Ahlaisten Eteläjoki virtaa kylän keskustassa                    

 

                                     

 

       

 

                 ja ohittaa Rantakaupungin eli Vaaksholman.      Pääsivulle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahlaisten kirkonkylä ympäröivine peltoaukeineen on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö. Rannikolla on runsaasti mökkiasutusta ja saaristotie yhdistää yhdistää seudun mm. Porin Yyteriin, rannikon tuulipuistoon ja Reposaareen.
Ahlaisten idylli on täydellisin alkukesästä, kun syreenipensaat kukkivat ja tuoksuvat täydessä loistossaan kylänraitin varrella. Taidokkaasti veistetyt puutalot ja punamaaliset lauta-aidat kivitolppineen ovat arvokasta rakennusperinnettä, jota täällä vaalitaan. Ahlaisten kirkonkylä kuuluu Suomen parhaimmin säilyneisiin kyliin, joita mm. arkkitehtiopiskelijat käyvät taltioimassa. Ahlaisten erittäin tiheään rakennettu Rantakaupunki sijaitsee kävelyetäisyyden päässä kirkonmäeltä.
Ahlaisten veteraanikivi on Eteläjoesta nostettu harvinaisuus, rakenteeltaan breksiamigmatiitti. Siinä tummat murskalekappaleet sekoittuvat vaaleampaan välimassaan. Veteraanikivi painaa  21 500 kg. Kivi sijaitsee aivan kirkon vieressä. Matkaryhmät haluavat usein tutustua samalla Ahlaisten kirkkoon.
Ahlaisten uimaranta sijaitsee kirkonkylässä Eteläjoen ylittävän maantiesillan vieressä. Porin kaupunki on ostanut ranta-alueen yksityisiltä 1970-luvulla. Käytettävissä ovat paikoitusalue, wc:t sekä  pukeutumiskopit. "Papinkallioilta" on näköalapaikka joelle. Lapsille tarkoitettu yleinen uimakoulu on järjestetty kesäisin, jolloin tutkinnot on voitu suorittaa Porin maauimalassa. Jako alkeisryhmään ja uimataitoisten ryhmään tehdään uimakoulun alussa.
Ahlaisten jalkapalloväki on luonut ilmeikkään perinnetapahtuman, joka on pitänyt pintansa ja viihdyttänyt juhannusjuhlijoita jo vuosikymmenien ajan.  Ensimmäisenä juhannuspäivänä kello 15 kisaillaan siis "valtakunnallisesti tunnettu"  jalkapallo-ottelu Sandö - Niittyluoto, jossa myös huumori kukoistaa. Ottelu käydään Ahlaisten urheilukentällä, joka sijaitsee kirkonmäeltä hieman Sandöntien suuntaan. Paikalle saapuu satoja juhannusjuhlijoita. Puffetti on avattu perinteisesti kello 14 ja suljettu kello 16.
Ahlaisten tori avattiin heinäkuun 17. päivänä 1996 kyläkaupan lähelle Alakylään. Pieni, idyllinen aukio muistuttaa ympyrää, jota vehreät syreenipensaat ovat reunustamassa. Syreenien kukkiessa rupattelu ja torikahvien nauttiminen ovat pelkkää juhlaa. Ahlaisten Kyläyhdistys ry antoi lempipaikalleen nimen Syreenitori paikallisen maisemaperinteen edistämiseksi. Ahlaisten tori asvaltoitiin syyskesällä 1997. Klikkaa kuvaa!
Hööpäkin laavu sijaitsee Ahlaisten kirkonkylän tuntumassa korkealla kalliolla. Sinne johtaa lyhyt luontopolku Ämttööntieltä, lisäksi vastakkainen polku lähtee Isonkorventieltä. Reitti on merkitty maastoon sinipohjaisilla lokkiopasteilla. Laavun yhteydessä on nuotiopaikka, joten grillimakkaraa kannattaa varata matkaan. Hööpäkin virkistysreitin osuus on rakennettu ja rahoitettu POMO-hankkeesta kuten Ahlaisten Kitukoskella sijaitseva virkistysaluekin.
Kitukosken leirialue sijaitsee Pohjajoen rannassa. Sinne pääsee jatkamalla Ahlaistentieltä pitkin Pullerontietä tai toisaalta Merikarvian rantatieltä Kitukosken suuntaan poiketen. Retkeilijät voivat kulkea halutessaan jalan tai polkupyörällä, mutta aivan Kitukosken tuntumaan pääsee autollakin. Lisäksi alueelle voi meloa Pohjajokea pitkin! Kitukoskella on noin 20 hengen kota, kaksi laavua yhteensä kymmenelle hengelle, kesäkeittiökatos, avointa pöytä-penkkitilaa noin 30 - 40 hengelle, useita nuotiopaikkoja sekä varasto- ja käymälätilat, rakentajina Ahlaisten Kyläyhdistys ry, Ahlaisten Metsästysseura ry ja Lampin Kyläyhdistys ry.
Ahlaisten kirkko on Porin seurakuntien vanhin. Puukirkko valmistui vuonna 1796 Alakylään Salomon Köykkä-Köhlströmin valvonnassa. Rokokootyylinen saarnatuoli on mestarin omaa käsialaa. Alttaritaulun on maalannut taiteilija Elin Danielson-Gambogi paikallisten asukkaiden ollessa malleina. Taulun aiheena on  Jeesus siunaa lapsia. Vuodelta 1832 oleva erillinen, punainen kellotapuli on C. L. Engelin suunnittelema. Kirkko on avoinna kesällä säännöllisesti ja muutoin sopimuksen mukaan. Aukioloajat kannattaa varmistaa etukäteen seurakuntatoimistosta tai Porin matkailutoimistosta.
Noin 600 metrin päässä kirkosta on Ahlaisten "uusi hautausmaa", jonne pääsee Sandöntieltä Katavistonkujaa pitkin sekä Keikvedentieltä. Tämä hautausmaa on perustettu vuonna 1880. Vanhat valurautaiset muistomerkit kertovat entisten polvien käsityötaidoista samoin kuin moniin uusiinkin hautakiviin kirjoitetut tiedot paikallisten ihmisten ammateista. Ahlaisten kirkon ympärillä oleva hautausmaa on otettu käyttöön jo vuonna 1679.

