Koirapakolaiset ry


TIMJAMI

ARKA TIMJAMI TAPETTIIN

Kesällä 2001 toimme poikkeuksellisesti Suomeen koiran, jolla ei vielä ollut kotia odottamassa. Syy oli se, että Timjamin 2 pentua pääsivät Suomeen. Tallinnan koirakodissa olot olivat siihen aikaan ankeat. Aralla Timjamilla ei olisi siellä ollut kummoisiakaan kodinsaantimahdollisuuksia. Siihen aikaan koirakodin henkilökunta ei myöskään antanut lopettaa koiria.

Timjami sai hoitopaikan Kotkasta. Se oli hoitopaikassaan tosi arka eikä ensin uskaltanut ottaa makupalojakaan ihmisen kädestä. Sitten saimme ilmoituksen että koiran hoitajan koulukaveri Mia Häkämies oli ottanut koiran ja saimme postitse luovutussopimuksen, jonka tämä oli allekirjoittanut.

Syksyllä 2003 kuulimme koiraa ensin hoitaneelta henkilöltä, että Timjami ei ehkä olisi enää Häkämiehellä. Uudenvuodenpäivänä 2004 kävin ohikulkiessani Häkämiehen luona kysymässä koiraa, koska Häkämies ei ollut vastannut yhteydenottopyyntöihimme. Hän sanoi, että oli antanut koiran pois jo 2 vuotta sitten, mutta ei muista kenelle!

Aloin epäillä pahinta ja tein rikosilmoituksen asiasta. Näin Häkämies kertoi poliisikuulustelussa: "Tuttuni Tero Haikka lopetti koiran noin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun olin sen ottanut. Tero ampui koiran Haminan Pitkienhiekkojen metsässä, jonne hän sen hautasi. En ollut paikalla, kun hän koiran ampui ja hautasi. /.../ Koira lopetettiin ampumalla, joten sille ei aiheutunut asiasta kärsimystä. Mielestäni koiran ampuminen lopetti koiran kärsimykset." Niinpä.

Häkämies väitti poliisikuulustelussa, että koira oli agressiivinen.  Ja toisaalta: "Lisäksi koira juoksi ihmisiä karkuun eikä antanut minunkaan tulla lähelleen. Koiran ruokintakin oli todella hankalaa koiran arkuuden vuoksi. Ollessamme ulkona koira ulosti alleen heti ihmisen nähtyään. Koira puri minua ja ystävääni."

Olin itse hakemassa Timjamia Tallinnassa. Koirat vietiin ensin taksilla satamaan ja sitten pikkuautossa laivalle ja Helsinkiin. Missään vaiheessa Timjami ei yrittänyt purra ketään, ei myöskään hoitopaikasssaan. Olen varma, että Timjami ei ollut agressiivinen ja JOS se jotakuta puri, tilanteen täytyi sen mielestä olla todella uhkaava.

Tero Haikka kertoi poliisikuulustelusssa: ".../Totesin heti, että koira oli häiriintynyt ja arvaamaton. Lopetin koiran ampumalla sen Vehkalahden Vilniemen metsässä ja lopetettuani sen hautasin sen metsään".

Pieni Timjami rukka. Se oli saanut ihmisistä jo hyvin huonon kuvan ja menettänyt luottamuksensa. Juuri kun se oli vähän saanut luottamustaan takaisin, se joutui kokemaan väkivaltaisen kuoleman.

Sanomattakin on selvää, että yhdistys olisi ottanut vastuun Timjamista jos olisimme tienneet, että uudella omistajalla on sen kanssa ongelmia.

Elisa Kissa