Koirapakolaiset ry


Puheenjohtaja
Elsa Kissa
sähköposti
p. 044-0691133
Elsan Homeopatiasivuille tästä linkistä!
Pate
Varapuheenjohtaja
Pate Vesterinen
p. 045-6310700


Sari
Sihteeri
Sari Rönnberg
sähköpostiKOIRAPAKOLAISET RY

Koirapakolaiset perustettiin marraskuussa 2000. Perustajajäsenistä allekirjoittanut on yhä mukana yhdistyksen toiminnassa.

HISTORIAA

Aloitimme koirien tuonnin Tallinnan koirakodista uusiin koteihin Suomeen. Toimme koiria siihen asti kunnes tulli katsoi sen ”kaupalliseksi toiminnaksi”. Varmastikaan mikään koiria tuova yhdistys ei hyödy koirien tuonnista rahallisesti. Meidän periaatteemme oli laskuttaa koirista hieman ylimääräistä; saamamme voiton käytimme lyhentämättömänä koirakodin asukkien eläinlääkäriapuun ja kotihoitoon Virossa. Kotihoitoon vietiin koiria, jotka olisivat menehtyneet tarhaolosuhteissa.

Toimintamme ensi vuosina henkilökunta Tallinnan koirakodissa oli niin tehotonta, että rahaa ei sinne voinut antaa. Lahjoitukset oli vietävä koirakodille ja usein asennettava paikalleen (mm. 100 vesikuppia koppien seiniin sekä vedenottopiste). Myös eläinlääkärin apua tarvitsevat koirat piti suomalaisten itse viedä eläinlääkäriin.

Tallinnan koirakodin painajaismaisista olosuhteista toimintamme alkuaikoina on sivuillamme kuvauksia linkeistä: Axel on koirapakolainen (www.kolumbus.fi/koirapakolaiset/Axel.html) ja Matkakertomus Tallinnan koirakodista ww.kolumbus.fi/koirapakolaiset/tallinna.html)

Nämä kuvaukset eivät onneksi enää vastaa nykytilannetta!!

Sittemmin Tallinnan koirakotia auttamaan perustettiin kaksi muuta yhdistystä ja Koirapakolaiset keskittyi lähinnä virolaisten Rakveren ja Paiden koirakotien auttamiseen. Myös Viipurin koiratarha oli avustuskohteemme, kunnes sen auttamiseen perustettiin oma yhdistys.

Olemme toimintamme aikana maksaneet saamistamme lahjoitusvaroista kymmenien koirien eläinlääkärihoidon että kotihoidon. Kotihoitoon vietiin koirat, jotka olisivat menehtyneet tarhaolosuhteissa.

Olemme vieneet virolaisille koiratarhoille 10 koirankoppia; niistä 6 on Tallinnan ja 4 Rakveren koirakodissa.

KOIRAPAKOLAISET TÄNÄÄN

Tällä hetkellä Koirapakolaiset ei avusta mitään koiratarhaa eikä välitä koiria Suomeen. Olemme olemassa vain jo Suomeen tuotuja koiria ja niiden omistajia varten. Tilanne voi kuitenkin aina muuttua. Viime vuonna esimerkiksi pyynnöstä välitimme 4 kreikkalaista koiraa suomalaisiin koteihin.

MITÄ KOIRAPAKOLAISILLE KUULUU?

Useimmat koirapakolaiset ovat terveitä ja hyväluonteisia. Voi sanoa, että rescue-koirat tuntuvat olevan omistajilleen tavallista rakkaampia. Tämä voi tietysti johtua siitä, että rescue-koiran ottaja on yleensä jo valmiiksi suurisydäminen.

Suru-uutisilta emme myöskään ole välttyneet: muutama koirapakolainen on kuollut. Yhdellä oli rodussa kulkeva perinnöllinen sairaus ja muut ovat kuolleet pitkällisen aliravitsemuksen aiheuttamiin vaivoihin. Viime vuosina myös onnettomuuksissa on menehtynyt kolme koiraa. Pari koiraa on jouduttu lopettamaan näiden käytyä väkivaltaisiksi. Kyseessä ei ollut mikään odottamaton ”pimahtaminen”, joita esiintyy eräissä roduissa, vaan rääkätyn koiran romahtaminen. Nämä koirat tiedettiin alusta asti erityisen haasteellisiksi, mutta koirien ottajat halusivat antaa niille mahdollisuuden. Koirien kannalta ratkaisu olikin onnellinen, saivathan ne rakastavan kodin loppuelämäkseen.

Päinvastaisiakin tapauksia olemme nähneet. Pavel oli varjupaikin sisähäkissä niin vihainen, ettei sitä kukaan uskaltanut lähestyä. Eläinlääkärillä selvisi, että sillä oli tulehtunut hammas. Kipu yhdessä tarhaolosuhteiden aiheuttaman stressin kanssa aiheutti agressiivisuuden. Hampaan poiston jälkeen Pavel ei ole uhkaillut ketään.

Myös moni hyvin ihmisarka koira on uudessa kodissaan hyvinkin nopeasti alkanut luottaa ihmisiin. Yleissääntönä voi sanoa, että koirat eivät ole joutuneet vaihtamaan kotia, jos omistajat ovat olleet kärsivällisiä ja motivoituneita ratkaisemaan ongelmat.

Emme katso hyvällä pentujen teettämistä rescue-koirilla, koska lähellämme on niin paljon kodittomiakin koiria. Pari koirapakolaista on kuitenkin ollut jo valmiiksi kantavia Suomeen tullessaan tai niille on täällä käynyt ns. vanhanaikaisesti. Myös meidän kotonamme on haikara vieraillut. Koirapakolaisten pennut ovat yleensä tavattoman terveitä ja elinvoimaisia johtuen yleensä monen polven sekarotuisuudestaan eli laajasta geenipohjasta!

Elisa Kissa