                                             

 

 

Tutustu tällä sivulla matkailijan mahdollisuuksiin Ahlaisissa:

 

     

                      

                                                                       

 

 

 

    

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

                                                                LINKKEJÄ                                                            
 
Yyterin sannat www.yyteri.fi
Yyteri laajasti www.yyteri.net
Yyterin Kylpylähotelli www.yyterinkylpylahotelli.fi
Siikarannan leirintäalue www.siikaranta.vauhti.net
Vuoden 1998 vierasvenesatama Suomessa www.marinamerilokki.fi
Sanomalehti Satakunnan Kansa www.satakunnankansa.fi
Sanomalehti Satakunnan Viikko + linkkejä www.satakunnanviikko.net
Retkeilyreitistö ja palveluja www.noormarkku.fi/retkeilyreitti
Retkeilyreitistö kunnittain www.kullaa.fi/porinseudunretkeilyreitisto/index.html
Ahlaisten Metsästysseura ry www.turku.diak.fi/savunen
Satakunnan Partiolaiset ry www.sata.partio.fi
Elintarvikealan yhteistyöverkosto www.satafood.net
Maaseutuyritys Porin ja Merikarvian rajalla www.haapalainen.net
Merikarvian matkailu www.merikarvianmatkailu.fi
Merikarvian 12 kyläesittelyä www.merikarvia.fi/kylat
Maaseutuyritys Merikarvian sataman tuntumassa www.helja-tuulia.fi
Siipyyn Kiili www.sydaby.eget.net/fi
Kilen i Sideby www.sydaby.eget.net/swe
Pomarkun matkailu www.pomarkku.fi/matkailu
Porin ev.lut. seurakuntayhtymä www.porievl.fi
Pori Jazz www.porijazz.fi
Porin kouluverkon esimerkkisivu www.cedunet.com/~hilkos
Porin Reposaaren kalastajakylä www.reposaari.net
Porin Satama www.pori.fi/port
Porin Teatteri www.pori.fi/tea
Finnair www.finnair.fi
VR www.vr.fi
Porin Linjat Oy www.porinlinjat.fi
Lyttylän Liikenne Oy ja kaupunkijuna Poritar www.lyttylanliikenne.fi
MTK + linkkejä www.mtk.fi
MTV3 www.mtv3.fi
YLE www.yle.fi
Pääsivulle