KIRKKONUMMEN MEHILÄISTUOTE (etusivu)


Elintarvikekioski Mesikämmen Mehiläistarvikemyymälä  

Mehiläisyhdyskuntia  Mehiläiskuningattaria Pölytyspalvelua Mehiläishoitajan vuosi Linkkejä

Tuotekuvasto ja verkkokauppa

Mesikämmen emot ovat pitkän jalostustyön tuloksena helppohoitoinen ja satoisia Suomen olosuhteisiin sopeutunut Italialaisrotuinen mehiläiskanta.

Vuoden 2018 aikataulut

Pariutunut emo hinta 55 euroa/kpl + postikulut (rajoitettu erä).

Emoja on saatavissa 5.7. eteenpäin tilausjärjestyksessä torstaisin syyskuulle saakka . Emot lähetetään pikakirjeessä torstaisin tai ne voi nouttaa myymälästämme ( Mesikämmenestä, Evitskogintie 865, 02550 Evitskog)

Pariutumaton emo apidea parituspesissä (sisältää emon, mehiläiset, kakuston sekä ruokavarat) 50 euroa/kpl. 

Miehitetyt parituspesät noudettavissa Evitskogin myymälästä 14.6. alkaen.

Kypsät emokennot 20 euroa/kappale. 

Emokennoja saatavana Evitskogin myymälästä torstaisin ja perjantaisin 6.6. alkaen. 

Hinnat sisältävät alv 24 %

Saatavuuden varmistamiseksi varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Tilaukset puh.  050-360 4576 tai sähköpostilla

Hinnat sisältävät alv:n ja ovat voimassa kuluvan vuoden syyskuun loppuun.

Ennakkovaraus

Emoja ja emokennoja on rajoitetusti ja ne toimitetaan tilausjärjestyksessä. Varmistaaksesi tuotteiden saatavuuden voit tehdä ennakkovarauksen sähköpostilla  

Ohjeita emokennojen kuljetukselle ja pesäyttämiselle

Emokennot ovat 14-15 vuorokauden ikäisiä (toukan siirrosta on kulunut 10 vrk) ja emo kuoriutuu kennosta seuraavana tai sitä seuraavana päivänä.

Emokenno on pakattu kuoriutumishäkkiin, joka on asetettu lämpöeristetylle kuljetusalustalle.

Emokennopaketin kuljettamiseen sopii kylmälaukku, jonka pohjalle on asetettu lämpimässä vedessä lämmitetty ns "kylmäkalle". Lämmitetyn kylmäkallen päälle taitetaan sanomalehti ja tämän päälle emokennopakkaus. Kuljetuksen aikainen optimilämpötila on n 30 astetta, kylmälaukun lämpötila ei saa nousta yli 35 asteen.

Emo säilyy n 12 tuntia huoneen lämmössä kuljetuspakkauksessa ja se on asetettava pesään luovutuspäivän aikana.

Mitä etuja on käyttää emokennoja emon vaihdossa?

 • vaihtamalla emo emokennoon pääsadon aikana/alussa saadaan aikaan n 2 viikon sikiökatkos, mikä lisää hunajan tuotantoa
 • emon asettamisen onnistuminen on lähes 100%, kun emokenno on suojattu esim muovisella eristysnauhalla kennon sivuilta
 • voidaan kuhnureiden kautta pitää yllä paikallista kantaa

Emokennon asettaminen pesään

 • poistetaan vanha emo
 • vastaanoton varmistamiseksi emokenno on hyvä suojata sivuilta pyöräyttämällä kennon ympärille muovista eristysnauhaa (mehiläiset rikkovat emokennon aina kennon sivuilta, mikäli tälle päälle sattuvat)
 • emokenno asetetaan pesän keskelle kahden ylälistan väliin
 • emon kuoriutuminen tarkistetaan neljän vuorokauden kuluttua poistamalla kenno pesästä ja tarkistamalla, että emo on aukaissut kennon pään ja poistunut kennosta.
 • emon muninta tarkistetaan kahden viikon kuluttua emokennon asettamisesta

