◄◄Sivuston alkuun
    ◄ Ondrusovan luostari


Vallankumoukset ja luostarit

Venäjän vallankumouksen esikuvana on ollut Ranskan suuri vallankumous vuosina 1789-1799.  Silloin tasavaltalaiset ja demokraatit kumosivat absoluuttisen monarkian ja perustivat tilalle perustuslaillisen monarkian.  Katolinen kirkko erotettiin valtiosta ja Ranskaan hyväksyttiin ajatuksen- ja uskonvapaus. Lisäksi uudistettiin valtion hallintorakenteita.

Ranskan vallankumouksen perua ovat monet modernin demokratian arvoista kuten kansanvalta, ihmisoikeudet ja oikeusvaltion periaatteet. Kansalaiset  olivat lain edessä tasa-arvoisia ja aatelistolta ja papistolta poistettiin niille myönnetyt etuoikeudet. Vallankumouksen uudistukset  levisivät ympäri Eurooppaa, siksi se on yksi keskeisimmistä merkkipaaluista Euroopan historiassa.

Muita vallankumouksen myötä syntyneitä uudistuksia ovat metrijärjestelmä, vasemmisto-oikeisto jako, pakollinen asepalvelus ja julkinen koulutus.

Kun vallankumous oli kestänyt pari vuotta, radikaaleimmat vallankumoukselliset käänsivät sen totalitaristisempaan ja verisempään suuntaan. Kirkon omaisuus otettiin valtiolle, maat takavarikoitiin, papistosta tuli valtion työntekijöitä ja heidän tuli vannoa uskollisuutta valtiolle. Kirkosta tuli valtion alainen.

Mestaukset ja terrori muuttuivat jokapäiväisiksi. Vallankumoukselliset palauttivat totalitaristisen hallintotavan, vaiensivat poliittisen vastarinnan ja teloittivat vastustajiaan. Arviot teloitettujen määrästä vaihtelevat 18 000–40 000 välillä. Vallankumous nieli lapsensa.

Villersin luostari (kuva yllä) sijaitsi nykyisen Belgian eteläosassa, se perustettiin 1100-luvulla. Ranskan vallankumoukseen mennessä siitä oli tullut  mielestäni Valamon suuruinen. Vallankumouspuolue ajoi munkit pois luostarista, otti luostarin kaiken omaisuuden valtiolle, maat, rahat, taideaarteet, kirjaston. Lopuksi rakennukset myytiin romukaupppiaalle,  joka repi kattopellit ja kaiken mahdollisen. Jäljelle jäi pelkkiä tiiliseiniä. Parin sadan vuoden aikana säiden armoilla olleesta luostarista on tullut yllä olevan näköinen. Nyt luostarin rauniot ovat suosittu turistinähtävyys. Jakobiinit eivät räjäyttäneet rakennuksia kuten kommunistit paria sataa vuotta myöhemmin Ontrusovassa.

Venäjän vallankumouksessakin oli ihanteelliset päämäärät. Mutta Onturovan luostaria ei voitu jättää sellaiseksi vaan sen munkit piti tappaa ja kirkko piti räjäyttää.  Ranskan vallankumouksesta jäi sentään paljon positiista perintöä maailmalle, mutta

Mitä positiivista jäi Venäjän vallankumouksesta maailmalle?

 

◄◄Sivuston alkuun
    ◄ Ondrusovan luostari