Vihannin turbiinimylly ◄◄ Sivuston alkuun
    Lunkulan pääsivu
Mestari-Heikin suunnittelema ja rakentama tuulimylly oli näin erikoinen. Voimansiirtoakseli oli siinä pystysuorassa ja voimanlähteenä toimi eräänlainen roottori. Piirroksen sommitteli muistikuvansa perusteella Jaakko Verkasalo.

Mestari-Heikki syntyi Leinosperällä Ukonsaaren saunan lauteilla myöhäisenä elokuun iltana 1854.  Jo pienenä poikana Heikki joutui hankkimaan elantonsa itse, kesällä paimenpoikana, talvella kerjäämällä. Kerjuumatkoilla Heikki kulki aina Vöyrissä asti. Hän kertoi oppineensa ruotsalaisalueella jopa vähän puhumaan ruotsia.

Sekalaisilla töillä Heikki elätti itsensensä myös Vihannin Ilveskorvessa, jonne hän rakensi myllyn vuoden 1878 tienoilla. Heikki sijoitti samaan rakennukseen myllyn lisäksi myös asuinhuoneensa ja navetan. Rakennus oli hirsinen ja ylöspäin supistuva ja sisältä piiroin vahvistettu. Myllyssä oli neljä tynnyrinpuolikasta muistuttavaa siipeä, ja koska tuuli tarttui enemmän tynnyrin koveraan kuin kuperaan puoleen, lähtivät siivet pyörimään. Mylly toimi tuulisella ilmalla, ja kyläläiset toivat joskus jyviään jauhettaviksi.

 

Lähde: Vihannin kirja, toimittanut Merja Karjalainen, sivu 108 ja 109