index.html

2. Fallkullantie - Saniaistie - Tiilentekijänmäki

Radan itäpuolella oli asutusta vuodesta 1915 lähtien rautatiesillan lähitienoilla ja  Fallkullan tilallajoka  sijaitsee  Malmin lentokentän vieressä.  Kartanon ja muiden tilojen maat jatkuivat peltomerenä Fallkullasta (Helluntaipalstat) Pihlajamäkeen (Aarnikkaan) saakka.

Tapanilan rautatiesillalta itään päin kuljettaessa ei montaa vanhaa rakennusta ole jäljellä tässä osassa Tapanilaa. Rakennussuojeltu  Franzenin torppa (Tiilentekijänmäki),  liikemies Rafael Casagranden huvila (Imarretie 3)  ja tehtailija  Mockin entinen huvila (Fallkullantie 1-3)  ovat vielä jäljellä kerrostalojen puristuksessa . Poissa on Emil Virtasen rakentama entinen Autokoriteollisuuden tehdashalli, jossa toimi  vuonna 1898 perustettu  Oy Kaihdin ja Lippu -Persienne och Flagg Ab.  Oy Mock Ab valmisti vuodesta 1958 lähtien myös teräsovia tekstiilien ja sälekaihtimien lisäksi. Tuotantolaitos siirtyi vuonna 1990 Kuoppatielle. Myös Röbbelin värjäämö, [joka oli toiminut yhteistyössä Helsingin Mattokutomon kanssa,]  Jäkälätien ja Jäkäläpolun kulmassa sai väistyä uusien kerrostalojen tieltä, kun ensimmäiset kerrostalot valmistuivat  vuonna 1966 Jäkälätielle (Kruunutielle).  Ruotsinkielisen kansakoulun rakennus (Jäkälätie 11), jossa 1980-luvun puolivälissä oli  käytössä vielä ulkohuussit, toimi Tapanilassa asuessani alkuperäisessä tarkoituksessaan, on vielä jäljellä Helluntaipalstoilla samoinkuin vanha huvila sen vieressä. Suutari Sirenin rakennuttaman kivitalon (Fallkullantie 6) tilalle  on valmistunut uusi kerrostalo vuonna 2004 samoinkuin  Larjamon talon (Saniaistie 20) paikalle. 

Vuonna 1988 rakensi kaupunki kerrostaloja Mosabackan sotilastorpan pelloille ja katkaisi Imarretien.  Entisestä Itäisestä tiestä, jota pitkin stadista kulki kolmas  bussireitti vanhan sillan kautta Tapanilan torille, ei ole jäljellä kuin Tiilentekijänpolun alkupää, osa Imarretietä ja Saniaistietä sekä Ormusmäentie Malmin uimahallin luona.  Koivukujasta on jäljellä vielä muutama puu ja Tiilitehtaantien nimi on nykyisin Tiilentekijänpolku. Entisen Malmin Kalkkihiekkatiilitehtaan rakennus, Primon työläisten talo ja radanvartijan talo on purettu. Malmin kalkkihiekkatehtaan isännöitsijälle rakennettu huvila tontteineen myytiin sotien jälkeen Primo Oy:n johtaja Sven Grahnille, joka muutti talon kahdeksan perheen työväenasunnoksi. Nyt paikkaa kiertävät kerrostalot Tiilentekijänmäessä.

Tapanilan  ensimmäisen  radanvartijan torppa on jäljellä Tiilentekijänmäessä eli Mosabackassa kuten paikkakuntia ennen kutsuttiin radanvartijoiden asuntojen mukaisesti.  Tämä entinen sotilastorppa on luultavasti paikkakunnan vanhin ja kuuluisaksi se on tullut Aleksis Kiven vierailun vuoksi, sillä ratavartija Franzen  oli vuonna 1870 korjannut huonokuntoisen kirjailijan kotiinsa  Malmin asemalta. Vuonna 1946 mäestä löytyi Kiven käyttämä revolveri, jonka esikoistytär Mathilda oli heittänyt metsään pelastaakseen kirjailijan hengen. (Tapanila-albumi 5, s. 10) Aselöytö mäestä toi vierailun julkisuuteen ja alueliitoksen jälkeen Tapanilan tiet nimettiin uudestaan Kiven Seitsemän veljeksen aihepiirin mukaisesti.

Me kutsuimme Tiilentekijänmäkeä  Petkon mäeksi entisen yrittäjän Petko Oy:n pilke- ja tervatehtaan mukaan. Vuonna 1910 valmistuneessa tiilitehtaassa, joka oli lajissaan ollut  ensimmäinen Suomessa, on tiilentekemisen jälkeen toimineet mm. Lohja Oy:n Saseka, Silkkitehdas, Ormin Kuvalaattalaitos ja Kesko. Kaupunki  osti tehtaan maineen vuonna 1934 ja se tuhopoltettiin vuonna 1979. Vietimme "mansikkametsässä" paljon vapaa-aikaamme ja meillä oli siellä myös oma kiipeilypuu, hyppyrimäki ja vesikelkkamäki.

Fallkullan kierrokselle päästiin ennen Sananjalankujaa [entinen "rilliradan" pohja],  Itäistä tietä ja Bamsastietä pitkin, joka on nykyisin katkaistu ja pelto on rakennettu Saniaistien kohdalla. Talvisin kartanon valtaoja toimi luistelukenttänä eikä ojassa  silloin kasvanut vielä yhtään pusikkoa tai puita kuten nykyisin. Yhtä suosittu paikka kuin metsät ja pellot oli Råbergin  kulma eli Itäisentien kurvi, johon tultiin iltaisin tapaamaan tuttuja.   Päivittäin oli tarkistettava myös radan toisella puolella liikkeiden ikkunasomistukset ja Tapanilan Kinon  elokuvatarjonta ja valokuvat ilmoitustaululta.

Tapanilan historiaa ovat tallentaneet Tapanilan kotiseutuyhdistyksen perustajajäsen Eino Leino,  jonka koti sijaitsi Imarretie (Itäinentie) 104:ssä,  ja hänen naapurinsa Lahja Larjamo Tapanila Albumissa no:5.

Klikkaa kuvasta lisätietoa!