CV = Curriculum Vitae, tarkoittaa elämän hallintaa    ◄◄Sivuston alkuun

Opillisen urani alku, vanha kunnon Kansakoulu.
Evakon elämän hallinta ollut heikohkoa alusta asti.

KANSAKOULUN OPINTOKIRJA

Etukannen sisäpuolella sanotaan:
"Tämä opintokirja on laadittu Kouluhallituksen 18.6.1943 antaman määräyksen mukaan."

Takakannen tekstit:

Taivaallinen isä,
silmät meihin luo,
rakkautta lisää,
lahjojasi suo!

Anna taivaan valo,
rintaan jokaisen,
kylvä siemen jalo
lasten sydämeen!

Suunnitellut Kauko Heikkilä.
Kustantanut Koulutarpeiden Keskusliike Oy.

Opintokirjan kantta reunustaa kaunis hakaristeistä koottu kehys, jonka käytön EU sallii. Symboli kuvaa joko voitollisen aseveljemme tai ilmavoimiemme tunnusta.
Juhannuksena 1944 Salmissa meille tuli äkkilähtö kun venäläisten laivasto nousi maihin Tuuloksessa. SA ei osannut varautua venäläisten tällaiseen temppuun vaikka se ei ollut ensimmäinen kerta. Tuohon aikaan Mannerheim oli jo dementoitunut, lakeijat välittivät hänelle vain miellyttäviä uutisia. Edes venäläisten tulevasta  suurhyökkäyksestä ei uskallettu kertoa.

Meidät evakuoitiin Pielavedelle Katajamäen kylään Höyryn taloon. Siellä aloitin käydä suomenkielistä alakoulua, opettajana Tilda Korhonen.

Opillisen urani ensimmäinen arviointi. Käytös täysi kymppi (jos siihen aikaan oli kympistä poikkeava käytösnumero, se tarkoitti käytöksen alennusta, vain kerran minulla oli kymmenen miinus),  muut numerot ovat välttäviä, vain laskento on tyydyttävä 7. Käytökseni sen sijaan on siitä lähtien melkein aina ollut kiitettävää koulun ulkopuolellakin!

Jälkikäteen arvioiden pään lisäksi syyllinen heikkoon oppimistulokseen saattoi olla kieli, osasin vain karjalaa, livvin kieltä, suomen kieli oli  vieras kieli.