Koirapakolaiset ry


ESPANJAN GALGOJEN KIROTTU HISTORIA

Galgo espanõl on alkukantainen espanjalainen vinttikoirarotu. Sitä käytetään lähinnä jäniksen ajoon. Ajokilpailuissa lyödään vetoa nelikuisen metsästyskauden aikana suurimmaissa osassa sisämaata.

Galgojen kasvatus- ja elinolosuhteet ovat ankarat, primitiiviset ja ajoittain julmat. Monet koirista kohtaavat väkivaltaisen lopun hakkaamalla, ampumalla, hirttämällä tms. epäinhimillisellä tavalla metsästyskauden päättyessä tammikuussa.

GREYHOUNDS IN NEED RAPORTOI HELMIKUUSSA 2003

Greyhounds in Need (GIN) ja eräät muut järjestöt ovat yli kuuden vuoden ajan esittäneet vastalauseensa galgojen julmalle tappamiselle. Siksi kaikkia koiria ei enää tapeta niiden käydessä omistajilleen tarpeettomiksi, vaan niitä hylätään tuhatmäärin vuosittain. Ne kärsivät kylmää, nälkää, sairauksia ja kuolevat lopulta ellei niitä auteta.

GIN yrittää pelastaa näistä koirista niin monta kuin mahdollista vieden niitä hyviin kenneleihin, missä ne saavat eläinlääkärin hoitoa. Kun koirat on hoidettu kuntoon hyvin ruokkimalla, rokottamalla, loishäädöillä ja steriloimalla, ne annetaan adoptoitaviksi ulkomaille. Vuonna 2003 GIN on siirtänyt madridilaiseen eläinsuojaan 45 galgoa odottamaan Englantiin siirtämistä. Belgiaan adoptoidaan maaliskuussa yli 20 galgoa.

TUTKIMUS EI-TOIVOTTUJEN VINTTIKOIRIEN HIRTTÄMISESTÄ ESPANJASSA

WSPA (World Society for the Protection of Animals) toimii yhteistyössä yli neljänsadan yhdistyksen kanssa (91 maassa) eläinten hyvinvoinnin ja luonnonsuojelun puolesta.

Maaliskuussa 2002 WSPA:n projektivirkailija Alistair Findlay ja WSPA:n tiedotuspäällikkö Jonathan Owen kävivät Kastilian alueella Espanjassa. Heidän matkansa tarkoitus oli tutkia toistuvasti raportoituja ei-toivottujen espanjalaisten vinttikoirien hirttämisiä vuosittain metsästyskauden jälkeen. Tämä oli pitkällisen tutkimuksen osio ja toteutettiin yhdessä espanjalaisen Scoopy-organisaation (Sociedad Protectora de Animales Scoopy) kanssa

Johdanto

Espanjassa jäniksen ajo vinttikoirilla on laillista ja toistuu useimmissa maakunnissa vuosittain (lokakuun 1 päivästä tammikuun loppuun). Kauden aikana galgoja kilpailutetaan kahdesti viikossa jäniksen ajossa tapahtumissa, joissa ne juoksevat jopa kaksi mailia avoimessa maastossa. Metsästyskauden lopussa metsästäjät yleensä hävittävät koiransa, koska he eivät halua elättää niitä seuraavaan kauteen saakka. Hirttäminen on ikivanha traditio ja suosituin keino näiden koirien "hävittämiseksi".

Tappamiskeinot

Galgot hirtetään yleensä puun oksaan sidotulla tai puuhun naulatulla narulla. Jos galgo on juossut hyvin, se hirtetään korkealle. Vastaavasti huonosti juossut koira hirtetään alemmas niin että sen takajalat juuri ja juuri koskettavat maata. Tämä on hyvin hidas kuolema, se voi kestää useita tunteja. Sitä kutsutaan "pianonsoittajaksi" koska suunniltaan oleva koira tekee etujaloillaan pianonsoittoa muistuttavia liikkeitä. Joskus galgot vain kytketään puuhun ja jätetään hitaasti kuolemaan. Niitä tapetaan myös kivittämällä, seivästetään paalulla lampeen hukkumaan tai heitetään kuiluihin. Kuiluun heitetyn koiran päälle kasataan palavaa puuta.

