Stalinin myrkyllinen kosto Kirkkojoella ◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan
 

 

KirkkojokiSilta1
Alimpana on muinaisen sosialismin aikaisen sillan jäänteet ja päällimäisenä nykyinen aikaansaannos.
Jättiukonputkia on kaikkialla purojen varsilla.
Jättiukonputki
Jättiukonputki kasvaa 3-5 metriä korkeaksi. Sitä on varsinkin  kolhoosien navetoiden ympäristöissä.
KirkkojoenSiilot
Todennäköisesti näissä rehusiiloissa on säilytetty jättiukonputkea. (kuva OPetro)
Huonekasvi
Kirkkojoen kolhoosin erikoinen kasvihuone  (kuva OPetro)
KirkkojoenSilta
Kirkkojoen silta, ilmeisesti samalla kohdalla missä se on ollut ennen Salmin vapauttamista 1944.

 


Venäjän paras keksijä oli Isä Aurinkoinen (toveri Reguspatoff oli vasta toinen). Stalin kuuli että jättiukonputkesta  lännessä tehdään säilörehua karjalle. Siitä saadaan suuri sato jopa 23 tonnia hehtaarilta. Sen sokeripitoisuus on kolme prosenttia. Niinpä hän määräsi että sitä pitää ruveta kasvattamaan. 40- ja 50-luvulla sitä kasvatettiinkin kaikkialla Neuvostoliitossa. Naudat, lampaat ja siat söivät sitä. Mutta koska se aiheutti makuhaittoja maitoon, siitä vähitellen luovuttiin.


Keskiajalla siitä valmistettiin keittoa, myöhemmin se on ollut koristekasvi. Mutta se on erittäin myrkyllinen ja allergisoiva. Kosketuksesta tulee pahoja palovammoja yhdessä auringon valon kanssa, lisäksi se aiheuttaa sokeutta. Sen hävittäminen on erittäin vaikeaa, kestää jopa 10 vuotta.

Kirkkojoella kolhoosin navetoiden lähellä on vieläkin kaksi tornia, ilmeisesti niihin on aikoinaan säilötty kyseistä rehua. Sitä on pitänyt viljellä pelloilla hehtaaritolkulla. Mutta kun sen viljelystä luovuttiin, niin samoille pelloille kylvettiin muuta ja jättiukonputki hävisi vuosikymmenien aikana viljellyiltä pelloilta. Mutta se levisi joutomaille, purojen varsiin ja tienvarsiin. Koska peltoviljelystä nyt on luovuttu ilmeisesti koko pohjois-Venäjän alueella, jättiukonputki on levinnyt ja leviää kaikkialle.

Tällä hetkellä, kesällä 2014, on hyvä asia että Putin on ryhtynyt rajoittamaan elintarvikkeiden tuontia ulkomailta. On suuri häpeä kun puolet kaalisopan raaka-aineesta tuodaan Hollannista!  Se on hyvä ja kauaskantoinen päätös. Toivottavasti Venäjä myös pysyy päätöksessään riittävän kauan. Nyt pitää ruveta kaikkialla laajan Venäjän alueella kyntämään puskittuneita peltoja, ojittamaan niitä ja kylvämään viljaa, kasvattamaan kaalia ja juurikasveja ja hoitamaan karjaa. Se on oikeaa kehitystä. Omavaraisuuden saavuttamiseen menee monta vuotta, mutta se on välttämätöntä sotilaalliseltakin kannalta. Juuri kerrottiin uutisissa (12.8.2014) että Venäjä ostaa Suomesta lehmille ihmeainetta jolla lehmät lypsää enemmän! Työhön ryhtyminen taitaa olla työn takana!

Tilannetta helpottaisi hiukan jos Venäjä palauttaisi ryöstämänsä Karjalan. Suomalaisilla on kokemusta maanviljelyksestä, muutaman  vuoden päästä Pietari saisi valtavasti elintarvikkeita Suomesta. Venäjän oman omavaraisuuden rakentaminen vie ainakin 10 vuotta.


◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan