KIRKKONUMMEN MEHILÄISTUOTE (etusivu)


Elintarvikekioski Mesikämmen Mehiläistarvikemyymälä

 Mehiläisyhdyskuntia  Mehiläiskuningattaria Pölytyspalvelua Mehiläishoitajan vuosi Linkkejä

Tuotekuvasto ja verkkokauppa

Suomalainen hunaja

Kennohunaja

Saunahunaja

Siitepöly

Propolis

Pellavaöljy - Mehiläisvaha

Tassuvaha

Jalkavoide

 

Suomalainen hunaja

Mehiläiset keräävät kukista mettä noin kolmen kilometrin säteellä pesästään. Medenkeruukausi alkaa Suomessa keväällä pajun kukinnasta ja päättyy n elokuun puoleenväliin mennessä. Tärkeitä hunajakasvejamme ovat mm. voikukka, horsma, valkoapila, vadelma ja muut metsämarjat, monet puutarhakasvit ja peltokasveista rypsi.  

Mehiläiset erittävät keräämäänsä meteen rauhasistaan entsyymejä ja haihduttavat medestä vettä. Entsyymit pilkkovat meden sisältämää ruokosokeria hedelmä- ja rypälesokeriksi.

Valmistamansa hunajan mehiläiset varastoivat ja peittävät peittävät vahakannella kennoihin.  

Mehiläispesä tuottaa 20 - 40 kg hunajaa kesässä. Syksyllä kukkien kukinnan päätyttyä mehiläishoitaja kerää mehiläispesistä hunajan ja antaa mehiläisille talviruoaksi nestesokeria.

Hunajakakuista kuoritaan vahakannet pois ja hunajakakut laitetaan hunajalinkoon, jossa hunaja erottuu kennoista keskipakovoiman avulla. Hunaja valutetaan lingosta siivilän kautta säilytysastioihin.  

Linkouksen jälkeen hunaja selkeytetään säilytysastioissa.

Hunajan kiteytyminen on luonnollinen prosessi, johon vaikuttavat mm. hunajan sokerikoostumus, siitepölyhiukkaset, vesipitoisuus, säilytysaika ja -lämpötila. Hunajaa vaivaamalla saadaan aikaan hienompi ja tasaisempi kiderakenne, jolloin  hunajan kiderakenteesta tulee tasainen ja hunaja säilyy pehmeänä.  

Hunajan väri vaihtelee lähes värittömästä tumman ruskeaan. Väri määräytyy kasvialkuperän meden värin mukaan. Esimerkiksi vadelma- ja horsmahunaja ovat vaaleita, puolukkahunajassa on kaunis punertava värisävy ja kanervahunaja on tumman ruskeaa.  

Suomalainen hunaja sisältää jopa 40 - 50 eri kasvin, etupäässä vadelman, rypsin, maitohorsman ja valkoapilan mettä. Monikukkahunajan väri voi vaihdella lähes valkoisesta (valkoapila, sinappi) tumman ruskeaan (tattari, suokukat, kanerva) riippuen siitä, mikä kasvin mettä mehiläiset ovat enimmäkseen keränneet.  

Hunajan maku syntyy kukan erittämän meden aromista. Yleisesti ottaen vaaleat hunajat ovat miedomman makuisia kuin tummat. Yksikukkahunajista esimerkiksi apila-, vadelma-, rypsi- ja horsmahunajat ovat makeita ja mietoja. Puolukka-, tattari-  ja kanervahunajat ovat aromiltaan voimakkaampia.

Kiteytyminen kuuluu Suomalaisen hunajan luontaiseen ominaisuuteen. Kiteytymisen nopeuteen vaikuttaa mm. hunajan sokerikoostumus (rypäle- ja hedelmäsokerin suhde), siitepölyhiukkaset, vesipitoisuus, kidealkioiden määrä, lämpötila ja käsittely.

Muutamassa viikossa kiteytyviä hunajia ovat mm. vadelma-, ja voikukkahunaja. Pitkään juoksevana pysyviä Suomalaisia hunajalaatuja ovat suoalueen kukkien medestä valmistetut hunajat sekä puolukka- ja horsmahunaja.

Suomalainen hunaja koostuu pääosin kymmenistä erilaisista sokereista, jotka kaikki ovat peräisin kukkien medestä. Eniten hunajassa on rypälesokeria eli glukoosia ja hedelmäsokeria eli fruktoosia. Lisäksi hunajassa on vitamiineja ja kivennäisaineita, entsyymejä ja siitepölyä.

Hunajassa on vähemmän energiaa kuin sokerissa, joten sitä käyttämällä voidaan alentaa ruuan energiamäärää. Hunaja on myös sokeria makeampaa, joten sitä tarvitaan vähemmän kuin sokeria.

Hunajaamme on saatavilla tuotantotilojemme yhteydessä toimivasta elintarvikekioski Mesikämmenestä, verkkokaupastamme, Kirkkonummella K-Citymarket Kirkkonummi ja K-Supermarket Veikkola sekä Pääkaupunkiseudulla joistain K-ryhmän päivittäistavarakaupoista.

Tuotteitamme on saatavissa myös

Hunajaamme käytetään ravintola Nokassa (Kanavaranta 7 F, Helsinki) ja Kylpylä ja Kongrenssihotelli Långvikissa (Tanskarlantie 9, Kirkkonummi)  jälkiruokiin sekä korostamaan muiden raaka-aineiden makuja ja ominaisuuksia.

HUNAJA MAKEUTTAA VÄHEMMÄLLÄ

Hunajan monipuolinen sokerikoostumus antaa saman makeuden 40 % vähemmällä. Hunajan sokerit ovat mehiläisten muokkaamia. 

