◄◄Sivuston alkuun
   
Carelia-sivulle 

Carelia-lehden toimitukselle

Lehti on tullut minulle jo parin vuoden ajan. Siinä on ollut paljon hyvää luettavaa:
*Ikätoverieni karjalaisten muistelmia sota-ajoilta ja sen jälkeen. Samaistan itseni näihin kirjoittajiin, kieli sama, elämäntapa, uskonto. Joskus tulee kyyneleet silmiin niitä lukiessa.
*Karjalankieliset jutut ja runot ovat innostavia.
*Kaunokirjalliset kertomukset ihmisten elämästä ovan usein harvinaisen koskettavia.
*Suomalaisten valloittajien tekojen esille tuonti on hyvä muistutus meille suomalaisille menneisyydestämme.
Vain yksi asia harmittaa, Stalinin tekojen salaaminen ja suomalaisten syyttäminen!

Esimerkki: Carelia 10/2006, Jelena Smirnova, Viipurin uutta elämää

On mielenkiintoista tietää mitä Suomelta valloitetulla alueella tapahtui meidän lähdettyämme. Mutta on väärin kirjoittaa "alueet siirtyivät tai luovutettiin Neuvostoliitolle". Minun mielestäni alueet eivät noin vain "siirtyneet", eikä niitä "luovutettu" , puna-armeija valloitti ne Talvisodassa. Suomi pakotettiin siihen. Miksi ette kirjoita että valloitetulla alueella tehtiin näin ja näin, se olisi rehellistä.

Kirjoittaja valittaa monessa kohdassa että suomalaiset olivat rikkoneet ja vieneet pois koneita Viipurista. Kun Hitler hyökkäsi Neuvostoliittoon 1941, eivätkö venäläiset käyttäneet poltetun maan taktiikkaa!  Talvisodassa Suomi taisteli olemassolostaan. Tietääkseni puna-armeijan tykistö tulitti Viipuria, sekin saattoi tuhota jotain. Eikö venäläistenkin pitäisi vihdoinkin tuomita Stalinin imperialistinen hyökkäys pientä naapuriaan vastaan?

Tällainen kirjoittelu loukkaa suomalaisia, se on pilkkaamista. Lehtenne siis kehuu mitä rosvot tekivät ryöstetyllä alueella. Jelena Smirnova ylistää kommunismin saavutuksia.

Vanhempani eivät luovuttaneet Salmin Manssilassa ollutta kotiamme vapaaehtoisesti, vasta sitten lähdimme kun puna-armeijan kranaatit räjähtelivät pihalla.

Vaikeneminen Stalinin rikoksista on hänen puolustamista. Eikö Stalin tapattanut suomalaisten lisäksi miljoonia omia kansalaisiaan? Luulen että tekin lehden toimituksessa  tunnette Stalinin uhreja, ehkä omaisiannekin on ammuttu puhdistuksissa. Oliko se oikein? Miksi vaikenette?

Kävin äsken Brysselissä. Siellä on lukuisia saksalaisia lastentarhoja ja kouluja. Saksalaisia ei rakasteta, mutta heihin suhtaudutaan asiallisesti. Saksa miehitti Belgian molemmissa maailmansodissa, tuhansia belgialaisia sotilaita ja siviilejä tapettiin. Mistä suhteiden paraneminen johtuu? Mielestäni siitä, että saksalaiset ovat tunnustaneet Hitlerin hallinnon tekemät rikokset. Siten he ovat saaneet "anteeksiannon".

Mutta Venäjä ei ole tunnustanut Stalinin hallinnon tekemiä rikoksia!  Jos Venäjä ei tunnusta rikoksia omalle kansalle ja muille, siitä seuraa että venäläisiin ei suhtauduta normaalisti. Venäläiset elävät itsesäälissä, venäläisiä on aina sorrettu, venäläiset eivät ole tehneet kellekään pahaa, toiset ovat kaikkeen syyllisiä!

Suomen ja Karjalan kansat ovat saaneet kärsiä paljon Stalinin terrorista, eikö olisi aika puhua siitä  avoimesti, ainakin meidän karjalaisten?

Leo Mirala, salmilainen

14.11.2006 Helsinki