Sinisen koulun tragedia - Tulema ◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan

 

Sininen koulu Tulemalla 2013
"Sininen koulu" on Suomesta tultaessa heti Tuleman sillan jälkeen vasemmalla puolella toinen rakennus Syvärilaisten divisioonien kadulla.
Ilmeisesti Orusjärven koulu on siirretty aikoinaan tänne.
Sininen koulu
Vasemmassa reunassa on veistettyjä hirsiä ja oikealla puolella pyöröhirsiä. Voi olla että koulu on koottu useammasta rakennuksesta.
Sininen koulu Tulema
Purkaminen on aloitettu katosta, se on kokonaan pudotettu alas. On vaikea löytää syytä hajottamiselle.
Sininen koulu Tulema
Tästä näkee hyvin miten seinät on koottu. Keskellä on paloista koottu seinä, vasemmalla ja oikealla on ehjiä seiniä siirretty. Katto on rakennettu ihan kuten meilläkin puutaloissa. Lattialankut ovat kadonneet.
Sininen koulu Tulema
Hirsien päälle on naulattu rimoitus ja sen päälle rappaus ja sinistä maalia. Lattialankut on viety. Vaikuttaa siltä että moottorisahalla on leikattu kokonainen ehjä seinä. Datsalle on tarvittu juuri sen kokoinen pala.

Päätelmä:  Oligarkki on tarvinnut vanhoja puisia lattialankkuja ja pitkiä hirsiä sekä uusia hirsiseiniä uuteen upeaan datsaansa, siksi hän on ostanut koulun.
Mutta miksi on pitänyt katto tuhota täysin? Olisihan ne lankut ja hirret voinut ottaa rikkomatta kattoa. Ehkä Oligarkki ei ole osannut arvioida miten paljon sisältä löytyy hänelle kelpaavaa arvokasta lankkua ja hirttä. Lattialankut ovat olleet nähtävissä mutta hirret ovat olleet rappauksen ja vuorilaudan peitossa.

Selvästinäkijän ennustus: Herra Oligarkki on jättänyt tämän hirsiraunion tällaisenaan säiden armoille. Hänelle ei kuulu jälkien siivoaminen. Kukaan ei viitsi ruveta edes hakemaan siitä polttopuuta, varsinkin kun vanhat hirret ovat vaikeita sahata ja pilkkoa. Me evakot ja evakoiden jälkeläiset voimme seuraavina vuosikymmeninä seurata uuden turistikohteen lahoamista. On tietysti pieni mahdollisuus että joku hoksaa sytyttää sen hyvän sään aikana.

Meillä kotiseutumatkalaisilla on hyvää aikaa kuvata raunioita seuraavilla matkoilla tarkemmin. Voimme sitten jatkaa koulun kohtalon arvuuttelua.

 

Hyvästi koulu Sinisestä koulusta sillalle päin on sementtitiilestä tehty rakennus. Sen kohdalle jalkakäytävään olivat koulun oppilaat maalanneet oheiset viestit:

Hyvästi koulu...

Sininen koulu Parempi vähemmän ja parempaa!
2009
Sininen koulu Nykyisille salmilaisille on opetettu englantia! Jostain ovat saaneet päähänsä  että heistä voisi tulla vapaita koulutuksen avulla?

Ilmeisesti koulu on lopetettu jo 2009. Missä on uusi koulu? Onko sellaista enää tarvittu? Onko Salmissa enää nuoria?