Koirapakolaiset ry

RAKVEREN KOIRAKOTI

Rakveren kaupunki sijaitsee n. 100 km Tallinnasta itään. Kaupungin pientä koirakotia on kahdeksan vuoden ajan pitänyt Elfriede Sillapere (84-v.). Koirakodin yhteydessä on eläinten hautausmaa, josta tarha saa lisätuloja.

Rouva Sillapere on kasvattanut cockerspanieleja ja toiminut Rakveren kennelliiton puheenjohtajana. Hänellä on siis koirista pitkällinen kokemus, ja sen huomaa. Rakveren koirakodissa ei pidetä vakavasti sairaita eikä vihaisia koiria. Koirakodilla on hyvä maine; jopa Viron presidentin puolisoon vieraillut siellä.

Koiratarhalla on Elfrieden lisäksi vain yksi työntekijä, keski-ikäinen mies. Eläinlääkäri käy myös usein paikan päällä tarkastamassa ja rokottamassa koiria.

Koiratarha saa lahjoituksena hyvälaatuista ruokaa niin paljon, että Elfriede jakaa sitä toisinaan kaupungin kodittomille ihmisillekin! Tarhalla on puute lähinnä lääkkeistä ja koira-aitauksiakin tarvittaisiin lisää. Elfrieden mukaan 500 euroa riittäisi tässä vaiheessa aitauksien rakentamiseen.

Rakveressa koirat ovat omissa aitauksissaan. Talousrakennuksen edessä on iso aitaus, jossa on pentuja ja pari erityisen kilttiä aikuista koiraa. Koiria kohdellaan selvästi hyvin, ne ovat iloisia ja luottavaisia. Toki niiden aika käy pitkäksi aitauksissa, mutta onneksi useimpien ei tarvitse olla tarhalla kovin kauaa. Koirat, jotka sinne tuodaan (keskimäärin 15 kuukaudessa) yleensä saadaan sijoitettua uusiin koteihin.

Joskus Elfriede pyytää koirapakolaisia etsimään koiralle kodin Suomesta. Tällöin on kyseessä yleensä vartio- tai palvelusrotuinen yksilö, joka Virossa voisi joutua ketjun päähän vartiokoiraksi. Myös jättikokoinen sekarotuinen mastiffipentu annettiin Suomeen, koska Elfrieden mukaan ”kellään” Virossa ei olisi varaa ruokkia sitä. Harvoin nimittäin hyvin toimeentulevat siellä ottavat sekarotuista koiraa.

Kuvassa Elfriede, tarhan eläinlääkäri ja USA:n ”kirjeenvaihtajamme” Chris

Elli ja Veera saivat kodit Suomesta. Kuva: Tairo Lutter