Sortavalan yleinen sairaala 2012 ◄◄ Sivuston alkuun
    
Matkat Karjalaan

 

Kävelymatka Kuhavuoren huipulle alkoi etelän suunnasta. Vastaan tuli vuoren laaksossa sijaitseva Sortavalan yleinen sairaala. Oikealla suomalaisten aikuinen rakennus ja vasemmalla venäläisten laatima. Tämä sairaala on tuhottu, ikkunat ja ovet ovat rikki, talojen väliset tiet ovat täynnä lasinsirpaleita ja roskia.

Henisen sivuilla on hyvä esitys Sortavalan sairaalasta:
http://heninen.net/sortavala/karta/sairala/suomeksi.htm
 

Arkkitehti Magnus Schjerfbeck (Helene Schjerfbeck oli hänen sisarensa) suunnitteli tämän sairaalan vuonna 1901. Kivijalka on hyvässä kunnossa, ikkunapokat ovat lujaa puuta. Olisi kannattanut kunnostaa tämä arvokas ja lujatekoinen vanha kivitalo.
Venäläisten rakentama rakennus on myös tuhottu.
Kujan päässä vasemmalla puolella on suomalaisten aikuinen savupiippu ja lämmityslaitos. Oikealla on toinen venäläisten rakentama talo.
Sairaalan henkilökunnalla on tullut kesällä 2012 jostain käsittämättömästä syystä äkkilähtö. Potilaskortistoja ei ehditty viemään turvaan vaan on jouduttu heittämään kadulle. Kuvan ottohetkellä paperit olivat aivan kuivia. Potilaskortteja oli ainakin vuodelta 1991:  Delo No, kymmenen potilaan tiedot huolellisesti koottuna pahvikansioon, liimattuna, kaikki hoitomääraykset, toimenpiteet, verenpaineet, kardiogrammit yms.
(LM 16.8.2012)