Matka menneisyyteen


 

Matka menneisyyteen  Leo Mirala 25.8.2012

Ruoholahden metroasemalta lähdin kävelemään  Porkkalankatua Salmisaareen, Koivusaareen  KoPun 40-vuotisjuhlaan.
Porkkalankadun varressa ei 40v sitten ollut muita kuin parakkeja. Yhdessä parakissa kerran teetettiin sepällä laiturin kiinnitysrautoja  ja renkaita.
Katunäkymä Salmisaaressa on kutakuinkin sama kuin 40 v sitten.
Vasemmalla on Kaapelitehdas ja oikealla Alko. Kadun alla on iso tunneli jossa oli aikoinaan Alkon viinisäiliöitä.
Musta hökötys on ilmestynyt aukiolla.

Lauttasaaren silta ja näkymä saareen on pysynyt samana.
Lauttasaarentien itäpäästä Sotkatietä alas kohti Koivusaarta. Alhaalla kadun vasemmalla puolella viimeisessä talossa asui seuramme perustaja Seppo Lipponen. Hänen ja vaimonsa Mian luona pidettiin monet suunnittelukokoukset.
Vaskilahti on nyt  täynnä veneitä.
Seuramme alun tärkein strateginen päätös:
Tämän sillan alta moottoriveneet pääsevät sisämaan laitureihin. Seuramme laituripaikat  ovat niin hyvällä paikalla että niihin otamme vain purjeveneitä. Tätä jopa kutsuimme oikeaksi työväenaatteen toteuttamiseksi!
Eipä aikoinaan olisi voinut kuvitella että Einari Piiparisen  talon alle kaivetaan metrotunneli. Jussi Osman talo oli vasemmalla puolella ja sen kohdalla ranaalla oli seuramme perustamiskokous 40 vuotta sitten.
Oikealla näkyy Einarin taloa, Jussin talo oli kuvan keskellä olevan pusikon takana. Vasemmalla punaisen liiterin vieressä aivan Länsiväylän varressa oli vielä kolmas talo. Keskellä olevan poijun kohdalla on Jussin venevalkama, sen kivillä istuttiin Sepon pitäessä puhetta seuran tarpeellisuudesta. Minä olin eksynyt erään tuttavan kautta paikalle ja jouduin sihteeriksi.

Ensimmäisen veneeni ostin Esalta, pieni puinen Sulka. Pidin kumijollaa Jussin saunarakennuksessa. Veneet olivat poijuissa kuva-alan vasemmalla puolella. Siinä oli Esan maankuulu Monya ja muutamia moottoriveneitä sekä yksi vesitaso. Eräänä syksyisenä myskyiltana Monya ja vesitaso ajautuivat maihin.

Seuramme upeiden 40-vuotisjuhlien kohokohta oli kun nykyinen kommodori Esa Törmä ojentaa Esalle ja vaimolleen Hilkalle matkalahjan seuraavana aamuna alkavalle nuorenparin Atlantin purjehdukselle.

Raumalaisittain:
Luanikast reissu ja friski myöttuult!

Tuntuu hienolta että on ollut aikoinaan mukana luomassa nykyisen pursiseuramme perustaa.
Leo Mirala

Esan nuoruudenaikainen kuva kuvaa selkeästi elämän perusasioita:

Horisontti on vinossa, vene ja pullo ovat vinossa mutta mies ja muki ovat suorassa.

Kopun sivulle