu osallistui tuontikoirien hankkimiseen,
tietenkin rahallisesti, mutta mielellään kävi hakemassa ne matkojen takaa ( mm. itänaapurista, Balttian maista tai Manner-Euroopasta).

Hannu oli yhdistyksen perustajajäsen, joka toimi useiden vuosien ajan puheenjohtajana + muissa luottamustehtävissä, osallistui jokavuotiseen kesäleiriin, pönkitti yhdistyksen taloudellista tilannetta järjestämällä talkootöitä, toimi kaikenlaisten kilpailujen, luonnetestien yms ilmaisena tuomarina ja yleensäkin tepasteli siellä missä oli joku mustaterrieri-happeninki, kotimaassa tai ulkomailla. Hannu valittiin yhdistyksen 1. kunniajäseneksi. Hannu saattoi pöllähtää maasturillansa Rovaniemen näyttelyyn katsomaan miten hänen sijoitusuroksensa pärjää kehässä tai päättää, että olisi kiva päästä seuraavana aamuna Tallinnan kv näyttelyä seuraamaan. No, eihän tuo ole matka eikä mikään helikopterilla ! Nitran
mustaterrierisymposiumissakin tuli pöyrähdettyä. Käytiin useissa maailmannäyttelyissä pitkin Eurooppaa, joskus koirien kanssa, välillä ihan vain turistina.

Hannu osallistui myös pentueiden suunnitteluun, lähti kuskiksi astutusmatkoille, hoiti pentuja ja lenkitti aikuisia. Hän rakensi tarhoja, koiraportteja, pentulaatikoita, trimmauspöytiä. Vaikka kennel Zornoi on ja on aina ollut minun nimissäni on Hannun tiedot, taidot ja kontaktit maailmalla  siivittäneet  Zornoi kennelin
menestystarinaa.

Hannun rakkaus mustaterrieriin oli totaalista, aukotonta ja kaiken todellisuuden täyttävää. Kenellekään ei voinut jäädä epäselväksi mikä oli Ainoa Oikea Koira.

Itsenäisyyspäivän aamuna 2007 kun Hannun aika loppui nostettiin kaikkiin Suomenniemen lipputankoihin liput salkoon , ei puoleenväliin vaan komeasti ja korkealle. Juuri niin kuin Hannu olisi halunnutkin !
Suurin koskaan elänyt mustaterrierin ystävä on poissa. Poissa on myös valtava määrä tietoa, taitoa ja kokemusta josta loputkin pikkuhiljaa oman sukupolvemme myötä painuu unholaan.

| sivun alkuun | page top |

MENESTYNEIMMÄT ZORNOI KOIRAT

MUSTATERRIERI:

Fin Mva, JK2, HK1 Zornoi Anitra

Mva Zornoi Altai

Fin&Est Mva, JK2, HK1 Zornoi Beria

MJV-90 Zornoi Bolshoi

EuV-91 Zornoi Bushan

FinV-90, JK1 Zornoi Beringa

Fin Mva, JK3 Zornoi Chabina

Fin Mva, JK2 Zornoi Drug

Fin Mva, FinV-93, JK2 Zornoi Fanatik

AKC Mva Zornoi Genji

Kans & Fin & S & Est & Lv & Dk Mva, Pohj.V, LvV-99, JK1, HK3, YK3 Zornoi Ljuba-Larissa

Kans & Pol Mva, MJV-95 AustriaV-97 IP1 Zornoi Orlov

Kans & Fin & S & Est Mva, JK3, HK1 Zornoi Rambo

Fin & Est Mva, JK2, HK2 Zornoi Rasputin

Fin & S & Est Mva, JK2, BH Zornoi Raisa

Fin Mva, JK1, HK1 Zornoi Rosa

PMV-99 Zornoi Tamara

N Mva, PMV-98, NV-98-99 Zornoi Trotski

FinV-98 -00, BH Zornoi Teresa

Fin Mva, JK2 Zornoi Tatjana

Fin Mva, SV-99, HK1 Zornoi Ursula

JK2 Zornoi Yksivain

BH, JK1 Zornoi Zingar

S & FIN Mva, LvjV-99, LtujV-99, HK2, EK2, JK2 Zornoi Brina

Fin KVA, EK1, HK3, Kans & Pohj Mva, PMV-01, SV-01, Fin & S & N & Dk & Est Mva, Zornoi Bismark

American & Caribian Junior Champion Zornoi Julius

N Mva Zornoi Darii

Fin Mva, FinJV-01, BH, JK1 Zornoi Jekaterina

BH, JK1 Zornoi Briska

Aust Mva Zornoi Leonora

Aust Mva Zornoi Tanya

Est JV, Est Mva Zornoi Tretjak

Menestyneimmät tuonnit:

Kans&Fin&S&N Mva, FinV-86,87, HK2, YK1 Grata (Eesti)

Est Mva, EuV-91, FinV-91,92,94 EstV-93 Sonja from Maria (Venäjä)

FinV-91 Opes Ardshe (Venäjä)

Is Mva Sheila (Venäjä)

Fin Mva, HK1 Zornoi-Buran (Israel)

FinV-98, PMV-99, Kans &Fin&S&Est&Dk&Pohj. Mva, JK3 Aldersmoor Bogdan (Eesti)

Kans Mva, BaltV-98, SV-99 Jaguar-Tibia Filos (Puola)

Kans & Fin & EST & LV Mva, FinJV-00, FinV-02, -03, SV-00,-02,-04, LVJV-01, PMV-01, HK2, EK3 Annushka (Eesti)

FinV-00, SV-00 Moskvorechie Gordey (Venäjä)

FinJV-00, Est Mva Nord Praid Umka Medved (Venäjä)

Est, N Mva, SV-02, EST JUN Mva, PMV-03, Rotumestari-03, -04 Malahovskiy Marat Zornoi (Venäjä)

Int, Fin, N, Est Ch, NordW-03, BH, JK1 Malahovskaja Milashka Zornoi (Venäjä)

Est, Dk Mva, FinJV-03, FinV-04, SV-04, PMV-04 Buslay

SNAUTSERI

Fin & Est Mva Jk2 HK2 YK3 Zornoi Petrushka

HK2 Zornoi Shakira

JK2 Zornoi Xantippa

Fin Mva Zornoi Xenia

MUSTA KÄÄPIÖSNAUTSERI

Fin&Est Mva Zornoi Jevgeni

Fin Mva Fin sg Zornoi Uskadara

VALKOINEN KÄÄPIÖSNAUTSERI

Fin & Est Mva Bamburs Ivory My Zornoi

Fin & S & N & Est MVA, SV-99, EstV-01 Pepalfas Chrystal Snow-Drop

Fin & Est & Rus Mva Kuuraparran Moritz

Fin & Est Mva Rex Zornoi Bianco Olgas

Fin, Ltu Mva LtuV-04,05 Zornoi Nikita

ZORNOI KENNELIN KOIRILLA ALOITTANEET KENNELIT :

Kennel Bojai, Suomi - Zornoi Raisa
Kennel Dubinkaja, Suomi - Zornoi Rosa
Kennel Gårdarikets, Ruotsi - Zornoi Brina
Kennel Gordij, Suomi - Zornoi Briska
Kennel Karapuzin, Suomi - Zornoi Teresa
Kennel Yarrawon, Australia - Zornoi Leonora
Kennel Zvezdozka, Suomi - Zornoi Beringa

 

 

 

<< sivun alkuun