◄◄Sivuston alkuun
   
Carelia-sivulle 

Carelia-lehden toimitukselle

Carelian numerossa 5/2007 päätoimittaja syyttää monisanaisesti eestiläisiä "etnopoliittisen konfliktin" aiheuttamisesta kun he siirsivät pronssisoturipatsaan toiseen paikkaan. Hän kirjoittaa:

"Venäläiset liittävät muistomerkkiin toisessa maailmansodassa Venäjän kansan olemassaolosta, sananmukaisesti elämästä ja kuolemasta käydyn taistelun ja sen vaatimien uhrien muiston."

Varmaan kaikki ajattelevat ihmiset hiljenevät tällaisen muiston edessä. Mutta mitä kätkeytyykään kirjoittajan vanhan kommunisti-propagandan taakse? Kerratkaamme historiaa:

1. Molotov-Ribbentrop-sopimuksen nojalla Stalin ja Hitler yhdessä miehittivät 1939 Puolan, täten aloittaen toisen maailmansodan. Neuvosto-Venäjä miehitti Eestin, Latvian ja Liettuan ja Suomesta Karjalan. Saksa jatkoi valloituksiaan omalla tahollaan.

2. Sitten diktaattorien välit viilenivät, Saksa hyökkäsi 1941 Venäjälle, vapautti Baltian maat Venäjän miehityksestä mutta samalla miehitti itse Baltian maat.

4. Lopuksi venäläiset vapauttivat Baltian maat saksalaisista mutta jäivätkin itse sinne MIEHITTÄJIKSI.

Venäläiset aloittivat vuosikymmeniä kestäneen terrorin, kymmeniä tuhansia vietiin Siperiaan, tapettiin, vangittiin ja vainottiin lukemattomia. Ehkä tästä jäi eestiläisiin "kansallinen trauma"?  Jos venäläiset olisivat poistuneet heti  kun olivat vapauttaneet Baltian maat, silloin heitä voisi kutsua vapauttajiksi. Silloin vapaat eestiläiset olisivat itse pystyttäneen pronssisoturipatsaan vapauttajiensa kunniaksi.

Leo Mirala
10.6.2007