Varroan torjunnan yhdistäminen emokennolla tehtyyn jaokkeeseen

 • Tehdään jaoke peittosikiö- ja ruokakakuista ja sopivasta määrästä mehiläisiä
 • Asetetaan emokenno tehtyyn jaokkeeseen ylläkuvatulla tavalla
 • Emon muninnan tarkistamisen yhteydessä n 14 vrk emokennon asettamisen jälkeen käsitellään pesä 3,2 %:lla oksaalihappo-vesi-sokeriliuoksella (sekoitussuhde 75 grammaa oksaalihappoa liuotetaan nesteeseen, joka on tehty sekoittamalla 1 litra vettä ja 1 kilogramma sokeria) 25-40 ml tiputettuna tasaisesti kakkuväleille

Ideana menetelmässä on se, että peittosikiökakuista mehiläiset ovat kuoriutuneet n 12 vrk:n kuluttua ja uusi emo aloittaa muninnan n 10 vrk:n kuluttua ja nämä munat peitetään muninnasta n 9-10 vrk:n kuluttua. Oksaalihappotiputuksella voidaan vaikuttaa punkkeihin sinä aikana kun pesässä ei ole peittosikiöitä eli emokennon asettamisesta 12-19 päivien aikana.

Vinkkejä emon pesäyttämiselle

Emon asettamismenetelmistä on kirjoitettu hyvinkin paljon. Nämä vinkit perustuvat  Mikko Laaksosen Emonkasvatuskirjaan (1987) sekä kirjaan Queen Rearing - biological basis and tehnical instruruction (edited under supervision of prof F.Ruttner, Bucharest 1983) sekä omiin kokemuksiini emon pesäyttämisestä.

Mitkään emon asettamismenetelmät eivät ole täysin varmoja kaikissa olosuhteissa.

Emon asettamisen onnistuminen riippuu mm seuraavista tekijöistä:
 • Poistettavan emon tila ( ikä, muninta-aktiivisuus jne)
 • Asetettavan emon tila (pariutuminen, kuljetuksen aikana aiheutuneet vauriot, muninta-aktiivisuus, feromonin tuotto jne)
 • Asetettavan emon koko ja paino (Taranov löysi riippuvuuden emon painon ja vastaanoton välillä. Alle 180 mg painavat emot hyväksyttiin 47 %:ti ja yli 200 mg painavat emot hyväksyttiin 96 %:ti)
 • Yhteiskunnan tila ottaa vastaan nuori emo ( rotu, agressiivisuus, vuodenaika, nuorten ja vanhojen mehiläisten määrällinen suhde; oliko pesässä kaksi emoa tai muniva työläisemo)
 • Ulkoiset olosuhteet (meden tulo, ryöstö, sää, vuoden aika).

Keväällä kun satoa tulee voi nuoren emon asettaminen onnistua antamalla sen kävellä sisään lentoaukosta; myöhemmin tilanne muuttuu vaikeammaksi ja joudutaan käyttämään monimutkaisempia menetelmiä.

Vaikka vastaanotettu emo on aloittanut muninnan se ei ole täysin turvassa. Siksi ensimmäistä tarkistamista ei saisi tehdä ennen kuin aikaisintaan viikon kuluttua. Jotta vältyttäisiin emon palloamiselta, tarkastus tehdään varovasti ja nopeasti ja se kohdistuu munien havainnointiin. Emon palloamisvaara on olemassa aina 21 päivään saakka emon asettamisesta, varsinkin jos emon ja työläisten välillä on perinnöllisiä eroja.

