Koirapakolaiset ry


Fundatia Speranta, Romania

Vuonna 1996 perustettu Fundatia Speranta huolehtii Bukarestin läheisen Bercenin maakunnan koirista. Tarhalla on jatkuvasti keskimäärin 1000 koiraa. Säätiön johtokuntaa ei tarhalla juuri näy, mutta vanharouva Joana Pretorian pitää huolta siitä että koirat saavat resurssien mukaan parasta mahdollista hoitoa. Teräsmummo on antanut viimeiset 20 vuotta elämästään eläinten auttamiseen.

Tarhalla ei ole sähköä eikä vesijohtoa. Vettä saadaan pumpattua generaattorilla kerran päivässä. Talvisin koiria paleltuu kuoliaaksi, koska osa niistä on häkeissä ulkona ilman minkäänlaista suojaa. Brigitte Bardotin säätiö avustaa tarhaa sillä ehdolla että koiria ei lopeteta, sen takia jotkut koirista kuolevat kylmään ja nälkään.

Ruoasta on pula. Sitä saadaa lahjoituksena elintarvikeliikkeiltä ja teurastamoilta; joskus säätiö ja yhteistyökumppanit myös toimittavat tarhalle kuivaruokaa. Ruokaa ei kuitenkaan ole tarpeeksi.

Tarhalla on yhteistyösopimus bukarestilaisen eläinlääkärin kanssa. Kaikki sairaat koirat pyritään hoitamaan. - Rokotukset eivät kuitenkaan ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä ja pennuista suuri osa kuolee parvoon.

Tarhalla vapaaehtoisena työskennellyt suomalainen Tuija Näivä kertoo, että vaikka tilanne vaikuttaa toivottamalta, valopilkkujakin joskus on. Liikenneonnettomuudessa toisen takajalkansa menettänyt ja vuosikaudet tarhalla majaillut Dia-tyttö pääsi hyvään kotiin Saksaan paikallisen koira-aktiivin luo. Uusi omistaja aikoo hankkia Dialle proteesin Animal Planetin malliin.

Speranta moare ultima! - eli toivo kuolee viimeisenä, toteaa Tuija.

Koirapakolaiset toivoo voivansa ottaa Bercenin tarhan uudeksi kohteekseen seuraavalla keräyskaudella.

Lisätietoja: http://www.fundatia-speranta.home.ro/