Matka Sortavalaan 2012 ◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan

 

Sortavalan Suomen puoleiseen päähän Karjalankadun varrelle on kunnostettu muistomerkkialue suuren isänmaallisen sodan muistolle. Siinä kiitetään uljasta puna-armeijaa voitoista. Tällainen näkymä kohtasi Sortavalan laulujuhlille osallistujia 2012.
Meikäläistä pakoon ajettua evakkoa ihmetyttää tällainen korostettu voittojen ihannointi valloitetuilla alueilla. Suomalaiset kiittävät esi-isiä jotka taistelullaan ja uhrauksillaan säilyttivät meille itsenäisyyden ja vapauden. Venäläiset näyttävät iloitsevan ennenkaikkea voitoista.

Auton ikkunassa kiitetään isoisää VOITOSTA. Ilmeisesti isoisä on saavuttanut voittoja T-34 panssarivaunulla, ehkäpä vihjaistaan että on ollut "vapauttamassa" Sortavalaa. Tosin puna-armeija ei talvi- eikä jatkosodassa päässyt taistelemalla Sortavalaan asti.

 

Ravintola Piipunpihassa oli laulujuhlien aikana häät. Kuvan tervejäseninen tyttö ei ole pääasia vaan pöydällä oleva shampanjalaseista muodostettu pyramidi. Siinä on kuusi kerrosta, ylinpänä on yksi lasi, se on kolmen lasin päällä, ne taas viiden lasin päällä jne. Jokaisessa lasissa on punainen kirsikka. Lasit täytettiin seremonian huippuhetkellä kaatamalla yhtaikaa kahdesta pullosta ylimpään lasiin, kaikkiaan 6 pulloa ylimpäänlasiin, siitä shampanja valui alempana oleviin.  Tarjoilija aloitti tarjoilun kaatamalla ylimmäisistä piripintaisista laseista hiukan alempana oleviin vajaisiin laseihin. Ensimmäiset lasit tarjoiltiin tietysti hääparille, kuoro lauloi venäläisisä kansanlauluja. Venäläiset osaavat juhlia.

 

Sortavalan eteläpuolella muutaman kilometrin päässä Sortavalassa on ollut Kasinhännän lentotukikohta, Meritiedustelulentolaivue. Kuvassa lentokoneiden säilytykseen tarkoitettu hangaari nykyisessä asussaan.
Alueella on toiminut puna-armeijan jalkaväkeä sotien jälkeen. Hangaarien takaa löytyi erilaisia kaasunaamareita, ilmeisesti on harjoiteltu suojautumista atomipommilta.

 

"Vuoden 1918 punakapinan kukistamisessa sekä Virossa ja Itä-Karjalassa 1919 taisteluissa puna-armeijaa vastaan kaatuneiden Sortavalan kaupungin asukkaiden joukkohauta." Tämä on Andrew Henisen selitys kuvalle..
 

EI PELKURUUTTA PETTURUUTTA POVI TUNTENUT
SEN JOUKON,  JOKA KUMMUN  YÖHÖN TAAS  ON ASTUNUT
JA VAPAUTTAS  ISÄNMAA  JOS KONSA UHATAAN
ME  NOUSEMME JA KANSSAMME TAAS NOUSEE
SUOMENMAA!
1918

 

Kuvassa on Impilahden Sumerian kylässä syntyneen Kalevi Peltolan sukutalo. Kalevi hankki sen omistukseensa 90-luvullla ja kunnosti sen kesäpaikaksi. Ennen kuolemaansa hän lahjoitti talon aunukselaiselle avustajalleen Juho Andrejeville. Talo on suosittu suomalaisten majapaikka.