Emon vaihtaminen pitkään emottomana olleeseen ja heikentyneeseen yhdyskuntaan

Tällainen kunta ottaa hyvin huonosti vastaan nuoren munivan emon. Paras vaihtoehto emon uusimiseksi on antaa pesälle nuoria toukkia sisältävä avosikiökakku toisesta kunnasta ja/tai kypsä emokenno. Yleensä emokennosta kuoriutuva emo otetaan vastaan ja mahdollinen työläisemo lopettaa muninnan. Tietenkin tässä pitää arvioida myös sitä kykeneekö pesä vahvistumaan talvehtimiskuntoiseksi, kun otetaan huomioon syntyvä sikiötön aika (10 -24 vrk) ennen, kuin emo ryhtyy munimaan. Pesää voidaan kyllä vahvistaa antamalla sille sikiökakkuja.

Emon asettaminen kuljetushäkissä 

Yleisin tapa emon asettamiselle on antaa se kuljetushäkissä. Tällöin vanha emo poistetaan ja tarkistetaan, että pesässä ei ole esim hiljaisen emonvaihdon emokennoja. Eduksi olisi jos pesä olisi emon poiston jälkeen emottomana kaksi - kolme tuntia. Kuljetushäkistä avataan ruokintavaraston päässä oleva aukko ja asetetaan kuljetushäkki roikkumaan esim tulitikun avulla sikiöalaan ylälistojen väliin tai lappeelleen kehälistojen päälle niin, että emo pääsee vapautumaan ruokavaraston tultua syödyksi. Emon vapautumista voidaan halutessa nopeuttaa tekemällä tulitikulla reikä ruokataikinan läpi. Paras ajankohta emon vaihdolle tällä menetelmällä on satoaika alkukesästä heinäkuun lopulle.

Emon asettaminen asetushäkillä 

Emon asettamisen onnistuminen on varmempaa asetushäkin avulla kuin käyttämällä kuljetushäkkiä varsinkin sadottomana aikana. Tämä menetelmä sopii hyvin emon asettamiseen loppukesällä elo- syyskuussa. Tässä menetelmässä vanha emo poistetaan ja pesästä etsitään peittosikiökakku, jolta on juuri kuoriutumassa mehiläisiä. Kakulta valitaan kohta, jolla on hunajaa ja juuri kuoriutuvia mehiläisiä. Uusi emo asetetaan kakulle tällaiselle kohdalle ja asetushäkki painetaan emon ympärille niin, ettei häkkiin tule mukaan pesämehiläisiä. Tämä on hyvä tehdä sisätiloissa esim autossa, sillä nuori emo saattaa lähteä lentoon. Häkkiin syntyvät mehiläiset ottavat emon vastaan ja emo ryhtyy munimaan häkin sisällä. Yleensä pesämehiläiset tekevät kulkutien häkin reunan alitse ja vapauttavat emon häkistä. Vastaanotto on käytävä tarkistamassa 3-5 vrk:n kuluttua ja poistettava asetushäkki. Emo ei aina ole vielä tuolloin vapautunut häkistä ja jos näin on, niin hoitaja vapauttaa emon häkistä tarkistuksen yhteydessä.

Haluttaessa varmistaa emon asetusta tehdään emopesän tarhaan jaoke, jolle uusi emo annetaan käyttämällä yllämainittuja menetelmiä. Kun jaokkeessa emo on ryhtynyt munimaan ja sen toiminta on vakiintunut poistetaan emäpesästä emo ja jaoke yhdistetään sanomalehden sivun avulla emopesään.

Emon vastaanottoa voidaan varmistaa myös ns "alkoholimenetelmällä". Paperinenäliinaan tai talouspaperille kaadetaan n 10 ml vahvaa viinaa ja se levitetään kehien päälle. Uusi emo annetaan häkillä niin, että mehiläiset pystyvät vapauttamaan emon haihtumisen aikana. Menetelmä esitellään kirjallisuudessa suhteellisen varmana.

Sivun alkuun

Kirkkonummen Mehiläistarhat ky

Evitskogintie 865  02550 EVITSKOG

Puhelin +35850 360 4576,

Kartta/ajo-ohje

 

Emon asettaminen kuljetushäkissä 

Emonlähetyshäkki "Nicot"

Emon asettaminen asetushäkillä 

Emonasetushäkki, pyöreä