Jalostus ja elinkaari

Galgoja kasvatetaan summittaisesti. Valtava määrä pentuja teetetään siinä toivossa että jostain niistä tulisi kansallinen mestari, joka tuottaa tuhansia puntia omistajalleen. Yleensä galgoja ei rokoteta eikä madoteta. Ne joutuvat elämään laihalla ravinnolla, joka koostuu lähinnä leivästä ja sokerista. Ne saavat osallistua metsästykseen 12 kk ikäisinä. On arvioitu, että puolet niistä kuolee 2 vuoden iässä. Huostaanotetut hylätyt galgot ovat olleet keskimäärin 2-3 vuotiaita. Harvoissa tapauksissa - jos galgo on hyvä metsästäjä - omistaja pitää sitä kauemmin ja käyttää jalostukseen. Kuitenkin on harvinaista, että vinttikoiraa pidettäisiin yli 8-vuotiaaksi.

Tilastoja

Vaikka virallisia tilastoja ei ole olemassa, on yleinen käsitys että galgoja kasvatetaan ja tapetaan kymmenintuhansin vuosittain. Jäniksen metsästys vinttikoirilla tuntuu kasvattaneen suosiotaan, ja koiria tarvitaan aina vain enemmän. Espanjalaisessa mediassa on raportoitu viime vuosina, että metsästäjät yrittävät salata koirien hävittämistoimiaan leikkaamalla hirttoköydet ja piilottamalla, hautaamalla tai polttamalla ruumiit. Koska koirien hirttäminen on viime vuosina saanut julkisuutta Espanjassa, metsästäjät yrittävät peitellä jälkiään. Scoopyn mukaan koirien hirttämisistä on tullut vain kourallinen raportteja vuonna 2002, kun vuonna 1998 otettiin vastaan 30 raporttia. Scoopyn suojiin Medina del Campossa viedään vuosittain yhä enemmän galgoja. Vuonna 1997 luku oli 3 koiraa. Tämä kasvoi yli 200 koiraan vuonna 1998. Vuonna 2002 satoja galgoja tuotiin Scoopyn suojiin, jopa 50 koiran päivävauhdilla.

Mitä laki sanoo?

Joillain alueilla Espanjassa on voimassa eläinsuojelulaki, mutta sitä harvoin noudatetaan. Andalusiassa, joka on suosittu metsästysalue, ei eläinsuojelulakia ole. Kastiliassa, Leonin alueella, on tehty lakiesitys 15 000 euron sakosta sille, joka saadaan kiinni koiran hirttämisestä! Laki on vielä vahvistamatta. Espanja on niitä harvoja alueita läntisessä maailmassa, jossa ei ole eläinsuojelulakia ja jossa "eläinrääkkäys" ei ole rikosnimike. Galgojen hirttäminen on hyvä syy miksi eläinsuojelulaki välttämättä tarvittaisiin.

Espanjalaisten vinttikoirien "poltinmerkki"

Historiassa espanjalaiset vinttikoirat on yhdistetty köyhyyteen, koska nämä koirat metsästivät omistajilleen ruokaa. Tyypillinen omistaja ei halunnut pitää koiraa yhtään kauempaa kuin koira ansaitsi elantonsa metsällä. Kun koira oli täyttänyt tarkoituksensa, se tapettiin halvimmalla mahdollisella tavalla, useimmiten hirttämällä. Koirien hirttäminen - joka johtui omistajien sivistymättömyydestä ja taloudellisesta pakosta - on kehittynyt traditioksi aikojen saatossa. Metsästäjät vaihtavat usein koiriaan; harvoin niillä on rahallista arvoa. Useimmat omistajat eivät pidä galgojaan lemmikkeinä vaan hyödykkeinä, jotka hävitettän kun ne ovat täyttäneet tarkoituksensa.

VETOA GALGOJEN PUOLESTA!

GIN:n sivuilla löydät otsikon "Galgo emergency protest letters" alta vetoomuksen Espanjan oikeusministeriölle. Voit lähettää sen joko sähköpostina tai tulostaa kirjeeksi.