Hedelmäsokeria on suomalaisessa hunajassa 35-40 % ja rypälesokeria 30-35 %.

HUNAJASSA ON

 • jopa 22 erilaista luonnonsokerilajia

 • kivennäis- ja hivenaineita (mm boori, kromi ja fluori)

 •  orgaanisia happoja

 •  aminohappoja

 •  entsyymeitä

 •  flavonoideja

 •  aromiaineita

 •  vitamiineja

 •  vatsalle ja iholle ystävällinen pH-arvo 3,7-4,0

 •  vettä 17 %

Hunajassa on bakteereita torjuvia aineita!

HUNAJA ON PAINONVARTIJAN YSTÄVÄ

100 grammassa

 •  hunajaa on 1380 kJ (330 kcal)

 •  sokeria on 1700 kJ (400 kcal)

Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML r.y.

 

Hunajahieronta on yksi muinaisista tiibetiläisitä hoitomuodoista

HS artikkeli hunajahieronnasta

 

Sivun alkuun

 

Hunajalla höystettyä - Blogi 

Hunaja ja Terveys

Hunajasta apua siitepölyallergiaan 

Tutkimusraportti - Etelä-Karjalan Allergia ja Ympäristöinstituutti

Hunaja tappaa bakteereja

Hollantilaiset tutkijat löysivät aiemmin tuntemattoman ainesosan hunajasta, joka tappaa bakteereita. FASEB-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mehiläiset lisäävät defensin -1 -proteiinia hunajaan. Proteiini aikaansaa vaikutuskykyisen, antibakteerisen ominaisuuden, jota voidaan käyttää lääkkeille vastustuskykyisiin bakteereihin.

FASEB-lehden julkaisija on Federation of the American Societies for Experimental Biology. FASEB-lehdessä julkaistu tutkimus selittää ensimmäisen kerran, miten hunaja tappaa bakteereita. Erikoisesti tutkijat osoittivat, että mehiläiset tuottavat defensin -1 nimistä proteiinia, jota ne lisäävät hunajaan. Proteiinia voidaan käyttää palovammojen ja ihotulehdusten hoidossa sekä hyödyntää kehitystyössä, jossa etsitään korvaavaa lääkettä antibiooteille vastustuskykyisiin tulehduksiin.

Tarkemmin tutkimuksesta YLE:n tiedeuutisissa ja FASEB-lehdessä julkaistu tutkimus

Hunaja yskän lievittäjänä

Lusikallinen hunajaa ennen nukkumaan menoa lievittää lapsen yskää ja helpottaa unta. Hunaja näyttäisi olevan vähintään yhtä tehokas kuin jotkin yskänlääkkeet.


Havainnon tehneet tutkijat pitävät hunajaa varteenotettavana vaihtoehtona lasten yskän hoidossa etenkin, kun monien yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen ja niihin liittyy usein myös haittavaikutuksia.

Tutkimukseen osallistui 105 ylähengitystieinfektiota potevaa 2–18-vuotiasta, jotka saivat ennen nukkumaan menoa hunajaa, hunajanmakuista dekstrometorfaani-yskänlääkettä tai ei mitään.

Vanhemmat arvioivat hunajan parhaimmaksi yskän lievittäjäksi ja kokivat sen myös parantaneen heidän ja lastensa unta enemmän kuin yskänlääkettä saaneiden tai verrokkiryhmään satunnaistettujen lasten vanhemmat.

Yskänlääke ei vertailussa eronnut lääkkeittä olleiden verrokkiryhmästä, mutta oli yhtä hyvä hunajaan verrattaessa.

Hunaja saattaa lievittää yskää antioksidatiivisten ominaisuuksiensa ansiosta. On myös esitetty, että makeat aineet lievittäisivät kuivaa yskää lisäämällä liman eritystä ja edistäisivät myös liman poistumista.

Tulokset julkaistiin Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine -lehdessä.

Hunajan käyttö kotitaloudessa

Hyvinvointia hunajasta

 Hunaja ruoanvalmistuksessa

(linkki SML:n sivuille)

URHEILUJUOMA HUNAJASTA 

Hunajan sokerikoostumus on monipuolinen, se sisältää sekä nopeasti imeytyvää glukoosia että hitaasti pilkkoutuvaa fruktoosia. Monipuolisen sokerikoostumuksen ansiosta hunaja on erinomainen urheilujuoman raaka-aine. Hunajasta voi helposti ja edullisesti  valmistaa itse urheilujuomaa, joka on kilpailukykyinen vaihtoehto kaupallisille tuotteille.

 • 2 ruokalusikallista hunajaa

 • 0,3 dl puristettua sitruunamehua

 • 1/4 teelusikallista suolaa

 • 9 dl vettä

Sekoita hunaja ja sitruunamehu, lisää vesi ja suola. Sekoita ja jäähdytä kylmäksi.

Tutkimus hunajasta urheilujuoman osana

Vinkki vanhemmille ja valmentajille

Hunajaa voi nauttia ennen treenejä lusikallisen sellaisenaan tai siitä voi helposti valmistaa itse tehokkaan urheilujuoman. Hunajajuoma auttaa ylläpitämään veren glukoositasapainoa, torjuu väsymystä ja parantaa suoritusta.

Hunajasta itse tehty urheilujuoma on edullinen ja lisäaineeton juoma treeneihin ja peleihin myös junioriurheilijoille.

Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML r.y.

Kirkkonummen mehiläistuote

Evitskogintie 865  02550 EVITSKOG

Puhelin +35850 360 4576,

Kartta/ajo-ohje